Ingyenes antivírus szoftverek Windows-ra

2011. szeptember 21.
78.6611
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
tsaby profilja, adatai
tsaby
A mindennapok felhasználójának számítógépén manapság a legtöbb esetben Microsoft operációs rendszereinek valamelyik verziója található meg. Köztudott, hogy ezek a rendszerek a nagy támadási felületet nyújtanak a kártékony programoknak, ezért magunknak gondoskodnunk a Windowsunk biztonságossá tételéről. Legtöbbünk fejében ilyenkor először az fordul meg, hogy valamely nem ingyenes vírusirtó illegálisan beszerzett példányát használják számítógépünkön, úgysincs semmilyen következménye. Viszont nem csak így gondoskodhatunk számítógépünk biztonságos használatáról, hanem ingyenes szoftverek segítségével is megoldhatjuk ezt a védekezési feladatot.


Ebben az írásban ezeket az ingyenes vírusvédelmi megoldásokat próbálom egy csokorba szedni a teljesség igénye nélkül, megnézve, hogy mennyire használhatóak hatékonyan ezek az eszközök a hétköznapi használat során.

Vírus védelemmel szembeni követelmények
A mai kereskedelmi antivírus eszközök nagyon sok funkcióval rendelkeznek, és általában az a jellemző, hogy ezeknek a programoknak az ingyenes változataik egy kicsit lebutítottak. Ez számunkra csupán annyi gondot okoz, hogy ugyanazt a védelmet csak több szoftver együttes használatával tudjuk biztosítani. Azonban így is van néhány olyan alapvető tulajdonság, amit elvárhatunk az ingyenesen használható verzióktól. Ilyen például a rezidens védelem, ami annyit jelent, hogy a program állandóan fusson a memóriában és folyamatosan ellenőrizze a rendszerünket. Egy másik nagyon lényeges tulajdonság a vírusdefiníciós adatbázis mindig naprakészen tartása, vagyis folyamatosan ellenőrizze a program a rendelkezésre álló frissítéseket. A harmadik nagyon fontos tulajdonság, hogy ha fertőzött állományt talál a vírusirtó, ne csak egyszerűen törölje fájlt, hanem képes legyen megtisztítani, vagy ha ez nem megy akkor tudja karanténba mozgatni a fertőzött objektumot. Ezek után a negyedik tulajdonság, amit érdemes figyelembe venni, hogy ezen programok ne terheljék le túlságosan a számítógépünket, kevés erőforrást használjanak, valamint a keresést gyorsan végezze el. Az utolsó szempont egy kicsit szubjektív, és inkább csak a kényelmünket szolgálja mégpedig, hogy rendelkezzen magyar nyelvű kezelőfelülettel. Ezen szempontok figyelembevételével nézzünk meg néhány ingyenesen használható víruskeresőt a tejesség igénye nélkül.

AVAST! Free Antivirus
Az otthoni számítógépünkön ingyenesen használható víruskeresők közül az elsőként az Avast-ot vegyük górcső alá. Legelőször a nézzük meg, hogy milyen követelményeket támaszt ez az alkalmazás a számítógépünk hardverével szemben. Ez a program már egy Pentium 3-as processzorral szerelt gépen működésre bírható, amelyben legalább 128 MB memória és 200 MB szabad lemezterület található. Emellett a nem túl erős hardverkövetelmény mellett Windows XP SP2, vagy Vista, illetve Windows 7 operációs rendszerre lesz szükségünk. Természetesen ezen operációs rendszerek 32 és 64 bites változataira is elérhető ez az alkalmazás.

Már a telepítéskor szembetűnik az első pozitívum, a magyar kezelőfelület. Ez csupán csak a kényelmünket szolgálja, de az ingyenes megoldások között ritka amelyikben megtalálható a magyar nyelvi támogatás. A telepítést követően regisztrálni kell ezt a terméket, e nélkül csak 30 napig használható. A regisztráció ingyenes és egy éves időtartamra szóló használati jogot biztosít, ha lejár az egy év, egy újraaktiválással meghosszabbítható ez az időtartam.

A víruskereső képességei közül elsőként az állandó védelem funkciókat érdemes megvizsgálni. Itt nem csak arról van szó, hogy az egyes partíciókat, vagy az eltávolítható adathordozókat tudja automatikusan ellenőrizni, hanem folyamatosan figyeli a HTTP forgalmat, valamint az e-mailjeink vírusmentességét is tudja ellenőrizni. Ezen felül rendelkezik egy viselkedés védelem nevű funkcióval, ami a gyanús programokról tud riasztás adni a felhasználónak.

Lehetőségünk van manuálisan is lefuttatni víruskeresést többféle módban, például futtathatjuk csak a cserélhető adattárolókra, vagy egy általunk kiválasztott mappára. Mindezen felül van egy ?webhely minősítő? szolgáltatása is ennek a programnak, amely a webhelyek biztonságos voltáról ad információkat a böngészőnkbe beépülve.


Ingyenes antivírus szoftverek Windows-ra  - 2. kép


Végül talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a fertőzött állományokat nem csak törölni, hanem karanténba is tudja mozgatni, illetve képes a fertőzött fájlokat megtisztítani.

AVG Anti-Virus-Free Edition
Ezen szoftver installálásánál is az első szembetűnő dolog, hogy itt is magyar kezelőfelületen keresztül tudjuk elvégezni a telepítést, és később a használatkor is elérhető ez a nyelvi támogatás. Egy fontos különbség már a telepítő állomány beszerzésekor megmutatkozik a többi vírusvédelmi megoldással ellentétben mégpedig, hogy csak egy kisméretű online telepítő fájl tölthető le. Így az installáláshoz mindenképpen élő internetkapcsolat szükséges, e nélkül nem tudjuk használni a programunkat.


Ingyenes antivírus szoftverek Windows-ra  - 3. kép


A hardverkövetelményeket nézve mindössze egy 1,5 GHz órajelű Pentium processzor van megjelölve minimumként, valamint 512 MB memória és 750 MB szabad terület szükségeltetik a háttértárolónkon. Az operációs rendszerek közül a Windows XP, Vista és Windows 7 32 és 64 bites változatainak használatát várja el tőlünk a szoftver.

Az AVG Anti-Virus-Free Edition állandó védelem funkciója nem csak a megszokott memóriarezidens védelmet nyújtja, hanem olyan egyéb szolgáltatásokkal is rendelkezik mint a ?Link scanner?, ami beépül böngészőkbe és a különböző internetes keresők (Google, Bing, Yahoo) által adott találatokat átvizsgálja veszélyes honlapok után kutatva. Ezen felül képes ellenőrizni e-mail forgalmunkat. Mindezen felül természetesen képes manuális és időzített keresések végrehajtására, vírustalálat estén nem csak törölni, vagy karanténba helyezni tud, hanem képes megtisztítani a fertőzött állományokat.


Ingyenes antivírus szoftverek Windows-ra  - 4. kép


Avira AntiVir Personal-Free Antivirus
A következő szoftverünk az Avira névre hallgat, számítógépünk hardvereivel szemben ez a program sem támaszt túlságosan nagy követelményeket. A processzort nézve mindössze egy 266 MHz-s Pentium a minimum követelmény, az operatív tár esetén viszont ez operációs rendszer függő, hogy mi a minimum, például Windows XP esetén elegendő mindössze 192 MB, Windows Vistától felfele 512 MB memória ajánlott. A fentiekből már láthatjuk, hogy a Windows XP és a Microsoft újabb operációs rendszerein is működik a program, valamint ezen rendszerek 32 és 64 bites változatain is használhatjuk. Meg kell említeni, hogy az igen csak matuzsálemi korúnak mondható Windows 2000 rendszeren mindössze 100 MB memóriával már működésre tudjuk bírni ezt az alkalmazást.

A telepítése során rögtön szembesülünk azzal, hogy nem rendelkezik magyar nyelvű kezelőfelülettel, és a későbbiek során sem tudunk ezen változtatni. Egy másik kényelmi szempont, hogy itt nem kell regisztrálnunk ezt a terméket, ezért cserébe viszont, amikor frissítjük a vírusdefiníciós adatbázist, akkor egy majdnem teljes képernyőt betöltő reklámüzenet jelenik meg. Sajnálatos módon az imént említett ablak megjelenése a programban nem kapcsolható ki, viszont néhány tűzfal le tudja ezt tiltani.

A víruskeresési funkcióit tekintve szintén megtalálható benne a memóriarezidens védelem, képes figyelni a cserélhető adathordozókat és természetesen a háttértáron végzett műveleteket. Vírustalálat esetén nem csak törölni tud, hanem lehetőségünk van karanténba mozgatni a fertőzött fájlt, vagy megtisztítani az adott állományt. Ezeken felül természetesen az alap funkciónak számító manuális keresés és az időzített keresés is megtalálható a programban.


Ingyenes antivírus szoftverek Windows-ra  - 5. kép


Extra tulajdonságként jelenik meg az alkalmazásban az indítórekord ellenőrzésének képessége. Mindezen felül a teszt folyamán ennek a programnak volt szüksége a legkevesebb erőforrásra a működéshez.


Ingyenes antivírus szoftverek Windows-ra  - 6. kép


ClamWin és a Clam Sentinel
Az ingyenesen használható programok köréből nem hagyhatjuk ki a nyílt forráskódú ClamWin-t. Mivel ez az alkalmazás nem zárt forráskódú, így következik belőle, hogy nem kell semmiféle regisztrációs folyamaton keresztül mennünk ahhoz, hogy használatba vegyük. Egy kellemetlenségre itt is felfigyelhetünk mégpedig, hogy ennél a szoftvernél sincs magyar kezelőfelület.

A víruskeresési funkcióknál ajánlatos figyelni arra, hogy nincs memóriarezidens védelme a programnak, csak kézzel indított ellenőrzések, vagy időzített keresések hajthatók végre. A másik probléma, hogy a fertőzött állományokat nem tudja megtisztítani csak törölni, vagy karanténba mozgatni.


Ingyenes antivírus szoftverek Windows-ra  - 7. kép


A memóriarezidens védelem hiányát egy Clam Sentinel nevű program segítségével küszöbölhetjük ki, ami folyamatosan a memóriában tartja a ClamWin-t. Ezáltal lehetőségünk van beállítani, mely háttértárakat figyelje a vírusirtónk. Ezen kívül beállíthatjuk, hogy az eltávolítható adattárolók csatlakozásakor is képes automatikusan lefuttatni a víruskeresést. Ezen kiegészítő programunk segítségével beállíthatjuk, hogy ezen szoftver indításakor ellenőrizze le a memóriában helyet foglaló folyamatokat. Ennek a segéd alkalmazásnak is van egy, a kényelmünket érintő szépséghibája mégpedig, hogy ennek sincs magyar nyelvű kezelőfelülete.


Ingyenes antivírus szoftverek Windows-ra  - 8. kép


Értékelés
Miután szemügyre vettünk néhány ingyenesen használható antivírus szoftvert, érdemes egy kis összehasonítást végezni, hogy egymáshoz viszonyítva mit is tudnak ezek a programok. Az első ilyen összehasonlítási szempont a telepítés, itt a négy vizsgált alany közül egyedül a AVG ingyenes vírusirtó szoftverének volt szüksége élő internetkapcsolatra, a többi úgymond offline alkalmazásként volt installálható. A következő szempont, ami inkább csak a kényelmünket szolgálja, a magyar nyelvű kezelőfelület megléte, ebben az AVAST és az AVG megoldása járt az élen, a másik két vizsgált programnál csak angol nyelv volt elérhető.

A legkevesebb erőforrást (memória, processzor) a tesztelt alkalmazások közül a Avira használta, és így ez terhelte legkevésbé a rendszert, a leglassabbnak viszont az AVAST bizonyult. Mindezeken kívül érdemes megemlíteni, hogy a két legtöbb plusz funkciót biztosító program az AVAST és az AVG, ezeknél megtalálható a e-mail védelem, valamint folyamatosan figyeli a HTTP forgalmat.

Ezek után ha választani kellene egy megoldást, és ha a minél több funkció a legfontosabb számunkra, akkor egyértelműen az AVAST a győztes. Amennyiben viszont a hatékonyság, és legkevesebb erőforrásigény az elsődleges választási szempont, akkor már az Avira tűnik megfelelő választásnak.
12 hozzászólás

jezzahun

13 éve, 5 hónapja és 8 napja

avg alig??
ne viccelj elég sokat vesz el.. több mint 100 megát..
az nem sok?

válasz erre

jezzahun

13 éve, 5 hónapja és 8 napja

ingyen virusírtó nem sokat ér...

válasz erre

Vendég

13 éve, 6 hónapja és 5 napja

Avg+1 rohadt faja

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 19 napja

AVG-nél nincs jobb. Folyamatosan figyel, alig használ memóriát. Azt használom évek óta, és nincs vírusom.

válasz erre

Tibit

13 éve, 7 hónapja és 25 napja

marco írta:
Ezért nem kerül a gépembe sosem barát pendrive-ja!kacsintó smiley
Akkor te előrelátó vagy! mosolygó smiley
Még szerencse, hogy a legtöbb vírus az ártalmatlanabb kategóriába tartozik.

válasz erre

Vendég

13 éve, 7 hónapja és 27 napja

Nagyon hasznos cikk, számomra rengeteg új információval! Több ilyet még még!mosolygó smiley

válasz erre

marco

13 éve, 8 hónapja

Tibit írta:
Néha pont onnan jönnek a kártevők, ahonnan nem számítunk rájuk, mint például egy barát pendrive-járól. wtf smiley
Ezért nem kerül a gépembe sosem barát pendrive-ja!kacsintó smiley

válasz erre

Tibit

13 éve, 8 hónapja

marco írta:
Soha nem használtam semmilyen vírusírtót, igaz, hosszú évekig nem volt Windowsom, így tulajdonképpen szükségem sem volt rá...

Azonban egy egy évet használtam, illetve most már pár hónapja aktívan, de soha nem érkezett semmilyen kártevő. Szerintem ha az ember nem jár olyan helyen, ahol fellelhet ilyen alattomos kis dögöketmosolygó smiley, akkor nyugodtan aludhat vírusírtó nélkül is...
Néha pont onnan jönnek a kártevők, ahonnan nem számítunk rájuk, mint például egy barát pendrive-járól. wtf smiley

válasz erre

marco

13 éve, 8 hónapja és 1 napja

Soha nem használtam semmilyen vírusírtót, igaz, hosszú évekig nem volt Windowsom, így tulajdonképpen szükségem sem volt rá...

Azonban egy egy évet használtam, illetve most már pár hónapja aktívan, de soha nem érkezett semmilyen kártevő. Szerintem ha az ember nem jár olyan helyen, ahol fellelhet ilyen alattomos kis dögöketmosolygó smiley, akkor nyugodtan aludhat vírusírtó nélkül is...

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 1 napja

Én avastot használok évek óta és épp azért, mert folyamatosan frissíti magát. Épp az benne a jó szerintem, mindig naprakész.

válasz erre

skyman

13 éve, 8 hónapja és 1 napja

Igazából ezek közül csak a ClamWin-t nem ismerem, a többihez már volt szerencsém. Szerintem, legalábbis tapasztalataim szerint Én csak az AVG-ben bízok ezek közül. Legalábbis a használatuk során az győzött meg a legjobban. Egyenlőre meg vagyok elégedve a jelenlegi vírus irtómmal, de ha esetleg fennakadás lesz a működés során akkor biztos megkeresem ezt a cikket.

válasz erre

Tibit

13 éve, 8 hónapja és 1 napja

A cikk jóra sikerült, hiányoltam is, hogy az oldalon kevés ehhez hasonló iromány van fenn, muszáj volt pogányként átpártolni más oldalakhoz, de az inkvizítornak (tsaby) sikerült megtérítenie egy eltévedt lelket!
Egy kis kritika: hiányolom a cikkből azt, hogy a teljesítményi mutatók szemléletesebben legyenek bemutatva. Én az a féle olvasó vagyok, akit meg kell győzni arról, hogy ha valami jó vagy rossz. Esetünkben azt, hogy az Avira fogyasztja a legkevesebb energiaforrást! Egyébként volt szerencsém az Avasthoz, de egyből le is töröltem, mert kegyetlenül idegesített, hogy állandóan vírusadatbázist frissített, és tényleg érezhetően lassította a gépet. Az AVG-t egy átlagos vírusírtónak tartom, az Avirát még nem használtam, szóval lehet adok neki egy lehetőséget. A ClamWinről pedig még soha az életben nem hallottam!

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljamarco profilja