Nero 6

2003. szeptember 20.
114.7021
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
little devil profilja, adatai
little devil
Július 26-án jelent meg a Nero CD-író programcsomag 6-os verziója. A Nero CD-író programcsomag nagy sikernek örvendett az elmúlt időszakban, így nem csoda, hogy újabb verziót dobtak a piacra. Az már csak ráadás, hogy ez a verzió nagyon felhasználóbarátra sikeredett. Bár egy kisebb hibára már fény derült a programcsomag kapcsán, ugyanis a Nero 6.0.0.9-es verzióban a Recode nevezetű program, helytelen beállítás esetén törölhetett minden fájlt a winchesterről.


Ezt a hibát már orvosolták a fejlesztők a Nero 6.0.0.15-ös verzióban. A nagy népszerűségnek örvendő Nero Burning Rom 5.0-s verziójára épül a Nero 6-os, azonban ellentétben elődjével már számos kisegítő lehetőséget tartalmaz, ami a CD vagy DVD készítéshez szükséges lehet. Az Ahead honlapjáról 3 csomagban tölthető le a Nero 6-os demo verzója, mely a későbbiek során regisztrációt igényel.

1. csomag tartalma:
Nero StartSmart
Nero Burning ROM 6
Nero Express 6
Nero BackItUp
Nero Cover Designer
Nero Wave Editor
Nero SoundTrax
Nero Toolkit
Nero Image Drive
Fájlméret: 20.65 MB

2. csomag tartalma:
NeroVision Express 2
Nero ShowTime
Nero Recode
Fájlméret: 14.72 MB

3. csomag tartalma:
Nero Media Player
Fájlméret: 0.51 MB


Nero 6 - 3. kép

Rossz hír a Nero 5-össel rendelkezőknek, hogy ezt már nem lehet ingyen felfejleszteni a 6-os verzióra. Igaz a fejlesztéshez kevesebb pénz kérnek el, mintha most vásárolnánk először Nero-t.
Dobozos verzió ár fejlesztés esetén: 69,99$ + 9$ postaköltség
Online verzió ár fejlesztés esetén: 39,99$
A Nero 6-os tulajdonképpen az all-in-one (minden egyben) programok közé tartozik, melynek a célja a CD és DVD írás összes területének a lefedése, mely tapasztalataim szerint elég jól sikerült az alkotóknak.
Nero StartSmart: ez az a program, mely segítséget nyújt a programcsomagban található összes program elindításához. A jobb felső sarkában választhatjuk ki, hogy milyen típusú lemezt kívánunk létrehozni, CD-t, DVD-t, a winchester-re szeretnénk lemezképet felírni vagy csak ellenőrizni és csiszolgatni szeretnénk meglévő munkáinkat.


Nero 6 - 4. kép

Így csak azok az elemek jelennek meg a listában, melyre az adott projekthez szükségünk lehet. A szoftver főablakában találjuk a 6 fő funkció ikonjait:
kedvencek: itt találhatóak az általunk legsűrűbben használt alkalmazások,
adat: adatlemezt hozhatunk létre, melyen fájlokat és mappákat tárolhatunk, itt folytathatunk már megkezdett lemezt is,
audió: bármilyen fajta zenei lemezt készíthetünk ebben a menüpontban, kezdve a normál audió CD-től az mp3-ig,
fotó és videó: itt kezelhetjük és írhatjuk ki lemezre digitális fotóinkat és videóinkat,
másolás és mentés: teljes lemezeket másolhatunk vagy egyedi fájlokat menthetünk el
extrák: innen érhető el a borító tervező, a CD sebesség vezérlő és még számos kisegítő lehetőség.
A jobb alsó sarokban megváltoztathatjuk a panel színét, átkapcsolhatunk az alap és a professzionális mód között, megváltoztathatjuk az alapbeállításokat és ki is kapcsolhatjuk a StartSmartot.

Nero Burning Rom 6
Nero 6 - 5. kép

azt hiszem ezt senkinek nem kell bemutatnom, erre a programra épül a programcsomag. Ez a tényleges CD és DVD író program, a CD-R és CD-RW, ill. DVD és DVD-RW lemezekre teszi lehetővé az adatok kiírását. Támogat minden szabványos CD-ROM formátumot, valamint az ISO, az ASCII és a DOS karakterkészleteket az ISO/Joliet követelmény felhasználó által kiválasztható engedményével. A fájlneveket dinamikusan tudja konvertálni ISO-formátumba. Újdonság továbbá, hogy mostantól MiniDiscre is tudjuk az információkat rögzíteni. Ha fotót szeretnék felvinni a VCD-re vagy az SVCD-re, akkor indulásnál érdemes bepipálni a Videó CD menüben a forrás képek tárolása négyzetet, mert így automatikusan létrehoz egy PICTURES nevű mappát, melyben a képeinket tárolhatjuk.

Nero Express 6
A kezdők számára készített program, mely egyszerűen végig kalauzol bennünket minden egyes lépésen, legyen szó bármilyen formátumú CD készítéséről. Tényleg nagy segítség lehet a kezdőknek, nekem kicsit zavaró volt az elrendezése, de a Nero Express 6 és a Nero Burning Rom 6-os között (csakúgy mint az előző verziónál) szabad az átjárás, mindkét programban megvan a lehetőség a másik programba való lépéshez.

Nero Cover Designer
A Nero borító tervező alkalmazása, itt tervezhetjük meg CD-ink, DVD-ink, illetve Mini Disc-jeink borítását, sőt megfelelő eszköz esetén még a lemez felső felére is készíthetünk címkét, mely teljes mértékben lefedi a lemezünket (ez már az előző verzió esetében is megvolt), lényeges változtatás nem történt benne.

Nero Wave Editor
A Nero zenei szerkesztő programja, itt alakíthatjuk a meglévő zenéinket, akár össze is mixelhetjük őket. A program rendelkezik szűrőkkel is, így el tudjuk távolítani a zene fájlunkban található kattogásokat, sercegéseket.


Nero 6 - 6. kép

Ezzel szemben azonban nem érdemes nagy elvárást támasztani, mivel az eredmény nem mindig eredményez élvezhető zenét. Durvább kattogás és sercegés esetén nekem jelentősen letompította az eredeti fájlt és a kattogás is megmaradt. Figyelemre méltó viszont, hogy az MPEG 4-es kódeket felhasználva mp3-ainkat átkódolhatjuk mp4-be. Az mp4, ha az eredeti, teljes hanganyaggal rendelkező számból készítjük, akkor tisztábban és szebben szól, mint az mp3, vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mp3pro. A méretbeli különbség is jelentős, én egy 3,6 Mb-os mp3-at kódoltam át mp4-be és a kapott fájl csak fele akkora, 1,8 Mb lett. Hátránya volt azonban, hogy az általam kedvelt lejátszó, a Winamp nem volt képes lejátszani. Elvileg lejátszható a Nero Media Playerrel is, de ehhez a nero.com-ról le kell tölteni a program full verzióját, de én inkább a QuickTime-alhallgattam meg a végeredményt.

Nero SoundTrax
Nero 6 - 7. kép

Tulajdonképpen hasonlóképpen működik, mint a Nero Wave Editor, itt azonban egyszerre szerkeszthetünk több hangsávot is. Készíthetünk vele pl. közönségzajt, éljenzést és még számost egyéb szolgáltatást vehetünk igénybe. Én jelentős különbséget nem találtam a két program között a megjelenésen kívül. Számomra a Nero Wave Editor szimpatikusabb volt, de mint tudjuk, ízlések és pofonok...

Nero Toolkit
A Nero egyik segédprogramja, mely lehetőséget ad a CD/DVD olvasónk sebességének beállítására, amivel a meglévő zajszintet csökkenthetjük. Itt található még egy érdekesebb segédprogram, mely nem kapcsolódik ténylegesen a CD vagy DVD készítéshez, ez a program a tényleges rendszerinformációkkal lát el bennünket. Teljesebb képet nyújt az adott számítógépről, mint a Windows XP beépített modulja vagy a Norton Utilities rendszerinformációja.

Nero Image Drive
Ezzel a programmal akár két virtuális meghajtót is készíthetünk.

NeroVision Express 2
Tulajdonképpen ugyanazt a funkció látja el DVD esetén, mint a Nero Express a CD készítésnél. Megkönnyíti a DVD készítést, mivel lépésről lépésre végigvezet minket a készítés folyamatain. Lehetőségünk van menük és könyvjelzők készítésére is, és ugyanolyan könnyű az átváltás a Nero Recode-ra, mint a Nero Express-nél a Nero Burning Rom-ra. Külön finomság a Tv Tuner-el rendelkezőknek, hogy be lehet digitalizálni vele az éppen aktuális műsort. Én a Pinnacle PCTV-jét használom, de digitalizálni nem bírtam vele, mert csak kétféle kodeket ajánlott be frissítések után is, ezeket a kodekeket használva viszont hatalmas fájlokat kaptam (egy másfél órás film 120 GB-ra jönne ki). Ezzel a programmal viszont az összes a számítógépre telepített kodekkel lehet digitalizálni, a digitalizálás persze egy külön történet, erről már Szoron is írt.

Nero ShowTime
Ez a beépített program játszza le az elkészített, vagy gyári DVD-énket. Hátránya talán, hogy csak VCD-t, SVCD-t és DVD-t tud lejátszani, más formátumú videolemezt, pl. divx-et nem.

Nero Recode
Nero 6 - 8. kép

Ezzel a programmal készíthetik el a haladók a DVD filmjeiket, itt nagyrészt azok a funkciók érhetők el, mint a Nero Vision Express-sel, de a gondosan kutatók találhatnak olyan funkciókat, amik az Express-ből mellőzve vannak, bár hozzáteszem, mint kezdőnek nekem szimpatikusabb és egyszerűbb volt az Expressel elkészíteni a DVD-t, mint a Recode-dal. Az is az igazsághoz tartozik persze, hogy tartottam is egy kicsit e program használatától az előző verzióban lévő hiba miatt. Biztos, ami biztos, én külön csináltam neki egy Temp könyvtárat, de nem teszteltem le hogy valóban kijavították-e a hibát.

Nero Media Player
Alapjaiban a program hasonló, mint a Windows Media Player-e, azonban míg zenei fájlokat kiválóan játszik le, addig a tömörített avi fájlokkal nem boldogul. Próbáltam pár klipet megnézni rajta, de nem sikerültek. Volt amelyiknél csak a hang szólt, volt amelyiknél csak szaggatott képet láttam. Elvileg ezzel lehetne meghallgatni az mp4-einket, de ezért elvileg a nero-ról lekellene tölteni az MPEG4 plug-in-jét. Én regisztráltattam a programot, de ennek a kodeknek a visszakódolását nem hajtotta végre a program, és a nero.com-ra irányított, ahol viszont semmilyen instrukciót nem találtam.

Indításnál a program alapból úgy néz ki, mint egy asztali DVD lejátszó, van azonban egy csökkentett üzemmódja is, mely az IR gombbal aktiválható. Az indulási funkciónak talán az egyik hibája, hogy a fájlok kezelés nincs eléggé kiemelve, a kijelző alján található pár milliméteres ikonokkal vezérelhetők.

Nero 6
Fejlesztő: Ahead Software
Kiadó: Ahead Software
URL: www.nero.com
Típus: CD/DVD író szoftver
Megjelenés: 2003. július 26.
Ára:
dobozos verzió: 79,99$ (+ 9$ postaköltség)
online verzió: 59,99$

Grafika: 7
Használhatóság: 8

Pozitívumok:
Alapjában egy kellemes, a Nero StartSmart révén könnyen kezelhető programcsomagról van szó,
Elérhetőek vele a CD és DVD készítés fontosabb funkciói,
Tv Tuner-el rendelkezők számára a Tv műsor bedigitalizálásának lehetősége.

Negatívumok:
A fentebb már említett hibák (remélhetőleg ezeket is hamarosan orvosolni fogják).
Fizetős plugin-ek (az Mpeg2-es kódek vagy a már említett MPEG4-es, de ide tartozik az mp3pro plug-in is melyért majd 20$-t elkérnek az online verzió esetében).
Rendkívül magas ár (online 59,99$), bár szerintem ez a programcsomag azért megéri az árát.

Extrák:
Meghajtó teszt
Az újraírható lemez egyetlen kattintással való törlése
Borító vagy címke készítése
A meghajtó sebességének vezérlése.
Rendszerinformáció is, melyet a StartSmart-ból nem érhetünk el (csak a Start menüből)

Minimális konfiguráció:
MicrosoftŽ Windows 95B, NT4, 98, 98SE, ME, 2000, XP
Pentium III 300Mhz
64 MB RAM
500 MB szabad lemez terület
800x600 képfelbontás legalább 16 bites színmélység
CD író és/vagy DVD író
Windows kompatíbilis hangkártya

Ajánlott konfiguráció:
Windows XP
Pentium III 500 MHz a DVD visszajátszáshoz, 800 MHz (a merevlemezre való digitális rögzítéshez), 1,6 GHz (a DVDvideohoz való rögzítésre)
128 MB RAM
4,8 GB szabad lemez terület (a DVD imagefile felírásához)
Windows Internet Explorer 4.0 vagy magas verzió

Különleges rendszerkövetelmények:
Firewire (IEEE 1394) a DV rögzítéshez
TV-Tuner vagy Video-Capture-Board az analóg digitalizáláshoz
Nyomtató a borítók és címkék készítéséhez
Internet kapcsolat az internetes adatbázis eléréséhez
CD- és/vagy DVD-író , mely képes újraírható lemezekre való rögzítéshez is
33 hozzászólás

Vendég

18 éve, 1 hónapja és 5 napja

Nem sikerül!Már nem tom hanyadik és aszt irja hogy ez nem win32 mittom én mi de agyamra megy és még törölni sem tomwtf smileymeglepett smiley

válasz erre

Vendég

18 éve, 1 hónapja és 7 napja


válasz erre

marco

18 éve, 2 hónapja és 3 napja

Vendég írta:
hol találok ingyen magyar nyelvű nérot????????????????
Link lejjebb. Pont a Te hozzászólásod alatt. Néha kicsit nem árt olvasgatni...

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 3 napja

hahó van itt valaki?

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 3 napja

hol találok ingyen magyar nyelvű nérot????????????????

válasz erre

marco

18 éve, 2 hónapja és 6 napja

Vendég írta:
#2 Vendég : Nem adtam meg azelöbbi kérdésémhez az E-mail címem:
halasibela@t-online.hu
Kérdés:honnan tudom letölteni a magyar nyelvű NeroExpress programot
köszönettel.
Például innen:

Nero 7.2.7.0 magyar

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 6 napja

#2 Vendég : Nem adtam meg azelöbbi kérdésémhez az E-mail címem:
halasibela@t-online.hu
Kérdés:honnan tudom letölteni a magyar nyelvű NeroExpress programot
köszönettel.

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 6 napja

honnan tudom letölteni a NeroExpress programot
Habe.

válasz erre

Vendég

19 éve, 14 napja

Király

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja