OpenOffice 2.2

2007. július 02.
73.7171
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Az OpenOffice 2.2. szabadon használható irodai programcsomag. A programcsomag egyaránt telepíthető Windows, Linux, Mac OS X, Solaris és egyéb operációs rendszerekre. Az OpenOffice 2.2 Windows operációs rendszeren Microsoft Office alternatívája. Az esetleges eltérést mgkönnyíti, hogy az alapfunkciók hasonló módon használhatók mindkét esetben. A Microsoft Office segítségével készített dokometumokat, legyen szó táblázatról, szövegről, bemutatóról, vagy a 2.2.es Open Office változatban már adatbázisról is, az Open Office 2.2 néhány hiányossággal ugyan, de kezeli. Egy Word szövegszerkesztőben készített dokumentum kinézete például más, ha OpenOffice alkalmazással nyitjuk meg, mintha az őt létrehozó programot használtuk volna ehhez. Az OpenOffice 2.2 által támogatott Open Document szabványon alapulva létrehozott XML anyagok fájlmérete jelentősen kissebb, mintha a dokumentumot a Microsoft Office programmal készítettük volna el.



OpenOffice 2.2 - 2. kép

Az OpenOffice 2.2-ről elmondható, hogy a Microsoft Office és más irodai csomagok szinte minden fájlformátumát olvassa és írja, Az OpenOffice 2.2 egyik a szerző által tapasztalt kllemes tulajdonsága, hogy olyan sérült dokumentum megnyitására is képes volt, ami a Microsoft Office programcsomag legújabb változatával sem sikerült. Egy 50 oldalas, már elveszettnek gondolt fájl esetén ez a dolog igen kellemes tulajdonság.

Az OpenOffice 2.2-es verziója a következőket tartalmazza:

OpenOffice 2.2 - 3. kép

- Writer - A program Microsoft Word-höz hasonlatos szövegszerkesztő. A Wordhoz hasonló módon működő alap dokumentumkezelési műveletek melletti funkciók használata könnyen megtanulható. Az elkészített anyagokat PDF és flash dokumentumokká lehet átalakítani. Az irodai munkákat megkönnyítendő, végre itt is lehet körleveleket készíteni a Körlevéltündér segítségével. A körlevelek címzéséhez nagyon sok fajta adatbázis használható, kezdve a levelező programok címjegyzékétől az önálló adatbázisokig. Aki a Microsoft Word programról áll át a Wireter használatára, annak fontos tudnia, hogy itt alapállapotban ki van kapcsolva az automatikus mentés. A Writer beépített rajzeszközei egészen komoly grafikai munkák lvégzését is lehetővé teszik.
- Calc - Az OpenOffice 2.2 táblázatkezelő programja is nagyjából azt tudja, amit a Microsft Excel. A Calc táblázatkezelőben azonban van néhány olyan lehetőség is, ami a Microsoft Excelben nem található meg, például a felhasználó adatainak elrendezése alapján automatikusan sorozatokat tud készíteni grafikonok megjelenítéséhez. Továbbá a Calc képes a táblázatokból PDF dokumentumot készíteni.

OpenOffice 2.2 - 4. kép



OpenOffice 2.2 - 5. kép

- Impress - Az Impress név egy prezentációkészítő program. Az OpenOffice prezentációkészítő alkalmazásának felépítése szintén hasonlít a Microsoft Power Point programjához. Az alkalamzás az elkészített prezentációkat Adobe Flash formátumba tudja exportálni. Így a prezentációk lejátszása egyszerűsödik, bárely számítógép el tudja végezni a dolgot, ahol telepítve van a Flash Player. Az Open Office rezntációkészítő nagy hátránya, hogy alapállapotban kevés előre elkészített prezentációtervet tartalmaz. Ugyanakkor a kész sablonok letölthetőek az Internetről. A korábbi változatokhoz képest jóval több a animáció, átmenet között lehet választani a diák formázása során.
- Base - A Microsoft Access-hez hasonló adatbáziskezelő. Az OpenOffice adatbázis kezelési lhetőségei korábban elég bonyolult módon voltak elérhetők. A Base grafikus környezetben teszi lehetővé teszi adatbázisok létrehozását és módosítását, továbbá űrlapok és riportok készítését. A Base az alábbi többek között az alábbi adatbáziskezelőkkel képes együttműködni: Access adatbázisokkal (JET), ODBC adatforrásokkal és a MySQL/PostgreSQL relációs adatbáziskezelőkkel. Kezdő felhasználóknak új adatbázis létrehozásához. Adatbázistündér siet segítségére, így egyszerűbb adatbázis elkészítéséhez nincs szükség mélyebb ismeretekre az adatbázisok vagy az SQL programnyelv terén. Az új HSQLDB adatbázismotoron alapuló beágyazott Java technológiával készített adatbázisfájlok nem igényelnek olyan külön szerveroldali alkalmazásokat, mint a MySQL vagy az Adabas D. Az elkészített adatbázissal kapcsoaltban minden tárolt információ (tábladefiníciók, adatok, kérések, űrlapok, jelentések) egyetlen XML fájlban kap helyet.

OpenOffice 2.2 - 6. kép



OpenOffice 2.2 - 7. kép

- Draw - A Draw név alatt egyszerű vektorgrafikus képszerkesztő program bújik meg. Ha elég sok memória van a gépünkben komoly 3D-s ábrákat is készíthetünk vele. A grafikák mellett a folyamatábrák készítéséhez is megfelelő eszközökkel Különféle "kapcsolatokat" kezel az alakzatok között, amik többféle vonalstílussal jelenhetnek meg, így támogatja például folyamatábrák rajzolását.
- Math - Az alkalmazás segítségével matematikai képletek készíthetők és szerkeszthetők. Az elkészült képletek beilleszthetők más OpenOffice dokumentumokba is. és szerkesztésére szolgáló eszköz, hasonló a Microsoft Office-ban található Equation Editorhoz. A képletek beilleszthetők más OpenOffice dokumentumokba.
- Gyorsindító - egy kis segédprogram, ami elindul a számítógép bekapcsolásakor, és betölti az OpenOffice.org alapvető részeit, lehetővé téve, hogy a csomag alkalmazásai később gyorsabban indulhassanak el. Az OpenOffice.org-hoz hasonló komplex szoftverek gyorsabb indítására ez az egyik lehetséges megoldás. Temészetesen ilyenkor a rendszerindítás ideje nő meg, és a rendelkezésre álló szabad memória kevesebb lesz.

OpenOffice 2.2 - 8. kép



OpenOffice 2.2 - 9. kép

A komponensek egyesével való letöltésére nincs mód Windows rendszereken, de telepíteni lehet őket külön-külön. A legtöbb Linux disztribúció külön csomagokba bontja a részeket, amiket egyesével le lehet tölteni és telepíteni. Nincs sok értelme azonban az egyes komponensek kihagyásának a telepítésből, mivel az alkalmazás monolitikus jellege miatt a megtakarított lemezhely elenyésző.

Az OpenOffice.org nemcsak egy sokoldalú irodai programcsomag, hanem egy alkalmazásfejlesztő platform is. Az egyre bővülő, ám stabil API-n keresztül az OpenOffice.org szinte minden funkciója elérhető külső programból. A nyelvi kötések Java és C++ esetén a legkidolgozottabbak, de feljövőben van a Python is.

Az OpenOffice.org maga is bővíthető külső modulokkal, amelyek képesek beépülni a program menüjébe, eszköztárai közé, ezeknek a moduloknak a megírásához a fent említett nyelveken kívül és az OpenOffice.org saját Basic nyelve, a StarBasic, más néven OpenOffice.org Basic is használható. Az OpenOffice.org rendelkezik makrórögzítő funkcióval is, amely a Writerben és a Calcban használható, és a felhasználó tevékenységének rögzítésére és visszajátszására való eszköz. Ennek eredménye egy a saját Basic nyelvében készült programkód, ami tovább szerkeszthető. A StarBasic nem kompatibilis a Microsoft Office-ban alkalmazott Microsoft Visual Basic for Applicationshöz (VBA) nyelvvel.

OpenOffice 2.2 - 10. kép


A programcsomag minden verziója teljesen INGYENESEN használható, akár otthon, akár az irodában, tetszőleges számú számítógépen. Ha valaki használt már más fejlesztésű Office alkalmazást az OpenOffice 1.1 felületén könnyedén kiismeri magát.

Amennyiben mégis részletes információkra van szükség a program használatával kapcsolatosan, érdemes meglátogatni az alábbi webhelyeket:
office.fsf.hu
www.openoffice.hu
www.sun.com/staroffice/openoffice
www.openoffice.org
magyarispell.sourceforge.net
office.fsf.hu, valamint
www.mek.iif.hu
Gyurisán László : A StarOffice 5.1 irodai programcsomag bemutatása az általános iskolai felhasználás szempontjából c. könyve igaz ugyan hogy már némileg elavult és a program angol változatát ismerteti , de az Office programokkal most ismerkedők számára hasznos segítség.

Ázsiai nyelvek támogatása A Sun Microsystems döntötte el a forráskód kiadásakor ezeket a változásokat.

A telepítésről:
Az OpenOffice 2.2 magyar nyelvű változatának telepítő csomagjai a: http://hu.openoffice.org/about-downloads.html oldalról tölthetők le.

A letöltött csomagok telepítésének kétféle módja van:

OpenOffice 2.2 - 11. kép

- Az egy felhasználós telepítés során a egy számítógépre, egy adott felhasználó számára települ az irodai programcsomag. A telepítés ebben az esetben egy alapos magyarázatokkal ellátott telepítő programon keresztül történik.
- Ha több felhasználó is dolgozik majd az OpenOffice 2.2-vel, vagy hálózati számítógépre telepítenénk a szoftvert, akkor a több felhasználós telepítést alkalmazzuk. Első lépésben rendszerszintű hozzáférési joggal be kell Jelentkezni a hálózati számítógépre. Az OpenOffice-t olyan könyvtárba kell telepíteni, amelyre a felhasználóknak olvasási és végrehajtási joguk van. A Linuxos telepítések elején meg kell bizonyosodni arról hogy az .sversionc fájl megvan-e a felhasználó saját könyvtárában. Ez a fájl tartalmazza ugyanis az OpenOffice telepítő csomagjainak elérését és a verziószámát. Linuxos telepítésnél grafikus felületen a telepítéskor a ./setup -net parancsot kell alkalmazni.Karakteres Linux felületet használva az ./install -help parancsot alkalmazzuk.

OpenOffice 2.2 - 12. kép


A program kipróbálásakor egy a fentieknél gyengébb jellemzőkkel bíró számítógépre is feltelepítettem az OpenOffice 2.2-t. a számítógépben egy 200 Mhz-s Pentium MMX. Processzor és 96 MB EDO RAM volt. A program igen lassan, de működött. Egy-egy rajz készítésekor azonban már több percig is birkózott a grafikai feladatokkal a rendszer.

OpenOffice 2.2 - 13. kép


Értékelés:
A fejlesztési hiányosságok, illetve a korlátok között hozzáférhető forráskód miatti részek ellenére is jól használható mind Windows, mind Linux-os környezetben. A grafikus elemek kezelésében pedig messze a legjobb az Office programcsaládok tagjai közül. A sablonok és Clipart, valamint a még nem teljesen magyarított súgó miatt azonban 7-esnél többet nem érdemel a tízes listán...

Fejlesztő: Sun Microsystems, Novell, valamint számtalan önkéntes
Kiadó: Fejlesztő: Sun Microsystems, Novell
URL: http://hu.openoffice.org/about-downloads.html
Típus: Irodai programcsomag
Megjelenés: 2007. március 31. (legfrissebb kiadás: 2.2)
Ára: ingyenes (licenc: LGPL -Az Open Office szabadon felhasználható, akár kereskedelmi szoftverek készítésére is-)

Ajánlott konfiguráció:
Pentium II kompatibilis PC vagy jobb
Operációs rendszer: platformfüggetlen (Linux, Windows, Solaris, Mac)
VGA vagy jobb felbontású grafikus kártya legalább 256 színnel és 800 x 600 felbontással
256 MB RAM ajánlott
250 MB hely a merevlemezen
Linux Kernel 2.2.13 vagy újabb
X-kiszolgáló 800 x 600 vagy jobb felbontással és legalább 256 színnel vagy szürkeárnyalattal
glibc2 2.3 vagy újabb

Információk a program működéséről:
http://hu.openoffice.org/about-product.html
http://www.openoffice.org/product/ (az oldal angol nyelvű)
4 hozzászólás

marco

15 éve, 7 hónapja és 25 napja

Vendég írta:
Alig tudom meg találni ezt a programot nem akarja telepíteni de miért?meglepődött smiley
Az openoffice futásához java környezet kell, ez fent van? Jelenleg egyébként már a 3.1.1 verziónál tart az OpenOffice.org.

Tölteni innen tudod a legegyszerűbben: http://hu.openoffice.org/about-downloads.html

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 25 napja

Alig tudom meg találni ezt a programot nem akarja telepíteni de miért?meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 26 napja

ez nagyon jo program!!!!!!!!!!!!1röhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 8 napja

én le akarom tölteni,de hol lehet??

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja