Norton Internet Security 2007

2007. október 22.
72.7631
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Mielőtt a Norton Internet Security 2007 programról szólnék, foglalkoznom kell azzal is, hogy tulajdonképpen mi ellen védelmez az alkalmazáscsomag. A hálózatok terjedésével reneszánszukat élik a különböző károkozó programok. Vége már annak az időnek, amikor néhány száz vírus, zömében floppy lemezen, vagy a hálózat felügyeletét ellátó személy által telepítve, helyben a rendszerbe jutva okozott károkat.



Norton Internet Security 2007 - 2. kép

A hálózatok és az informatika fejlődésének melléktermékeként a károkozó programoknak népes családja alakult ki. A vírusok mellett léteznek már önállóan működő programférgek is. Léteznek olyan, nem szaporodó programok, amelyek a trójai falóhoz hasonlóan, magukat békés alkalmazásnak álcázva jutnak be a számítógépbe. Külön családot alkotnak az irodai programok használatát megkönnyítő makró utasításokkal készített vírusok. Vannak olyan, úgynevezett hadi vírusok is, amelyek igen ritkán szabadulnak el, de a hardver elemek programozható alkatrészét is tönkre tehetik. A fentiek mellett még nagyon sok károkozó program fajta keseríti meg a felhasználó életét. A károkozó programok népes családja ma már százezernél több károkozó programot foglal magába.

A fenti és más károkozó programok elleni védelemre készítette a Symatec Norton Internet Security 2007 védelmi programcsomagot. Mivel a károkozó programoknak sok fajtája van, ma már egy egész védelmi rendszernek kell gondoskodnia arról hogy a számítógép biztonságosan működjön.

Norton Internet Security 2007 - 3. kép

A program telepítése
Kipróbáláshoz a Symantec weboldaláról letölthető a program próbaváltozata egy önkicsomagoló fájl formájában. Az innen letöltött telepítő készletet használta a jelenlegi sorok írója is a program kipróbálására. A Norton Internet Security 2007 telepítő készlete mintegy 40 MB helyet igényel a számítógép merevlemezén. A kitömörítést követően a Norton egyéni megjelenésű telepítő varázslója köszönti a felhasználót.


Norton Internet Security 2007 - 4. kép

A program licencfeltételek elfogadása után a felhasználó egyéni ízlése szerint módosítható a telepítési útvonal, illetve opcionális kiegészítőként feltelepíthető a Symantec és a Yahoo! közös eszköztára is az Internet Explorerhez. A fenti lehetőségeken kívül a telepítőnek nincsen egyetlen egyéb olyan részterülete sem, amely módosítható lenne. A telepítés során a különböző veszélyeztetett helyeket még a tényleges telepítés elindulása előtt átvizsgálja a Symantec program.


Norton Internet Security 2007 - 5. kép

A Norton Internet Security 2007 ezzel az eljárással biztosítja azt, hogy a védelem tiszta környezetben kezdheti meg a munkáját. Az előzetes átvizsgálásnak köszönhetően számítógépre korábban felkerült, esetleg aktív vírusok, kémprogramok nagy valószínűséggel már itt törlésre kerülnek.
A feltelepítés után napi rendszerességgel frissülnek a háttérben az egyes leíró állományok, programkomponensek, megbízható alkalmazások listája, kémprogram adatbázisok stb.

Norton Internet Security 2007 - 6. kép

A kipróbáláskor telepítést egy 1,7 Ghz processzorral és 512 MB SD RAM-mal működő számítógépen mintegy 7 perc alatt végeztem el. A telepítés befejeztével sok más védelmi és egyéb jellegű feladatot ellátó alkalmazástól eltérően nem kért újraindítást a program.
A Norton Internet Security és sok más nevesebb vírusirtó alkalmazás esetében is elterjedt vélemény, hogy a program sok memóriát használ. Néhány mérésem ezt a véleményt igazolta. A Windows XP a vírusirtó telepítése előtt mintegy 37 másodperc alatt állt fel, a program telepítése után ez az idő 1 perc, 15 másodpercre nőtt.

A Windows Media Player 10 a vírusirtó telepítése előtt 4 másodperc, a vírusirtó telepítése után 8 másodperc alatt indult el. A szövegszerkesztésre használatos OpenOffice.org Writer 2.2 elindításához a vírusirtó telepítése előtt 10 másodperc, a vírusirtó telepítése után 25 másodperc kellett.

A program felépítése

Norton Internet Security 2007 - 7. kép

A telepítés után elinduló program kinézetében a gyártó cég különböző termékeire jellemző grafikai, design elemek némileg változtak ugyan, de a Symatecre programokra jellemző sárgás összhatás megmaradt. Az alkalmazás felépítését vizsgálva megállapítottam, hogy a védelmi program igény szerinti konfigurálásában kettő, a Windows Biztonsági Központhoz hasonló felépítésű felület segíti a felhasználót. Az egyik felület a tűzfal, a másik felület a védelmi program konfigurálására szolgál. Az adott védelmi funkcióhoz tartozó beállítások egy-egy kattintással a beállító felületen keresztül érhetők el.

Norton Internet Security 2007 - 8. kép

A számítógépen lévő, Internet kapcsolatot is igénylő programokról a Symantec egy folyamatosan frissülő listát vezet. Ez az Internet kapcsolatot szabályozó filter a legtöbb játék esetében is működik. A listán lévő programok szabad Internet használata mellett a különböző kártékony kódokat tartalmazó programok nem léphetnek kapcsolatba az Internettel.

A Norton Internet Security proaktív védelmi rendszer, tehát valós időben is teljes ellenőrzés alatt tartja a számítógépes adatforgalmat. A telepített védelmi rendszer figyeli és irányítja a merevlemezen és a memóriában történő változásokat, a hálózati adatforgalmat, az Interneten keresztül zajló adatforgalmat és a cserélhető, eltávolítható tárolókkal zajló adatforgalmat. A még nem azonosított károkozó programok elszabadulásának esélyét is minimálisra csökkenti az Internet Security.


Norton Internet Security 2007 - 9. kép

A védelmi rendszerbe épített Bloodhound modul a heurisztikus ellenőrzésnek köszönhetően az eddig nem regisztrált ismeretlen vírusokat is felfedezi. A felhasználó személyes adataink védelméről egy adathalászat elleni modul gondoskodik. A számítógépre érkező és az azt elhagyó adatokat vizsgálva a Wi-Fi és hagyományos otthoni vagy publikus hálózatok védelmére is képes csomag. A károkozások, betörések nagy része a számítógép hibás beállításainak felhasználásával történik. Sokszor még a rendszergazdák sem végeznek ezen a téren tökéletes munkát, így a felhasználótól igazán nem várható el a tökéletes munka. Ezeknek a káros beállításoknak a kiszűrésére a program egy sérülékenység-felderítő komponenssel egészül ki, amely a lokális rendszerfolyamatokat figyelve még a javítófolt megjelenése előtt elzárja a lehetséges támadási felületeket.

Norton Internet Security 2007 - 10. kép

A Norton Internet Security 2007 komponensei
Norton AntiVirus - A vírusvédelmi komponens része a Bloodhound heurisztika, integritásellenőrző program. A vírusirtó végzi el az induló, újonnan létrehozott és a módosított fájlok ellenőrzését. A vírusirtó program feladata a módosult fájlok, kódrészletek ellenőrzése csakúgy, mint a cserélhető és eltávolítható adattárolók automatikus indulásának, indítószekvenciáinak ellenőrzése. A Norton AntiVirus végzi még a tömörített és többszörösen tömörített állományok ellenőrzését, amit beépített kitömörítő eljárások segítenek. A vírusirtó programmodul részei még a rootkit rejtett fenyegetések elleni védelem, az internetes forgalom ellenőrzése (HTTP), makró, polimorf vírusok elleni védelem, férgek elleni védelem, kód injektálás érzékelése. A Norton Antivirus elvégzi az e-mail szerver és kliens ellenőrzését (POP3, SMTP) az indítószektorok (boot szektorok) módosulásának vizsgálatát, valamint a a rendszerleíró adatbázis módosulásának kontrolálását.
Norton Personal Firewall - A személyi tűzfal modul feladata a hálózati változások érzékelése, a Wi-Fi vezeték nélküli hálózatok védelme. A tűzfal része a behatolás érzékelő. A személyes tűzfal biztosítja az egyéni csomagszűrő szabályok beállítását(protokoll, a csomag iránya és a távoli port alapján). A tűzfal egyik jellemző képessége a port szkennelés érzékelése, amivel a külső behatolást tudja érzékelni a rendszer. A tűzfal másik jellemző képessége az Internet megosztás támogatása, a nyitott portok láthatatlanná tétele, a támadó fél időleges letiltása az AutoBlock-kal.
Norton Antispyware - A kémprogram-írtó komponens segítségével elvégezhető a leíró állomány és a programok viselkedése alapján kémprogramnak minősített fájlok és kódrészletek törlése. A kémprogram-irtó másik feladata a szponzorporogramok felismerése és törlése, a rendszerleíró adatbázis sértetlenségének ellenőrzése, a betárcsázó kártevő programok elleni, valamint a billentyűzet-leütést figyelő kártevő programok elleni védelem. A kémprogram irtó végzi az azonosítást és a letöltés gyorsítását is szolgáló sütik (cookie-k), a JavaScript, Visual Basic, ActiveX szkriptek ellenőrzését.
Norton Antiphising - Az adathalászat elleni eszköz feladata a különböző sérülékeny helyi szolgáltatások ki - és bemenő hálózati forgalmának ellenőrzése. A modul felel az Interneten keresztüli banki tranzakciók, online vásárlás és azonnali üzenetküldés során végzett, igencsak kényes adatáramlás sértetlenségéért is.

Norton Internet Security 2007 - 11. kép

Hardverkövetelmények
300 MHz-es vagy gyorsabb processzor
A "könyv" szerinti igény 64 MB RAM, de ahhoz hogy ne fogja vissza a program komolyabban a számítógépet legalább 256 MB RAM memória kell.
350 MB szabad tárhely

Szoftver követelmények
Windows XP Professional és Home Edition operációs rendszerek, - Ingyenes frissítési lehetőség Windows Vistára.
Támogatott bármilyen http porton kommunikáló böngésző.
Az adathalászat elleni eszközhöz Internet Explorer 6.0 vagy újabb böngésző szükséges.
A program által támogatott bármilyen POP3 / SMTP / IMAP4 alapú levelező szoftver.
Az azonnali üzenetküldők közül a Norton Internet Security a következőket támogatja: AOL Instant Messenger 4.7 vagy újabb, Yahoo! Instant Messenger 5.x vagy 6.x, MSN/Live! Messenger 6.0 vagy újabb.

Norton Internet Security 2007 - 12. kép

Értékelés
Pozitívumok
A program alapbeállításaival egy biztos védelmet ad az otthoni számítógépre.
A védelem az egyes károkozó alkalmazások elleni védekezéstől a tűzfalas védelemig terjed.
A frissítéshez sem kell a felhasználó beavatkozása, a frissítés automatikusan történik.
A nagyfokú automatizmus a képzetlen felhasználó számítógépének is biztonságot ad.

Negatívumok
A védelemnek ára van, ez az ár a nagy hardverigény. Ahol 256 MB-nél kevesebb memória van a számítógépben, ott a telepítést nem ajánlom megkezdeni annak ellenére sem, hogy a dokumentáció szerint a program működne. A program fel fog menni egy 300 MHz-s processzorral és 64 MB RAM-al szerelt gépre is. Bár ebben már nincs sok köszönet. Még a kipróbálás során egy, erős kiépítésű számítógép esetén is igen csak érezhető volt a program rendszert visszafogó hatása. A Norton Internet Security javára írható azonban, hogy ezt a fékező hatást szinte az összes nevesebb védelmi program esetében tapasztaltam. A programot otthoni felhasználóknak szánták ugyan, de a beállító felülete annyi lehetőséget kínál, hogy azt asztali számítógép esetében nem érdemes megnézni sem. A számítógépem gyorsabb működése érdekében a kipróbálás után el is távolítottam a szoftvert és visszatértem a jó öreg NOD 32-höz.

A használhatóságot a gép visszafogása és a testre szabási lehetőségek bonyolultsága miatt egy 10 pontos skálán 7 pontra értékelem.
A megjelenés megérdemli a maximális 10-es pontszámot.

Fontosabb adatok
Név: Norton Internet Security 2007
URL: www.symantec.com/hu/hu/home_homeoffice
Gyártó: www.symantec.hu
Disztribúció: Windows XP
Szint: kezdő
3 hozzászólás

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 20 napja

kuva ****röhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 20 napja

haliahkacsintó smileyinfon vok jo ****meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 1 hónapja és 7 napja

nagyon ****a nekem is az van, aki meg nem probolta ajanlom figyelmebe.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja