Mac OS X: Élet az almafa túloldalán

2013. szeptember 01.
82.6961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
A kaliforniai székhelyű Apple-t biztosan sokan ismeritek, véleményem szerint főként a jó pár éve kezdődő okostelefon éra kapcsán kerültek előtérbe a világ szinte összes táján, míg előtte azért árnyékosabb területen mozogtak a legtöbb ember számára, pedig ha eltekintünk a telefonok és táblagépek piacától, akkor is van még miből szemezgetni az Apple óriási fájának termései között.

Ebben az írásomban az Apple számítógépein található Mac OS X rendszert szeretném nektek bemutatni. Persze nem a professzionálisabb oldaláról, hanem inkább a hétköznapi dolgokra fókuszálva közelítem majd meg a rendszert. Röviden bemutatom az alaphelyzetben rendelkezésre álló programokat és az érdekességeket is igyekszem megemlíteni. A bemutatóm alatt egyébként egy 15 hüvelykes, 2012-es MacBook Pro laptopot használva tárom elétek soraim, de a hardveres részre majd úgyis kitérek a későbbiekben néhány sor erejéig, hiszen fontos eleme az Apple rendszerének és stratégiájának, tekintve, hogy hivatalosan csak az Apple által tervezett gépekre érhető el a Mac OS X rendszer.

Egy kis történelemmel szeretném kezdeni, melynek oka nem is a formalitás, sokkal inkább az, hogy a cégnek tényleg van történelme. Olyan sztori van a háttérben, ami a mai világ új cégeinél csak nagyon ritkán fordul elő. Persze más világ volt akkor, de mindenképpen érdekes. Nem akarok pontos és száraz infókat megosztani veletek csak annyit, hogy az Apple 1976. április 1-én Steve Jobs és Steve Wozniak munkássága révén alakult egy kis garázsvállalkozásként. A cég folyamatosan fejlődött és olyan téren voltak elöljárók, téve ezzel nagy szolgálatot az utókornak, mint az egér és a grafikus felhasználói felület. Jobs nehéz természetére és a cégtől való távozására, majd visszatérésére ebben a cikkben nem térnék ki, de mindenképpen egy kalandos út az, amin az Apple keresztülment és melynek jelenlegi szakaszán a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb informatikai vállalata.

A rövid kis történelem óra után térjünk is rá a rendszerre, melyet jó ideje használok már. A jelenlegi legfrissebb rendszer a Mac OS X 10.8 Mountain Lion nevet viseli hivatalosan. A 10.8-as számozás azért van, mert maga a Mac OS X már 2001 óta a rendszer neve, ami a korábbi rendszer 10. fő verziójának megjelenésére utal. Azóta csak a 10 és 11 közötti számokat vesszük sorban. Na meg persze a nagymacskák neveit. Maga a rendszer Unix alapú és minden újonnan vásárolt Apple számítógéphez jár.

A régebbi rendszert használóknak 16 eurót kell fizetni jelenleg az új rendszerért, ami szerintem nagyon baráti ár, ami a legalitás megtartásának egyik legfőbb motivációja. Kapunk egy listát azokról a gépekről, melyekre telepíthető a legújabb fejlesztés, tehát nem veszünk zsákbamacskát.

Első bekapcsolásnál végigmegyünk a telepítőn és egy kész rendszer fogad minket, természetesen magyar nyelven, ha azt igényeljük.

Letisztult design és praktikus dock.

Letisztult design és praktikus dock.


Felépítésben és kinézetben nem szeretnék párhuzamot vonni a Microsoft operációs rendszerével, egy igen egyszerű okból. Nem látom értelmét, hiszen annyira más a két rendszer, hogy egyrészt ízlések és pofonok, másrészt, akinek Apple gépe van az szinte biztos, hogy Mac OS X rendszert használ, így nincs is értelme összevetni a kettőt. Habár egy érdekes adatot itt megosztanék veletek. A Soluto PC szolgáltatásokkal foglalkozó cég áprilisban kiadott eredményei szerint egy MacBook Pro laptop lett a legjobban teljesítő Windows-os gép Amerikában. A felméréshez 150 ezer laptopról gyűjtöttek adatot és olyan szempontokat vizsgáltak, mint a rendszer összeomlásainak száma, a bootolás ideje és a programok stabilitása. Ezzel el is árultam, hogy egy ideje már lehetőségünk van hivatalos úton Windowst telepíteni az Apple gépünkre, nyilván nem ezért veszik az emberek, de sokaknak szüksége lehet egy Windows rendszerre, melynek nem akarnak külön gépet fenntartani.

Tehát a rendszer egyszerű beüzemelése után elsőre egy igen ismeretlen helyzetbe kerülünk. Nincs start menü, sőt ctrl+alt+del sincs, meg úgy alapból minden más. Bal felső sarokban egy alma ikon alatt érhetjük el a rendszer be-kikapcsolását, kijelentkezést és a dock helyzetét is itt állíthatjuk be. Jobb oldalt van egy nagyító melynek segítségével mindenhol és mindenben kereshetünk a gépünkön, mellette három sáv, melyre kattintva előjön az értesítési központ. Ne ez egy olyan dolog, amit mindig használok. Mi állíthatjuk be, hogy milyen programoknak akarjuk megkapni ott az értesítéseit. Én a Facebook, Twitter, Skype jelzéseket és az RSS híreket is itt nézem meg elsőként, ha pedig rákattintunk az értesítésre vagy az adott program nyílik meg, vagy a Safari nyitja meg nekünk a weboldalt.

Start menü helyett egy úgynevezett dock áll rendelkezésünkre, hasonló megoldást sokan szoktak Windowsra is telepíteni, mert jól néz ki. Ez tényleg így is van, sőt jól is használható, bár megszokást természetesen igényel. Programjainkat egy kis rakéta ikonra kattintva érhetjük el, a legfontosabbakat pedig természetesen kirakhatjuk a dock-ra. Az előbb említett ikon az úgynevezett Launchpad, ami nekem nagyon bejön. Letisztult felületen találjuk a programjaink ikonjait, semmi fölösleges fájl vagy mappa, csak mi vagyunk és a programjaink. Itt kicsit kettéválasztanám a dolgot, és elsőként a legfontosabb alapszoftverekre térnék ki.

Hát nem egy Start menü....

Hát nem egy Start menü....


Safari néven az Apple saját böngészőjét kapjuk, ami kellően gyors és remekül használható. Aki igényli Firefoxot vagy Chrome-ot is telepíthet, tapasztalatom alapján néha nem árt, ha az említett kettős közül az egyik rendelkezésünkre áll. Médialejátszóként ott a QuickTime Player, ami egy letisztult kis lejátszó, de az iTunes is lejátsza kedvenc zenéinket, ha azt kívánjuk, én a VLC lejátszóval egészítettem ki ezt a részt. Talán ez az egyetlen program, ami ismerős lehet sokaknak, hiszen az Apple iPod, iPhone és iPad családját is ezzel a programmal tudjuk windowsos gépünkkel összekötni.

Ami egy nagyon szimpatikus dolog az Apple részéről, hogy az iLife csomagot is ingyen biztosítja a gépet vásárlók számára, ami három remek programból áll. Az iPhoto segítségével fényképeinket kategorizálhatjuk, szerkeszthetjük és még számos dolgot csinálhatunk velük. Az iMovie egy videóvágó program, kezdő videósoknak teljes mértékben megfelel. Itt hozzátenném, hogy ne egy Movie Maker járjon a fejetekben, egy kicsit komolyabb alkalmazásról van szó. Egyre több ember gondolja úgy, hogy hobbiként zenéket készítene, illetve szerkesztene. Nekik kiváló program a GarageBand, ami messze többet nyújt, mint amit egy beépített programtól elvárhatnánk. A drágábbnál drágább programokat nem csak az áruk, hanem a nehézkes kezelés miatt sem szeretik a kezdő zenészek, nekik ez rendkívül hasznos alkalmazás.

Van még nekünk egy Mail program, ami egy beépített levelezőkliens, így erre sem lesz sok gondunk. Az Üzenetek ikon alatt pedig egy kvázi csevegő programot találunk, ami csak Apple rendszerre érhető el, nyilván nálunk, ahol elég kicsi a kaliforniai cég által készített gépek aránya, nem sok partnert tudnánk felvenni, így inkább az egyéb, elterjedtebb csatornákon kommunikálunk. Az App Store kék ikonja alatt az Apple saját alkalmazásboltját találjuk, amivel játékokat és alkalmazásokat szerezhetünk be. Rendkívül egyszerű a keresés és sok ingyenes játék, illetve szoftver áll a rendelkezésünkre. Természetesen még rengetek programot kapunk, például szimpla szövegszerkesztőt, sakkjátékot, számológépet, naptárt, de ezekre nem igazán van értelme kitérni.

A telepíthető programok listája szinte minden igényt kielégít, ami nem elérhető és alternatívával sem rendelkezik, az már olyan speciális program, aminek felhasználói pontosan tisztában vannak a dolgokkal. A telepítés folyamatára pedig talán az elegáns szó a legjobb.

A .dmg kiterjesztésű fájlokra rá kell kattintani és egy kis ablak bukkan elő, ahol a legtöbb esetben az alkalmazás ikonja, valamint a Launchpadunk ikonja jelenik meg egymás mellett. A dolgunk csak annyi, hogy áthúzzuk az alkalmazásét a Launchpadhoz és már települ is, persze a nagy többség rendelkezik egy varázslóval, amin végig kell mennünk, hogy pontosítsunk a telepítésen, de van, ami már az áthúzás után egyből használható.

Tényleg sok programot rejt az App Store.

Tényleg sok programot rejt az App Store.


Az Apple gyakran használja a legfejlettebb asztali operációs rendszer jelzőt a Mac OS X-re. Talán a fejlett szónál jobbat én sem tudnék kitalálni, ugyanis a rendszer olyan praktikus dolgokkal is fel van szerelve, amit a Microsoft csak a Windows 8-nál kezdett el alkalmazni például gesztusvezérlés terén. A laptopok esetében a touchpad, míg a számítógépeknél az úgynevezett magic mouse vagy magic trackpad felülete érzékeli a mozdulatainkat. Legtöbbször én a böngészőben való visszalapozást használom, melyhez csak egyszerűen el kell húznunk két ujjunkat balról jobbra az adott felületen. Nagyon hasznos még a Mission Control névre keresztelt felület, amit a dockról is elérhetünk, de ha három ujjal felfelé húzunk, akkor is megjelenik.

Itt különböző asztalokat nyithatunk meg és azok között válthatunk nagyon gyorsan, valamint az adott asztalon futó alkalmazásainkat is látjuk, sőt át is helyezhetjük őket másik asztalra. Ezt szintén sokszor használom, remekül el lehet osztani az asztalokon a különböző témájú tevékenységeket. Az asztalok között háromujjas balra vagy jobbra irányuló mozdulattal navigálhatunk. Másik nagy kedvencem a widgetek helye, ami tulajdonképpen a baloldalon legszélső asztalunk. Ekkor egy külön felület fogad minket, mintha teljesen másik asztalon járnánk. Itt az általunk megadott widgetek azonnal frissülnek, és kis alkalmazásokként használhatjuk őket. Nálam időjárás, naptár, jegyzet, világóra, tőzsde és számológép van főként, de az Apple ide kapcsolódó oldaláról rengeteg widgetet le tudunk tölteni.

Eddig csupán az alap felállásról írtam, amint láthatjátok, jól fel van szerelve és tényleg rendkívül kényelmes használatot biztosít a Mac OS X. Mivel a Game Channel berkein belül vagyunk, kötelességemnek érzem összefoglalni a játékosok és az OS X helyzetét. Örömteli hír, hogy egyre több játék jelenik meg az Apple gépeire, de számos sikeres példány soha nem is fog. Erre kínál megoldást a cikk első felében említett Windows futtatás, így az operációs rendszer nem jelenthet problémát. Másik fontos dolog egy játéknál a hardveres követelmény. Az Apple gépei igen magas árkategóriát képviselnek, de amiért az átlagfelhasználók sokszor támadják, az árhoz képest gyenge hardver.

Ezt elismerem, jogos támadási felület, de meg kell nézni a másik oldalát is a dolgoknak. Aki Apple számítógép vesz vagy nem játszik, esetleg konzolt használ, és csak egy stabil rendszert akar magának, vagy olyan játékkal játszik, ami van OS X-re és elfut bőven a gépén. Ez az átlag Apple felhasználók bázisa. Van a profik rétege, mint a fotósok, vagy film és zeneipar emberei például. Nekik eszükbe sem jut játszani, ők a megbízható rendszer és a professzionális programok miatt vásárolnak ilyen gépeket. Ezzel remélem mindenki számára elfogadható magyarázatot adtam a célközönséget érintő kérdésekre.

Tőzsde, időjárás, szótár, számológép és jegyzetpapír egy helyen.

Tőzsde, időjárás, szótár, számológép és jegyzetpapír egy helyen.


Senki ne gondolja azt a fenti pár sor után, hogy három játék van és kész, mert nem. Steam és Origin kliens minden gond nélkül települ és utána már nézelődhetünk is, valamint az App Store is tele van játékkal. Egy rövid listát azért összegyűjtöttem nektek:
Left 4 Dead 2 , Borderlands 2
Counter-Strike: Global Offensive, Counter-Strike: Source
Batman: Arkham City Game of the Year Edition, Portal, Minecraft
The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition
Call of Duty: Black Ops, World of Warcraft, Team Fortress 2
Sid Meier's Civilization V, StarCraft II, Half-Life 2, Diablo 3

Azt hiszem elég impozáns a lista, és ez persze csak az, amivel én is találkoztam már. Ha már a hardvereket említettem, akkor kitérnék talán az Apple leggyengébb pontjára. Ez nem más, mint az ár kérdése. A legolcsóbb gép 196 ezer Ft-ba kerül hivatalosan. Ennyiért összerakhatunk egy elég jó Windowsos gépet is, amin minden játék elfut majd. Ha viszont nem akarunk játszani, akkor kapunk egy nagyon apró masinát, amivel sok helyet spórolhatunk meg. Kapunk a géppel együtt egy olyan operációs rendszert, ami valóban segíti mindennapjainkat és öröm használni. Mérlegelnie talán pont ennek a kategóriának a legnehezebb, ugyanis egy játék orientált felhasználó PC-t vagy konzolt vesz, míg egy munkagépnek sokan inkább Apple-t vesznek. A legjobb vélhetően sokak számára az lenne, hogy rendelkeznének egy windowsos asztali géppel, mellé pedig egy Apple laptoppal. Ez viszont az árak miatt igencsak kivitelezhetetlen a legtöbb esetben, és van, akinek fölösleges is lenne.

A jövő azonban így is stabilnak tűnik a cég előtt. Ősszel érkezik a 10.9 Mavericks, amiben beépített Térképalkalmazás lesz és számos apróbb módosítás is helyet kap benne. Utána várhatólag valami nagyobb csomaggal áll majd elő az Apple, de ez még odébb van.

Találunk kedvünkre valót a Steam kínálatában.

Találunk kedvünkre valót a Steam kínálatában.


Összefoglalásomat két fejezetre osztanám. Elsőként a konklúzió magáról a rendszerről: Rendkívül barátságos, könnyen megtanulható és tényleg stabil rendszer. Vírusoknak nyoma sincs, de Apple gép kell hozzá. Szoftverek terén mindenre találunk valamit, rengeteg ingyenes program van OS X-re is, de a legtöbb népszerű szoftver megtalálható hivatalos kiadásban is. A professzionális szoftverek pedig majdnem mindegyike elérhető, ami nem, annak van alternatívája, amit szintén profiknak készítettek.

Második részben az érzelmekről írnék kicsit. Tény, hogy jelen pillanatban a tesztgép 560 ezer Forintba kerül és belülről nézve egy 200 ezres Dell is jobb lenne, de higgyétek el ez nem ilyen egyszerű. Ha megengedhetjük magunknak és egy stabil otthoni rendszert szeretnénk, akkor érdemes beszereznünk egy Apple gépet. Használt gépet is érdemes venni, az árukat elég jól tartják, ráadásul az 1-2 éves modelleken is remekül fut az új rendszer. Ha csak játszani szeretnénk és böngészni, akkor teljesen elég lehet egy pénztárcánkhoz igazodó PC is. Én biztos vagyok benne, hogy fogok még Apple gépet vásárolni, de abban is, hogy a Windowstól sem határolódtam el teljesen, mert tudom, hogy az én igényeimhez a két rendszer párosítása a legjobb megoldás.
18 hozzászólás

beni9915

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Az apple az aplle marad továbra is drága jominőségü de zártrendszerü csecsebecse lessz a fanok meg minden valoszinü hogy megmarad de a statisztikák szerint a biroldalmat lassan fel zabálja az androidos gépek kész armadája.

válasz erre

lycanritter

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

Hát akár hogy nézzük, Apple sosem lesz "olcsó" ahhoz képest, amit nyújtani tud, sajnos...

válasz erre

teferenc

11 éve, 4 hónapja és 12 napja

Raiden írta:
A Mac-et személy szerint nem próbáltam,de Unix alapú (BSD) rendszert már igen.Mezei felhasználóként én maradok Linux vonalon,Debian,Slackware..stb,XFCE,MATE,Openbox GUI...stb.A Mac marad nekem egy el nem csókolt csók...kacsintó smileyröhögő smileyröhögő smiley
pontosítanék a freebsd az bsd-unix mosolygó smiley asztali rendszernek is nagyon jó főleg az új csomag kezelő miatt is igaz natív flash az nincsen rá de kell a francnak a flash röhögő smiley

válasz erre

Raiden

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

A Mac-et személy szerint nem próbáltam,de Unix alapú (BSD) rendszert már igen.Mezei felhasználóként én maradok Linux vonalon,Debian,Slackware..stb,XFCE,MATE,Openbox GUI...stb.A Mac marad nekem egy el nem csókolt csók...kacsintó smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

bekdaniel

11 éve, 5 hónapja és 1 napja

Nagy igazság, hogy aki munkára akar számítógépet inkább ezt válassza, mint a Windowst! Mivel nekem játékra ott a PS3, ezért építettem egy Hackintosht (természetesen minél inkább olyan hardverrel, ami a MAC-ekben is van, így LAN és AUDIO problémán kívül mást nem kellett megoldanom), ami tökéletesen működik és eszem ágában nem lenne Windowsra visszatérni. Az OSX gyorsabb, stabilabb, illetve munkára a legjobb.

válasz erre

izirajder

11 éve, 6 hónapja és 13 napja

Számomra az árak miatt nem elérhetőek az Apple termékek. iPhone vonalon inkább Androidos vagyok, de a laptopok tetszenének munkára - de az ár miatt ezt nem tehetem meg.
Ami nagyon tetszik,az az iTunes, mert Windowsra is elérhető, illetve évi kb 7 ezerért több ezer zeneszámot,amit innen-onnan megszereztél,legalizálhatod. Sokat javult ez a szolgáltatás tavaly óta, és ahol lehet,az adott szám 320kbs vagy Flac formátumban megszerezheted. Időnként szeretem a Genius nevű suffle üzemmódot,ahol a hangulatodnak megfelelő számokat is lejátszhatod, de ezen kívül sok beállítási lehetősége is van.

