Microsoft Codename Longhorn

2004. október 13.
77.0331
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Methas profilja, adatai
Methas
Már elég régóta lehet hallani a Microsoft legújabb operációs rendszeréről a Codename Longhorn-ról. Bár a megjelenésére még várnunk kell, de már kiadtak néhány próbaverziót belőle. Ez nem nevezhető sem alfa, sem béta tesztnek a Microsoft szerint, azért került a nyilvánosság elé, hogy a programozók és hasonló informatikai szakemberek tudják hogy mire számítsanak a jövő operációs rendszerétől. A megjelenési időpontok eléggé változatosak, egyes hírekben még 2005-öt ígérnek, máshol pedig már az szerepel hogy 2006 előtt nem igazán számíthatunk rá.

/>
Microsoft Codename Longhorn - 2. kép

Most hogy megint átcsoportosítottak embereket a Longhorn fejlesztésére, megint elképzelhető a korábbi megjelenési időpont. Hivatalosan Karácsony környékére ígértek egy béta tesztet, de ez a szofverfejlesztés világában elég bizonytalan. A jelenleg kiadott példány még nem egy sokoldalú rendszer. Rengeteg támogatás hiányzik még belőle. De talán kezdjük az elején, a feltelepítésnél. Érdekessége a licenszkezelés. A telepítés megkezdésekor 180 nap rendelkezésre állási időt biztosít nekünk a Microsoft. Mire odáig jutunk, hogy el kell fogadni a szerződést, már csak 90 nap áll rendelkezésünkre, és végül mire fenn van a rendszer, már csak 60 napig használhatjuk.
Microsoftéknál ezek szerint gyorsan telik az idő. Nos, amikor elkezdtem feltelepíteni, úgy tűnt, ő az első olyan Windows, ami ki tudja számolni a telepítési idő hosszát előre. 1 perc alatt 1 percet csökkent az telepítésből fennmaradó idő hossza. Ekkor még úgy tűnt, gyorsan meg is fog telepedni a gépemen. De sajnos tévednem kellett. Amint végzett a másolásokkal és elkezdődött a hardware felismerés, iszonyatosan belassult a telepítés (ha fél órán keresztül nem csinálta ezt a feladatot, akkor semeddig).


Microsoft Codename Longhorn - 3. kép

Hozzátartozik mondjuk, hogy 5400-as fordulatszámú merevlemezre telepítettem, de akkor is soknak tartom. Érdekesség, ami szintén telepítéshez tartozik, hogy csak NTFS-re lehet telepíteni, bár ma már szinte mindenki azt használ, akinek nem Millenium vagy Win98 oprendszere van. A telepítést követően elénk tűnik az új dizájn. Szürke tálca, új háttérkép (ebből kettő is van, a többit már ismerhetjük az XP-ből), valamint a legszembeötlőbb, a jobboldalon elhelyezkedő "tálca". Ez valójában nem más, mint a System tray, amit eddig az óra mellett láthattunk, most pedig hosszában terül el a képernyő jobb oldalán teljes magasságát kihasználva monitorunknak. Ez, ha valakit zavar természetesen lecsukható, de akkor nem láthatjuk az órát sem. Az óra is átesett némi változáson. Immár nem digitálisan mutatja az időt, hanem mechanikus óra kinézetét varázsolták elénk, ami alatt, ha szeretnénk kiírja digitálisan is, valamint az aktuális dátumot a kért formátumban (csak számokkal vagy a napokat és hónapokat akár betűvel is). Éppen ezért sokkal nagyobb helyet foglal el az óránk, mint eddig, de legalább jól látható. Kissé idegesítő volt, hogy hiába állítottam be az időzónát, szinte mindig azt mutatta, hogy Amerikában mennyi az idő, valamikor meg a valós időt mutatta (ekkor többnyire az XP-m állítódott át más időpontra).


Microsoft Codename Longhorn - 4. kép

Az előbbivel nem is lenne semmi gond, ha be lehetne valahol állítani az időt, de én ilyen opciót nem találtam. No, de nem ez az első probléma, amivel szemben találjuk magunkat. Az első induláskor kéri, hogy mutassuk meg neki, hogy hol található az általa fel nem ismert hardwerek meghajtóprogramja, illetve ezt ő hajlandó lenne akár megkeresni is. Az igazán érdekes az, hogy elfogadja ugyan az XP-s drivereket, és nem szól többet érte hogy ismeretlen eszköz, de használnunk sem kell az adott alkatrészt, mert az eszközkezelőben sincs benne. Nálam az egyetlen kivétel a hangkártya volt, ez egy Soundblaster Live. A Live-nak autorunos telepítője van a CD-n. Ezt behelyeztem, és a nyelv kiválasztása után azon akadt ki, hogy ebben gépben nem található Live hangkártya. Ezek után az ismeretlen eszközöknél kiválasztottam a hangkártyát és megadtam neki hogy a Live CD-n keressen hozzá drivert, amit meg is talált, és láss csodát: szólt a hang. Bár a Live adta plusz beállítási lehetőségeket nem tudtam kihasználni. Miután felismert minden eszközt, kezdődött a teszt. Bár őszintén megvallva, az imént említett bonyodalmak után sok kedvem már nem volt hozzá. Legelsőnek az internet működését próbáltam ki. Egyetlen szerncsém az volt, hogy Realtek kártyámhoz volt rendelve a net, mert ezt felismerte automatikusan, az NF2-es kártyámat már nem látta. A net beállítása sem ment egyszerűen. Hiába adtam meg neki minden szükséges információt, nem akart felcsatlakozni a netre, aztán egyik indítás (nem a második) alkalmával működött a net. A következő probléma a tűzfal feltelepítése volt. Engedte felrakni a ZoneAlarmot, de használni már nem tudta, így kénytelen voltam megbízni a beépített tűzfalában.


Microsoft Codename Longhorn - 5. kép

Az Internet Explorer is új külsőt kapott. Amíg nem szeretnénk egy címet beírni, nem is igazán látható a címsor. Eltűntek a vissza, előre, egy könyvtárral fel gombok. Ezek helyett végig kiírja, hogy éppen hol is vagyunk, és a megfelelő helyre kattintva abba a könyvtárba mehetünk vissza, amelyikbe szeretnénk. Mindez az internet használatakor annyiban módosul, hogy ott megtalálhatók az imént említett gombok is. Ide kapcsolódik még, hogy a forradalmian új kereső rendszert kivették belőle, mert még mindig nem sikerült kifejleszteniük, erről bővebben egy korábbi cikkünkben olvashattok. A következő próba a különféle programok futtatásán volt. Először néhány felhasználói programot próbáltam ki. Ezeknél, ha már kicsit nagyobb volt, akkor rengeteg gondolkodási időt vett el a telepítés megkezdése is, de amint elkezdte csinálni már rendes sebességgel ment. ugyanez vonatkozott a programok használatára is. Végső és egyben talán leglényegesebb tesztben (számunkra) a játékok futtatását próbáltam ki. Pontosabban csak a Quake 3-at próbáltam ki, mert kissé türelmet igénylő volt ennek a futtatása is. Kb 10-15 perc alatt hajlandó volt elindítani a konzolját, ezek után ugyan ennyi időt vett igénybe mire az intró bejött, a menü megint úgy 5 percig nem jelent meg, majd ismét 10-15 percig nem tudtam játszani.
A gép amivel teszteltem, egy Athlon XP 1700+, 512 Mb memória, 20 Gb Quantum Fireball 5400rpm és egy Radeon 8500LE. Szóval, nem hinném hogy ennyire meg kéne fognia a gépet. A Longhorn jelenlegi tesztverziója összességében tényleg csak amolyan promóciós kiadás, használni nem sokmindenre lehet. Ezek tükrében már nem is olyan kevés az a 60 nap használati idő, mert használni úgyse igazán fogom (meg szerintem más se nagyon). A dizájnja már látható, de másra még nem igazán használható. Ettől függetlenül bárki kipróbálhatja akinek van kedve hozzá, és szereti az új dolgokat.

A szerkesztő megjegyzése:
Természetesen szerettük volna, ha bővebb információkkal tudunk Nektek szolgálni, de a Codename Longhorn jelenlegi állapotában gyakorlatilag működésképtelen. Azt tudtuk, hogy a gépigény nagyon nagy, de, hogy egy 1,7 GHz-es gépen nem megy normálisan, az több, mint meglepő. Amint valami használhatóbb verziót sikerül kiadnia a fejlesztőknek, egy újabb, összefogó tesztet mindenképpen újra közlünk róla.

Windows Codename Longhorn
Fejlesztő: Microsoft Corporation
Kiadó: Microsoft Corporation
URL:
3 hozzászólás

Vendég

17 éve, 11 hónapja és 11 napja

mi hez

válasz erre

Vendég

18 éve, 2 hónapja és 5 napja

kemény

válasz erre

Vendég

21 éve, 2 hónapja és 14 napja

Hát igen, oprendszernek most még elég tré, de ebben a fázisban ez nem is csoda...

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja