Microsoft Office 2003 Professional

2003. november 08.
120.2241
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Ha forintba átszámoljuk, rögtön látjuk, hogy az új Office csomag ára is fölötte lesz a 100000 forintnak. Kérdés az, hogy vajon mit kapunk a pénzünkért. Az alábbi írás talán segít a döntésben: vásároljuk meg az új Office-t, vagy maradjunk régi programjaink mellett? A Microsoft rövidesen boltokba kerülő terméke az Office 2003 főleg az információk kezelését és felügyeletét, az üzleti folyamatokat, a kommunikációt és együttműködést, valamint a személyes hatékonyságot javítja nagymértékben.

Az új szolgáltatásai mellett a Microsoft Office 2003 biztosítja a dokumentumok pontosabb felügyeletét. Az e-mailek kezelhetőbbé és bárhol, bármikor elérhetővé válnak. Az új Microsoft Office tágítja a cégen belüli és azon kívüli információk használati és elérési lehetőségeit is. Segítségével a szervezetek olyan platformhoz juthatnak, amely biztosítja számukra a magas szintű együttműködési lehetőségeket, valamint azokat az eszközöket, amelyekkel létrehozhatják az adott eljárásokhoz szükséges megoldásokat az Office System már ismert alkalmazásaiban.

A programcsomag megvásárolható változatai:
A Microsoft Office 2003 megjelenésekor igen sok csoportosításban lesznek elérhetők az egyes részek, ezek közül a legfontosabbak:
XML-, IRM-támogatás
Microsoft Office Basic Edition 2003
Word 2003
Excel 2003
Outlook 2003
Microsoft Office Student and Teacher Edition 2003
Word 2003
Excel 2003
Outlook 2003
PowerPoint 2003
Microsoft Office Standard Edition 2003
Word 2003
Excel 2003
Outlook 2003
PowerPoint 2003
Microsoft Office Small Business Edition 2003
Word 2003
Excel 2003
Outlook 2003
PowerPoint 2003
Publisher 2003
Outlook 2003 with Business Contact Manager
Microsoft Office Professional Edition 2003
Word 2003
Excel 2003
Outlook 2003
PowerPoint 2003
Access 2003
Publisher 2003
Outlook 2003 with Business Contact Manager
XML-, IRM-támogatás
Microsoft Office Professional Enterprise Edition 2003
Word 2003
Excel 2003
Outlook 2003
PowerPoint 2003
Access 2003
Publisher 2003
Outlook 2003 with Business Contact Manager
InfoPath 2003

Közös újdonságok:
Microsoft Office 2003 Professional - 2. kép

Az Office 2003-ban az XML központi szerepet tölt be. Az XML a HTML-hez hasonló szabvány, amely adatok tárolásához nyújt egységes megoldást. Az XML-el bármilyen adatstruktúra tárolható egy egyszerű szöveges fájlban, aminek belső szerkezete kicsit emlékeztet a HTML-re. A legtöbb alkalmazás képes XML-alapú fájlból dolgozni, így lehetőség nyílik az adatok rugalmas szállítására, sokrétű felhasználására.

Szintén több Office 2003 alkalmazás támogatja egyes képességeinek Web Service-ként történő kiajánlását. A Web Service olyan interneten keresztül elérhető szolgáltatás, melyet szabványos eszközökkel lehet el érni, például SOAP, WSDL, XML felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tehetők tetszőleges programrészek, számítások anélkül, hogy különösebben foglalkozni kellene azzal, hogy milyen kliensprogrammal éri el a végfelhasználó a Web Service-t. A Web Service-ek létrehozása komolyabb programozási feladat, azonban az Office 2003 lehetővé teszi egy általános Web Service-ek használatát, testreszabását, mélyebb programozási ismeretek nélkül is.

Az Office alkalmazások új képessége az IRM (Information Rights Management, információjog-kezelés) támogatás. Ennek segítségével meg lehet határozni, hogy kik nyithatnak meg, szerkeszthetnek, vagy nyomtathatnak ki egy adott dokumentumot, e-mailt. Ez a védelem teljesen független a hálózati jogrendszertől, vagy akár a fájlrendszer saját biztonsági megoldásaitól is. Maga a dokumentum tartalmazza az összes biztonsági beállítást. Sőt akár az is megoldható, hogy a dokumentum egyes részeire szabjunk meg korlátozásokat.

Közös az Office 2003 alkalmazásokban, hogy mindannyian képesek használni a Windows SharePoint Services által felajánlott szolgáltatásokat. Ezzel közös tárhelyek hozhatóak létre dokumentumaink számára. Ezeken a tárhelyeken a csoportos munkához szükséges valamennyi funckió elérhető.
A legtöbb új Microsoft-termék támogatja a digitális toll (Pen, Ink) használatát, így bevihető kézírás vagy rajz az egér vagy a billentyűzet segítsége nélkül. A digitális toll használható mutatóeszközként is az egér helyett. A bevitt szövegképet szerkeszthető szöveggé is át lehet alakítani, azonban ez a funkció csak Tablet PC-ken érhető el.


Microsoft Office 2003 Professional - 3. kép

Az Office 2003 támogatja a Visual Basic for Applications alapú kódot, tehát minden korábbi Office-verzióra írt VBA kód futni fog a 2003-as verzión is. Ugyanakkor látható, hogy a jövő mérvadó módszere egyértelműen a .Net alapú fejlesztés lesz. A Visual Studio .Netben lehetőség nyílik Office dokumentum makróinak, programkódjának fejlesztésére. Az Office 2003-hoz mellékelték az összes Office alkalmazás Assemblyjét, ezeket felhasználva könnyedén és elegánsan manipulálhatjuk a programok viselkedését, csakúgy, mint korábban a Type Libraryk használatával. Az SDK feltelepítése után közvetlenül a Visual Studio .Net felületéből hozhatjuk létre az új Office dokumentumok makróit tartalmazó projekteket. A programozók lehetőségei nem merültek ki ennyiben, mivel a Microsoft több olyan funkcióval is ellátta az Office 2003-at, amely a testreszabás lehetőségét adja a fejlesztők kezébe. Minden SharePoint által generált oldal ASP.Net technológiára épül, így azok könnyen módosíthatóak Visual Studio .Netből.

A SmartTags kiegészítéseket is programozás útján lehet bővíteni, így bármely dokumentumban szereplő szó legördülő menüjeként megjelenhet az általunk tervezett menü, ahonnan meghívhatóak más elkészített programrészletek is. Érdekes újdonság még a SmartDocument elnevezésű technológia, amivel saját magunk programozhatjuk a segítségként megjelenő panelek viselkedését, ezzel is könnyítve a dokumentumot író, vagy a formanyomtatványt kitöltő személy munkáját. Ezzel szabványosabbá tehető az a felület, amivel a felhasználó kommunikál munkája során, és nem kell a programozónak sem magába a dokumentumba írnia a segítséget. Az így kapott formanyomtatványok rugalmasabbak, szebbek, jobban átláthatóak, és akár egy üres dokumentumot is el lehet látni olyan programkóddal, ami a nulláról segíti felépíteni a felhasználónak a végleges szöveget.

A szoftvercsomag régebbi részei:
Microsoft Office Word 2003
A Word 2003-ban átalakult a korrektúrázás és a megjegyzések elhelyezésének támogatása. Az új megoldásokkal sokkal könnyebb nyomon követni a dokumentum változásait, a megjegyzések is jobban ki vannak emelve. A Word 2003 képes XML fájlba menteni a dokumentumokat, ezenkívül a program teljesértékű XML-szerkesztőként működik. XML sémák segítségével teljes Word dokumentumok konvertálhatóak XML adatlapokká, ezáltal a dokumentumok tartalma univerzálisan kezelhető, szerkeszthető tetszőleges eszközökkel is.

Microsoft Office Excel 2003
Továbbfejlesztették az Excel által támogatott statisztikai függvényeket és a SmartTags-kezelést. Lehetőség van továbbá kiajánlani SharePoint honlapra az Excel dokumentumok meghatározott részeit, így könnyen készíthetők olyan dinamikus listák, amelyek forrása egy Excel fájl. Az Excel 2003 is képes XML alapú fájlok használatára.

Microsoft Office PowerPoint 2003
A PowerPoint 2003-mal a felhasználók közvetlenül CD-re menthetik a prezentációikat a PowerPoint megjelenítő alkalmazással együtt. A Windows Media Player teljesen beintegrálódott a PowerPoint 2003-ba, aminek a segítségével akár teljes képernyőn is lehet filmet lejátszani, és ugyanúgy lehet kezelni a lejátszást, mint a Media Playerben. Egyszerűbbé tették a diavetítés felhasználói felületét, í könnyebb a prezentáció lapjai között navigálni, és immár a PowerPoint is képes a SmartTags használatára.

Microsoft Office Access 2003
Az alkalmazás újdonságai közül talán a legfontosabb, hogy leegyszerűsödött az adatbázis biztonsági mentésének folyamata, minden téren nőtt a hibák észlelésének, azok automatikus javításának támogatása. Megnézhető az adatbázis objektumainak egymástól való függése is.

Miért lehet érdemes lecserélni a régi Office-t?
Microsoft Office 2003 Professional - 4. kép

Az Office Outlook 2003 egyike azoknak a programoknak az új Office családon belül, amely miatt érdemes lehet lecserélni a korábbi Office változatot. Ez az egyetlen olyan alkalmazás, amelynek jelentősen átalakult a felhasználói felülete, Természetesen a megszokott, régebbi felület visszaállítására lehetőség van. Az új felületen a levél szövege -- alapbeállítások alkalmazása esetén -- a képernyő jobb felét foglalja el, a levelek listája ettől balra, egy függőleges helyzetű panelen található. A levelek elrendezésének megjelenítésére szolgáló panel helye változatlanul a bal felső sarokban található. Ezzel a megoldással egyszerre sokkal többet lehet látni a levél tartalmából, ráadásul gyorsabban lehet használni a levelek listáját is. A világhálón egyre jobban terjedő kéretlen levelek ezreitől menthet meg minket a Junk E-mail filter, amely segít egyes személyek, domainek feketelistára helyezésében. A feketelistán lévő személyektől kapott levelek a Junk E-mail mappába kerülnek, ahol a véletlenül szemétnek nézett leveleket is lehetőség van később elolvasni, vagy pedig véglegesen törölni. Az alapbeállítások használata esetén a levelekbe belinkelt webes tartalom nem jelenik meg és nem is töltődik le.Hasznos még továbbá, hogy minden levelet el lehet látni megjegyzésekkel, illetve flagekkel. A flagekkel megjelölt levelek egy összefésült listában megjeleníthetők, é akár különböző flag-csoportok is létrehozhatók, melyeket az Outlook 2003 különféle színekkel jelöl. Ezt akkor érdemes használni, ha például egy levélre szeretnénk válaszolni, de pillanatnyilag nincs rá idő. A levelek bármely adatuk alapján rendezhetőek, kereshetőek és szűrhetőek. Létre lehet hozni olyan keresési mappákat, amelyek a gyakran használt keresési feltételeinket tartalmazzák, ezzel a keresések bármikor megismételhetőek. Kezdetben három keresési mappa áll rendelkezésre, az első a flag-gel megjelölt, a második a nagyobb méretű, a harmadik pedig a még olvasatlan leveleket listázza ki. Az is megoldható, hogy a leveleket faszerűen lássuk, ahol minden válaszlevél a hozzá tartozó üzenet alatt találaható. A címjegyzéket egy az eddiginél kellemesebb felületen kezelhetjük.

A Business Contact Manager az Outlook 2003 kiegészítése, amit vállalati ügyeket intéző felhasználók számára fejlesztettek ki. Egy kisebb CRM (Customer Relationship Management) rendszer tudásával bővíti ki az Outlook 2003-at, ami néhány fős kereskedelmi csapattal rendelkező cégeknek ideális, és költséghatékony megoldást nyújt az ügyfelekkel történő üzletmenet folyamatos figyelemmel kísérésére. Nagyobb cégek esetében érdemesebb a Microsoft, vagy egyéb gyártók CRM megoldásait használni. Talán a legérdekesebb a sok lehetősége közül, hogy minden egyes üzleti partnerünkkel folytatott valamennyi beszélgetésünket, levelezésünket, és megjegyzésünket eltárolhatjuk. Aminek segítségével pillanatok alatt meg tudjuk állapítani, hogy vannak-e elvégzendő teendőink az adott személlyel kapcsolatban, vagy akár hosszú hónapokkal korábban lezajlott tárgyalásokat is könnyedén fel tudunk eleveníteni. A SharePoint integráció felhasználásával még különböző csoportok vagy személyek naptára, időbeosztása is összeegyeztethető, így hatékonyan meg lehet határozni az esetleges közös találkozások, munkamegbeszélések időpontját.

Az adatok szerver oldali tárolásáról
Microsoft Office 2003 Professional - 5. kép

A SharePoint Portal Server 2003 egy teljesen testreszabható rendszer, amely a vállalatok alkalmazottainak nyújt közös találkozóhelyet dokumentumaik és üzleti folyamataik megosztására, közös szerkesztésére. Egyetlen felületen ad lehetőséget az összes támogatott formátum kezelésére, azok hierarchiába szervezésére, jogkezelésére és keresésére. Nemcsak dokumentumokat, hanem személyeket, csapatokat és bármiféle információt tárolhatunk a szerveren, és ezek tetszés szerint egymáshoz is rendelhetőek. Minden személy számára egyéni felület alakítható ki, ahol csak a számára elérhető adatokat, fájlokat láthatja. A Windows SharePoint Services a Windows 2003 Server infrastruktúrájára épülő megoldás, amivel olyan oldalak és szolgáltatások hozhatóak létre, amelyeken keresztül hatékony csapatmunkára nyílik lehetőség. A SharePoint Portal egy egységes és egyszerű lehetőséget kínál, és összeköti a Windows SharePoint Services segítségével működtetett weboldalakat. A SharePoint tervezésekor leginkább a közepes és nagyvállalatok igényeit vették figyelembe, ezen belül is a dokumentumokkal és információval foglalkozó csapatokét és személyekét. A három legfontosabb irányelve a testreszabhatóság, az integráció és a csapatmunka lehetősége. Alkalmazása során könnyen megtekinthető, hogy éppen kik dolgoznak, ki melyik dokumentumot szerkeszti, vagy olvassa, és a nagyobb hatáskörrel rendelkező felhasználók (például menedzserek) akár a cég valamennyi dokumentumát és szolgáltatását elérhetik innen. Használatával felgyorsítható a sok embert igénylő vállalati munkavégzés, mivel mindenki pontosan látja, mi a feladata, és azt is, hogy a számára szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak-e, illetve ki az, aki annak elkészültéért felelős.

Profi honlapkészítő
A weboldalak Office Frontpage 2003 használatával az eddig talán legnehezebben kivitelezhető feladatok sokkal könnyebbé váltak. Nem szükséges minden böngészőn és ablakméreten manuálisan kipróbálni az elkészült oldalakat, mivel erre a FrontPage 2003 is képes, é az is megadható, hogy milyen célböngészőre fejlesztünk. A pozícionálásra precíz vonalzó és rács használható. Nőtt a beépített dinamikus sablonok száma, lehetőség van az oldal szerkesztése közben logikai rétegek létrehozására. Így az eltérő funkciójú képeket, szövegeket teljesen függetlenül lehet kezelni az oldal többi részétől. Ez DHTML-en keresztül tetszés szerint testreszabható. Ha egy létező weboldal lemásolása a cél, vagy esetleg annak felújítása, akkor az adott oldal képként a háttérbe helyezhető tervezési időben, így akár pixelpontossággal is egyszerűen le lehet másolni azt. A FrontPage 2003 a CSS (Cascading Style Sheets) erőteljes használatával csökkenti a HTML fájlok méretét, és egységesíti a stílusok felhasználását egy projekten belül. Képek beimportálásánál a program előre leírja, hogy az hogyan fog megjelenni a HTML oldalon, és milyen formátumban, milyen módon lesz lementve az oldallal együtt. A képeket nem csak a hozzájuk rendelt alkalmazásokkal lehet megnyitni és szerkeszteni, hanem bármilyen általunk beállított programmal. Könnyen beszúrhatóak Macromedia Flash objektumok is. Az osztott nézet használatával egyszerre látható a HTML oldal forrása és az oldal végleges képe. A tervezési nézetben az objektumok tulajdonságainak megváltoztatása azonnal látható hatással van a kódra. A Quick Tag Selector és a Quick Tag Editor i nagy segítség lehet szerkesztés közben. A FrontPage 2003-ban egyszerű szövegfájlokat is lehet szerkeszteni, tehát nem szükséges más felületet használni a JavaScript, XML, XSLT, stb. fájlok megjelenítéséhez és módosításához. A végleges HTML automatikusan optimalizálható, ami az összes szükségtelen tag eltűntetésével, és a megjegyzések eltávolításával jár. Az IntelliSense technológia JScript és VBScript kódok esetében is működik, de természetesen ez alól a hagyományosabbnak tekinthető HTML, CSS, XSL formátuomok sem jelentenek kivételt. XSLT fájlok is készíthetőek, ezekkel az XML alapú adatok megjelenítése állítható be. A FrontPage 2003-tól kezdve megszűnik a FrontPage-kiterjesztések (extensions) támogatása, az új, moduláris kiterjesztés-kezelési rendszer szükségtelenné teszi a webbel, és különösen az Internet Information Serverrel kapcsolatos szolgáltatások FrontPage-en keresztüli elérését. Megijedni azonban nem kell: minden korábbi alkalmazás és oldal működni fog a 2003-as verzióval is, mindössze a háttérben zajló mechanizmusok változtak meg.

Jegyzetfüzet a lap helyett
Az Office OneNote 2003 egy digitális jegyzettömb, ami egységes megoldást nyújt valamennyi jegyzet, megjegyzés, vagy feladat bevitelére, tárolására és előkeresésére. Használata során létrehozhatóak külön noteszek, minden noteszen belül tetszőleges számú és tartalmú oldallal, fa-hierarchiába rendezhetően. Az oldalakra bármely Office alkalmazásból be lehet illeszteni bármilyen objektumot, és ugyanígy lehetőség van a notesz tartalmának Office alkalmazásokba másolására. Nincs szükség elmenteni a változtatásokat, és a notesz tárolási helyét, fájlnevét sem kell megadni; minden információ automatikusan bekerül a központi OneNote adatbázisba. Szöveg és objektumok beszúrásán, szerkesztésén kívül felsorolások és feladatlisták is készíthetőek. A feladatlisták gyakorlatilag egyszerű jelölőnégyzetekkel (checkbox) ellátott listák, ahol minden egyes sorhoz tartozó négyzetbe elhelyezhető egy pipa. A OneNote 2003 kérésre összegyűjti a feladatok listáját, és így könnyen áttekinthető az összes hátralévő feladat a jegyzetek egyenkénti átnézése nélkül.
Tablet PC felhasználók kézírást is tárolhatnak a noteszek oldalain, a képként eltárolt szöveget szerkeszthetővé alakíthatják át. Egérrel is van lehetőség rajzolgatni a noteszbe, de az esetlegesen így készített kézírásos szöveget nem lehet átalakítani, csak ha valóban Tablet PC-t használunk.

További új cuccok
Microsoft Office 2003 Professional - 6. kép

Az Office Publisher 2003 képességei leginkább a marketing és a kommunikáció területein használhatóak ki. Bizonyos esetekben, például amikor igényes, de egyszerűbb felépítésű dokumentumok létrehozásáról van szó, nincs feltétlenül szükség szövegszerkesztő programokra, sokkal inkább egy olyan eszközre, amely sablonok alapján a lehető leggyorsabban készíti el a kívánt dokumentumot, szórólapot, vagy éppen körlevelet, e-mailt. A Publisher 2003 képességei csekély mértékben változtak csak, de mivel az eredeti koncepció amúgy sem fejleszthető jelentősen tovább, és sokan úgyis a Wordöt fogják minden esetben használni, ez nem is baj. Megtalálható benne 10 új sablontípus, sok új varázsló, és lehetőség van a dokumentumok nyomdai színrebontására is. Igazi élettere a számítógépes irodai munkához kevésbé értő szakmenedzserek és marketingesek számítógépén van csak, akiknél minden másodperc számít.

Az Office Visio 2003 ábrák, diagramok és különféle tervek készítésére alkalmas. Esetében sem beszélhetünk formabontó újdonságokról, alapvetően csak a rendelkezésre álló sablonok száma nőtt, és javult a kezelés egyszerűsége. A sablonok között a legérdekesebb a Brainstorming diagram, amelyet nehéz magyar névvel illetni, gyakorlatilag egy megbeszélés során felmerülő ötletek összegyűjtéséről és átgondolásáról van itt szó. Ez a diagram a gondolkodás és a megbeszélés folyamatát képes vizuálisan ábrázolni, valamennyi felmerült téma leírásával. Alakzatokra is lehet immár keresni típus vagy név alapján, méghozzá az egész fájlrendszerben, és ugyanúgy lehet alakzatokat elforgatni, mint az Office többi alkalmazásában.

Az Office Project 2003-ból nem létezik béta verzió, és komolyabb mennyiségű információ sem áll rendelkezésre az alkalmazásról, ezért új képességeiről nehéz beszámolni. Maga a szoftver projektek tevékenységeinek és erőforrásainak megadására, kezelésére, összerendelésére, statisztikai adatok számítására és a tényleges előrehaladás megjelenítésére képes. A Project Server főként a vállalat alkalmazottai közötti ütemtervek szinkronizálásáról és szétküldéséről, összefogott módosításáról gondoskodik. Az új verzió lényegesen több API-t támogat, így szinte bármivel képes integrálódni, és a kockázatmenedzsment, illetve az XML adatok kezelése terén is újdonságok várhatóak.

InfoPath 2003
Az InfoPath 2003 egyike az Office rendszer új alkalmazásainak. Célja, hogy egységes és könnyen használható felületet és eszközöket biztosítson valamennyi szükséges információ összegyűjtéséhez. Mindez dinamikusan léterehozható formanyomtatványokkal és XML alapú adattárolással valósul meg, ezért az így beszerzett információ sokféleképpen felhasználható, akár XML WebService-ek meghajtására is. A formanyomtatványok készítéséhez nincs szükség programozásra, vagy HTML kód írására. Gyakorlatilag egy vizuális tervezőeszköz segítségével helyezhetők el a szükséges mezők, szövegdobozok és az egyéb komponensek. Ez a megközelítés már ismerős lehet az Office korábbi verzióiból i, ahol felajánlott vezérlőkomponensek elhelyezésével és közvetlen programozásával lehetett hasonló funkcionalitást elérni. Természetesen itt is lehetőség van a működés testreszabására a háttérben futó kód módosításával. Ahhoz, hogy a létrehozott kérdőíveket kitölthessük, a végfelhasználó gépén is fel kell telepíteni az Office InfoPath 2003-at. Kliensként használva az InfoPath bármikor el tudja menteni a dokumentum módosításait a felhasználó számítógépére. A szerkesztést egy későbbi alkalommal folytatni lehet, befejezése esetén pedig elküldhető a nyomtatványt kiállító modulnak. A kitöltendő mezők ellenőrizhetők formailag is, ami minden esetben jelzi a felhasználónak, ha hibás adatot adott meg egy adott komponensben, vagy éppen üresen hagyta azt. Ilyen esetekben az InfoPath nem i küldi el a félig kész információt, csak ha az ellenőrzés sikeresen lezajlott. Ez az alkalmazás leginkább azon vállalatok és IT szakemberek számára hasznos, akik döntés-előkészítéshez, illetve információn alapuló szolgáltatások üzemeltetéséhez szeretnék hatékonyan, a lehető legtöbb forrásból begyűjteni a rendelkezésre álló adatokat.

Hardverkövetelmények:
Minimális telepítéssel nálam egy Pentium 200 Mhz osztályú processzoron, 3 GB winchesteren, 64 MB EDO-RAM mellett is működött.
Az összes komponens használata esetén ajánlott egy élvonalbeli, legalább Pentium
III-as számítógép, 256 MB SD-RAM, valamint egy legalább 10 GB méretű winchester.
De az összes komponensre csak egy vállalatnak, nagyobb vállalkozásnak lehet szüksége.
Értékelés: Az Office Rendszer összeszedett, komplett megoldás. Teljes körű segítséget nyújt az üzleti élet és az irodai munkavégzés majdnem valamennyi problémájához. Most érezhető a legnagyobb váltás az előző Office-verzióhoz képest. Az új szoftverek hozzá adásával, illetve a régebbiek továbbfejlesztésével sikerült jelentős mennyiségben új értéket létrehoznia a Microsoftnak. Mégis nehéz megjósolni, hogy képes-e a Microsoft a jövőben is megtartani piaci pozícióját az irodai és vállalati rendszerek terén. Az új értéket képviselő alkalmazások egy részét, különösen a OneNote 2003-at, nem mellékelték egyetlen Office csomaghoz sem. A OneNote 2003 igazi térhódítása csak a próbaverziók kiadása és az erre érkező pozitív visszajelzések után várható, mivel mindenkinek ki kell próbálnia, és meg kell bizonyosodnia arról, hogy ez a szoftver számára is alapjaiban változtatja meg a számítógéppel történő kommunikációt. Az irodai és vállalati szféra számára Nem egyértelműen pozitívum Az alkalmazások, és az elérhető funkciók nagy száma. Komoly erőfeszítést igényel akár alapszinten is megismerkedni a rendszer egészével, nemhogy annak hatékony és egyszerű alkalmazásával. A Microsoft ezen a téren természetesen prezentációkkal és videókkal, illetve egyszerű dokumentumokkal is próbál segíteni, nem is beszélve a személyes technikai segítségről. Azonban egy ilyen kaliberű rendszer karbantartása, az ezt használó személyek oktatása is komoly összegeket emészthet fel. Az XML irányába történő fejlesztések viszont sokak számára megkönnyítik a vállalati folyamatok integrációját és az adatok széleskörű feldolgozását. Nagy megkönnyebbülést jelenthet a programozók számára, hogy nem kénytelenek az Office miatt Visual Basicet használni, ha makrókat szeretnének írni, hanem kedvenc programnyelvükben is megtehetik ezt a .Net keretrendszeren keresztül.
Az Office 2003 úgy tűnik bonyolultsága, sokoldalúsága miatt teljes változatában sosem lesz az otthoni irodák, családi gépek tartozéka. Inkább nagygépes, hálózatos irodai csomag. Az elektronikus irodai csapatmunkát munkát teszi az eddiginél jóval könnyebbé. Azok számára jelent rendkívüli segítséget, akik egyedül vagy team tagként végeznek bonyolult számítógépet igénylő munkát. Pontosan ez az oka a viszonylag alacsony 6-os értékelésnek is. Nem az otthoni gépekre való.

Microsoft Office 2003 Professional
Fejlesztő: Microsoft Corporation
Kiadó: Microsoft Corporation
URL: www.microsoft.com/hun/office
Típus: irodai szoftvercsomag
Megjelenés: 2003. november
Ára:
688,93$

Grafika: 9
Használhatóság: 6

Minimális konfiguráció:
MicrosoftŽ WindowsŽ XP Professional vagy Home Edition a Service Pack 1 fejlesztve
Pentium 200 Mhz
64MB RAM
3 GB szabad lemez terület

Ajánlott konfiguráció:
MicrosoftŽ WindowsŽ XP Professional vagy Home Edition a Service Pack 1 –gyel fejlesztve
Pentium III processor
256 MB vagy ennél nagyobb RAM
10 GB szabad lemez terület

Pozitívumok:
Az alkalmazások, és az elérhető funkciók nagy száma
XML irányú fejlesztések
.Net integrációja

Negatívumok:
Nagyon nehéz megtanulni a használatát
Kisebb hibák (ilyen például az utóhangosítás, mely az előző változatban elvégezhető volt a Timeline-on, most pedig az Effect Controls palettára került. Itt ugyan precízebben be lehet állítani a hangosítás mértékét, de nehezebb behatárolni az utóhangosítás helyét (természetesen csak egyszerűbb munkálatok esetén lehet ez egy kicsit bosszantó)
Még kevés hardware és software készítő reagált az új programra, így kevesebb kisegítő alkatrész és program létezik, mint az elődjéhez
41 hozzászólás

Vendég

14 éve, 8 hónapja és 26 napja

AASADSADAAAAAADFAAFFF

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 26 napja

Vendég írta:
Sziasztok! küldjetek már ek azt a Microsoft Office World2003 ami a sulik számitogépén szokott lenni! köszike de eléggé sürgős lenne! Wlf9803@freemail.hu' target='_blank' rel='nofollow'>olf9803@freemail.hu
na az nekem is jól jönne.. ^^
megköszönném nagyon ha elküldenétek kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 1 napja

kell a key Code FRONTPAGE-hoz sürgös Lécci
joba.tivadar@citromail.hu cimre kérném Köszi

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 23 napja

jou
meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 21 napja

marco írta:
Hogyne, azonnal. Küldünk mellé egy új pc-t is, hogy szép csillivilli legyen ok? Add meg a címed, és küldünk egy ari csapatot is az asva-tól.
nekem is eltudnád küldeni még ma kellennewtf smileywtf smiley henry14000@freemail.hu köszi

válasz erre

marco

15 éve, 8 hónapja és 5 napja

Vendég írta:
Sziasztok! küldjetek már ek azt a Microsoft Office World2003 ami a sulik számitogépén szokott lenni! köszike de eléggé sürgős lenne! Wlf9803@freemail.hu' target='_blank' rel='nofollow'>olf9803@freemail.hu
Hogyne, azonnal. Küldünk mellé egy új pc-t is, hogy szép csillivilli legyen ok? Add meg a címed, és küldünk egy ari csapatot is az asva-tól.

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 5 napja

javitás : wolf9803@freemail.hu

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 5 napja

Sziasztok! küldjetek már ek azt a Microsoft Office World2003 ami a sulik számitogépén szokott lenni! köszike de eléggé sürgős lenne! Wlf9803@freemail.hu' target='_blank' rel='nofollow'>olf9803@freemail.hu

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 10 napja

FrontPage 2003-at az ildiko10@dunaweb.hu e-mail címre kérem! Előre is KÖSZÖNÖM annak, ki segít rajtam!

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 10 napja

Keresem a FrontPage 2003-at! Sürgősen kérem a segítségeteket! Van valakinek????

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 19 napja

Hol tom letőlteni? Naon kéne

válasz erre

Vendég

16 éve, 2 hónapja és 25 napja

#21| Vendég Az email címem : elfing12@citromail.hu' target='_blank' rel='nofollow'>delfing12@citromail.hu

válasz erre
1234a(z) 4 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
Gnoresz profiljaBotyi profiljaKisember001 profiljaKisember001 profiljamarco profilja