Pinnacle Studio 9

2004. november 11.
79.5681
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
A Pinnacle cég menetrend szerint jelentette meg videószerkesztő programjának újabb verzióját. Bár a szoftver elsősorban az otthoni felhasználókat célozza meg, számos olyan szolgáltatása van, amiért esetleg a profi videósok számára is érdekes lehet. A Studio előző verziójához már annyi javítás látott napvilágot az elmúlt évek során, hogy sejteni lehetett egy új változat kijövetelét. A 9-es verzió természetesen nemcsak a megelőző programok javításait tartalmazza – ennél jóval több történt összeszerelésekor.
 

Számos kényelmes és hasznos funkcióval gazdagodott, amelyek miatt jó pár felhasználó fog a frissítés mellett dönteni. Az újdonságok áttekintése előtt azonban foglalkozzunk egy kicsit a múlttal.
A Studio program első verziói még nem voltak önálló programok. A Pinnacle cég kártyáival tudtak csupán működni. A 7-es változat volt az első, amely az AVI típusú filmek mellett már az MPEG állományokat is tudta kezelni. Az MPEG filmekkel való munka azonban csak nem rég érte el a komolyan értékelhető színvonalat. Az új program a 8-as hoz képest még könnyebben kezelhető, kevésbé hajlamos a lefagyásra, extra szolgáltatásokban sincs hiány. Most azonban lássuk lépésről lépésre, hogy is néz ki az új Pinnacle Studio videószerkesztő:

A kezelőfelületről:

Pinnacle Studio 9 - 2. kép

Aki arra számított, hogy a Studio 9 kezelőfelülete teljesen megújul majd, csalódni fog. Bár a Pinnacle sok részletet megváltoztatott, az alapvető struktúrához nem nyúltak. Így akik eddig is ezt a programot használták, különösebb tanulás nélkül dolgozhatnak benne továbbra is. Eléggé bosszantó volt régebben, hogy az igazán nagyméretű monitorok tudását eddig nem lehetett kihasználni. Nagy előrelépés, hogy képernyő felbontástól függetlenül elérhető a teljes képernyős üzemmód. Eddig a nagyobb (különösen TFT) képernyők tulajdonosainak, csökkenteni kellett a felbontást, vagy meg kellett küzdeniük a kis kezelőfelülettel, ha 1024x768-nál nagyobb képfelbontást használtak. Ha valaki két képernyővel dolgozik, márpedig komolyabb dolgokhoz et elengedhetetlen, az előnézet teljes képernyős módban megjeleníthető a második monitoron. Ehhez persze úgy kell beállítani az NVidia, vagy ATi kártyákat, hogy a video overlay funkció a második képernyőn legyen aktív. A minőség persze nem lesz tökéletes, hisz az erőforrások java a szerkesztéshez kell, de sokkal kellemesebb így dolgozni.


Pinnacle Studio 9 - 3. kép

A Pinnacle cég a WindowsXP-vel való harmonizáltságra is ügyelt. Bár ez elsősorban ízlés dolga, mindenesetre kellemesebbé teszi a használatot. Az egyetlen igazi, ergonómiai változás az, hogy az idővonal eszköztár ikonja a bal felső részre került. Ez a korábbi verzióban két kisebb kapcsolóval volt megoldva, amiket nehezebb volt észrevenni. Ha a kurzort az új gomb fölé visszük, megjelenik a kép- illetve hangszerkesztés üzemmódot választó két gomb. A korábbiakhoz hasonlóan ezek külön kis ablakok, amelyek a nyers klipek helyét foglalják el a bal felső sarokban. Ezekben, a menükben találhatók a vágáshoz, feliratozáshoz, effektusokhoz, keveréshez, stb. szükséges eszközök is. Ez az egyik legfontosabb eszközrendszer. Ám egy teljesen kezdő kissé nehezen fogja kitalálni, hogy mit hol keressen. A klip vágása egy dupla kattintással is kezdődhet, ez is előhívja az előbb említett szerkesztő menüt. Sajnos az egyes funkciókat csak innen érhetjük el, pedig jó lett volna alternatívákat is beépíteni.

Effektusok:

Pinnacle Studio 9 - 4. kép

A Studio 9 másik újdonsága a valós idejű szerkesztés. A Studio 9 programban igazi, komplex effektusok használatára és módosítására is lehetőség van valós időben. Az effektus kiválasztásához rá kell kattintanunk a megfelelő fülre, s ki kell választanunk. Ekkor megjelenik egy ablak a módosítható beállításokkal, majd ezután nézhető meg valós időben az eredmény, az előnézeti ablakban. Kétféle effektus létezik: művészi és javító. Az első csoport sem csak játék. Bár a kiemelő effektus (relief) még mindig elég idejétmúlt, s az öregítő effektus is elég banális, a diffrakció viszont lenyűgöző. Ezzel az effektussal mozgatható fényforrásokat illeszthetünk be a klip egyes részeibe, s módosíthatjuk típusukat, erejüket és méretüket is. Így például, készíthetünk egy tűzlabdát, ami keresztülsuhanva a tájon megvilágítja az alatta levő területet. A film minőségét javító effektusok még ennél is fontosabbak. Ha túl sötét a felvétel, vagy túl színes, jöhet a színkorrekció, ahol beállíthatjuk a színeket, a fényerőt és a kontrasztot is ő s mindezt valós időben. A homályos felvételek és az interferencia is hasonló módon javítható.

Javított hangkezelés:

Pinnacle Studio 9 - 5. kép

A Pinnacle hang feljavítása érdekében a zenespecialista Steinberggel szövetkezett. A Steinberg szoftver számos szerkesztési lehetősége jelent meg a Studio 9-ben. Ezeket a hangszerkesztő menüben az effektusok fül alatt találjuk. Ezek között találunk egy teljes értékű equalizert is. Ez abban az esetben lesz hasznos, ha az eredeti hangot a videókamera mikrofonjával rögzítettük.
A szerkesztési lehetőségek akkor is jók, ha szinkront készítünk: a visszhanggal a kissé tompa hangnak több mélységet adhatunk, ám vigyázzunk, mert ha elsokalljuk az effektust, akkor inkább egy horrorfilmre emlékeztet majd mesterművünk hangja. Természetesen a háttérzajokat csökkentő, igencsak hasznos szűrőeffekt sem maradt ki. Nem fontossága, inkább az érdekesség kedvéért próbálandó ki a Grungelizer beállítási lehetőség. Még a neve is vicces. Hatásában a képeknél használható sepia effektusra emlékeztet, vagyis öregíti a felvételt. Olyan lesz a hang, mintha egy régi, viharvert bakelit lemez szólna. Mivel a Steinbergtől származik az eszköz, még egy régi típusú keverőpultot is kaptunk a beállításokhoz, ahol mindenféle állítható. Ha valaki kedveli a 30-as éveket és a korai filmfelvételeket, imádni fogja a Pinnacle Studio 9-et.

Házimozi:
A Pinnacle nem feledkezett el a jelenleg tomboló házimozi járványról sem. Sok embernek már 16:9-es TV-je van, s egyre több DV kamera képes ebben a formátumban rögzíteni. Ezért hát egy magára valamit is adó videószerkesztőnek is képesnek kell lennie a 16:9-es felvételek kezelésére. A Studio 9 támogatja a natív 16:9 képarányú felvételeket is a betöltési fázistól kezdve egészen a folyamat legvégéig.

Surround hang:

Pinnacle Studio 9 - 6. kép

Ezentúl a térhatású hang sem elérhetetlen a házimozizóknak. Lehetőség van arra, hogy az eredeti hangsáv az első hangszórókból szóljon, míg az aláfestő zenét a hátsó hangfalpár szólaltassa mag. Persze ehhez MPEG formátumba kell majd rögzíteni a filmet, akár DVD-re, akár a merevlemezre. Ezen túl a lejátszónak - legyen asztali, vagy PC-s - ismernie kell a Dolby Pro Logic hangformátumot. Ez a surround hangformátum csak kétcsatornás, mégis megszólaltatja a hátsó hangokat is. Asztali házimozink valószínűleg nem jelzi majd térhangzásúnak a hangot, ám mégis jól működik. Ezzel az opcióval még több lehetőség nyílik meg a hangszerkesztésben, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy a hang megfelelő pozícionálásához elég sok idő kell.

Értékelés:

Pinnacle Studio 9 - 7. kép

Nagyon vártuk már a Studio 9-et. Sok javítás kellett ahhoz, hogy a 8-as verzió relatíve stabil maradjon. A hang szerkesztésénél, a képek beillesztésénél és a hosszú klipeknél gyakran fagyott ki a korábbi verzió. Sőt, néha nem csak gyakran, hanem bizonyos körülmények között állandóan kifagyott. A legfrissebb, minden hibajavítással ellátott verzió esetében is igazi kihívás volt egy fényképet illeszteni egy 30 perc hosszú klipbe. Nem ajánlanám senkinek, hogy ezzel a programmal 20 percnél hosszabb filmeket készítsen, ám ha valaki DVD-t akar készíteni, akkor ott óhatatlanul több, hosszabb klipet kell egy korongra írni a megfelelő menükkel. A Studio 9 meglepően stabilan működik hosszú klipek esetén is. Lényegesen kevesebb fagyással találkoztunk, s ezeket is elkerülhetők. Ha valaki nem akar sokat várni egy-egy módosítás eredményére egy 30 perces film esetén, gyors processzorra (2,4 GHz és e felett) és két merevlemezre lesz szüksége, ugyanis csak így küszöbölhető ki a lassú IDE-s elérés okozta késedelem. Persze nem a Pinnacle Studio az egyetlen olyan program, amely alatt az ember egy SCSI-s merevlemezes konfigurációt szeretne.


Pinnacle Studio 9 - 8. kép

A két meghajtónak nem szabad túlságosan töredezettnek lennie, s természetesen 7200 rpm-nél alacsonyabb fordulatszám szóba sem jöhet. A rendszerlemezen legyen a swap fájl és ide telepítsük a programot is. A nyersanyag és a szerkesztési munkák pedig kerüljenek a másik meghajtóra. A DVD menük elkészítése után már nem módosítsunk a filmen, a szerkesztés alatt pedig meggondolandó, hogy mit kell még tennünk. Például jobb, ha folyamatosan szerkesztjük a hangsávot is, mintsem hogy a végére hagyjuk az egészet. A lefagyások a szokásos neuralgikus pontokon következtek be. Így hát ezután se illesszünk be 1024x768-nál nagyobb fényképeket, s készüljünk fel arra is, hogy a hangszerkesztésnél, ha több effektust alkalmazunk, szintén fagyhat az egész. Persze ez nem tragédia, mivel sokkal ritkábban találkozunk ilyennel, ám soha ne felejtsünk el időben menteni! Én semmilyen részmunkát nem vesztettem el a fagyás miatt. A legrosszabb, ami történt, hogy újra kellett indítani a gépet. Erős gépen a Studio 9 elég stabil, s mivel gyenge konfigurációval amúgy sem nagyon érdemes videószerkesztésbe fogni, ez így nem is rossz. A stúdió programok mögött még elmarad a tudása. De a terjedő videokamera láz miatt az alacsony árú program otthoni használatra egyáltalán nem rossz.

Hardver követelmények:
Minimum az 1,4 GHz-s processzor, 256 MB memória, ha kameráról akarunk dolgozni a digitalizáló kártya, vagy televízióhoz a TV-tunner csatlakozás. 10 GB hely a merevlemezen. A Pinnacle Studio 9 önálló változatát csak annak érdemes megvennie, akinek már van IEEE1394/FireWire csatolója és DV kamerája. Ha ez még nincs meg, a megfelelő kártyát is tartalmazó programcsomag változat keresendő inkább.
Ha gyakran szerkesztünk mozgóképanyagot, és az egyes szerkesztési műveletek kiírására nem akarunk sok időt vágni bizony kell a már fentebb emlegetett 2,4 GHz processzor memóriából is jobb a fél giga vagy annál erősebb. És tényleg jó, ha SCSI konfigurációra áll át legalább merevlemezileg.
Ezek felett pedig fölső határ a csillagos ég, illetve a pénztárcánk vastagsága, hiszen a videoszerkesztés a 3D-s grafikák mellett olyan terület, amely mindig az aktuálisan legerősebb hardvert igényli.

Pinnacle Studio 9
Fejlesztő: Pinnacle Corporation
Kiadó: Pinnacle Corporation
URL: www.pinnaclesys.com
Típus: Videószerkesztő szoftver
Megjelenés: 2004. május
Ára: 28.000 Ft

Minőség: 10
Használhatóság: 8

Minimális konfiguráció:
Windows 98, Windows 2000 ,Windows XP
1,4 GHz processzor
256 MB RAM
10 GB merevlemez tárhely

Ajánlott konfiguráció:
Windows 2000 ,Windows XP
2,4 GHz processzor
1 GB RAM
SCSI merevlemez
10 GB merevlemez tárhely
IEEE1394/FireWire csatoló
digitalizáló kártya
TV tuner kártya

Program változatok:
Studio DV Version 9
Studio AV/DV Version 9
Studio AV/DV Deluxe Version 9
Studio MovieBox USB
Studio MovieBox DV
Studio MovieBox Deluxe

Pozitívumok:
könnyen kezelhető felület

Negatívumok:
a mozifilmeket csak darabokban lehet feldolgozni
inkább a családi felvételek számára készítették
10 hozzászólás

Vendég

11 éve, 1 hónapja és 6 napja

Nagyon jó kis program,igaz az újabbak a 12 már magyar nyelvű súgóval van. Csak annak nagyobb tárhely kell... Csak ajánlani tudom akiknek a 8 verzió megvan hasznát tudja venni!

válasz erre

Heuro

14 éve, 9 hónapja és 4 napja

Sony Vegas programot tudom ajánlani.

válasz erre

Vendég

14 éve, 10 hónapja és 13 napja

és azt hogy tudnám letőlteni?

válasz erre

Vendég

14 éve, 10 hónapja és 13 napja

Tud valaki segiteni???????????????????????????????,,

válasz erre

Vendég

14 éve, 10 hónapja és 13 napja

és az előzőhőz hozátéve (segitségetszeretnék kérni) sűrgős volna csak nem találok sehol

válasz erre

Vendég

14 éve, 10 hónapja és 13 napja

Sgitséget szeretnék kérni olyan lejátszot vagy bármilyen programot keresek amivel dvd filminőséget tudnám javitani

válasz erre

Vendég

15 éve, 1 hónapja és 19 napja

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 17 napja

ja

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 19 napja

2006-ban vásároltam meg a programot, de sajnos a DVD-re irás eléggé problémás. A videokameráról AVI-ban tudom csak lemásolni a filmet a számitógép merevlemezére, majd egy másik cég programját kell igénybe vennem ahhoz, hogy a filmet végülis DVD-re tudjam irni átkonvertálva az AVI-t MPEG-2-re (30 perc kb. 1,2 Giga lesz ilymódon). Van-e lehetőségem a saját STUDIO Version 9-emmel ugyanezt egy menetben elvégezni? vagy kell-e vásárolnom valamit hozzá? kb. mennyibe kerül? vagy esetleg ingyen letölthető?
Megköszönném, ha segitenének.

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 7 napja

hy

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaGargameth profiljaWickedSick profilja