JRiver Media jukebox 8.x

2003. augusztus 22.
72.9401
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
Mindenki, aki játszott már le zene vagy bármilyen más média fájlt valamilyen Lejátszó programot használt. Van, aki a Windows operációs rendszerekbe beépített médialejátszóját kultiválja – nem akar azzal foglalkozni, hogy keressen egy talán jobb hangot vagy képet szolgáltató lejátszót -, és van aki végig próbálja az össze olyan lejátszót melyet meg tudsz szerezni. Az viszont egyértelmű, hogy zenei lejátszósra, és itt az mp3 vagy hasonló formátumokra gondolok, a Winamp-ot használják a legtöbben.
 

Nem csak azért mert rendkívül jó a hangminősége, de nem is eszik sok processzoridőt vagy memóriát. Felülete is változatos a skinelési lehetőség miatt. Felületek 1000-iből válogathatunk, hogy teljesen saját stílusunkra szabhassuk. A program teljesen letisztult, kezelését és használatát tekintve is. Nem ad se többet se kevesebbet, mint amit elvárunk tőle. Külső plug-in-okkal tovább tuningolható. Így szinte az össze formátumot ismeri és kezeli, rengeteg szűrővel csiszolhatjuk a hangzást. Tehát nem hiába az egyik legjobb és legelterjedtebb lejátszó. De most egy másik programot szeretnék bemutatni. Ez a JRiver cég MediaJukebox lejátszója, mely már a 8.x verziónál tart. A program nem igen elterjedt, annak ellenére, hogy hangzásban jobb minőséget produkál társainál. Emellett, egyéb jól használható funkciókkal rendelkezik. Nézzük tehát a program elemzését.


JRiver Media jukebox 8.x - 2. kép

A program telepítése egyszerű, a általános beállításokon kívül meg lehet adni, hogy milyen formátumokat kezeljen le automatikusan. A program a fent látható kinézettel rendelkezik induláskor. A menüből minden funkció elérhető. Fájlkezelési funkciók egyértelműek. Megnyitás média fájlt vagy Interneten keresztüli adást. Importálhatunk egész meghajtó tartalmat, ekkor ez össze általa ismert és általunk engedélyezett fájlt felvesz a listájába. Majd ez a listát akár exportálhatjuk is. Listánkat aztán rendezhetjük úgy, ahogy nekünk tetszik. Kereshetünk benne, rendezhetjük. A VIEW menü alatt már van egy-két speciális funkció. A program rendelkezik Mega-me mérettel: ez lényegében a képen látható médialista centrikus nézet. Itt látható – a baloldali résznél a főbb listafunkciók és egyéb lehetőségek. Itt lehet például Internetes TV-re vagy Internetes zenehallgatásra kapcsolni.
JRiver Media jukebox 8.x - 3. kép

Itt lehet megadni a zenei CD helyét és amennyibe van is a meghajtóban egy zenei CD, plusz még az Internetre is kapcsolódva vagyunk, rögtön letölti a program a szükséges album adatokat. Továbbá itt lehet megadni a külső plug-in-ok beállításait. Ez alatti, egy kis irányító rész található. Vagyis itt vannak a lejátszáshoz szükséges: PLAY, PAUSE, STOP, NEWT, PREW, pozicionálás és hangerőállítás. Továbbá innen (is) elérhető a DSP filterek. (ezekről később) A Jobb oldali rész – ami a program képének nagyobbik részét teszik ki, a médiafájlok listáját látjuk. Amit meg lehet tudni egy MP3-as fájlról vagy más médiáról, azt itt megtaláljuk. Persze ezt is átszabhatjuk saját szánk-ízének megfelelően. Ami nem kell az egyszerűen lekapcsolhatjuk. A program TOOLS menüjében van az igaz erő. Innen lehet elérni a fájlok importálását (erről már volt szó), a CD rip-elést, a zenei CD írást, a zenerögzítést, a médiafájlok közti konvertálást, a zenék szerkesztését, a CD borító készítést, a letöltés kezelőt, és a média szerver funkciót. Akinek az érdeklődése ez után a lista után sem jött meg, az inkább ne is olvassa tovább a cikket, mivel a program mást már nem igen tud.

FUNKCIÓK
Média Importálása
Itt, meg kell adni, hogy honnan, milyen formátumokat és milyen szabályokkal szeretnénk importálni. Ennek a funkciónak a használata igen egyszerű, így nem is érdemes sokat időzni itt.

CD rippelés
JRiver Media jukebox 8.x - 4. kép

Itt lehet zenei CD-ket veszteséges vagy akár veszteségmentes formátumokba tömöríteni. Lényegébe ez össze zene formátumba menthetünk melyet a program ismer. Ezek alapból: Wav, mp3, ogg, és wma formátumok. Mindegyiket részletesen lehet paraméterezni. Amelyik formátum lehetővé teszi, annál beállíthatunk VBR – variant bit rate-t vagyis váltakozó adat méretet. A CD-ről lehetőségünk van csak meghatározott számokat lementeni, így nincs szükségünk végigvárni míg minden szám lejön, ha nekünk csak egy vagy két szám kell. A kódolás történhet röpptében, vagyis rögtön egy beállított tömörített formátumba mentjük a CD tartalmát, vagy előbb veszteségmentes, tömörítetlen wave formátumba mentjük, majd aztán tömörítjük – akár automatikusan utána – a kívánt formátumba. Az JRiver rippelő és tömörítő algoritmusai nagyon pontosan és tiszta hangot adnak vissza. Természetesen, ha a tömörítési időt kicsire vesszük, hogy minnél előbb meglegyen a rippünk, nem lesz annyira szép a végtermék, de ha valaki nem wide-fülü, akkor észre sem fogja venni a fülömbséget. Rippelésnél lehetőségünk van százalékos szinten megadva normalizálni a hanganyagot. Ez nem egy rossz dolog, de nem mindig érjük el vele a kellő hatást, vagy valami más nem kívánt eredményt kapunk.

CD írás
JRiver Media jukebox 8.x - 5. kép

Itt megadhatjuk, egy CDA-t vagy adat CD-t a akarunk írni. Lényegében minden olyan funkciót tud, amit egy CD író programnak tudnia kell 21, 74, és 80 perces CD-ket tud írni. Zenei CD írása mehet az összes – program által ismert zenei formátumból, konvertálva wave-é vagy röpptében. Itt felmerülhet sokakban az a kérdés, hogy jó-jó, lehet hogy minden tud de mennyire biztonságosan ír meg egy CD-t és főleg, hogy minden CD írót támogat e. A tesztelés során arra a következetésre jutottam, hogy annyira volt stabil, mit a Nero CD-író program. Vagyis 10 CD közül nem rontott semmit. A program egyébként 2-3 naponta frissül, vagyis ha frissítési támogatás igen erős.

Hanganyag rögzítés
JRiver Media jukebox 8.x - 6. kép

Ez egy igen jól megvalósított része a programnak. Az összes – hangkártyánk által támogatott – (hang) bemeneti csatornájából rögzíthetünk hangolt. Ugyan azokat a lehetőségeket adja itt is a program amiket a rippelésnél. Vagyis lehetőségünk van wave-ba, mp3-ba, wma-ba, és ogg formátumokban. Amennyiben tömörített formátumot választunk nagy gépigényre lesz szükségünk. Gondolja mindenki. De ez nem így van. Egy, most már mezeinek számító P2 400 MHz-s gépen nagyon simán megoldja a feladatot. Ha viszont igényesek vagyunk és wide-fülünk nem állja a szinte nem is hallható torzításokat, akkor érdemes először wave-ba menteni, majd azt tömöríteni. Ekkor viszont nem árt ha van hely a céllemezen. Egy igen jó ötlet van ebben a programrészben is. Ha nincs hang, vagyis nem esetleg megszakad vagy vége a felvenni kívánt anyagnak, a rögzítést rögtön megáll és vagy elkezd egy újabb felvételt ha van megint hang vagy megáll teljesen a rögzítéssel és elkezdi tömöríteni az anyagot.

Média konvertálás
Ebben a részben tetszőlegesen konvertálhatunk zenei fájlokat. Minden variáció adott, nincs semmilyen megkötés. Persze nem érdemes egy „agyontömörített” mp3-at wave formátumba konvertálni, mert nem lesz jobb a minősége. A használt algoritmusok professzionálisak, kiváló kódolást végeznek. Akár mérő program, akár wide-fül esetében az eredmény tökéletes.

Hangszerkesztő
A Goldwave programhoz hasonlít, lényegében itt lehet a program által ismert hangformátumokat vágni alakítani. Nem annyira kifinomul, mit a direkt erre a feladatra specializálódott programok, de nagyon sok fontos funkció beletettek a fejlesztők.

CD borító szerkesztő
A tesztelés során sajnos ez a funkció nem volt elérhető. Lehet, hogy rosszul konfigurált a nyomtató vagy az XP inkompatibilitása volt a probléma.

Letöltés vezérlő
Nem igen szorosan kapcsolódik a média lejátszókhoz, így nem is értem mért volt szükség erre. Lényegében egy egyszerű letöltést-vezérlő programrész, amely akár integrálható is a böngészőhöz. Többszálás letöltés támogatott ugyanúgy mint a letöltések folytatása.

Média szerver
Média szerver Ez az egyik legspecifikusabb része a programnak. Lehetőséget ad arra, hogy Interneten vagy belső hálózaton keresztül sugározzunk zenét. Kliens oldalon nincs már feladatunk mint például egy Winamp-ba a file-location résznél megadnia szerver gép IP címét és már hallgathatjuk is a szerveren beállított zenéket.

Végezetül a külalak és a plug-in kiegészítők.
JRiver Media jukebox 8.x - 7. kép

Mint minden korszerű média lejátszó program, ez is támogatja a felületeket. Két szinten is. Egyrészről skin-ezhető a Normál ablak, másrészről a mini-me felülte (mely winamp kompatibilis). A mini-me felület nem csak winamp szintű felületet képes megjeleníteni, hanem bármilyen más formát is. Számomra a legjobban használható a „sarok” felület volt, mert ez foglalja el a legkevesebb „fontos” helyet a képernyőn és ennek ellenére minden fontos funkció elérhető rajta.
Plug-in-okat tekintve, nincs annyira eleresztve mint a Winamp, de szerintem nem is kell neki ezek után. Lehetőség van időzített leállításra vagy akár a gép kikapcsolására. Webes felületen is kezelhetjük akár a programot, de ez egyenlőre még elég puritán külsővel rendelkezik. Megfelelő távirányító esetén a programot azon keresztül is vezérelhetjük. Több kiegészítőt nem sorolok fel, mert van még egy jó pár, és inkább érdemes kipróbálni őket.

A program előnyeit nagyjából ki is merítettük. Én jelen pillanatig csak egy hátrányával vagyok tisztában. Ahhoz, hogy maximálisan a legjobb hangot hozzuk ki a programból lejátszáskor és közben még mást is csináljunk a gépen, ahhoz minimum egy P3 633 MHz-es gép kell. De ha csak zenét hallgatunk és mást nem csinálunk, egy P2 400 MHz-es tökéletesen megteszi.
4 hozzászólás

marco

13 éve, 7 hónapja és 6 napja

Vendég írta:
Sziasztok!Légyszi vki segítsen !! Cda formátumú zenét szeretnék átkonvertálni mp3-ba.Nem tudtok vmi jó progit ? Köszi
A cda a cd-n található audio hangsáv. Azt nem konvertálnod kell, hanem rippelned... Sok minden képes rá, a google biztos segít ebben (is).

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 6 napja

Sziasztok!Légyszi vki segítsen !! Cda formátumú zenét szeretnék átkonvertálni mp3-ba.Nem tudtok vmi jó progit ? Köszi

válasz erre

Vendég

14 éve, 7 hónapja és 8 napja

nekem olyan kéne amin csak mp3 at lehet tömöríteni és jó is lessz a minősége valaki nem tud segíteni?

válasz erre

Vendég

14 éve, 8 hónapja és 10 napja

Naon jó de hol van WH?

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt