Fantom CD

2003. augusztus 22.
72.3071
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Junix János profilja, adatai
Junix János
A mai világban egyre gyakoribb, hogy bizonyos szoftver disztribúciókat CD Image fájlok formájában terjesztenek. Egy ilyen fájlt az ember letölthet az Internetről vagy beszerezhet más forrásból, de akár maga is elkészítheti feltéve, hogy akad a háznál olyan alkalmazás mely képes az adatokat legalább egy standard ISO Image formájában elmenteni. Az Image fájllal egyetlen teendőnk, hogy kedvenc CD-író szoftverünk segítségével kiírjuk egy üres korongra és az illető programcsomag, játék vagy bármi más máris telepíthető.


Mindez egyszerű és nagyszerű, de vajon tényleg minden esetben ez az ideális megoldás?

A CD-írás bizony még a jelenleg kapható relatíve gyors írókkal is időbe telik (több CD esetén nem is kevésbe!), emellett pedig költségvonzata is van a dolognak, hiszen minimum egy CD- R lemezt rá kell áldoznod minden egyes Image-re. Ha netán később rájössz, hogy még sincs szükséged arra a programra, mert valahogy nem az volt amit vártál, az már úgymond „eső után köpönyeg”. A CD-R lemezt nem lehet törölni! Az újraírható CD-RW talán valamivel jobb megoldást jelent, de ez egyrészt még mindig drágább, másrészt lényegesen lassabban írható és az adatok törlése is minden esetben időt vesz igénybe.

A lemezre égetés tehát korántsem mindig a legjobb választás, ám alternatívák híján eddig többnyire mégis evvel kellett beérnünk. Az Image-ben tárolt szoftver ugyanis nem futtatható, nem installálható és még a HDD-re történő kicsomagolás sem ér semmit, hiszen egy valamirevaló telepítő úgyis csak a termék saját CD-jéről indul el.
Nos, többek között erre a problémára kínál megoldást az An Chen Computer által kifejlesztett Fantom CD nevű szoftver, mely elsősorban rendkívüli szakmai színvonalával és elképesztő hatékonyságával tűnik ki a mezőnyből. A CD/DVD emulátor illetve sokszorosító és Image fájlépítő program ugyanis csodákra képes.

„Copystar Fantom DVDROM”
Ez a neve annak a virtuális meghajtónak, amelyet a program az installálás során automatikusan létrehoz, szinte tökéletesen leutánozva egy valódi hardveres olvasó ismérveit és funkcióit: Az új drive természetesen betűjelet kap, bekerül a Windows eszközkezelőjébe illetve hardver információs adatbázisába, megjelenik a „My Computer” ablakban és a hálózaton (LAN) keresztül is elérhető lesz. Mi több: A furmányos program még saját drivert is telepít hozzá, mely SCSI és ATAPI parancsok továbbítására egyaránt képes.
Új DVD / CD-ROM meghajtónk alapvetően 200x-os sebességű (30MB/sec - Ó, igen, igen, igen!) olvasóként üzemel majd, ezért adatokat csak a Fantom CD Manager-en keresztül pakolhatunk rá, olvasás céljából azonban minden egyéb fájlkezelő alkalmazás számára is használható lesz, a Windows Intézőjétől a Norton Commander-ig.
A telepítés befejeztével a drive azonnal üzemkész és ez átlag felhasználó számára általában elégnek is bizonyul, ám a nagyobb igényekkel rendelkezőknek sincs oka aggodalomra. A Fantom CD Manager ugyanis akár 31 virtuális CD/DVD-ROM meghajtó létrehozására és üzemeltetésére is képes.

Az Emulátor
Fantom CD - 2. kép

Ha egyszer a virtuális meghajtó már létrejött, mindösszesen annyi dolgunk van, hogy megpakoljuk némi adattal. Ehhez nem is kell más, mint egy CD / DVD Image fájl, melyet a Fantom CD Manager-be betöltve egy dupla kattintással ráégethetünk spéci meghajtónkra és máris indulhat a műsor!
Amennyiben az Image egy szoftver CD-jét tárolja és annak van automatikus indítási (autorun) funkciója, az illető program telepítője rögvest betöltődik, ha zene CD-ről van szó néhány másodpercen belül kedvenc médialejátszónk jelentkezik be és már válogathatunk is a track-ek közül, míg DVD Videó és VCD-ék esetében sokunk gépén valószínűleg a WinDVD pörög majd fel, hogy levetítse nekünk a Jurassic Park 3-at a nem létező DVD-ROM- unkról…
Mindez nagyon gyorsan történik és az esetek 99%-ában működik is, a magyarázat pedig a Fantom CD emulátor rendkívüli kifinomultságában keresendő. Ez az ördögien ravasz program ugyanis az Image fájl a virtuális lemezre égetése során nem csupán az eredeti fájlneveket és könyvtárstruktúrát állítja vissza (mint sok CD-író szoftver), hanem egyúttal a legelterjedtebb másolásvédelmi eljárásokat is szimulálja!

Az Securom (új változat is), SafeDisk, SafeDisk2, Laserlock valamint ProtectCD-VOB technológiákat minden gond nélkül képes emulálni s miután a jelenleg forgalomban lévő CD- ék jelentős hányadának védelmét ezek látják el, nem lehet csodálkozni rajta, hogy oly sok szoftver és multimédiás anyag működik vele, ám a tarsoly evvel még korántsem ürül ki! Ahol ugyanis ezek a trükkök nem válnak be, ott az „Általános Védett CD ” nevezetű sablon kerül alkalmazásra, ha pedig ez sem bizonyulna elégnek, akkor még mindig megpróbálkozhatsz a „Média típus figyelmen kívül hagyása” opció engedélyezésével. Ez a kisokos a legtöbb program számára lehetetlenné teszi annak megállapítását, hogy az adathordozó (azaz a nem létező CD lemez) típusa CD-R avagy CD-RW és így a HDD-éden található fantom diszket egyszerűen szabványos CD-ROM lemeznek álcázza. Eme funkció - bár nem mindig szükséges - néha nagyon hasznos lehet, hiszen sok program telepítője odafigyel az ilyesmire.


Fantom CD - 3. kép

A védett médiumok mellett, az egyéb elterjedt adattípusok támogatásának mértékével is meg lehetünk elégedve: A Fantom CD simán emulálja a standard Audio (CD-DA) és Audio CD+ (alcsatornás védelemmel ellátott verzió) lemezeket, Kodak Photo CD-ket, DVD-Video és DVD-Adat diszkeket valamint a normál Video CD-éket is (VCD), hogy csak néhány példát említsek az egyébként igen széles választékból. Mindet felesleges volna felsorolni, az adattípusok listáját úgyis mindenki megtekintheti akár az Image építő, akár CD/DVD író programrészek futtatásakor. Ennek alapján mindesetre úgy tűnik, hogy relatíve kevés olyan adatfajta létezik, amit a program legalább olvasás szintjén ne tudna kezelni.
Végül, de persze nem utolsó sorban, az emulátor természetesen a „normális" (például az általunk archivált) adat CD-ék Image-eit is tudja értelmezni. Ilyen esetben nincs más dolgod, mint az Image fájlt a Fantom CD Manager segítségével rátenni a virtuális meghajtóra s máris szabadon futtathatod programjaidat, nézegetheted a fájlokat kedvenc szerkesztődben, sőt akár másolgathatsz is kedvedre. Az egész pont úgy működik, mintha a CD valódi volna éppen csak a sebesség lesz 52x-es helyett 200x-os.

A fentiek összegzéseként tehát kijelenthetjük, hogy a Fantom CD valóban hatékony emulátorként funkcionál, ennél azonban többről van szó. Tudniillik a program amellett, hogy tényleg nagyon de nagyon ügyes, még elképesztően gyors is és minden lényeges szempontból nézve, kiválóan együttműködik az alatta futó szoftverekkel! A fantom meghajtó olvasási sebességéről már szóltam és azt hiszem megegyezhetünk abban, hogy ez tényleg minden igényt kielégítő. Ki várhatna ennél többet? A CD-Image fájlok a virtuális lemezre pakolásának irama (az un. „mounting”) azonban, ha lehet még ezt is felülmúlja: ez ugyanis mindössze két-három másodpercet vesz igénybe. Ennyi idő kell ahhoz, hogy egy átlag 640-800MB-os Image tartalma eredeti formájában megjelenjen az „új CD-ROM-on”. Ez pedig egyszerűen bámulatosan gyors, hiszen a CD gyakorlatilag hamarabb beolvasásra kerül, mint egy igazi, fizikailag létező olvasó esetében!
1 hozzászólás

Vendég

22 éve, 13 napja

Érdemes lett volna megemlíteni a Demon Tool nevű progit. Kicsi, összesen 4 meghajtót tud emulálni, és sok imig formátumot ismer.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja