Intervideo WinDVD 8

2007. november 01.
80.1931
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Vannak DVD-lejátszó szoftverek, amelyek sokak közt elterjedtek és világszerte használtak, vannak olyanok, amelyek abszolút nem ismertek senki számára, és vannak az etalonok. Most egy ilyen etalont választottam tesztünk célpontjául. A következőkben az Intervideo legújabb programjának a WinDVD 8-nak a bemutatásán keresztül nézem meg azt, hogy milyen feladatokkal is kell ma megbírkóznia egy korszerű lejátszó programnak.


Telepítés:
A telepítésnél fontos feltétel, hogy a szoftver a program korábbi változatát tartalmazó mappába nem telepíthető. Tehát vagy új célmappát kell megadni, vagy a telepítés előtt a korábbi Intervideo WinDVD változatokat el kell távolítani a számítógépről. A telepítés csak Internet csatlakozás mellett lehetséges. A számítógépre ekkor tölt le a telepítő program két olyan vezérlő programot, amely még a WinDVD 8 feltelepítéséhez szükséges. Bár a szélessávú Internet egyre elterjedtebb, sok helyen ez még akadálya lehet a lejátszó program telepítésének.

A program maga:

Intervideo WinDVD 8 - 2. kép

A video-CD-ket és a DVD filmeket, amennyiben az automatikus lejátszás funkció aktiválva van, a lemez behehelyezése után felhasználói beavatkozás nélkül játsza le a program. Számos más videóformátum lejátszása is lehetséges, így a 3GPP, 3GP2, divx, a HD-videó, a Real Médi, az MPEG-4 fájltípusait is kezeli a lejátszó.
A legfontosabb vezérlő gombok, mint a lejátszás elindítása, megállítása, az egyes videó és hang beállítások elérése a lejátszó képernyő alatti panelből érhetők el.

Intervideo WinDVD 8 - 3. kép

Innét indítható és állítható meg a media lejátszása, de itt történik a film léptetése is. A képernyő alatti panel gombjaival érhető el a hag és a video minőségének beállítására szolgáló vezérlőpult. A panel feletti gombokkal különböző, a lejátszáshoz nem teljesen tartozó szolgáltatásokat érhet el a felhasználó. Ezek a szolgáltatások olyanok lehetnek, mint a képernyőkép, jelenet lementése,lejátszási lista készítése. A megnyitott vidóval, képpel kapcsoaltos legfontosabb beállítások a képernyőre jobb gombbal kattintva megjelenő helyi menűbő érhetők el. Itt állíthatók be például a képarányok, valamint olyan dolgok, hogy a film hangja például Magyar vagy angol nyelvű legyen.

Videó központ:

Intervideo WinDVD 8 - 4. kép

A videó központ segítségével akár a lejátszás alatt is módosítható a megjelenített kép. Olyan dolgok megváltoztatására lehet itt szükség, mint a megjelenített kép aránya, a megjelenítéshez használt színrendszer típusa. A videók képarány általában 4:3, vagy 16:9. De egyéni ízléstől is függ, hogy az ember mit szeret jobban, a tökéletes képet, vagy a képernyő két szélén futó csíkot.


Intervideo WinDVD 8 - 5. kép

A televízió képernyőnél jobb megjelenést biztosító monitoron a gyors mozgást tartalmazó jeleneteknél egyes részletek megjelenítése nem tökéletes. Egy mesterséges finomítás,a TrimensionDNM (Digital Natural Motion) bekapcsolásával a Win DVD lejátszó igen jól tudja kezelni ezt a problémát. A színkezelésnél olyan paraméterek módosítására van lehetőség, mint a fényesség, kontraszt, tónus stb. A színbeállítást beépített minták segítik. Ezért a beállításnál először azt ajánlatos kiválasztani, hogy milyen típusú a használt megjelenítő (CRT, vagy LCD monitor, televízió, projektor stb.). Amennyiben a WinDVD8 által felkínált színbeállítás nem felel meg, így az könnyebben testre szabható, módosítható.

Intervideo WinDVD 8 - 6. kép

A lejátszó által visszaadott képet számos efekt és filter hozzáadásával, alkalmazásával is módosíthatja a felhasználó. Ezek az effektusok bizonyos színsémák alkalmazásával segítenek úgy tester szabni a kép megjelenését, hogy közben nem kívánnak hosszan tartó finomhangolást a felhasználótól. Például egyetlen rádiógomb megadásával kiválasztható az, hogy a megjelenített kép a mozifilmeknek megfelelő módon legyen optimalizálva.
Inkább az otthoni videók megtekintésénél használható a lejászási sebesség gyorsítása, lassítása funkció. Időszűkében lévő felhasználó így az amúgy lehetségesnél hamarabb tudja végignézniotthoni, vagy nyaralás közbeni felvételeit, fényképeit.

Audió központ:

Intervideo WinDVD 8 - 7. kép

A WinDVD által lejátszott filmek hangjával kapcsolatos beállítások egyetlen helyről, a program audió központjából vezérelhetők. Ebből a központból állíthatók be olyan dolgok, mint az, hogy milyen módon történik a hang visszahallgatása. Azaz a számítógéphez fejhallgató, vagy hangfal van csatlakoztatva. Ma már egy számítógéphez egész bonyolult hangfalrendszerek is kapcsolódhatnak. A központ természetesen amennyire csak lehetséges automatizált beállítási lehetőséget kínál ezekhez a hangfalrendszerekhez. A felkínált beállítások azután igény szerint testre szabhatók.


Intervideo WinDVD 8 - 8. kép

Az audió központ lehetővé a lejátszás hangsémájának, a különböző sztereó, DolbyDigital és Sorrund hangrendszerek testreszabását. A testreszabásnál olyan dolgokat kell megadni, mint azt, hogy mozi, vagy otthoni hallgatásra optimalizált hangrendszert szeretne a felhasználó. A késő esti lejátszás beállítás a szomszédott igencsak zavaró basszus hangokat fogja vissza. További finomítási lehetőség az is, hogy a terem méretének megadásával szabályozhatók a különböző hanghatások.


Intervideo WinDVD 8 - 9. kép

A hangefektusok megváltoztatására szolgáló felület equalizere segítségével a lejátszott hang hangszíne, magassága alakítható ízlés szerint. A hangszínek, hangmagasságok alakítását előre beépített minták teszik könnyebbé. A lejászott hang minősége szükség esetén virtuális hangszórók alkalamzásával is javítható.
A lejátszást olyan funkciók teszik könyebbé és élvezetesebbé, mint a hanger megjegyzése. Amennyiben ez a funkció aktiválva van a számítógép megjegyzi a videóhoz tartozó hagerőt. Ha megszakad a lejátszás a folytatás után nemcsak hogy attól a ponttól indul a lejátszás, ahol korábban abba maradt, hanem a hang beállítások is megmaradnak.

Intervideo WinDVD 8 - 10. kép

Hardverkövetelmények
A számítógép processzoránál a minimális követelmény az 1 Ghz-es órajelű Pentium 4-es processzor, de a lejátszó program egy Pentium Dual Core 2,8 Ghz vagy erősebb processzoron érzi igazán jól magát.
Memóriából minimum 256 MB-kell, ahhoz azonban, hogy igazán jól működjön a rendszer 512 MB memória ajánlott.
A videokártyával szemben alapkövetelmény a PCI, vagy AGP foglalat és a DirectDraw támogatás. A videokártya saját memóriájával szemben elvárható, hogy legalább 64 MB értéket tudjon. A program funkcióinak egy része csak HWMC támogatású kártyákkal élvezhető.
A program az alaplapra integrált hangkártyáktól kezdve minden hangkártya típussal együtt tud működni.
Szükséges még egy. legalább a DVD-ROM-ok olvasására képes optikai meghajtó. Az csak a lehetőségeket növeli, ha az optikai meghajtó a legújabb DVD típusok kezelésére, beolvasásra is képes.

Szoftver követelmények
Windows XP Professional és Home Edition operációs rendszerek

Értékelés
Aki szereti jó minőségben nézni és hallgatni a filmeket, annak érdemes egy DVD lejátszó programba beruháznia. Az asztali DVD lejátszó olcsóbb beruházásnak tűnik. Azonban ha olyan dolgokról van szó, mint a lejátszott kép feljavítása, a a hangbeállítások testreszabása, finomítása, még mindig szükség van a szoftveres feljavításra. Ugyancsak a szoftveres megoldás mellett szól, hogy a filmek kedvelői sok esetben a DVD változat előtt, a moziban felvett kamerás videókat néznek. Ezeket a sokszor igen gyenge minőségű videókat például szoftveres úton, a lejátszó program segítségével lehet javítani. A számítógépen termelő munkát végző emberek egy részének, így ezen sorok írójának is javult munak hatékonysága, ha a dolgozás közben akár csak mintegy hangjátékot is, de feltesz valamilyen videót.

Mindezek az igények azonban remekül kielégíthetők más, szabadon használható lejátszókkal is. A winDVD-re igazán akkor van szükség, ha valaki számítógép segítségével szeretné élvezni a házimozi élményeit. Amikor minden számít, a térhatású hagtól kezdve a képminőségig, akkor a WinDVD egy igen jó alkalmazás. Ha csak valaki simán videózni szeretne, bőven elegendőek az olyan lejátszók mint a VLC és a MPlayer.
A program megjelenése egyérteműen tetszett, ezért a megjelenésre, grafikai kivitelezésre egyértemű a maximális 10 pont.
A használhatóságra a magas hardverigény miatt csak 7 pontot adtam a maximálisan lehetséges 10 pontból.

A program kezeli a legkorszerűbb hangrendszereket is.
Az egyes beállítások egyszerűen, előreszabott minták módosításával elvégezhetők.
A lejátszó program sok médium típusát támogatja. Ez fontos, hiszen a gyakorlatban a filmek nagyrészét nem műsoros DVD-n, hanem valamilyen erős tömörítést használó fájlban szerzi meg a legtöbb felhasználó.
A program intelligens, megjegyzi ha a filmet nem néztük végig. Legközelebb a megszajadásától folytatja a lejátszást.
A lejátszóban rendelkezésre álló sok funkció néhány áttekinthető menüpontba van összefogva.

Negatívumok
A program igen erős hardvert igényel.
A telepítéskor megkívánt Internetes kapcsoalat sokak számáta bonyolultá teszi a telepítést.
A program megjelenése egyérteműen tetszett, ezért a megjelenésre, grafikai kivitelezésre egyértemű a maximális 10 pont.
A használhatóságra a magas hardverigény miatt csak 7 pontot adtam a maximálisan lehetséges 10 pontból.

Adatok
Név: Intervideo WinDVD8
URL: http://download.intervideo.com/flash/WinDVD8/index.htm
Gyártó: www.intervideo.com
Disztribúció: Windows XP vagy Windows Vista
Ár: 7770 Ft
Szint: kezdő
8 hozzászólás

marco

15 éve, 7 hónapja és 15 napja

Vendég írta:
heló! Képzeljétek meg vettem a sims 2 hajótörötteket és nincs meg a lejátszó programom ami el indítja vaki nem tudna segíteni h mivel lehet esetleg el indítani azt nagyon meg köszönném!!röhögő smileyszomorú smiley
A kettőnek semmi köze egymáshoz...

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 15 napja

heló! Képzeljétek meg vettem a sims 2 hajótörötteket és nincs meg a lejátszó programom ami el indítja vaki nem tudna segíteni h mivel lehet esetleg el indítani azt nagyon meg köszönném!!röhögő smileyszomorú smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 6 hónapja és 21 napja

****

válasz erre

Vendég

16 éve, 6 hónapja és 21 napja

de ****okmenő smileymosolygó smileynyelvnyújtó smileykacsintó smileykacsintó smileynyelvnyújtó smileyszomorú smileynyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 20 napja

Hogy kell izt letölteni?meglepett smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 23 napja

már kezd elegem lenni, hogy minden \"primitív\" programhoz ba**ottul nagy gép kell.
miért nem lehet normális kerneleket írni?

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 7 napja

nem tudok

válasz erre

Vendég

17 éve, 8 hónapja és 2 napja

szuper

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profiljaBotyi profilja