válasz erre

petike737

11 éve, 6 hónapja és 18 napja

csirkee írta:
Az a baj, hogy amcsiban anno is divat cucc lett, de ez volt a szándékuk is! Steve Jobs egy divat irányzatot szeretett volna az apple termékekből, vegyük pl az ipod fülest. Minden plakáton a fehér füles volt és hatalmas nagy divat lett. mosolygó smiley Csak ide magyarba soká ért
Igen ott is divat, de nem annyira mint itt. Itthon ez már státuszszimbólum meg inkább iphonet vesz két éves részletre 5000-es előfizuval, mint hogy kifizesse belőle a jogsit vagy iskolát és diákhitelt is felvesz mellé és még sok hasonló példa van... amcsiba olcsóbbak az apple gépek és többet is keresnek, ott sok egyéb márka egyre inkább átveszi a szimbólumot az Apple-től.

válasz erre

petike737

11 éve, 6 hónapja és 18 napja

Hát igen én is azért írtam, hogy mac gép kéne hozzá mert még mindig vannak gondok az úgynevezett Hacintosh rendszerekkel. De tényleg egyre több driver meg javítás van már. mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

11 éve, 6 hónapja és 18 napja

teferenc írta:
megy az sima pcn is mosolygó smiley
Tudom, hogy fel lehet rakni, de nagyon nem hasonlít a Machez használt hardverekre a gépem alkatrészei. Nem fogok más gépet rakni alá, mint amire fejlesztik. Akkor már használok más OS-t.

válasz erre

csirkee

11 éve, 6 hónapja és 18 napja

petike737 írta:
Ez a divat dolog engem is idegesít, ezért is írtam, hogy főként az iphone éra előtt volt jó kis különc dolog mosolygó smiley
Az a baj, hogy amcsiban anno is divat cucc lett, de ez volt a szándékuk is! Steve Jobs egy divat irányzatot szeretett volna az apple termékekből, vegyük pl az ipod fülest. Minden plakáton a fehér füles volt és hatalmas nagy divat lett. mosolygó smiley Csak ide magyarba soká ért

válasz erre

Androgeek

11 éve, 6 hónapja és 18 napja

Ez annyira nem misztikus és nem is szenzáció. Lassan 10 éve használok MAC-et is sajnos. Mivel programozó a szakmám így minden platformon kell tudni csinálni, hogy az ember megállja a helyét. A MAC egy túlértékelt középkategóriás PC. Rengeteg hibája van az operációs rendszernek a bővítésről más nem is beszélve. Egy ilyen iMac árából, veszel egy erős PC-t, csúcs gamer pc-t, mellé raksz egy Linuxot, a maradékból meg veszel egy használt 3-as Golfot.

Akinek ez az álma vagy vágya, ne tápláljon űrkorszaki gondolatokat. Szép tiszta, és itt a vége.

válasz erre

totyak

11 éve, 6 hónapja és 18 napja

Régebben az Apple cuccok valamiféle státuszszimbólumot jelentettek. Manapság meg minden kis zsúrpubinak olyan kütyüje van, még ha nem is engedheti meg magának. Nem egy ismerősöm van, aki részletre megveszi a telefont csak hogy villoghasson vele. Így mára szerintem el is vesztette az értékét az Apple márka, így indokolatlanul adják jóval drágábban a termékeiket, mint a konkurensek. Azt viszont elismerem, hogy eddig a premium kategóriát képviselték az aluminium, meg üveg cuccaikkal. Éppen ezért furcsa is számomra az érkező műanyag iPhone. Mondom ezt úgy, hogy az első telefonjaik szintén műanyagok voltak, csak akkor még volt nívója a márkának.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja