CorelDraw 12

2004. szeptember 24.
79.3371
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Mielőtt a Corel Draw 12 újdonságairól szólunk, néhány szóban el mondjuk, hogy egyáltalán mire is jó a program. A Corel Draw a professzionális grafikai programcsaládok egyike. Egy Corellel, vagy más programon készített rajz kétféle módon épülhet fel: vektorokból és képpontokból (pixelekből). A vektorgrafikus program kifejezés azt jeleneti, hogy a képek vektorokból, azaz egyenes és görbe vonalszakaszokból épülnek fel, ennek következtében a minőség romlása nélkül tetszőleges mértékben kicsinyíthetők és nagyíthatók.

A kép bonyolultsága, nem pedig a mérete vagy a színösszetevőinek száma határozza meg, mekkora helyet foglal el a háttértárolón.

Telepítés:

CorelDraw 12 - 2. kép

A telepítés folyamatán egy varázsló vezet minket végig. Ha nem vagyunk igényesek, az automatikusan felkínált összetevőkkel a program gyorsan felkerül a gépünkre. Azonban jól tesszük, ha belenézünk a telepítendő programok összeállításába. Ilyen apróságok utólagos beállításától kíméljük meg magunkat, mint betűkészlet, valamilyen különleges fájltípus, nyelvi támogatás. Jó, tudni, hogy a telepítés után az Asztalra nem kerül ki semmilyen Corel parancsikon. A programcsomag részeit a Start menün keresztül érjük el. Ha parancsikont akarunk, nekünk kell elkészítenünk.
A próbaváltozatnál először a tömörített telepítő kicsomagolja magát, majd minden úgy működik, mint a dobozos programban.

A Corelről általában:

CorelDraw 12 - 3. kép

Mielőtt a Corel Draw 12 újdonságairól szólunk, néhány szóban el mondjuk, hogy egyáltalán mire is jó a program. A Corel Draw a professzionális grafikai programcsaládok egyike. Egy Corellel, vagy más programon készített rajz kétféle módon épülhet fel: vektorokból és képpontokból (pixelekből). A vektorgrafikus program kifejezés azt jeleneti, hogy a képek vektorokból, azaz egyenes és görbe vonalszakaszokból épülnek fel, ennek következtében a minőség romlása nélkül tetszőleges mértékben kicsinyíthetők és nagyíthatók. A kép bonyolultsága, nem pedig a mérete vagy a színösszetevőinek száma határozza meg, mekkora helyet foglal el a háttértárolón. A képpontokból álló képeket bitképes vagy bittérképes képeknek is nevezik. Ezeknek minden egyes képpontját el kell tárolni, aminek következtében egy nagyméretű színes kép, nagy helyet foglal el a számítógép merevlemezén. Egy feladat jellege határozza meg, hogy egy adott esetben melyik programot érdemes alkalmazni. A CorelDraw alapvetően vektorgrafikus program, amelyben nehezen lehet elmosódott, bizonytalan felületeket létrehozni, hosszabb szövegeket kezelni, vagy éppen bemutatót készíteni. Az Eszközkészlet segítségével válik lehetővé az ábrák és a szövegek elkészítése, módosítása, minél kedvezőbb megjelenítése.


CorelDraw 12 - 4. kép

A rajzok egészen elemi lépésekből épülnek fel, és e kis építőkockák alkotják majd a bonyolult ábrát.
A CorelDraw rajzeszközei alapbeállításként a képernyő jobb oldalán jelennek meg, de bármikor áthelyezhetők a képernyő tetszőleges részére. Amelyik eszköz jobb alsó sarkában egy kis fekete háromszöget látunk, az azt jelenti, hogy erre kattintva újabb rajzeszközök közül választhatunk.
A CorelDraw lehetővé teszi a layerek (rétegek) használatát, amelyek segítik az összetett munkát. Különböző képeket vagy képrészleteket helyezhetünk egymásra anélkül, hogy az alattuk lévő megváltozna. A megfelelő réteg kiválasztása után csak azon dolgozhatunk, a többit érintetlenül hagyva.
Az egyes rétegek tulajdonságait rajzjelekről olvashatjuk le. Ami új lehet az eddig tanultak alapján az a mesterréteg vagy eredeti  réteg (Master Page). Ez a kifejezés azt jelenti, hogy tartalma minden oldalon megjelenik.
Új layer létrehozása a Tools – Object Manager – New Layer menüsor segítségével lehetséges. Tulajdonságai beállíthatók a jobb egérgomb lenyomása után a Properties kiválasztásával.


CorelDraw 12 - 5. kép

Ezt a programot igazán a vele elkészíthető különleges hatások tették népszerűvé, amelyek közül most csak néhányat említünk:
A burkológörbe egy keret, amelynek lakját rákényszerítjük egy kijelölt objektumra. A burkológörbének tetszőleges alakot adhatunk, az objektum követni fogja annak formáját. Ez a művelet az Effect menü Envelope parancsa kiadására megy végbe.
Megtehetjük, hogy egyik objektum bizonyos számú átmeneti állapot felvétele után átalakuljon egy másik objektummá. Az objektumok lehetnek szövegek vagy grafikai objektumok, kitöltő színük vagy körvonaluk lehet azonos vagy eltérő. A hatást használhatjuk elmosódó felületek létrehozására, vagy egyszerűen csak arra, hogy valamit különleges módon jelenítsünk meg. A művelet az Effect menü Blend parancsával valósítható meg.
A lencse eszközzel többféle hatást is elérhetünk. Mintha különböző szemüvegeken át néznénk az objektumokat: az egyik nagyít, a másikon keresztül kiszűrhetők a színek stb. E különleges hatás használatát az Effect menü Lens parancsa teszi lehetővé.


CorelDraw 12 - 6. kép

A program új kiadásában nagy újdonságok nem gazán találhatók, azonban néhány olyan új dolog mégis megjelenik, ami jelentősen megkönnyíti a felhasználó életét:
CorelDRAW Graphics Suite alkalmas a dinamikus segédvonalak kezelésére, melyek a rajzolást és a grafikus objektumok pontos illesztését segítik. Ez a fejlesztés az egér pozíciójához illeszkedik. Az objektumok különböző illeszkedési pontjainál a segédvonalak láthatóvá válnak, így könnyebben illeszthetőek az új objektumok. A segédvonalak tulajdonságai (elforgatási fokuk: pl. 30, 45 fokos segédvonalak) megjelenítése beállítható a programban. Természetesen egyedi beállítások is megadhatóak.
Mostantól az objektumok kilenc új módon precízebben illeszthetők egymáshoz. Ezek az illesztési pontok a Csomópont, Metszés, Felezőpont, Negyedelő, Tangenciális, Merőleges, Él, Középpont, Szöveg alapvonala.
Intelligens Rajzolóeszköz: Az új rajzolóeszköz kombinálja a szabadkézi rajz és az intelligens körvonal felismerés új lehetőségeit. Elég, ha szabadkézzel megrajzoljuk az alapobjektumokat és a program automatikusan felismeri és kijavítja tökéletes CorelDRAW 12 objektumokká (alapformák, görbék szabadkézi rajzolásakor automatikus felismerés, korrekció (pl. háromszögeknél, körnél, stb...).
Új színpaletta-támogatás: PANTONE EURO színpaletták. Ezek a leggyakrabban használt nyomdai színpaletták az Európai Unióban. A színes nyomtatás, színes fotók térhódítása óta rendkívül fontos probléma a megfelelő színminőség elérése.
Touch-up brush tool: A Photo-Paint 12-ben megjelenő új eszköz a képek minőségének javítására szolgál. (hasonló a klónozó eszközhöz, retusáláskor azonban az árnyalatokat is figyelembe veszi) Ideális pl. verejték arcról való eltávolítására.


CorelDraw 12 - 7. kép

Az új cuccok mellet jó néhány régebben meglévő eszközt, beállítást is átterveztek, finomítottak:
Biztosították az Unicode és nem Unicode betűkészletekkel tervezett dokumentumok probléma nélküli megnyitását. A karakterkezelés világszerte átalakulóban van. Már nemcsak a PC-n, de a Macintosh rendszereken is tért hódít a Unicode alapú OpenType betűtípus, így a 11-es verzióban egyik legnagyobb nyelvi problémát a nem UNICODE alapú betűkészletek (pl. CorelDRAW 9-es verzió betűkészletei) kezelése jelentette. A hazánkban elterjedt, de sajnos nem UNICODE szabvány szerint készült betűtípusok sok programban már most komoly gondot jelentenek. A probléma, hogy nagy méretben nyomtatva ezek a betűk igencsak randák, töredezettek. A CorelDRAW 12 programban a dokumentum megnyitásakor kiválaszthatja a betűtípusnak megfelelő nyelvi kódlap támogatást, így a régi állományai is tökéletesen fognak megjelenni. A szövegszerkesztő munkáját segíti a Microsoft Office fájlok importálása export/import varázslópanelen keresztül.
A program indításakor választható nyelvek, így a magyar is az angol motoron fut. Indításkor bármikor váltható a program nyelve a magyar és az angol között.
Továbbfejlesztették az Eyedropper Tool funkciót. Korábban a pipetta és a festékesvödör a színek egyik objektumról a másikra való áthelyezésénél volt használható. Mostantól azonban ez a lehetőség jelentősen kibővült. Az objekumok tulajdonságai (körvonal, kitöltés, szövegformázás), transzformációi (méret, forgatás, helyzet), effektusai (perspektíva, burkológörbe, átváltozás, térhatás, kontúr, lencse, MaszkMester, árnykék, torzítás).
Képimportálásnál a kép pontos méretét meg lehet határozni, így nem szükséges az utólagos átméretezés.
Sajnos a grafikai munka nem egyszerű, bizony idő és nem kevés tanulás kell hozzá, amíg valaki komoly dolgokra tudja használni a Corelt, vagy más grafikus programot.

Kipróbálásra az Internetről letölthető egy 30 napig ingyenesen használható változat. Azonban a közel 200 MB-s méret miatt ezt csak szélessávú kapcsolattal lehet megtenni.

CorelDraw 12
Fejlesztő: Corel Corporation
Kiadó: Corel Corporation
URL: www.corel.com
Típus: Grafikai szerkesztőszoftver
Megjelenés: 2004. december
Ára:
Corel Graphics Suite 12 Domino Teljes Win: 95.800 Ft (CorelDRAW Essentials2 + CorelDRAW 12 Upgrade + magyar kiegészítések)
Corel Graphics Suite 12 Domino Upgrade Win : 69.900 Ft

Minőség: 10
Használhatóság: 10

Minimális konfiguráció:
Windows 2000 ,Windows XP operációs rendszert ajánlanak a gyártók, azonban a folyamatosan frissített Windows 95, 98 rendszerekkel sem lesz gond.
Pentium II-es, 200 MHz-es processzoron már elmegy, de processzorból nem árt a minnél erősebb, gyorsabb.
128 MB RAM (256 MB RAM az ajánlott) – A grafikus programok szeretik a sok memóriát, így határt csak a pénztárcánk, meg gépünk szab.
Egér
1024 x 768 képernyőfelbontás (768 x 1024 a Tablet PC-ken)
CD-ROM meghajtó
Legalább 2-3 GB merevlemez tárhely, de ha mindent feltelepítünk ennek a duplája is kell.
Microsoft Internet Explorer 5.5 vagy újabb – Az oktatócsomag és a dokumentáció megjelenítéséhez fontos

Ajánlott konfiguráció:
nincs adat

A szoftvercsomag fő komponensei:
CorelDRAW 12 -illusztrációkészítésre, kiadványszerkesztésre, vektorgrafika készítésére használható
Corel PHOTO-PAINT 12 - a digitális fényképek szerkesztésének eszköze
Corel R.A.V.E. 3 már a Corellel is készíthetünk elég jó animációkat
CorelTRACE 12 - vektorizáló szoftver
Corel CAPTURE 12 - képernyőlopó szoftver

A szoftvercsomag tartalma:
Négy CD-ROM, a teljes és a frissítési változatban ingyenes angol nyelvű interaktív oktató CD-vel a lynda.com-tól.
Két extra CD: magyar nyelvű kezelőfelület és 1000 db nyomdai minőségű magyar betűkészlet - regisztráció után postázzák őket.

Pozitívumok:
A Corel cég a növekvő grafikai elvárásokkal összhangban folyamatosan fejleszti programjait. Ha a CorelDraw nem is hozott áttörést, de azok a változtatások benne vannak, amelyek a legújabb követelményeknek megfelelő grafikát eredményeznek. Ha nem is lesz valaki profi grafikus, némi próbálkozás után és dokumentációlapozás után otthoni színvonalon elég tisztességes dolgokat lehet vele készíteni.
A programcsalád különböző tagjai elérhetők egymásból is, megkönnyítve a navigációt.
Az áttervezett kezelőfelületnek köszönhetően a programcsomag alkalmazásai a korábbinál jóval áttekinthetőbbek lettek.
Még mindig a Corel a grafikai programok etalonja.

Negatívumok:
Az ár miatt megvásárolni csak akkor érdemes, ha valakinek pénzkeresési eszköz a grafika.
2 hozzászólás

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 3 napja

nyelvnyújtó smiley klassz de hol lehet letötleni? röhögő smiley

válasz erre

Vendég

18 éve, 1 hónapja és 20 napja

sirály

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Tommy profilja