A Skype és a VoIP

2008. március 14.
82.3051
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
A világhálón barangolók szinte biztos, hogy találkoztak már olyan programok nevével, mint a Live Messenger, a Skype stb. A legtöbben ezeket a programokat még mindig a szöveges kommunikációra használják. Pedig mint az ennek a cikknek a témájául szolgáló Skype is, nagyon sok egyéb lehetőség is benne rejlik a programban. A Skype használható Internen keresztüli telefonálásra, videótelefonálásra, sőt konferenciabeszélgetések tartására is.


Az Internetes telefonálás

A Skype és a VoIP - 2. kép

A Skype egyike az Internetet mint telefonhálózatot használó kliens programoknak. A telefonbeszélgetéseknél a beszélgetéseket feldarabolva, az egyéb adatokhoz hasolóan csomagonként szállítja a világháló. Az Internet protokolljainak segítségével a beszéden kívül olyan információkat is továbbítanak a hálózaton, amelyek az egyes csomagoknak a célba juttatásához szükségesek. Az Internet jelenleg leginkább elterjedt protokolljált, az IP-t telefonálásra használó rendszert Voice over IP-nek, röviden a VoIP-nak hívják.

A Skype és a VoIP - 3. kép

Ez tehát azt is jelenti, hogy a VoIP rendszerű telefonálás kiépítése minden további átalakítás nélkül lehetséges egy-egy az Internetre csatlakozó számítógépen, vagy számítógépes hálózaton A VoIP technológia használatával végzett telefonálásnál a résztvevők ugyanazt az eljárást követik, mint a hagyományos telefonálás esetében. A hagyományos telefonbeszélgetésekhez hasonlóan itt is három része van a kommunikációnak, először fel kell építeni az összeköttetést, amit a beszélgetés közvetítése, átvitele követ, és végül jön az összeköttetés leépítése. A két rendszer között különbség, mint már említettem, abban áll, hogy míg a hagyományos telefonkapcsolatnál a beszéd átvitele folyamatos, itt a beszélgetés adatait kis csomagok szállítják a kommunikációban résztvevő partnerek között. A hagyományos telefonrendszerek egy beszélgetéshez egy teljes vonalat foglalnak le, a VoIP rendszerek működésekor a telefonrendszerek egy vonalon keresztül több beszélgetést is lebonyolítanak. Ezen a különálló tevékenységterületen alapulva különböző protokollok végzik a kapcsolat fel és leépítését, a csomagok továbbítását.


A Skype és a VoIP - 4. kép

Egy IP alapú hálózatban ahhoz, hogy a beszélgető partnerek közötti kapcsolatot be lehessen állítani, a hívott fél IP címének ismertnek kell lennie a hálózaton belül, de nem feltétlenül a hívó fél részéről. Földrajzilag stabil csatlakozások (a felhasználóhoz rendelt statikus IP címek) igen ritkán vannak az IP alapú címzési rendszeren nyugvó hálózatokban. A telefonszámok és az IP címek állandó összekapcsolását olyan dolgok is lehetetlenné teszik, mint a kommunikáció résztvevőinek helyváltoztatása, a felhasználók váltakozása ugyanannál a számítógépnél. Különböző megoldások segítségével biztosítják a résztvevők számára az IP címektől független telefonszámokat. A cikk témájaként szereplő Skype azontúl, hogy a legtöbben egy, a számítógépen futó azonnali üzenetküldő és telefon kliens programként ismerik, egyben egy ilyen Interneten keresztüli telefonálást is lehetővé tévő rendszer.
A fenti és más károkozó programok elleni védelemre készítette a Symatec Norton Internet Security 2007 védelmi programcsomagot. Mivel a károkozó programoknak sok fajtája van, ma már egy egész védelmi rendszernek kell gondoskodnia arról hogy a számítógép biztonságosan működjön.

A program telepítése
A telepítés mintegy 30 MB helyet igényel a számítógépen. Ehhez jön még a világhálóról letöltött telepítő fájl számára szükséges szintén 30 MB körüli hely. A telepítéshez a SkypeSetup.exe fájlt kell letölteni a www,skype.com webhelyről
A letöltés után a letöltött állományt kell megnyitni. Az elinduló telepítővarázsló a legoptimálisabb telepítési lehetőségeket kínálja fel, így a felkínált lehetőségeket ajánlatos minden esetben elfogadni.

A Skype és a VoIP - 5. kép

A Skype
A Skype név a számítógépeken futó kommunikációs programon túl egy ilyen telefonrendszert is rejt. A Skype-ot, mint egy peer-to-peer IP telefon (VoIP) hálózatot, Niklas Zennström és Janus Friis, a Kazaa készítői fejlesztettek ki. 2005-ben a Skype-ot 1,9 milliárd euróért megvette tőlük az eBay. Zennström és Friis e bevétel egy részét a Joost internet alapú televízió-rendszer kifejlesztésére fordította. A Skype fejlesztői a rendszer kiépítésekor elsősorban a hangátvitel megfelelő kiépítésére helyezték a hangsúlyt, emellett a program azonban mint azonnali üzenetküldő is jól megállja a helyét. A program minden fontosabb operációs rendszerre letölthető, a Windows alatt futó első változat mellett már létezik MAC OS X, Linux és Pocket PC-re írt (Windows CE) változat is.


A Skype és a VoIP - 6. kép

A szoftver a legtöbb tűzfal és címfordítást végző (NAT) router mögött probléma nélkül képes működni. A Skype új codec-einek köszönhetően a hagyományos telefonnál jobb minőségű beszédátviteli közeget biztosít. A hangtömörítés fontosabb codecei a következők SVOPC (16 kHz), AMR-WB (16 kHz), G.729 (8 kHz), G.711. A számítógép-számítógép közötti kapcsolattartáskor titkosítás is lehetséges. Az AES-256 rendszer 1536-2048 bit hosszúságban kínál titkosítási kódokat.

A Skype szolgáltatásai

A Skype és a VoIP - 7. kép

A program szolgáltatásai a következők:
felhasználók közötti beszélgetés (IP telefon)- A telefonáláshoz saját szabályrendszert, úgynevezett protokollt használ a Skype. Ez a protokoll nem integrálható egyéb VoIP szoftverekkel. A Skype programot használó emberek ingyen tudnak kommunikálni egymással, vezetékes telefont azonban csak díjfizetés ellenében lehet hívni.
azonnali üzenetek váltása (IM), - Szöveges beviteli felület révén lehetséges a felhasználók közötti "beszélgetés" akkor is, ha a hangátvitelnek nincsenek meg a feltételei. Az azonnali üzenetküldést használják leginkább a Skype szolgáltatásai közül
chat - Az üzenetküldésekbe más felhasználók is bekapcsolódhatnak, így maximum mintegy 100 felhasználó bevonásával folytatható chat beszélgetés.
kisebb konferenciabeszélgetések - A telefonos konferenciákhoz más, speciális szoftverekre is szükség van, mindazonáltal kisebb konferencia beszélgetések is folytathatók, legfeljebb 5 felhasználó között,
fájlküldési lehetőség
videokonferencia (csak a Skype 2.0 és ennél feljebbi változatokban)

A Skype és a VoIP - 8. kép

A fentiek alapfunkciók, ezeken felül a további kiegészítő szolgáltatások érhetők még el a Skype szoftveren belül, a kiegészítő szolgáltatások biztosításában a Skype már nem csak mint szoftver, mint VoIP szolgáltató szerepel:
SkypeOut egy fizetős szolgáltatás. Hasonlóan működik, mint a kártyás mobiltelefonok: van egy virtuális számla, ahova bankkártyás fizetéssel bizonyos mennyiségű pénzt lehet feltölteni. A SkypeOut egyenlegre feltöltött pénz felhasználásával mind vezetékes, mind mobil irányba bárhova a világon hívásokat kezdeményezhetünk egy előre meghatározott percdíj mellett. Ez a tarifa, bárhol legyünk is a világon, azonos.
SkypeIn fizetős szolgáltatásban 3 vagy 12 hónapra lehet bérelni egy adott telefonszámot. A telefonszám bárhol is legyen az előfizető a világon, az ő Skype-elérhetőségedhez lvan kötve, és ehhez kapcsolódva elérhető vagy a külvilág bármely telefonjáról.
A Voicemail (magyarul hangposta) szintén egy fizetős szolgáltatás. A működési elve hasonó az előzőéhez, 3-6-12 hónapra elő lehet erre a szolgáltatásra fizetni. Amíg a felhasználó nem elérhető, hangüzenet hagyható a számára.
A Skype - zones Mint a kiegészítő szolgáltatások többsége, szintén fizetős szolgáltatás; a lényege az, hogy egy bizonyos összegért egy meghatározott időre naponta használhatod ingyen az ún. Skype hot-spotokat. ezekből jelenleg 18000 van a világon, már Magyarországon is található ilyen Budapesten.
A Skype Personalise (magyarul testreszabása Skype-hoz tartozó egyéni ikonok készítésére szolgál minimális, 1-2 dolláros összegért.
Skype E-mail toolbar ? Skype címek (callto:) kiemelését, telefonszámok automatikus felhívásának ajánlását teszi lehetővé.
A Skype Web toolbar működése az előzővel megegyezik, csak weblapokra vonatkoztatva
A Skypecasts a beszélgetőcsoportok létrehozása, azokhoz való csatlakozás (a Ventrilohoz vagy a TeamSpeakhez hasonlítható, de P2P alapú)

Hardverkövetelmények:
A Skype használatához szélessávú internet-hozzáférésre, hangszóróra és mikrofonra van szükség. A szélessávú Internet hozzáférés mindenképpen elengedhetetlen. A mikrofon és a hangszóró csak akkor kell, ha telefonálni szeretnénk.

Szoftverkövetelmények:
A Skype használatához szükséges aWindows, Mac OS X, Linux, Pocket PC operációs rendszerek valamelyike.

A Skype és a VoIP - 9. kép

Értékelés:
Pozitívumok:
Széleskörű kommunikációs lehetőségek, az azonnali üzenetküldésen keresztül, a beszélgetéseken át a videókonferenciáig.
A Skype rendszere az Interneten keresztül is képes jó minőségű hangátvitel biztosítása.
Könnyen átlátható és értelmezhető felület a fizetős, extra szolgáltatások esetében is.

Negatívumok:
A Skype használatával kapcsolatban a legsúlyosabb problémákat a telefon és üzenetküldő rendszer saját protokollrendszere okozza. Ez a protokollrendszer nem tud együttműködni, vagy csak körülményes és hibákkal teli együttműködésre képes olyan, az Internetes telefonálásban megszokott egyébb rendszerekkel, mint az Internetes beszélgetésben résztvevők azonosítását lehetővé tévő SÍP, vagy a kommunikációt biztosító H.323 protokoll.
A Skype használatának további hátránya, hogy a szoftver által használt kommunikációs protokollokon keresztül a kommunikációban résztvevő számítógépek támadhatók. Egy ilyen támadás kockázata a magán felhasználásban csekély, de céges használat esetén komoly biztonsági gondokat jelenthet.
Ha a fő célra, azaz telefonálásra akarja valaki használni a programot, ahhoz ISDN gyorsaságú adatátvitel szükséges
A biztonsági problémák miatt egy tíz pontos skálán a használhatóságot nyolc pontra értékelem. A megjelenés egyértelműen tíz pontot érdemel.

A Skype és a VoIP - 10. kép

Fontosabb adatok
Fejlesztő:Skype Technologies
Legfrissebb stabil kiadás:
3.6.0.248 Windows 2000 vagy XP alá - a megjelenés időpontja 2008 február 8
1.2.0.18 Linux alá - a megjelenés időpontja 2008 június 14
1.4.0.49 Mac OS X - a megjelenés időpontja 2007. június 14
2.2 Pocket PC alá - a megjelenés időpontja 2008. december 19.
Operációs rendszer: platformfüggetlen
Kategória: P2P/VoIP/azonnali üzenetküldés
Licenc: freeware
URL: www.skype.com
Szint: kezdő
10 hozzászólás

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 23 napja

Sziasztok! Sosi vok! Szóval azért nem tudok játszani a skypen, mert nincs meg a minimális skype verzió! Tud valaki sgíteni??? Köszi

válasz erre

Vendég

15 éve, 7 hónapja és 25 napja

hol lehetne a skypere fel lépni de ugy hogy ne kejel le tölteni fontos választ kérek erre az emailra bszinthiaszidonia@yahoo.com sürdgösnyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 12 napja

hogyan tudnek vezetékes telefont hivni ingyen az internetrol

válasz erre

djazz90

16 éve, 8 hónapja és 1 napja

szerintem jó a skype, de inkább msn-t használok... viszont az igaz hogy élőszavas beszélgetésben a skype viszi a pálmát.

mivel én msnen le tudom bonyolítani a beszélgetésemet így nem sűrűn használom a skypeot, de mindenki maga dönti el mit szeretne, én ajánlom mind2t

válasz erre

krisztianmix

16 éve, 9 hónapja

hellók

Én már évek óta használom, nagyon meg vagyok elégedve vele
A Skype sokkal inkább alkalmas az internetes telefonálásra mint a Voip programok és a Window Live Messenger( régen MSN)
Hiszen erre való!

A Voip programoknál gyakran ott a visszhang, csúszik a hang, itt viszont tiszta a hang, és a videóbeszélgetések is elég jók( na persze ez webkamera kérdése is)

Kár, hogy megszűnk a Skypecast, pedig volt rajta sok leginkább külföldi beszélgetés, rádió, volt disco élőben, karaoke, ami a keedbencem volt, sokat nevettem rajtuk mosolygó smiley
Remélem visszaadják a szolgáltatást, mielőbb javítanak rajta.
Ugyanis azt nevezték meg a megszűnés okaként, hogy nincsenek megelégedve a skypecasts-el így visszavonják ezt a funkciót, amíg nem tökéletesítik
A felhasználók persze hiányolják.

Mindenesetre tudom ajánlani a Skype programot

válasz erre

Vendég

16 éve, 10 hónapja és 19 napja

fadza a skyp irjatok déncsi

válasz erre

oparit

17 éve, 2 hónapja és 24 napja

A skype-ot ajánlom én is minden ismerősnek, abból indúlva ki, hogy a wines progik alacsonyan vannak nálam a biztonsági értékelésben. De! Azért amikor nem használom, ki van kapcsolva. Nem indítom automatikusan a winnel. Ugyanis alapesetben is állandóan ki- és be jönnek adatok, néha ismeretlen IP címekről is. / A lanwhois lekérdezimosolygó smiley/ Egyébként jobb progi a wineseknél mindenképp.

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 14 napja

Egyszerüen szuper a Skype!!!Barátnömmel rendszeresen rajt vagyok mindig irásban dumcsizunk,,,,okés minden rajta!!menő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 14 napja

A Skype szuper,,semmi gondom nem volt vele.Azon beszélgetek np mint nap chat-en barátnömmel..Egyszerüen szupi hogy ingyen beszélgethetek vele bárki ismerösselmosolygó smiley

válasz erre

Dante576

17 éve, 5 hónapja és 7 napja

Én is használlom a Skype-ot és nekem még semmi gondom nem volt vele!menő smileyNemúgy mint az MSN-el!nyelvnyújtó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profiljaBotyi profilja