PCPS4XBOX ONEPS3X360WiiU

Azonnali üzenetküldők

RED2010. augusztus 10.Független
72.614 olvasás / most 1 felhasználó olvassa13 hozzászólás
azonnali, üzenetküldők
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
A szélessávú internet rohamos elterjedésével újabb kommunikációs forma nyílt meg a számítógép felhasználók előtt, az azonnali üzenetküldők személyében. Az azonnali üzenetküldők olyan számítógépes alkalmazások, amelyeknek segítségével a felhasználó egy vagy több partnerével szöveges kommunikációt folytathat hálózaton keresztül, mint például az internet. Az új megoldás fejlesztése egyidejűleg több helyen is megkezdődött, ami azt eredményezte, hogy a különféle szoftverek eltérő protokollokat használtak, így a felhasználók több alkalmazás futtatására kényszerültek, amennyiben több hálózaton is elérhetőek akartak lenni.
Azonnali üzenetküldők


A fent említett probléma kiküszöbölésére természetesen több kezdeményezés is indult, amiknek célja egy egységes szabvány megteremtése volt (például APEX, Prim és XMPP), de ezek a próbálkozások sajnos nem terjedtek el a szolgáltatók körében, így azok továbbra is a saját protokolljait alkalmazzák. Ezeknek az elgondolásoknak a "kudarca" szerencsére nem kényszerítette az embereket arra, hogy egyszerre több klienst is futtatniuk kelljen, mivel idővel egyre több fejlesztőcsapat tette elérhetővé a saját fejlesztésű szoftverét, amik egyidejűleg akár több hálózatra is képesek feljelentkezni.

Főbb kommunikációs protokollok listája:
 Gadu-Gadu
 Gale
 Internet Relay Chat
 Jabber
 Lotus Sametime
 .NET Messenger Service (MSN)
 OSCAR (ICQ és AIM)
 Pichat
 PSYC
 SILC
 SIMPLE
 TOC (AIM)
 Voice over IP
 Yahoo! Messenger
 Zephyr Notification Service

Az azonnali üzenetküldők megjelenésekor az ICQ (I seek You, én kereslek téged) büszkélkedhetett a legnépesebb felhasználótáborral, viszont a hegemóniáját letörte a Microsoft 2001 októberében kiadott Windows XP operációs rendszere, mivel már tartalmazta az MSN Messenger programot, így az már mindenféle telepítés nélkül azonnal a felhasználók rendelkezésére állt (ma már Windows Live Messenger névvel jelenik meg). Az ICQ területvesztésébe a Skype is nagy szerepet játszott, ugyanis könnyen konfigurálható felületével, és egyszerű kezelésével hamar a felhasználók kedvencévé vált. Az üzenetküldő alkalmazások folyamatos megújulása, és tudásuk fejlődése tette indokolttá, hogy néhány érdekesebb példányukat kiragadjuk, és közelebbről is szemügyre vegyük a teljesség igénye nélkül.

A cikkben szereplő üzenetküldők:
 aMSN
 Miranda IM
 Pidgin
 Trillian
 Skype

aMSN
Azonnali üzenetküldők - 2. kép
Az aMSN Team által gondozott ingyenes program a Microsoft MSN Messengerének a klónja, és jelenlegi legfrissebb verziója a 0.98.3. Az aMSN hátrányai között említhetjük meg, hogy sajnos egyelőre még csak kizárólag az MSN hálózattal képes elboldogulni, így aki ezen kívül több protokollt is használ, a program mellett további kliensek futtatására kényszerül, de a negatívumok közé sorolható még, hogy az összehasonlításra kiszemelt társainál kissé lomhább, és a memóriahasználatán is lehetne tovább finomítani. Az említett néhány fogyatékosságát bőségesen kárpótolja a szoftver nagy tudása, ugyanis minden gond nélkül képes kezelni a webkamerát és a hangüzeneteket, támogatja a hagyományos, az animált és az egyéni hangulatjeleket, több nyelven is telepíthető (köztük magyarul is), támogatja a több helyről való bejelentkezést, a riasztásokat, nagy mértékben testreszabható, fel van készítve a pluginek és skinek kezelésére, valamint kiváló fájlátviteli képességekkel büszkélkedhet. További pozitívumként sorolható fel, hogy a Windows Live Messengerhez szokott felhasználók részére viszonylag ismerős kezelőfelületet biztosít, így a használata is egyszerűbb és kényelmesebb lehet, valamint több operációs rendszerhez is elérhető, amiknek a listája a következő:

 Linux
 Microsoft Windows
 Microsoft Windows 95
 Mac OS X (univerzális)
 FreeBSD
 Nokia N900 (Maemo 5)

Azonnali üzenetküldők - 3. kép


Miranda IM
Azonnali üzenetküldők - 4. kép
A Miranda IM egy szintén ingyenes csevegőkliens alkalmazás, ami jelenleg a 0.8.27-es verziójánál tart. A program árnyoldalához csupán három dolgot soroltam, mégpedig, hogy kizárólag a Microsoft Windows operációs rendszere alá fejlesztik, első ránézésre kissé egyszerű megjelenése van (ami szerencsére kiválóan személyre szabható), valamint a beállítása az új felhasználók számára nehézkesebb lehet. Az előnyei között elsőként kell megemlíteni, hogy bámulatosan apró, mindössze 1,9MB-os a telepítője, de a számítógép erőforrásaiból is hihetetlen csekély mennyiséget foglal le, és ezek a pozitívumok még kiemelkedően gyors működéssel is társulnak. Az előbb említett meggyőző kombináció mellé még olyan előnyöket is fel kell sorolni, mint az egyidejűleg több kommunikációs protokoll kezelése, a pluginek támogatása (hozzávetőlegesen 350 beépülő áll rendelkezésre), amiknek köszönhetően nemcsak a szoftver kinézete, de a tudása is egyedileg testreszabható.

A Miranda IM által támogatott protokollok:

 AIM (AOL Instant Messenger)
 ICQ
 .NET Messenger Service (vagyis MSN)
 Facebook
 IRC (Internet Relay Chat)
 IAX (Internet-Asterisk Exchange)
 Jabber
 Netsend
 Tlen
 Yahoo
 Skype (Skype szükséges)

A fent leírt felsorolás nem teljes, hiszen a támogatott protokollok listája bármikor igény szerint tovább bővíthető.

Azonnali üzenetküldők - 5. kép


Pidgin
Azonnali üzenetküldők - 6. kép
A számomra örök favoritnak számító Pidgin kliens (2007 májusa előtt még Gaim néven futott a fejlesztése) jelenlegi legfrissebb változata a 2.7.2. A legújabb kiadás egyetlen hátrányaként sorolható fel, hogy a korábbi változatokkal összehasonlítva, a Microsoft Windows és a Linux rendszerek alatt a program memóriahasználata csekély mértékben megnövekedett, de ez a használhatóságát és teljesítményét szerencsére a legkisebb mértékben sem befolyásolja. A Pidgin az előbb említett aMSN-hez hasonlóan több operációs rendszer alatt is használható, másik hasznos tulajdonsága pedig, hogy mellette a felhasználó nem kényszerül további üzenetküldő alkalmazás futtatására, mivel a program szimultán módon egyszerre több hálózatra is képes bejelentkezni. A szoftver tudása számtalan pluginnel tovább fokozható, és természetesen támogatja az egyéni hangulatjelek használatát, valamint a partnerikonok megváltoztatását, a kinézete pedig GTK+ skinek alkalmazásával módosítható.

A Pidgin által támogatott operációs rendszerek:

 Linux
 AmigaOS
 Microsoft Windows
 FreeBSD
 Unix
 Nokia N900

A Pidgin által támogatott protokollok listája:

 Bonjour
 Gadu-Gadu
 IRC (Internet Relay Chat)
 Lotus Sametime
 MySpaceIM
 MXit
 .Net Messenger Service (MSN)
 Novell GroupWise
 OSCAR (AIM, ICQ, Mac)
 QQ
 SIMPLE
 SILC
 XMPP (Google Talk, Facebook Chat, Gizmo5, LJ Talk)
 Yahoo!
 Zephyr

A fent leírt hálózatokat a kliens önmagában képes kezelni, de ezt a felsorolást beépülőkkel bármikor tovább lehet bővíteni, így a szoftver tudása könnyedén kiegészíthető Skype, vagy akár Xfire támogatással is.

Azonnali üzenetküldők - 7. kép


Trillian
Azonnali üzenetküldők - 8. kép
A Cerulean Studios azonnali üzenetküldőjének jelenlegi legújabb kiadása a Trillian Astra 4.2.1.20. A Trillian Astra sajnos egyelőre még csak Microsoft Windows alapú PC-kre, valamint Mac OS X 10.5 Leopard operációs rendszerekkel ellátott számítógépekhez érhető el, míg mobiltelefonok közül az iPhone és a BlackBerry készülékekre telepíthető. Számomra a szoftver árnyoldalai közé tartozik, hogy nem létezik Linuxos változata, bizonyos extra funkciók csak a Pro változatban használhatóak, és az egyéni hangulatjelek kezelésére még nem képes, viszont a villámgyors működése, a kicsi erőforrásigénye, a tetszetős megjelenése és a nagy tudása miatt hamar átvette a Pidgin helyét a Windows-os számítógépemen. A Mirandához és a Pidginhez hasonlóan a Trillian Astra is képes több protokoll egyidejű kezelésére, emellett kitűnően konfigurálható, valamint megjelenése is ízlés szerint testreszabható. A program legmeglepőbb tulajdonsága, hogy két hálózat egyidejű kezelése mellett, és az átlátszóság effektet alkalmazó külső használatával is a legkevesebb erőforrást igényelte, gyakorlatilag pár kilóbájt híján azonos memóriahasználatot produkált, mint a Miranda IM alapbeállításokkal. Az alkalmazás rendelkezik video és audio chat támogatással, személyre szabható értesítési rendszerrel, képes kezelni a plugineket és widgeteket, telepíthetőek egyéni skinek és különálló hangulatjel készletek, valamint a népszerűbb közösségi hálózatokhoz is képes csatlakozni.

A Trillian Astra további különlegessége, hogy támogatja az instant előnézetet is, vagyis ha az egérmutatót a szövegbe ágyazott hiperhivatkozás fölé visszük, akkor előnézeti képet kapunk az aktuális linkről vagy akár Youtube videóról anélkül, hogy azt a böngészőnkben megnyitnánk, de ha idegen kifejezéssel találkozunk a beszélgetésben, akkor a Wikipedia adatbázisából is kikeresheti az ismeretlen szöveg magyarázatát.

A Trillian által kezelt protokollok:

 Astra
 .Net Messenger Service (MSN)
 AIM
 MySpaceIM
 Yahoo!
 Google Talk
 ICQ
 Jabber/XMPP

A fent említett Pidginhez hasonlóan, természetesen a támogatott hálózatok listája beépülők alkalmazásával tovább bővíthető.

Azonnali üzenetküldők - 9. kép


Skype
Azonnali üzenetküldők - 10. kép
A Skype kissé kilóg az eddig felsorolt kliensek közül, ugyanis a felhasználók nagy része elsősorban a szoftver telefon funkcióját használja, és az azonnali üzenetküldő képessége a legtöbb esetben kiaknázatlan marad. Az ok, ami miatt mégis meg lett említve, hogy a Skype nagy szerepet játszott az internet alapú kommunikáció gyors és széleskörű elterjedésében, valamint a könnyen konfigurálható felülete mellett olyan csábító szolgáltatással is kecsegtet, mint a hálózaton belüli ingyenes hanghívás, és ennek köszönhetően jelentős felhasználótábort tudhat magáénak. Mivel egyszerre több kommunikációs protokollt is használok, számomra egyetlen apró negatívum, hogy a program kizárólag csak a saját hálózatát képes kezelni, viszont mind a Pidgin, mind pedig a Trillian beépülő segítségével könnyedén rávehető a Skype-al való együttműködésre (telepített Skype szükséges). A kliens előnye, hogy elérhető és telepíthető a Linux, a Mac OS X, valamint a Microsoft Windows operációs rendszereken is.

Zárószó
A felsorolt azonnali üzenetküldőkön kívül természetesen még számtalan létezik, a cikk csupán pár érdekesebb példányukat ragadta ki, amik jó néhány különleges tulajdonságukkal kitűnnek társaik közül. A felsorolt szoftverek nagy része több rendszer alá is elérhető, ami lényeges szempont lehet az olyan felhasználóknak, akik nem csak egy számítógéppel, illetve operációs rendszerrel rendelkeznek, így mindenhol a számukra megszokott kezelőfelület fogadja őket. Ugyanakkor a kliens kiválasztásakor fontos tényező lehet, hogy képes-e több protokoll egyidejű kezelésére, mivel ahogy azt fentebb is leírtuk, a rendelkezésre álló hálózatok listája igen hosszú, és nem biztos, hogy partnereink ugyanazt preferálják, mint mi magunk, és ilyen esetekben célszerűbb választás lehet az efféle univerzálisabb szoftver használata, így nem kényszerülünk több program futtatására.
Kedvencek közé
13 hozzászóláskövesd rss-ben!

marco írta:
Úristeeeen! Ez ütött!

Am milyen érzés a nap hülyéje cím boldog tulajdonosának lenni?
Szerintem kiérdemli az évszázad hülyéje címet is!

#13 • 3 éve, 1 hónapja és 3 napja

marco írta:
Úristeeeen! Ez ütött!

Am milyen érzés a nap hülyéje cím boldog tulajdonosának lenni?
Ez a hónapé nem a napé

#12 • 4 éve, 3 hónapja és 4 napja

Vendég írta:
hat en ennek nem latom semmi ertelmet.Hogyen kell ezen jatszani ?

#11 • 4 éve, 3 hónapja és 4 napja

Vendég írta:
hat en ennek nem latom semmi ertelmet.Hogyen kell ezen jatszani ?
Úristeeeen! Ez ütött!

Am milyen érzés a nap hülyéje cím boldog tulajdonosának lenni?

#10 • 4 éve, 8 hónapja és 10 napja
Vendég

hat en ennek nem latom semmi ertelmet.Hogyen kell ezen jatszani ?

#9 • 4 éve, 8 hónapja és 10 napja

gocsa írta:
Ö ez ilyen frissítése, vagy más szemszögből való bemutatása a tavaly májusi cikknek?
Inkább a más szemszög a megfelelő...

#8 • 4 éve, 8 hónapja és 21 napja

Ö ez ilyen frissítése, vagy más szemszögből való bemutatása a tavaly májusi cikknek?

#7 • 4 éve, 8 hónapja és 25 napja

Pidgin forever.

#6 • 4 éve, 8 hónapja és 26 napja
-Tiltott-

[Ezt a felhasználót a Game Channel Team kitiltotta!]

Tényleg jó lett, Grat tes! Én Trillian-t használok, nekem nagyon bejött, szeretem
Igen, a 9-es kép sok mindent elárul
Szép csillagos ötöst kaptál!

#4 • 4 éve, 8 hónapja és 27 napja

Hmm jo cikk lett ment a five
Én sajnos a trilliánnal nem jártam szerencsével, nállam jelenleg a pidgin a favorit

#3 • 4 éve, 8 hónapja és 27 napja

Valóban jó írás lett, olvasmányos, lényegre törő és a kilences képen még a röhögőgörcs is elkapott.

#2 • 4 éve, 8 hónapja és 27 napja
1 2 a(z) 2 -ből

Legfrissebb blogokÍrj blogot most!

 MSI Adora: Az igazi mindenesMSI_Blogger • Decemberben elkezdtünk egy sorozatot, mely ma újabb állomásához érkezett, így az All in One...

Counter Strike Global Offensive - VersengőRedbull941 • Üdv, íme egy kérdés, ami foglalkoztat engem, így hát leírom blogként egy kis pontért :P Na...

Humble Bundle turkáló: Rocketbirds: Hardboiled Chickensarakrael • A kedvenc állatom a marhapörkölt, de a csirkemellet sem vetem meg, azonban jó madaras...

 Kedvenc C64 játékaim - TurricanC64 fun • 1990-ben jelent meg az első Turrican, amit én csak néhány évvel később tudtam kipróbálni,...

Élet a teksztúrák mögöttsarakrael • Van nekem egy Youtube csatornám, ami főként a videójátékok körül forog. Próbálok nem...

Klikk ide az utolsó 20 hozzászóláshoz!

Közösségi oldalak

Szavazás

Szoktál MMO-zni?

  •  Rendszeresen, többel is
  •  Egy-két félével maximum (kommentben írom)
  •  Csak és kizárólag a... (kommentben írom)
  •  Nagyon ritkán
  •  Soha nem MMO-zom

Összes szavazat1745
Összes hozzászólás56

Rókaszem profiljaGonzo profilja adambalonyi profiljaBvektor profilja adambalonyi profiljajuhaszandor profiljaWillThaWheel profiljakpal profiljasarakrael profilja