MyVideoConverter

2007. december 30.
82.5211
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Többször mutattunk már be video editáló-konvertáló szoftvereket itt a Game Channel-en. A MyVideoConverter is egy a sok közül, a különböző videófájl formátumok közötti átalakításra szolgál. Természetesem még sok egyéb program is létezik a piacon, de egyszerű kezelhetősége miatt ez a program különösen érdekes lehet azok számára, akik konvertálni szeretnének. Az ilyen jellegű szoftverek működésének megértéséhez mindenképpen szükséges röviden áttekinteni, hogy mik a különböző videóformátumok, és miért használják őket.
 

/>
MyVideoConverter - 2. kép

A program telepítése
Ezek a videofájlok különböző tömörítési eljárások alapján tárolják a rögzített videó és hang adatokat. De egyáltalán miért is kell tömöríteni a felvételeket? Egyszerű a válasz: tömörítetlen digitális videónak irtózatosan nagy a tárhely igénye. Egy órányi tömörítetlen digitális videó mintegy 104 GB tárhelyet foglalna el az adathordozón. Ha CD, vagy DVD lemezre, merevlemezre akarjuk rögzíteni a felvételt, akkor tehát feltétlenül tömöríteni kell. Az óriási adatmennyiség miatt még akkor is szükséges tehát a tömörítés, amikor a felvételek készülnek. A tömörítés dolgát bonyolítja, hogy a tömörített anyagnál nem szabad olyan minőségromlásnak mutatkoznia, amely a műsorok elfogadható minőségű megtekintését akadályozná.

MyVideoConverter - 3. kép

A videók tömörítésekhez számtalan tömörítési eljárás (codec) használható. A codec megnevezés a "coder/decoder" (kódóló/dekódoló) kifejezésre utal, és egy adat- vagy jelfolyam átalakítására szolgáló eszközt vagy programot jelent. Egy adott codec egy adat- vagy jelfolyamot alakíthat át valamilyen kódolt formátummá. A jelek átalakításának célja egyaránt lehet adatátvitel, tárolás, vagy rejtjelezés. A codec a végső felhasználáskor képes dekódolni is azt a formátumot, amelybe átalakította a jelfolyamot. Attól függően tehát, hogy milyen célra és milyen cég hozza létre a videótömörítési eljárásokat, rengeteg fajta videóval tálkozhatunk. A VCD SVCD,DVD,AVI,ASF,SWF,3GP,MOV,RM formátumok csak a leggyakrabban használt típusok, még ezeken a fő típusokon belül is számtalan altípus különíthető el.


MyVideoConverter - 4. kép

A tömörítési eljárások mindegyikének az alapja, az hogy a kép és hanganyagok ismétlődő információit csak egyszer tárolják le. Illetve egy második körben a mozgókép sorok nem minden kockáját, hanem csak néhány kulcs kockát tárolnak. Ezeknek a kulcskockáknak a segítségével azután a kihagyott rész tartalmát már a lejátszó dekódoló berendezése számolja ki.
Az egyes videófájlok közötti átmenetet, átalakítást biztosítja a MyVideoConverter. Előfordulhat ugyanis, hogy egy adott környezetben használt videót más környezetben szeretnénk használni. Például a régi Macskafogó VCD-ből mobilt telefonon lejátszható filmet szeretnénk készíteni. A konverter demó változata szabadon hozzáférhető, ám játékfilmek átalakítására a demó változatot egyetlen konverter esetén így a MyVideoConverter esetében sem érdemes használni. Az adott esetben csak mintegy 30 percet lehet így átalakítani.

Telepítés:
A telepítés során az alapértelmezett beállításokat nem érdemes megváltoztatni. Ahhoz azonban, hogy teljes körűen használni tudjuk a programot a sima telepítés nem elég. Az alap program telepítése és elindítása után szükséges egy élő Internet kapcsolat, ahol a Tools gombra kattintva megjelenő menüben felkínált letöltési lehetőségeket, az MP4, RM, MOV és 3GP formátumok támogatását még külön le kell tölteni.

Használat:

MyVideoConverter - 5. kép

A program az alábbi átalakítások elvégzésére képes:
VCD-t SVCD,DVD,AVI,ASF,SWF,3GP,MOV,RM fájlokká,
SVCD-t VCD,DVD,AVI,ASF,SWF,3GP,MOV,RM fájlokká,
DVD-t VCD,SVCD,AVI,ASF,SWF,3GP,MOV,RM fájlokká,
AVI-t VCD,SVCD,DVD,ASF,SWF,3GP,MOV,RM fálokká,
DIVX-t VCD,SVCD,DVD,ASF,AVI,SWF,3GP,MOV;fájlokká,
ASF-t VCD,SVCD,DVD,AVI,SWF,3GP,MOV,RM fájlokká,
3GP-t VCD,SVCD,DVD,AVI,ASF,SWF,MOV fájlokká,
MOV-ot VCD,SVCD,DVD,AVI,ASF,SWF,3GP,RM;fájlokká
DAT-ot RM-fájllá alakítja.
Ahhoz, hogy használni tudjuk a programot, fontos érteni, mit is jelentenek a fenti betűszavak.


MyVideoConverter - 5. kép

A VCD jelentése "Video Compact Disc", ami egy mozgóképet és hangot tartalmazó CD lemez. A VCD 74/80 percnyi MPEG tömörítésű videót és jó minőségű hangot anyagot tartalmazhat függően a lemez 650/700MB-os kapacitásától.
Az SVCD "Super Video CD"-t jelent. Nagyon hasonlít a VCD-hez, de csak 35-60 percnyi anyagot tud tárolni, azonban a képminősége igen jó, csakúgy mint a maximum 2 sztereo hangcsatornáé.
A VCD-t és az SVCD-t akkor használták sokan, amikor a DVD lemezek és lejátszók és lemezek ára a csillagos eget verte. Főleg a Távol-Keleten készültek a videó és szupervideó CD lemezek lejátszására képes eszközök.

DVD "Digital Versatile/Video Disc"-et jelent, a DVDR (DVD Recordable) az írható, a DVDRW (DVD ReWriteable) az újraírható lemezt jelöli. Az írható DVD 2 órányi igen jó minőségű DVD videót tartalmazhat, mellette több hangsávot sztereo, Dolby Digital vagy DTS formában, fejlett menürendszert, feliratsávokat és állóképeket, amelyek asztali lejátszókon és a legtöbb DVD olvasóval rendelkező számítógépen lejátszhatók.


MyVideoConverter - 6. kép

Az AVI (angol betűszó: Audio Video Interleave - audio-video-összesorolás, -fésülés) egy fájlformátum, melyet mind a hang, mind pedig videó adatok egy meghatározott csomagban való tárolására és ezen adatok lejátszására hoztak létre. A Microsoft 1992 novemberében mutatta be ezt a formátumot a Windows technológia videó részeként. Jelenleg a divx tömörítésű anyagok kedvelt fájlformátuma. Főleg akkor használják, ha a világhálón kell adatokat továbbítani. A DIVX videóformátum főleg arról ismert, hogy képes jelentősen összetömöríteni terjedelmes videókat, és így az írásvédett DVD-k sokszorosításával és kereskedelmével kapcsolatos botrányokkal került az érdeklődés középpontjába. Az ASF (Advanced Streaming Format, megközelítő fordításban Előrehaladott v. Fejlett Folyam Formátum) a Microsoft által szabadalmazott digitális audio/digitális videó csomagoló (konténer), amit különösen a média folyamok továbbítására szántak.

Az SWF vektorgrafikus fájlformátum, melyet eredetileg a Macromedia cég készített webes alkalmazásokra, de önállóan is megtekinthetőek. Eredeti neve "Macromedia Flash" volt. Az ilyen formátumú filmeknek két részük van: vektorgrafikus objektumok és képek. Az újabb változatokban már hangot is lehet használni, és a végfelhasználóval interaktívan kommunikál.
A MOV az Apple számítógépek videó formátuma. A MyVideoConverter ennek a formátumnak a támogatásával az Apple számítógépek a PC-k és az asztali lejátszók közötti átmenetet segítik. A 3GP egy multimédia tároló formátum, amit a 3GPP írt le a 3G mobiltelefonon való használatra. A 3GP-s konvertálással tehát lehetséges mobiltelefonon megjeleníthető filmeket készíteni.


MyVideoConverter - 7. kép

Az átalakítást az Add Task gombra kattintva megjelenő űrlapon kell beállítani. Az átalakítás első lépése a kimeneti fájl típusának megadása. A kimeneti fájl típusát egy oldalsó listán lehet megadni. Az űrlapon az Input File Name űrlapelemnél kell megadni, hogy melyik fájlt alakítsa át a program. Az Output File Name űrlapelem a kimeneti fájl nevének és helyének megadására szolgál. A kimenti fájl típusa mellett a fájltípuson belül egyes a minőséget, méretet meghatározó jellemzők is módosíthatók. Ilyen jellemző lehet a kimeneti videó felbontása. Minél nagyobb a felbontás, annál nagyobb a méret és jobb minőségű a videó. A felbontás mellett egyes fájltípusok esetében a kimenet minősége külön is állítható. Beállítható még, hogy egy másodpercnyi filmanyag mennyi képkockából álljon. Ha ez megtörtént a Start gombra kattintva indul a kódolás.

MyVideoConverter - 8. kép

A mai trendeket figyelembe véve a program használatára leginkább két esetben lehet szükség. Ha valaki a világhálón szeretné publikálni DVD-n tárolt videó felvételeit egyértelmű, hogy nemigen fog több GB tárolókapacitás után nyomozni, illetve hosszabb ideig birkózni a feltöltéssel. Ezért szükséges egy olyan átalakítás, ami már kezelhető videót eredményez. A másik fontos terület a mobiltelefonokon történő videózás. 3GP videókat leginkább házilag lehet készíteni. A mobiltelefonok számára értékelhető videók készítésére szintén igen jó lehetőséget kínál a MyVideoConverter.

Hardverkövetelmények
Minimálisan szükséges hardvereszközök
Pentium 200 Processzor, de egy Pentium 4-es processzor kell minimum ahhoz, hogy elfogadható sebességű legyen a munka.
128 MB RAM, de 512 MB memóriától működik igazán gyorsan a konverter.
Mivel a filmek átalakítása rendkívül számítás igényes feladat a memóriából és processzorból a fölső határ a csillagos ég és a pénztárca teljesítő képessége. A munkát természetesen a minimálisan szükséges hardverfeltételek mellett is el lehet végezni, csak akkor a végzéshez szükséges időtartalom kicsit tovább tart.
Igényelt hely a merevlemezen: 12,4 MB, de a filmek méreteitől függően erre még kb. 20 GB szabad helyet rá kell számolni. Egyrészt ugye kell szabad hely a kódoláshoz, másrészt kell tárhely ahhoz is, hogy ki tudjuk írni optikai lemezre a felvételeket.

Szoftver követelmények
Microsoft Windows 98/2000/XP/2003 operációs rendszer és DirectX 9.0 környezet megléte


MyVideoConverter - 9. kép

Értékelés
A program kipróbálása során egy 30 perces avi filmet használtam, ezt alakítottam át jó minőségű wmv és svf fájllá. Az átalakításhoz egy már korosnak mondható, 1.7 Ghz Pentium processzorral szerelt számítógépet használtam, amelynek 512 MB SD memóriája van. A számítógép az átalakítással mintegy huszonnégy perc alatt végzett, úgy, hogy közben ezt a cikket írtam és egy médialejátszó program is működött a háttérben. Tehát a kódolási gyorsaság igen jó. Egyéb esetekben, amikor már éles helyzetben készítettem DVD filmekből avi típusú filmeket, az átalakítás mintegy másfél órát vett igénybe. A program kezelése egyszerű, az alapértelmezett minőségi paraméterekkel dolgozva komolyabb háttér ismeretek nélkül is használható. Ugyanakkor lehetséges az is, hogy a lehetséges beállításokon keresztül finoman paraméterezhetők a kimeneti videók. A körülményes telepítés miatt tudok a program használhatóságára a lehetséges tíz pontból csak kilenc pontot adni.

A használhatóságot a gép visszafogása és a testre szabási lehetőségek bonyolultsága miatt egy 10 pontos skálán 7 pontra értékelem.
A megjelenés megérdemli a maximális 10-es pontszámot.
Pozitívumok
Gyors konvertálás
Rengeteg formátumot támogat


MyVideoConverter - 10. kép

Negatívumok
Ahhoz, hogy teljes értékű legyen a program, a telepítés után még négy bővítést le kell tölteni.

Fontosabb adatok
Név: MyVideoConverter
Verzió:1.41
Megjelenés: 2007 december 23
URL: www.ivideogo.com
Disztribúció: Windows XP
Szint: kezdő
7 hozzászólás

Vendég

14 éve, 7 hónapja és 20 napja

Az ingyenes verzió nem támogatja a Flash Movie fájl típust. Esetleg még pluszba le kell valamit tölteni hozzá?

válasz erre

andras41

14 éve, 8 hónapja és 16 napja

tetszik. hogyan lehet letölni.

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja

köszi nagyon

válasz erre

Vendég

15 éve, 5 hónapja és 13 napja

hogy kell ezt letülteni?

válasz erre

marco

15 éve, 5 hónapja és 24 napja

Vendég írta:
A megadott link nem él.
Miről beszélsz, hogyne élne?

válasz erre

Vendég

15 éve, 5 hónapja és 24 napja

A megadott link nem él.

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 10 napja

válasz erre

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

drift3r91 profilja1000feri profiljamarco profilja