Nero 9

2008. november 13.
100.0381
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
A lemezek pörkölésére szolgáló szoftverek rengeteget fejlődtek az utóbbi időkben. Így van ez a legnépszerűbb író szoftverrel is. A Nero 6-os verziójától kezdve már nem csak egy sima, egyszerű CD és DVD készítő programról beszélhetünk, hiszen ebben a verzióban jelentek meg olyan plusz eszközök, szolgáltatások, amelyek a hang, kép és filmfeldolgozást, kódolást, illetve az így elkészült anyagok optikai lemezre írását is lehetővé teszik. A Neroba ekkor került be egy saját lejátszó program, a ShowTime is.
Advertisement


A Nero 9 egy komplett CD és DVD író csomag, amely tartalmazza az eddigi Nero változatokból is ismert népszerű programokat, alkalmazásokat: Nero Burning ROM, Nero BurnRights, Nero CoverDesigner, Nero DiscSpeed, Nero DriveSpeed, Nero Express, Nero InfoTool, Nero Live, Nero PhotoSnap, Nero Recode, Nero RescueAgent, Nero ShowTime, Nero SoundTrax, Nero StartSmart, Nero Vision, Nero WaveEditor, NeroDiscCopy9.Gadget.

Újdonságok

Nero 9 - 2. kép

A Nero 9 a hagyományos CD és DVD írási funkciók mellett számos új multimédia készítő és konvertáló technológiákat támogat. Így például a Nero 9 használatát megkönnyítő parancsközpontból,a Nero StartSmartból egyetlen kattintással indíthatók olyan funkciók, mint a lemezírás, a lemezmásolás, a zenei CD-k rippelése. De ugyancsak helyet kapott itt a Nero beépített lejátszója, a Show Time és az automatikus biztonsági mentésekre szolgáló funkció is.

A filmfeldolgozás területén is bekerültek olyan eszközök, amelyek eddig csak speciális alkalmazásokban voltak elérhetők. A VCHD videókamerákból átjátszhatjuk a felvételeket, s térbeli animált menüsablonok felhasználásával profi kinézetű filmeket készíthetünk. Újdonság a szalagletapogató funkció, mellyel gyorsan és könnyedén betekinthetünk a digitális (DV) vagy High Definition videókba (HDV), ezáltal időt és helyet takaríthatunk meg.


Nero 9 - 3. kép

A Nero 9-es csomagban található a Nero Live televízió adások megtekintését teszi lehetővé, ennek feltétele azonban természetesen az, hogy tévékártya is legyen a számítógépben. A Nero Live önálló alkalmazás, de kibővítheti a Windows Media Centert is. A Nero Live-ben lévő "kép a képben" funkcióval egyszerre két csatornát is nézhetünk, és legfeljebb 60 percnyi időtartamra "visszapörgethetjük" az élő műsort. A StartSmart felületről elindítható a Nero 9 filmkódoló programja a NeroVisoin is. A Nero Vision segítségével egy grafikus felületen keresztül szabhatjuk személyre a saját videó felvételeinket és a diavetítéseket. A saját magunk által készített felvétel feldolgozásához, születésnaphoz, esküvőhöz, ünnepekhez sok sablon és téma közül választhatunk, ezeket hanggal és különleges hatásokkal fűszerezhetjük.

A StartSmartról bővebben
A StartSmart felület az egyes funkciókat azok nagy száma miatt már csak kategóriákba kezelve teszi elérhetővé. Ezeket a kategóriákat a programablak felső részen lévő fülekre kattintva tudjuk megnyitni. Ilyen kategóriák lehetnek a következők:
Rippelés és felírás az alábbi funkciókkal: audió CD rippelése és felírása, jukebox lemez írása, adatlemez írása, videó lemez írása.
Létrehozás és szerkesztés az alábbi funkciókkal: fotók szerkesztése, fotó bemutató előadás készítése, audiósávok törlése és keverése, hangfájlok szerkesztése, videó létrehozása és szerkesztése, lemez címke vagy borító hozzáadása, videófájlok átkódolása, audió fájlok konvertálása.
Otthoni szórakoztatás olyan funkciókkal, mint audió lejátszása, videó és bemutató lejátszása, fotók megjelenítése, élő TV-adás nézése, felvétel TV-ről.
Mentés funkció olyan elemekkel mint az adatok kiírására szolgáló lemezmásolás, illetve helyreállítás a mentett, lemezre kírt adatok alapján.


Nero 9 - 4. kép

A program licencfeltételek elfogadása után a felhasználó egyéni ízlése szerint módosítható a telepítési útvonal, illetve opcionális kiegészítőként feltelepíthető a Symantec és a Yahoo! közös eszköztára is az Internet Explorerhez. A fenti lehetőségeken kívül a telepítőnek nincsen egyetlen egyéb olyan részterülete sem, amely módosítható lenne. A telepítés során a különböző veszélyeztetett helyeket még a tényleges telepítés elindulása előtt átvizsgálja a Symantec program. Baloldalon közvetlenül elérhetők olyan igen gyakran használt funkciók, mint adatok lemezre írása, audió írás és rippelés, lemezmásolás, fájl lejátszás.


Nero 9 - 5. kép

Néhány fontoab, a StrtSmart nélkül, közvetelnül is elérhető alkalamzás
A tulajdonképpeni CD és DVD írást a Nero Burning Rom végzi. A Nero Burning Rom segítségével már elkészült anyagokból hozhatók létre adat, videó és audió lemezek, illetve írhatók ki CD és DVD képfájlok. Első lépcsőben a készítendő lemez fő jellemzőit kell megadni, mint a formátum, használt kódolás, esetleges címkék. A második lépcsőben következik a kiírandó anyagok megadása. Fontos, hogy az írási beállításokat csak az változtassa meg, aki tudja mint csinál. Az alapértelmezett beállítások a legtöbb esetben megfelelők a munkavégzéshez.
A filmek kódolására, bemutatók készítésére a Nero Vision programot használhatják a program készítői. A program egyszerű és átlátható felületet kínál a videó bemutatók, DVD-videók, videó CD-k készítésére. Itt a hagyományos média típusok közötti átjárhatóságra is érdemes figyelni. Az otthoni fotók, videók igény szerint összedolgozhatók egyetlen filmmé. Az egyes multimédia elemek közötti átmenetek tetszés szerint beállíthatók.
A DVD indítómenüje három dimenziós formában is elkészíthető. Ahhoz azonban, hogy az átalakítás zökkenőmentesen működjön, szükséges a megfelelő számítási kapacitás. Az átalakítás annál gyorsabb, minél nagyobbak a számítási teljesítmények.

Nero 9 - 6. kép

A Nero Vision nem vetekedhet a professzionális videószerkesztő és átalakító programok képességeivel, azonban a mindennapos videószerkeztési, átdolgozási feladatok ellátására bőven elegendő funkcionalítással rendelkezik.
A Nero programcsomagba egy az alapvető igényeket kielégítő médialejátszó programot is építettek. A Nero ShowTime a videó DVD-k mellett tapasztalataim alapján olyan anyagok lejátszására is képes, mint a mobiltelefonok számára készült mp4 és 3gp kódolású filmek. Nem olyan igényes, sokat tudó program, mint a direkte csak a videó, multimedia lejtászásra tervezett alkalmazások, de az alapvető igényeket kielégíti. A DVD videók megjelenítésére alkalams kodekek feltelepítésével pedig akár a Windows Média Player is alkalmassá válik a DVDk lejátszására.
A Nero Wawe Editor a felvételek alapszintű szerkesztésére, keverésére használható, igen jó minőségű audió szerkesztő program. A hangszerkesztési funkciókat egészíti ki egy professzionális hangkeverő és vágó alkalmazás, a Nero SoundTrax.
A Nero Live segítségével a hardver feltételek megléte esetén a számítógép akár televízió készülékként is funkcionálhat, illetve a televízió adások számítógépre menthetők.


Nero 9 - 7. kép

A program felépítése
A program grafikus telepítő segítségével telepíthető. Az alpértelmezett beállítások használatával könnyű, ámbár kicsit sokáig tart munka a telepítés. Ez érthető is, hiszen mintegy 1,5 GB anyag telepítéséről, beállításáról van szó.

Szoftverkövetelmények
Szükséges operációs rendszer Windows XP SP2 vagy SP3 csomagokkal, Windows Vista, Windows Vista SP1 javító csomaggal, Windows Media Center 2005 SP2, Windows Server 2003.
További szükséges programok a következők: Internet Explorer 6, vagy erősebb Internetes böngésző
DirectX 9 multimédia vezérlő
On-line kapcsolat szükséges a folyamatos frissítéshez
NET 3 keretrendszer az egyes programkomponensek futtatásához.

Hardverkövetelmények

Nero 9 - 8. kép

A különböző multimédiás anyagok kezelése, kódolása alapjában véve egy erős számítógépet igényel, így a A Nero 9-el szembeni hardverkövetelmények a következők:
Alapvető feltétel a DVD író
A minimális processzor követelmény 1 GHz órajel, az optimális a 2 GHz, de a kódolási feladatok ellátására a lehető leggyorsabb processzorra van szükség.
Memóriából 256 MB a minimum, de a kódolási feladatok miatt nem árt a minél több és nagyobb.
A program telepítéséhez 1.5 GB szabad merevlemez hely kell, a kódoláshoz, egy DVD képfájl készítéséhez minimum további 9 GB szabad merevlemez helyre van szükség, a HD videók kódolásánál ez az igény 50 GB.
Videókártya legalább 32 MB videómemóriával, 16 bites színfelbontással és 800 x 600 pixeles képfelbontással.
TV kártya a televízió adások megtekintéséhez, felvételek készítéséhez.

Összességében tehát elmondható az, hogy a hardverkövetelmények területén csak a minimális szint adható meg konkrétan. Az optimális működéshez a felső határ a csillagos ég és a lehetséges pénztárca.

Értékelés
A Nero Burning Rom, mint CD és DVD író alkalmazás mellé számos egyéb olyan program is bekerült a csomagban, ami ahhoz kell, hogy tetszés és igény szerint legyenek szerkeszthetők a különböző felvételek. Ezek az alkalmazások az alapfeladatokra, egyszerű videó és hangszerkesztési feladatok ellátására elegendők. Ennél több pedig egy nem professzionális felhasználó számára nem is kell.

Nero 9 - 9. kép

Pozitívumok
A Nero 9-el egy olyan multimédia szerkesztő eszköz került forgalomban, amely az otthoni felhasználók igényeit messzemenően kielégíti. Az alapvető funkció, a CD és DVD írás ma már minden magára valamit is adó operációs rendszer része, legyen szó Linux, vagy Windows rendszerekről. Így a hangsúly eltolódik a szerkesztő, kódoló alkalmazások felé. Ezen a téren számos látványos megoldás, plusz lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére.
A különböző szerkesztő, kódoló alkalmazások egyetlen felületre, környezetbe kerülése miatt jelentősen egyszerűsítették a kezelőfelületet.
A könnyű kezelhetőség mellett fontos pozitívum az is, hogy a kódoló alkalmazások a fontosabb multimédia formátumokat támogatják.
A frissítéshez sem kell a felhasználó beavatkozása, a frissítés automatikusan történik.
A nagyfokú automatizmus a képzetlen felhasználó számítógépének is biztonságot ad.

Negatívumok
A Nero programcsomag számtalan pozitív tulajdonsága mellett egyetlen dolog nem nyerte meg a tetszésemet, mégpedig a programcsomag majd 1,5 GB-os mérete. Egy ingyenes programokból álló, hasonló képességű válogatás összeállításakor a fenti hely töredékére van csak szükség a számítógépen. A kódolások, videó szerkesztések jóval kisebb erőforrásokat igényelhetnek. Azonban ezek kezelése problémásabb, hosszabb tanulási folyamatot igényel, mintha a Nero konyhakész alkalamzásait használnánk fel ezekre a feladatokra. A használhatóság, könnyű kezelhetőség árát azonban meg kell fizetni.

A program használhatóságát egy 10 pontos skálán 10 pontra értékelem.
A megjelenés szintén 10 pont.

Fontosabb adatok
Név: Nero
URL: www.nero.com
Gyártó: NeroAg
Disztribúció: Windows XP 9-es változat, de a Linux alatti kiadás is már a harmadik verziónál tart.
Aktuális verzió:
9.0.9.4b Windows operációs rendszer számára
3.5.1.0 (Linux)
Az utolsó változat megjelenésék időpontja: 2008. szeptember 29.
Ár: 19000 Ft
Szint: kezdő
27 hozzászólás

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 19 napja

Mien sorozat számot kér ez a nero-9 a telepítéshez???

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 7 napja

Vendég írta:
Nero 9 Hmmmmm...... csak a torka véres!Mindjárt a telepítésnél megfeszik a progi. Tovább tart a telepítés mint egy komplett renszer telepítés a hozzá való alapvető programok installálásával együtt!!!! Egy ingyenesen letölthető progival már rég a lemezt írom amire a Nero egyáltalán elindul4kiforratlan átláthatatlan a menüje stb.stb. stb.reggelig írhatnám szóval egy röhej az egész!!
Ja és majdnem elfelejtettem! Azok a progik amelyek mindent az egyben kínálnak általában semmiben sem tökéletesek és ez bőven igaz a Nero 9 -re is ! Minden alprogramja rendelkezik jobb szebb alternatív és tegyük hozzá ingyenes megoldással!! Ami ugye elég ciki egy úgynevezett szuper programtól.Szóval ,ha valaki nem akar idegeskedni akkor felejtse el,vagy ha már megszokta akkor maradjon a régebbi verzióknál amik azt kell ,ogy mondjam nincsenek így összecsapva mint ez a sz...r!

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 7 napja

Nero 9 Hmmmmm...... csak a torka véres!Mindjárt a telepítésnél megfeszik a progi. Tovább tart a telepítés mint egy komplett renszer telepítés a hozzá való alapvető programok installálásával együtt!!!! Egy ingyenesen letölthető progival már rég a lemezt írom amire a Nero egyáltalán elindul4kiforratlan átláthatatlan a menüje stb.stb. stb.reggelig írhatnám szóval egy röhej az egész!!

válasz erre

Hori a (hun)

15 éve, 5 hónapja és 9 napja

Sok hiba van benne pl: 20x sata-s íróm van és nem tud 20x írni olyan lemezt (másik progi tud), nem sata-nak jelzi, ha exportálok legtöbbször a képminőségen ront?! DTS hangot csak 2.0-ban tud csinálni, Dolby Surround-ra (vagy dolby digital surround) még nem jöttem rá hogy kell (csak aac audió-t enged legtöbbször), és lassú naon az indítása, pedig hát nem piskóta a gépem...
Nem kérek javaslatokat stb. mert már eleget hallottam.

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 7 napja

joröhögő smileymenő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 22 napja

Nekem megfelelne a Nero 9 videó szerkesztője, de miért nem lehet véglegesíteni?! Ha elkészítek egy-két projektet és exportálni akarom, egyszer csak letilt és telepíthetem az XP-t újra, mert nem lehet másképp boldogulni. Ilyenkor szerintem csuklik a szerzője!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 23 napja

A néro 9-et nem lehet unistallálni! Ez egy óriási nagy hiba!!!!
Anonimmeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 1 napja

nem tudtok linket adni ahol esetleg egyéb kiegészítöket találok erre a nero 9-re?Leginkább video készitéséhez kellenének efektek!!!mosolygó smileyPLEASE help meee!!!THX

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 1 napja

Sziasztok

válasz erre

Vendég

16 éve, 3 hónapja és 9 napja

sirály
meglepett smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja

métr telepít órákig /9/

válasz erre

Vendég

16 éve, 6 hónapja és 9 napja

Szerintem meg K3b a király röhögő smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja