Norton Internet Security 2009

2009. február 08.
78.9501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
2008 végén jelent meg a Symantec által fejlesztett új, sokoldalú számítógépes védelmi rendszer, a Norton Internet Security. Ha valaki nem ismeri, egy mondatban talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy ez egy bonyolult, rengeteg féle káros szoftver elleni védekezésre szolgáló eszköz. Mielőtt alaposabban beleásnánk magunkat a szoftver rejtelmeibe, érdemes néhány szóban áttekinteni a lehetséges veszélyforrásokat is.


Néhány szó a károkozó programokról
A számítógépeknek, legyen szó irodai, vagy otthoni alkalmazásokról, komoly kihívást jelentenek a napjainkban egyre inkább szaporódó különböző károkozó programok és egyéb veszélyes alkalmazások. Ezek a károkozó programok nem csak a klasszikus értelemben vett vírusokból állnak, hanem a kéretlen levelektől kezdve a különböző levélszemetekig sok mindenből. A kártékony programok sokféleképpen fejthetik ki nem éppen áldásos hatásukat.

Norton Internet Security 2009 - 2. kép

Ilyen hatások lehetnek mások mellett a következők:
Az egyes programok működésének akadályozása.
A számítógépes adatok idegen kézbe juttatása.
A számítógépes hálózat működésének akadályozása mindenféle fölösleges üzenetek küldésével.
A számítógép fölötti ellenőrzés átvétele.

A fenti és egyéb veszélyek lehetséges forrásai a különböző károkozó programok:

Norton Internet Security 2009 - 3. kép

A károkozó programok legrégibb típusa, a számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. A számítógépes vírusok működése hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa.
A számítógépes féreg (worm) egy számítógépes vírushoz hasonló önsokszorosító számítógépes program. Míg azonban a vírusok más végrehajtható programokhoz vagy dokumentumokhoz kapcsolódnak hozzá illetve válnak részeivé, addig a férgeknek nincs szükségük gazdaprogramra, önállóan fejtik ki működésüket. A férgek gyakran a számítógép-hálózatokat használják fel terjedésükhöz.
A kémprogram olyan program, amely személyes adatokat gyűjt a felhasználóról annak tudta és beleegyezése nélkül. A kémprogram által összegyűjtött adatok sora terjedhet a meglátogatott webhelyek listájától egészen a felhasználónevekig és jelszavakig.
A levélszemét (spam) is igen komoly bosszúságot tud okozni. Egy-egy postafiókot akár használhatatlanná is tehetnek a felhasználó számára kéretlenül küldött különböző számítógépes alkalmazások.

A sokféle károkozási lehetőség ellen biztosítani kell a számítógép megfelelő szintű védelmét. Ezek a feladatok azután új modulok létrehozásához és a védelmi programok méretének jelentős növekedéséhez vezetnek. A sokrétű elvárás miatt a vírusírtó programból kinőtt komplett védelmi programok jelentősen lassították a számítógépek működését. A lassú működés sok esetben az adott program piaci pozícióit veszélyeztette.

A Norton Internet Security 2009
A Norton védelmi rendszerének korábbi tagjai, a Norton Internet Security (NIS) és a Norton Antivirus (NAV) 2006-os verziói még az igen sokrétű feladatok miatt memóriafaló, lomha alkalmazások voltak. Az előző változat megjelenésétől kezdve eltelt majdnem három évben a Norton szoftvereket alaposan megkarcsúsították. A védelmi rendszer átépítésével a Symantec fejlesztőközpontjának a memória felhasználást sikerült radikálisan visszafognia. A Norton Internet Security (NIS) 2009-es kiadása átlagosan mindössze 7 megabájtot foglal el a memóriából víruskeresőstül, tűzfalastul. Ez a memória felhasználás a korábbi NIS szintnek mindössze egytized része.


Norton Internet Security 2009 - 4. kép

A védelmi szoftver a korábbiaknál nemcsak hogy gyorsabb, de a merevlemezen is kevesebb hellyel beéri, ez már a telepítéskor kiderül. A korszerűsítésnek köszönhetően a rendszer telepítése a korábbiaknál gyorsabb. A teszteléskor a programot a Windows XP operációs rendszerre telepítettem. A Windows XP egy olyan notebookon futott amely 512 MB SD memórával és 1.7 Ghz sebességű Celeron M processzorral rendelkezik. A szoftver kipróbálása során mintegy egy perc alatt települt fel a NIS 2009. A korábbi Norton Internet Security változatokhoz képest újdonság az, hogy a NIS 2009 telepítő megakadályozza a Windowst az ilyenkor szokásos rendszer-visszaállítási pont létrehozásában. Így egy esetleges rendszerösszeomláskor csak egy, a védelmi program telepítésénél korábbi rendszerállapot állítható vissza.


Norton Internet Security 2009 - 5. kép

A próba során a rendszerindítást nem lassította nagyon a NIS 2009. A Windows XP csak néhány másodperccel lassabban töltődött be annál az állapotnál, mint amikor még nem futott rajta egyáltalán semmilyen védelmi program. Az erőforrás-használatot a program működése közben a felhasználók folyamatosan nyomon követhetik: az új Norton Internet Security programok folyamatosan jelzik, mennyi erőforrást használ a teljes számítógépes rendszer és ebből mily keveset ők maguk. A károkozó programok elleni védelem egyik pillére a NIS-ben a vírusadatbázisok folyamatos frissítése az Interneten keresztül. Ez a folyamatos frissítés azonban ma már nem igazán elég, szükséges más módokon is gondoskodni a megfelelő védelemről. A hagyományos vírusadatbázisok mellett a modern vírus- és kémprogram keresők manapság a heurisztikára alapozzák a keresést. A heuresztika során a programok tevékenységének vizsgálatával igyekszik a NIS program a még ismeretlen kártevőket lebuktatni. A Norton programban a SONAR motor felel a számítógépes alkalamzások heurisztikus vizsgálatáért, ez sajnos csak 32 bites Windowsok alatt működik. Ha a védelmi program a heuresztikus keresésben új vírust talál, arról azonnal értesíti a központi adatbázist. A heuresztikus motoroktól begyűjtött frissítésekből felfedezett kártevőről a következő frissítéssel már minden más hasonló program is értesül.


Norton Internet Security 2009 - 6. kép

A védelem gyorsítására a SONAR által tisztának minősített programok ellenőrzőösszegei is eljutnak a központba. Ott összesítik a beérkező jelentéseket, ha a statisztikákban pozitív a visszajelzés, központilag tisztának minősítik a bejelentett programokat. A minősítés visszajut a számítógépekre, így a védelmi program a központilag tisztának minősített számítógépes alkalmazás heurisztikus szűrésével a továbbiakban nem foglakozik. Amint a felhasználók módosítanak egy program beállításain, vagy a programhoz új frissítés jelenik meg, az azonnal az újravizsgálandók közé sorolódik. A Norton védelmi rendszere kétfajta tiszta programot ismer: a közösségi statisztikák szerinti és a Norton saját fehérlistája szerint biztonságos alkalmazásokat. Ez a saját listán főleg a Windows-komponensek, illetve a leggyakoribb felhasználói programok kapnak helyet.


Norton Internet Security 2009 - 7. kép

A Norton új rendszere a vizsgálatok, és a védelem terén kevésbé tolakodó, mint elődei. A védelem eleve nem kezd komolyabb munkába, amikor a számítógép előtt ülő felhasználó dolgozik. Az automata teljes rendszervizsgálat csak akkor indul el, amikor a számítógépes rendszer már több perce tétlenül várakozik. Az átlagos víruskereső programoknál bosszantó jellegzetesség az is, ha a nagy figyelmet igénylő munka közben üzenetekkel, vagy kérdésekkel bombázza a felhasználót a kereső. A NIV 2009-ben erre a problémára két megoldás is a felhasználók rendelkezésére áll. Az egyik megoldás szerint kézzel beállítható egy 1-6 órás csendes üzemmód. Ennek az időszaknak a leteltéig nincsenek üzenetek. A NIV-ben alkalmazott másik megoldás az, hogy amikor a rendszer teljes képernyős tevékenységet (például játék vagy filmlejátszás) érzékel, szintén "lenyeli" a számítógép előtt ülő felhasználó tájékoztatására szolgáló üzenő ablakokat. A csendes mód lejártakor, a védelmi program által küldött üzenet megérkezik, de a nehezebb időszakokban ez nem fogja vissza a rendszert.

Norton Internet Security 2009 - 8. kép

Az új Norton a hálózati forgalmat elődeinél kevésbé zavarja. A hálózat kíméletesebb használatához a vírusadatbázis frissítésére folyamatosan, 5-15 percenként kerül sor. Ez a gyakoribb frissítés a korábbinál jóval kisebb csomagok letöltését jelenti. A védelmi rendszer átalakításának köszönhetően a NIS és a csak a szűkebb védelmi lehetőségeket biztosító, kártevőkereső alapfunkciókat megvalósító, a NIS-nél szűkebb lehetőségeket kínáló Norton Antivírus (NAV 2009) a leggyorsabb biztonsági szoftverek közé tartoznak, amivel manapság találkoztunk. Rengeteg kevésbé látványos, ám hasznos korszerűsítés történt bennük, ráadásul olcsóbbak is, mint a korábbi Norton programok. Mindkét védelmi program még egy CD-ről indítható rendszer-visszaállító modullal is bővült, ezzel megkísérelhetjük egy indíthatatlan, fertőzött Windows életre keltését is.

A NAV fontosabb komponensei a következők:

Norton Internet Security 2009 - 9. kép

Rootkit- és kémprogramkeresővel bővített víruskereső modul.
Az ismeretlen kártevők felismerése a tevékenységük elemzése alapján heuresztikus kereséssel (SONAR).
A NIS 2009 része egy kétirányú, a be és a kifelé tartó kommunikációt is figyelő fejlett tűzfal.
A Norton Internet Security 2009 védelmi csomagba be és kimenő e-mail védelmet is építettek.
A felhasználók által beállított szabályokon alapuló spamszűrő gondoskodik a kéretlen levelek kiszűréséről.
További védelmi modulként adathalászat elleni védelem óvja a NIS felhasználóit. Ez az adathalászat elleni védelem az Internet Explorer és a Firefox böngészőkkel tud együttműködni.
A vezeték nélküli és vezetékes technológiával kiépített helyi hálózatok védelméről szintén külön NIS modul gondoskodik.
A szülői felügyelet lehetősége segíti a család fiatalkorú tagjai részére káros Internetes tartalmak elleni védekezést.

Norton Internet Security 2009 - 10. kép

A NIS 2009 futtatásához szükséges szoftver követelmények a következők:
Windows XP SP2 vagy újabb Windows operációs rendszer.
Legalább Microsoft Outlook 97 levelező program.
Támogatott webböngészők: Internet Explorer 6, Mozilla Firefox 2.0 vagy újabb típusú böngésző programok.
A NIS által támogatott azonnali üzenetküldő alkalamzások a következők: AOL, Yahoo, Microsoft Messenger, Trillian.

A NIS 2009 futtatásához szükséges hardverkövetelmények:
300 MHz vagy gyorsabb processzor
256 MB minimálim RAM, de a megfelelő futtatáshoz 512 MB RAM ajánlott
200 MB szabad hely a merevlemezen
Standard Web browser

Értékelés
A Norton Internet Security egy igen jó védelmi program. A korábbiakhoz képest kis erőforrásokkal is működik.

pozitívumok:
A NIS 2009 a korábbi védelmi programoknál könnyebben konfigurálható, alapos és kis erőforrás-igényű védelmet biztosít a számítógépek számára.

Negatívumok:
A NIS "egygombos" terméktámogatása magyar nyelven nem érhető el, a SONAR védelmi rendszer Vista x64-en nem fut, menünevek gyakori elírása a súgóban.

A program használhatóságát egy 10 pontos skálán 10 pontra értékelem

Adatok
név: Norton Internet Security 2009
Weboldal: http://www.symantec.com/hu/hu/norton/internet-security
Forgalmazó: Symantec Magyarország
Ár: 14 990/24 990 Ft/év - Az árban a vírusadatbázis egy évig tartó folyamatos frissítése is benne van.
4 hozzászólás

MMartina

15 éve, 14 napja

Hm... Valamiért én nem bízok a Nortonban... Kiskori sérelem röhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 16 napja

hát igen az de itt jobb az oldal az biztos is nekem jó kis oldalkacsintó smileymosolygó smileyröhögő smileymenő smiley

válasz erre

gyémánt111

16 éve, 5 hónapja és 23 napja

király oldal!!!!!!!röhögő smileymeglepett smileynyelvnyújtó smileykacsintó smiley

válasz erre

Raiden

16 éve, 6 hónapja és 2 napja

Hosé Mester,egy kérdés..Akkor a 32 bites Windows 7 beta verzión is lehet,ezt a progit futtatni?

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja