PCPS4XBOX ONEPS3X360WiiU

Azonnali üzenet küldők

Hosé2009. május 22.Független
79.349 olvasás / most 1 felhasználó olvassa17 hozzászólás
azonnali, üzenet, küldők
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Az ember mint tudjuk társas lény. A számítástechnika az emberi kapcsolatok iránti igény kielégítésére nagyon sok lehetőséget, megoldást kínál. Ezeknél a megoldásoknál azonban nem szabad elfelejteni, hogy amíg az ember a több száz kilométerre lévő másik emberrel beszélget a világhálón, lehet hogy közvetlen közösségétől elszakad. Így a kommunikációs lehetőségek komoly veszélyeket is hordoznak magukban. A más emberrel való kapcsolatépítésre, a kapcsolatok fenntartására az azonnali üzenetküldő programok kínálnak lehetőséget. Egy ilyet szinte mindenki ismer, mégpedig a Microsoft Live Messenger programját. Azonban emellett rengeteg más megoldás is rendelkezésre áll. Egy rövid áttekintés után, hogy mi is az az azonnali üzenetküldő, néhány programot részletesebben is bemutatok. Ezek ismeretében talán jobban tud mindenki igényeinek, elvárásainak megfelelő programot választani.
Azonnali üzenet küldők


Az azonnali üzenetküldő programokról:
Azonnali üzenet küldők - 2. kép
Az azonnali üzenetküldők olyan számítógépes programok, melyek használatával azonnali szöveges kommunikáció indítható, folytatható két vagy több ember között hálózaton, legyen szó egy helyi hálózatról, vagy magáról az internetről. Az olvasók közül mindenki küldött-fogadott már elektronikus leveleket. Az azonnali üzenetek váltása az elektronikus levelezéstől annyiban különbözik, hogy ebben a beszélgetés valós időben folyik. A legtöbb azonnali üzenetküldési szolgáltatás megjeleníti többek közt a felhasználók elérhetőségi állapotát, jelenlegi hangulatát, vagy egy kis üdvözlőszöveget. Egy partnernek akkor érdemes üzenetet küldeni, ha az éppen aktívan használja a számítógépet. A szöveg, mondjuk egy konferencia beszélgetés során a begépelés után (soronként) az összes beszélgetőpartner számára látható. Az efféle kommunikáció egy telefonbeszélgetéshez jobban hasonlít, mint a levelezéshez. Néhány esetben még külön program sem kell a feladat végrehajtásához.

Azonnali üzenet küldők - 3. kép
Az Interneten keresztül azonnali üzenetküldő-szolgáltatások közé tartozik az AOL Instant Messenger, a Yahoo! Messenger, a .NET Messenger Service és az ICQ. Az azonnali üzenetküldő rendszereket párhuzamosan több helyen is fejlesztették. Mindegyik ilyen üzenetküldő alkalmazásnak külön protokollja van. Sok felhasználó több azonnali üzenetküldő rendszert is futtat egyszerre, hogy több hálózaton is elérhető legyen. Az egységes rendszerek létrehozására számos különböző próbálkozás irányult. Ilyen szabványok lehetnek a következők:
 az IETF által fejlesztett SIP (Session Initiation Protocol) protokoll és SIMPLE- (SIP for Instant Messaging and Presence Leverage) protokoll,
 APEX (Application Exchange) protokoll,
 Prim (Presence and Instant Messaging Protocol) protokoll,
 és a nyílt, XML-alapú XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol), protokoll - közismertebb nevén Jabber.

A AOL, Yahoo! és Microsoft, mint fő üzenetszolgáltatók protokolljainak egységesítése sikertelennek bizonyult, és továbbra is mindegyik a saját protokollját használja. Az idők folyamán, a felhasználói igényeknek megfelelően már nem csak szöveges beszélgetés, hanem a hanggal való kapcsolattartás, a videokonferencia lehetősége is bele került a programok kínálatába.

Azonnali üzenet küldők - 4. kép

Az azonnali üzentküldő programok a kövekezők:
 AMSN
 AOL Instant Messenger (vállalati)
 eBuddy
 Fire
 Gadu-Gadu
 Google Talk (GTalk)
 Galaxium
 ICQ (vállalati)
 Internet Relay Chat
 Kopete
 Lotus Sametime (vállalati)
 Miranda IM (szoftver)
 MSN Messenger (vállalati)
 Pidgin (korábban Gaim néven)
 TeamSpeak
 Trillian
 Yahoo! Messenger (vállalati)
 Windows Messenger (vállalati)
 Windows Live Messenger (vállalati)

Az azonnali üzenetküldő szolgáltatások általános jellemzőinek ismertetése után a teljesség igénye nélkül néhány üzenetküldő program tulajdonságinak is utánanézünk. A népszerűbb kommunikációs programokról, mint a Skype és a Windows Live Messenger most szándékosan nem szólok. Inkább néhány kevésbé ismert, de talán nem kevésbé hasznos programra hívnám fel a figyelmet. Ezek a programok az aMSN, az AOL és a Pidgin lesznek.

alvaro's Messenger:
Azonnali üzenet küldők - 5. kép
Főbb adatok:
 Fejlesztő: aMSN Team
 Legfrissebb stabil kiadás: 0.97.2 / 2008. augusztus 3.
 Operációs rendszer: platformfüggetlen
 URL: aMSN
Az aMSN egy GPL licenc-en alapuló MSN Messenger-klón. Az aMSN klón egy hasonló felületet biztosít, mint a Microsoft szoftvere Windowson és Macintoshon. Az aMSN a felhasználók számára "emulálja" az MSN Messenger kinézetét. Az aMSN a Microsoft MSN Messenger kliensével szemben a következő előnyökkel bír:
 támogatja a riasztásokat,
 Az aMSN Microsoft Live Messenger programnál jobban testre szabható,
 a felhasználók észlelhetik, hogyha valaki eltávolítja őket a partnerek listájából, a felhasználók számos profilt használhatnak párhuzamosan.

Az aMSN Linux mellett Unix, Macintosh és Windows rendszerre is elérhető, mint bármely más platformra, amelyik támogatja a TCL/TK 8.4-et vagy magasabb verziószámú változatát.
Az aMSN Macintosh változata néhány olyan funkciót is tartalmaz, mely a Windowsos MSN is tartalmaz, ám a Mac OS X 5 nem támogat. Ilyen például a webkamera-támogatás és a rezgő figyelemfelkeltés küldése.
Egy Linux, vagy windows operációs rendszerrre telpített aMSN kliens a megfelelő beállítások, és némi barkácsolás után talán még kellemesebb környezetet kínál a kommunikációra, mint a Microsoft Live Messenger szolgáltatás használata. A Live Messenger sok felhasználót vonzó előnye, hogy csak be kell indítani és kész.

AOL Instant Messenger
Azonnali üzenet küldők - 6. kép
Főbb adatok:
 A program fejlesztője: AOL LLC.
 Operációs rendszer: platformfüggetlen, a Mac és Linux operációs rendszerekre csak régebbi verziók
 Legfrissebb stabil kiadás: 6.8.14.6 / 2008. október 28.
 URL: AIM

AZ AOL Instant Messenger (AIM) szintén azonnali üzenetküldő alkalmazás. Az AOL-t az America Online internet szolgáltató jelentetette meg 1997-ben. Az AOL Instant Messenger (AIM) elérhető az AOL.mail oldalakra való bejelentkezéssel, kliens program nélkül. Az AIM x.x főleg magán felhasználók számára készült azonnali üzenetküldő alkalmazás, amely minőségét tekintve egy professzionális szofver. Igény szerint importálhatjuk az Outlook címjegyzéket a BUDDY listbe, illetve a Calendars fülön megjeleníti az adott napi naptári bejegyzéseket. A programmal lehet telefonálni, video telefonálni, fájlt küldeni és csoportos csevegésre, valamint távoli segítségnyújtásra is alkalmas.

Pidgin
Azonnali üzenet küldők - 7. kép
Főbb adatok:
 Fejlesztő: aMSN Team
 Legfrissebb stabil kiadás: 0.97.2 / 2008. augusztus 3.
 Operációs rendszer: platformfüggetlen
 URL: Pidgin

A Pidgin egy olyan GPL licencre épülő azonnali üzenetküldő alkalmazás, mely több különböző protokoll egyidejű használatával végrehajtott kommunikációt támogat. A Pidgin azonnali üzenetküldő szolgáltatás hasznos jellemző tulajdonsága, hogy szükség esetén egyszerre több hálózatra is be lehet jelentkezni. A sokféle üzenetküldő-hálózatot használó ismerősökkel egyetlen listáról lehet kommunikálni. A különböző hálózatokon fellelhető barátainkat egy programon belül, egy listában láthatjuk. Az azonnali üzenetküldések széleskörű lehetősége mellett a Pidgin komoly problémája, hogy az alkalmazás a legtöbb hálózat specifikus funkciót azonban egyelőre nem támogatja. Ilyen nem támogatott funkciók egyelőre például az MSN hang és video átvitele. Így tényleg csak azonnali üzenetküldésre lehet használni a programot, azt viszont széles körben. A sAIMET, ICQ, Jabber/XMPP, MSN Messenger, Yahoo!, Bonjour, Gadu-Gadu, IRC, Novell GroupWise Messenger, QQ, Lotus Sametime, SILC, SIMPLE, MySpaceIM és Zephyr alkalmazásokat támogatja.

Azonnali üzenet küldők - 8. kép

A Pidgin a felhasználók igényeinek megfelelően rendkívüli módon testre szabható, a beállítások egy része többféle hálózatra is érvényes, míg másokat egyenként lehet testre szabni. A szoftver GTK+-s skinekkel, felhasználói felületekkel tetszés és igény szerint "átöltöztethető", támogat különféle hasznos beépülő modulokat (plugin).

A Pidgin a következő üzenetküldési protokollokat támogatja:
Azonnali üzenet küldők - 9. kép
 Gadu-Gadu
 IRC (Internet Relay Chat)
 Jabber (pl.: Google Talk)
 Lotus Sametime
 MSN Messenger
 Napster
 Novell GroupWise
 OpenNAP
 Oscar (AIM/ICQ)
 QQ
 SILC
 Yahoo! Messenger
 Zephyr

Azonnali üzenet küldők - 10. kép

Konklúzió:
Az azonnali üzenetküldési program kiválasztásánál tehát több szempontot is érdemes figyelembe venni: Ha az embernek más, más rendszereket használó ismerősei vannak, érdemes egy olyan alkalmazást választania, amely segítségével több rendszerben lévő ismerősével is kommunikálhat. Erre igen jó választás a Pidgin.
Ha videó és hang üzenetet is szeretne az ember váltani az ismerősökkel, akkor olyan programot érdemes választani, ami ezt a lehetőséget támogatja, és az ismerősöknek is van. Szomorú hír, hogy ilyen extra igények esetén több alkalmazást is telepíteni kell.

Azonnali üzenet küldők - 11. kép
A lenti javaslataim operációs rendszertől függetlenül élnek:
 Ha valaki rengeteg, különböző rendszert használó emberrel szeretne üzentet váltani, akkor a Pidgin tökéletes, függetlenül attól, hogy Linux, vagy Windows operációs rendszere van.
 Ha hang és videó átvitel is fontos, akkor Windows operációs rendszer esetén a Microsoft Live Messenger és a Skype együttes használatát javaslom. Linux esetén pedig a Skype és az aMSN használata lehet egy viszonylag nagy terüeltet felölelő megoldás.
 Tehát a program választás előtt fokozottan érdemes átgondolni, milyen alkalamzásra lesz szükség. Akar-e még egyéb szolgáltatásokat a felhasználó, vagy csak sima csevegést. Ennek megfelelően kell programot választani.

Jó csevegést!
Kedvencek közé
17 hozzászóláskövesd rss-ben!

Vendég

skyman írta:
Jajj Kitty tulságosan földhöz ragadt vagy
egyébként ilyen ebbudyn, vagy más msn kliensel fellépni, h most a fiokoddal van a baj, vagy csak az msn programoddal?
Nincsenek klienseim,se földön,se levegőben
Sztem az msn lesz a ludas,mióta letöltöttem az új verziót,folyton vacakol.

#17 • 4 éve, 2 hónapja és 14 napja
Vendég

marco írta:
Szia Kitty! Rég láttunk!

Tegyél fel egy pidgint mondjuk és akkor azonnal kiderül, hogy hálózati probléma vagy msn probléma áll fenn...
Szió Marco ! Télleg,nekem van pidgin is,már 1x letöltöttem,csak nem használtam,mert az olyan fura De megnézem majd,köszi!

#16 • 4 éve, 2 hónapja és 14 napja

Vendég írta:
Óóóó,de akkor az összes cuki szmájlim eltűnik
Na,jó..még várok 1 napot,hátha megjavul magától,mint Shade gépe anno ,aztán megteszem,amit meg kell tennem
Köszi a választ,kispajtás !
Jajj Kitty tulságosan földhöz ragadt vagy
egyébként ilyen ebbudyn, vagy más msn kliensel fellépni, h most a fiokoddal van a baj, vagy csak az msn programoddal?

#15 • 4 éve, 2 hónapja és 14 napja

Szia Kitty! Rég láttunk!

Tegyél fel egy pidgint mondjuk és akkor azonnal kiderül, hogy hálózati probléma vagy msn probléma áll fenn...

#14 • 4 éve, 2 hónapja és 14 napja
Vendég

skyman írta:
Hát Kedves Kitty porbálj meg egy teljes reinstallt. Szal töröld le teljesen, majd telepitsd fel ujra Nekem is volt ilyen, ez segített teljesen.
Óóóó,de akkor az összes cuki szmájlim eltűnik
Na,jó..még várok 1 napot,hátha megjavul magától,mint Shade gépe anno ,aztán megteszem,amit meg kell tennem
Köszi a választ,kispajtás !

#13 • 4 éve, 2 hónapja és 14 napja

Vendég írta:
Helló ! Nem tudná valaki megmondani,hogy mi baj lehet az msn-nel? Bejelentkezek és hiába lépek elérhetőre,nem lát senki ,olyan mintha rejtve lennék.Már próbáltam a vezérlőben javítani,de semmi változás.
(hellokitti)
Hát Kedves Kitty porbálj meg egy teljes reinstallt. Szal töröld le teljesen, majd telepitsd fel ujra Nekem is volt ilyen, ez segített teljesen.

#12 • 4 éve, 2 hónapja és 14 napja
Vendég

Helló ! Nem tudná valaki megmondani,hogy mi baj lehet az msn-nel? Bejelentkezek és hiába lépek elérhetőre,nem lát senki ,olyan mintha rejtve lennék.Már próbáltam a vezérlőben javítani,de semmi változás.
(hellokitti)

#11 • 4 éve, 2 hónapja és 14 napja

#10 • 4 éve, 3 hónapja és 10 napja

én csak pidgint használok ha valaki beszélni akar velem az KERESSEN MEG! ... miért? nincs igazam? tényleg pidgin + a böngészőben ami van pl facebook de a pidgin aztis tudja ...

#9 • 4 éve, 3 hónapja és 11 napja

MSN a legjobb bár megmondmo őszintén én már unom. A Facebook-ba mg nemértem mit tudnak annyit nézni

#8 • 4 éve, 3 hónapja és 13 napja
Vendég

maradok az msn nél szeretem egyszerű

#7 • 4 éve, 3 hónapja és 13 napja
Vendég

kimaradt: xfire.com

#6 • 4 éve, 10 hónapja
1 2 a(z) 2 -ből

Legfrissebb blogokÍrj blogot most!

 MSI Adora: Az igazi mindenesMSI_Blogger • Decemberben elkezdtünk egy sorozatot, mely ma újabb állomásához érkezett, így az All in One...

Counter Strike Global Offensive - VersengőRedbull941 • Üdv, íme egy kérdés, ami foglalkoztat engem, így hát leírom blogként egy kis pontért :P Na...

Humble Bundle turkáló: Rocketbirds: Hardboiled Chickensarakrael • A kedvenc állatom a marhapörkölt, de a csirkemellet sem vetem meg, azonban jó madaras...

 Kedvenc C64 játékaim - TurricanC64 fun • 1990-ben jelent meg az első Turrican, amit én csak néhány évvel később tudtam kipróbálni,...

Élet a teksztúrák mögöttsarakrael • Van nekem egy Youtube csatornám, ami főként a videójátékok körül forog. Próbálok nem...

Klikk ide az utolsó 20 hozzászóláshoz!

Közösségi oldalak

Szavazás

Szoktál MMO-zni?

  •  Rendszeresen, többel is
  •  Egy-két félével maximum (kommentben írom)
  •  Csak és kizárólag a... (kommentben írom)
  •  Nagyon ritkán
  •  Soha nem MMO-zom

Összes szavazat1746
Összes hozzászólás56

Maniac profilja adambalonyi profiljaWillThaWheel profilja adambalonyi profiljaMate_28 profilja5t3v3nk3 profiljasarakrael profiljaRókaszem profiljaitalianman profiljaM.O.R.P.H. profiljaTardief88 profiljamarco profiljatotyak profiljaGonzo profiljaBvektor profilja