Microsoft Office 2007

2007. szeptember 21.
98.9541
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
A Microsoft új irodai szoftvercsomagját, az Office 2007-et alaposan áttervezték. Rengeteg alkamazás található a különböző Office 2007 változatokban. Már csak a lehetséges változatok és a bennük található alkalmazások áttekintése is megér néhány sort. A megváltozott szerkezet, funkciók miatt egy teljeskörű bemutatás rengeteg helyet igényelne, itt csak azoknak a legfontosabb újdonságoknak a vizsgálatával foglalkozom, amelyek a mindennapi életben, az otthoni használatban is fontosak lehetnek.
Advertisement



Microsoft Office 2007 - 2. kép

Az Office 2007 változatai:
Magánszemélyeknek:
Office Basic - 2007: Word, Excel, Outlook programokkal,
Office Home and Student 2007 - Word, Excel, PowerPoint, OneNote programokkal
Office Standard 2007 - Word, Excel, PowerPoint, Outlook programokkal
Office Small Business 2007 - Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Outlook Business Contact Manager (BCM) kiegészítéssel
Office Professional 2007 - Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access, Outlook Business Contact Manager (BCM) kiegészítéssel
Office Ultimate 2007 - Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access, OneNote, Outlook BCM kiegészítéssel, InfoPath, Groove,

Cégeknek:
Office Professional Plus 2007 - Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access, Outlook, InfoPath
Office Enterprise 2007 - Word, Excel, PowerPoint, Publisher, Access, OneNote, Outlook, InfoPath, Groove

Microsoft Office 2007 - 3. kép

Az alkalamzások nagyrészével az olvasók nagyrésze, így e sorok írója is most találkozott először, így a változatok ismertetése után következzék az egyes alkalmazásokról egy rövid magyarázat:
Access 2007 - adatbázis-kezelő program,
Excel 2007 - táblázatkezelő program,
Groove 2007 - csoportmunkaterület-kezelő program,
InfoPath2007 - információgyűjtő eszköz ,
OneNote 2007 - jegyzetkészítő és -kezelő program,
Outlook 2007 - személyiadat-kezelő és kapcsolattartási program,
PowerPoint 2007 - bemutató-készítő program,
Publisher 2007 - kiadványkészítő program
Word 2007 - szövegszerkesztő

Az első, a programcsomagot használatba vevő felhasználó számára szemmel látható újdonság, hogy az Office felületének külső megjelenése az előző Office változatok designjétől, és a Windows Vista fekete-átlátszó menüitől és ablakaitól is eltér. Alapbeállításban az Office ablakainak halvány világoskék árnyalatokban pompáznak a különböző Office alkalmazásokban. A program egyes funkcióinak elérését az eddigi menük helyett fülek és szalag szolgálja.

Microsoft Office 2007 - 4. kép


Microsoft Office 2007 - 5. kép

A fájlműveleteket az irodai programcsomagon belül használt alkalmazás fajtájától függetlenül egy kerek Office-emblémás gomb segítségével érhetjük el, ami - mint valami jelvény - a bal felső sarokban díszeleg. Az új vezérlési szerkezetben program ablakának felső szélén csak böngészőfülek, alattuk kisebb tálcákra csoportosított ikonok találhatók a fejlesztők által szalagnak elnevezett területen. A fülek sem az eddig megszokott megnevezéseket viselik és hasonló Az eddig használatos File (Fájl), Edit (Szerkesztés), Tools (Eszközök) stb. megnevezések helyett Write (Írás), Layout (Elrendezés), Insert (Beillesztés) és más megnevezések kerültek be az új programcsomagba. A program ablakának felső peremről minden funkció azonnal elérhető, a menüszerkezetben való keresgélésnek vége. A minden alkalmazásban helyet kapó, általános (szerkesztési, fájl formázási stb.) műveletek mellett vannak speciális, az egyes alkalmazásokra jellemző műveleteket, beállításokat tartalmazó fülek is. Az Excelben például Data (Adat), míg a PowerPointban Animation (Animáció) nevű szalagot találunk az ottani feladatoknak megfelelően. Az eszközök elrendezésénél a fő cél az volt, hogy az egérműveletekre fordított időt csökkentsék. A fejlesztők saját felmérésük alapján elemezték az Officet használók Internetes szokásait. Ennek alapján állították össze a szalagok kategóriáit: minden alkalmazásban az első fülön elérhető parancsokra irányul az egérkattintások 80-90 százaléka, a Wordben itt található például a betűtípus, a szövegbehúzás, a stílusok formázása. A szoftver ráadásul tanulja is a felhasználó szokásait, és a szalagra gyűjti az általa leggyakrabban használt elemeket.

Microsoft Office 2007 - 6. kép


Microsoft Office 2007 - 7. kép

Minden ember került már olya helyzetbe, amikor nagyon szeretett volna előállítani valamilyen igazán mutatós, szép dokumentumot. Ez a formázási procedúra úgy kezdődik, hogy az ember kijelöli az átalakítani kívánt részt a dokumentumban, majd a lehetséges formázási opciók végigpróbálgatásával igyekszik olyan eredményt kapni, amit elképzelt. Mindeközben sűrűn nyomogatja a felhasználó a visszavonás gombot. Az Office 2007 ennek a vaktában történő próbálkozás sorozatnak véget vet. A lehetséges formázási változatok miniatűr előképét nagy méretű legördülő ablakokban, úgynevezett galériákban lehet megtekinteni. Az egyes opciók fölött végighúzva az egeret, az adott formázási megoldás hatása a dokumentumban is megjelenik. Arra a formázási változatra, amelyik tetszik, ezek után tényleg csak kattintani kell. Az ezen sorok írójához hasonlóan kevés esztétikai érzékkel megáldott felhasználókat segíti, hogy néhány egérkattintással igen látványos dokumentumokat lehet készíteni a beépített sablonok segítségével.

Microsoft Office 2007 - 8. kép

Az egyes vezérlőelemek elrendezését azonban sajnos meg kell tanulni. Ezt a tanulási folyamatot segíti a kibővített eszköztippek rendszere. Az Office 2007-es változatban ha az egér mutatója megáll az egyes gombok fölött, a megjelenő szövegbuborék már részletes leírást tartalmaz a különböző parancsokról, funkciókról. Ebből a buborékból az F1 billentyű megnyomása után közvetlenül érhető el a funkció részletes súgója is.
.Az egyes dokumentum elemekhez tartozó szerkesztési lehetőségek automatikusan megjelennek a szalag fejlécén, ha szükség van rájuk: ha például egy táblázatba kattintunk, akkor a táblázat formázási lehetőségei egy külön fülön tűnnek fel. Így az adott dokumentum egy-egy szakaszának, részének kijelölése után az ahhoz tartozó formázási lehetőségek egy lebegő ablakban is előtűnnek, ha az egeret a kijelölt rész fölé visszük.

Microsoft Office 2007 - 9. kép


Microsoft Office 2007 - 10. kép

Az új Microsoft Office irodai programcsomagban az egyik legjelentősebb technológiai újítás a fájlformátumokat érinti: a programcsomag alapértelmezett fájlformátuma a webes XML-szabványra épülő, tömörített dokumentumokat hoz létre. Ezek az új típusú fájlok nehezebben az adatátvitel során nehezebben sérülnek. Érdekes trükk, hogy ha egy ilyen XML állományt egyszerű átnevezéssel .zip típusúra módosítunk, meg lehet tekinteni azt is, hogy milyen egyéb - péládul grafikus - fájlok vannak egy dokumentumba ágyazva.. A hétköznapi használatban sokat segíthet hogy az Office - végre - az védett dokumentumok tárolására szolgáló PDF-fájl típussal is boldogul.
A dokumentumok diszkréciójának megőrzésére szolgáló a Document Inspector vigyáz. Az eszköz biztosítja, hogy a szövegekhez fűzött megjegyzések, illetve a korrektúra korábbi fázisainak nyoma se maradjon a végleges dokumentumban. Nagyon, gyakori és kényes helyzeteket teremtő hiba jelenleg, hogy a korrektúra eszközei felfedik a címzettnek elektronikusan továbbküldött szöveg időközben eltüntetett hibáit, esetleg egykét nem odaillő megjegyzést,szófordulatot pont arról, akinek az üzenet szól.

Microsoft Office 2007 - 10. kép


Microsoft Office 2007 - 11. kép

Az új Office-ban az Excel táblázatait a korábbinál jóval mutatósabbakká lehet szerkeszteni. A táblázatban tárolt adatok alapján készített különféle diagrammok grafikájának minősége a korábbiakhoz képest rendkívül nagy mértékben javult. Az Excel-táblák kezelését pedig munka közben megkönnyíti hogy görgetésükkor az oszlopok fejlécében megjelenik, milyen adatot tartalmaznak.
Az Outlok 2007 levelező és szervező programban az elektronikus levelek mellé csatolt dokumentumokat egy előnézeti ablakban azonnal meg lehet nézni. A szoftver egyelőre csak az Office fájltípusait ismeri, de tudása bővíthető - ezt viszont már a többi szoftvergyártóra bízza a Microsoft. Az Outok kereső szolgáltatása a korábbiaknál gyorsabb kiszolgálást ígér, nemcsak a tárolt adatok között, hanem a világhálón az RSS-hírcsatornák tartalmában is kutakodni lehet vele. A hírcsatornák használatának megkönnyítésére az Outlook automatikusan átveszi az Internet Explorerben tárolt hírcsatornákat, így azokat ott is lehet olvasni és böngészni.

Hardverkövetelmények
- Microsoft Windows XP Service Pack (SP) 2, Windows Server 2003 SP1 vagy újabb operációs rendszer
- 500 megahertzes (MHz) vagy gyorsabb processzor
- 256 megabájt (MB) RAM vagy több
- 1 gigabájt (GB); telepítés után az eredeti letöltött csomag törlésével a felhasznált hely egy része felszabadítható
- CD-ROM vagy DVD-meghajtó
- 1024x768 képpontos vagy nagyobb felbontású monitor

Microsoft Office 2007 - 12. kép

Értékelés
Negatívumok
A használhatóságot három dolog erősen csökkenti. Egyrészt a teljesen átalakított programszerkezetnek köszönhetően meg kell tanulni a programcsomag kezelését. Másrészt csak a legújabb Microsoft operációs rendszerekkel működik. Harmadrészt a hardverigények is magasak.
Pozitívumok
Akinek fontos a szép megjelenés, és kellemes környezetű munkafelület, illetve az esztétikus kivitelű dokumentumok könnyű és gyors elkészítése, annak érdemes átállni. Nem kell a szín és betű formázásokkal a drága időt pocsékolni. A rendelkezésre álló formázási lehetőségek szépek, a legtöbb esetben elegendők.
A használhatóságra a korábbiakban felsorolt negatív dolgok miatt hét pontnál többet nem tudok adni.
A megjelenés egyérteműen a maximális 10 pontot érdemli.

Microsoft Office 2007
Fejlesztő: Microsoft Corporation
Web: office.microsoft.com
Operációs rendszer: Windows, Mac OS X
Program fajtája: irodai programcsomag
Licenc típusa: zárt
Legfrissebb stabil kiadás: 2007. január 31.

Fogyasztói ár:
dobozos változatok: 40000 Ft-tól
OEM változatok 12000 Ft-tól
26 hozzászólás

Vendég

15 éve, 6 hónapja és 4 napja

nekem kéne a tételekhezszomorú smileyszomorú smileyszomorú smileyszomorú smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 6 napja

De rossssssszzzzz!!!!meglepődött smiley
tényleg egy "nagy kaki" meglepett smileynyelvnyújtó smiley
bleeeeeeeeenyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 1 hónapja és 8 napja

ha letöltöm kéri a termék kulcsot mi az?

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 4 napja

hogy kell ezt letölteni???

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 18 napja

hogy kell letolteni senki se tudja???szomorú smileyszomorú smileyszomorú smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 3 hónapja

sejtelmünk sincs:-)

válasz erre

Vendég

17 éve, 3 hónapja és 20 napja

EZT A NAGY KAKIT!!!!!!szomorú smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 6 napja

hogy lehet ezt letölteni??!!???nyelvnyújtó smileykacsintó smileynyelvnyújtó smileyszomorú smileymosolygó smileymosolygó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 19 napja

Klassz nekem is szugsegem lenne raaa!!!!röhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 24 napja

Hellotok!
Nekem is megvan a 2007. Küldenek nekem e-mail-en .pps-ket. Letöltöm. Az a problémám, hogy amikor megnyitom, az összes szöveges izét, amik a dokumentumba van, majdnem kétszeresére nagyítja a PowerPoint, és így kilóg a képernyőből. (nem lehet elolvasni)
Régebbi Office-val rendesen mutatja.
Nem tudja valaki, hol lehet visszaállítani valamit, hogy ne kétszerezze a betűméretet.
meglepődött smiley
Azt nem akarom, hogy minden doc-ba külön kijelölni, és kissebbre venni a méretet.szomorú smiley
Nagyon megkösszönném, ha valami infóval szolgálnának!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 1 napja

Nekem regis kód kéne. Ha tudja valaki ide írja le. Előre is köszönömmeglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 7 hónapja

Helló!
Honnan lehet megtudni a termékkulcsot? Akár a próbaverzióét is?
üdv B.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Monyo profiljaManiac profiljamarco profilja