Apple OS 10.5 Leopard

2006. szeptember 02.
71.0591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szoron profilja, adatai
Szoron
San Francisco 2006 augusztus 7 10:00 Apple WWDC konferencia. A sokak által, régóta várt OS 10.5 elsõ hivatalos bemutatója parádésra sikeredett. Bár páran voltak akik még ennél is többre vártak, de ez talán azért volt, mert Steve Jobs szerint még van jó néhány Top secret rész melyet majd csak a végleges verzió megjelenésekor mutatnak be, nehogy a rivális Microsoft - még több - ötletet lopjon el tõlük. Az elõadás elõtt a Magyar Macintosh közösség tükön ült. Nem is csoda, hiszen a témával foglalkozó hírportálok igen merész és érdekes lehetõségeket vonultattak fel, mire is lehet majd számítani az idei WWDC-n.

Volt ami bejött, de sajnos sok olyan volt amire még várnunk kell. (Ilyen volt az általam legjobban várt iPhone telefon, melyre már el is kezdte gyüjteni. De úgy néz ki még várni kell rá egy csöppet). Természetesen a konferenciát most is Steve Jobs nyitotta meg, aki mint mindig az elmúlt idõszak eredményeit mutatta be számok formájába. Aztán jöttek az új gépek.

Mac Pro

Apple OS 10.5 Leopard - 2. kép

Sok ésszerü lehetõség nem volt mi legyen az Apple leggyorsabb gépének a neve, így a legegyszerübbet választották. A gép valóban jóra sikeredett. Külsejét tekintve semmi nagyobb újítás, de hát mire fel, hiszen az eddig PowerMac nagyon szép volt. Ami pedig a szívét - és persze a sebességet - adja a gépnek az a legújabb Dual-Core Intel Xeon processzor. Pontosabban két ilyen processzor, melynek köszönhetõen négy magos erõmüvet csodálhatunk a Mac Pro-ban. Három verzió lesz majd elérhetõ processzorok tekintetében: 2Ghz, 2.66Ghz, és 3Ghz. (összehasonlítás képen utóbbi 2x gyorsabb lesz mint anno volt a Power Mac G5 Quad (ami azért nem volt éppen lassú gép)). A büvös számot itt még nem érnek véget. Memóriából maximum 16GB fér el a 8 DIMM slotba. Háttértár tekintetében pedig a 2TB a felsõ határ. És hogy az adatok ki is lehessen írni, két SuperDrive gondoskodik a CD/DVD-k kezelésérõl. Beljebb a gépben négy PCI Express foglalat várja a grafikuskártyákat, pontos nevükön nevezve: Nvidia GeForce 7300 GT (256MB), ATI Radeon X1900 XT (512MB), és a leggyorsabb Nvidia Quadro FX 4500 (512MB). Utóbbi esetén egy Quake 4 akár 87 fps sebességet is elérhet.

Xserve

Apple OS 10.5 Leopard - 3. kép

És végül a szerver család Intelesedésével bezárult a kör. Vagyis ezzel 100%-ban megtörtént az átállás PowerPC processzorokról Intel alapúra. Eme gép közel azonos teljesítménnyel bír majd mint "egyszerü desktop társa a Mac Pro. 2 db dual core 64-bit-es Intel Xeon processzor gondoskodik a sebességrõl (vagyis 4 magnyi energia). 2 db nyolcsávos PCI Express foglalat, dual gigabit hálózat, és mindössze csak egy combo meghajtó. Ezek együttesen nem egész 3000 dollárt kóstálnak. "Autó vagy egy jó szerver ez itt a kérdés!"

Rövid specifiáció:
Processzor: 2db. 64-bites 2GHz-es, dupla magos Xeon 5100 processzor (CTO: 2,66/3GHz-es kiépítésben is)
1,33GHz-es rendszer busz
4MB-nyi megosztott másodlagos gyorsítótár
1GB DDR2 ECC FB-DIMM RAM
80 SATA merevlemez (három belsõ egységel bõvíthetõ
24x-es combo optikai meghajtó
kettõ db. beépített Gigabit Ethernet csatlakozó (10/1000/1000BASE-T); 1 db. fél hosszú (6.6-inches), nyolc utas PCI Express csatlakozó és 9-inches konfigurálható csatlakozó; kettõ db. FireWire 800, kettõ db. USB 2.0 és egy db. DB-9 soros port; egy db. FireWire 400 port a számítógép elõlapján
beépített ATI Radeon X1300 PCI Express grafikus kártya 64MB GDDR3 SDRAM; mini-DVI -> VGA adapter
kettõ db. szabad x8 PCI Express csatlakozó
(Forrás: Beszeljukmac.com)

Majd ezek után elérkeztünk a várva várt jövõre bemutatandó új operációs rendszerhez, az

OS 10.5 Leopard-hoz.

Apple OS 10.5 Leopard - 4. kép

A jelenlegi - Tigris névre hallgató - rendszer, minden tekintetben tökéletes. Igaz némi harmadik féltõl származó program még felhasználó-barátabbá, egyszerübbé, könnyebben kezelhetõvé tudja tenni rendszerünket.
A jobb ötleteket úgy nézi ki beépíti az Apple új rendszerébe.
Ilyen például a Speces vagy más néven Virtual Desktop. Számos megoldás volt már erre. A nagyobb linux felületeken már régóta elérhetõ ez a funkció. Az Apple ezeket lepipálva hihetetlenül jól kezelhetõ több desktop-os megoldást kínál.
Négy virtuális asztalt hoz létre, melyek egymás alatt és egymás mellett helyezkednek el. Egy billentyükombináció és a képernyõn kicsinyítve megjelenik a négy virtuális asztal. Ezeket felcserélhetjük, vagy a rajtuk lévõ alkalmazásokat helyezhetjük át egyikrõl a másikra. Persze aki két monitoron dolgozik, mondjuk egy iMac és egy hozzá kapcsolt másik - hétköznapi - monitor segítségével, annak talán nem lesz olyan fontos ezt a funkciót bekapcsolni. Bár kitudja.
A legnagyobb - véleményem szerint - újítás a

Time Machine-nak nevezett funkció.

Apple OS 10.5 Leopard - 5. kép

Ez egy - igen csak - fejlesztett back up funkció. Tételezzük fel, hogy egy dokumentumunkat hónapok óta szerkesztünk. Írunk hozzá, módosítunk benne, törlünk belõle. Csakhogy egyik nap rájövünk, hogy hét héttel ezelõtt változatban volt olyan rész, mely a mostaniban már nincs benne. Ekkor jön a Time Machine. Mindössze kijelöljük az adott állományt és elindítjuk a Time Machine-t. Ekkor eltünik az asztal és egy ürháttér jelenik meg, melybe az aktív ablak sokszorosított példánya veszik el a távolban. Egy elõre hátra mutató nyilacska segítségével csak kijelöljük az adott idõpontot és aktiváljuk. Ekkor visszakapjuk az akkor állapotát az állományunknak. Ugyanaz a funkció müködik természetesen könyvtárakra is. Vagyis egy régebben törölt állomány is visszanyerhetõ így. Természetesen ez a funkció müködik akár az Address bookkal, akár az iPhoto programokkal. Utóbbinál talán egy kissé lemezpazarlásról lehet majd beszélni, de remélhetõleg erre is van valami megoldása az Apple-nek, hiszen mi van akkor ha több száz vagy akár ezer nagy felbontású képet tárolunk, módosítunk, törlünk. (Speciel nekem 7 merevlemezem van a PC-mhez, és még így sincs néha szabad helyem. De a Mac az más (reméljük)).
Ezek után a HTML alapú levelek készítése, sablonok alkalmazása,

Mail-be

Apple OS 10.5 Leopard - 6. kép

épített notesz és teendõ funkciók már igencsak eltörpülnek. Itt azért érdemes talán megemlíteni, hogy a Outlook levelezõ program már igen régóta lehetõvé teszi ilyen típusú levelek küldését, illet van bennük az említett teendõ és notesz funkció is. De ezt most inkább ne nevezzük koppintásnak. Mért is ne?
Tény hogy nagyon látványosra sikeredett és az integrálási szint is kielégítõ. Tökéletes müködik együtt a Safari RSS és a iCal programmal. Ezekkel az újításokkal reméljük nem veszti el a Mail program eredeti elõnyét a többi levelezõ programhoz képest. Gyors, egyszerü, stabil és ami a legfontosabb biztonságos. A bemutató alapján látványos újítások kérdésesek, hogy mennyire lesznek használhatóak és. Például a sablonokat van aki olyannyira elítéli, hogy inkább mások programot választana. A döntõ úgyis az elsõ személyes tesztek lesznek. Az Apple chatprogramja az


Apple OS 10.5 Leopard - 7. kép

iChat is fejlõdött. Nagy újítás a Photo Booth effektusainak elérése iChat-ben. Egy másik érdekesség, hogy lehetõség van a felhasználó hát mögötti rész (háttér) megváltoztatására. Így akár - úgy festhet mintha - beszélgetés közben a tengerparton ülnénk Mac-ünkel. Az iChat Screen Sharing pedig felteszi az I-re a pontot. Ennek a funkciónak a segítségével egy pillanat alatt átválthatunk a beszélgetõ partner képernyõjére és annak gépét irányíthatjuk. (kérdéses, hogy ez mennyi ideig marad biztonságos).
Levezetésképpen pedig lehetõség van arra, hogy slideshow mutassunk be beszélgetõpartnerünkek. Ez kiválthatja a levelekben küldött fotókat sok esetben.
Illetve most már a multi-chat funkció is belekerült a tarsolyba.
Amire sokan vártak, hogy támogatni fog más chat-rendszereket valahogy kimaradt. Véleményem szerint a Skype, MSN és a Gizmo túl erõsek ahhoz, hogy ne kellene figyelembe venni az Apple-nek jelenlétüket. Igencsak megnõnek az iChat használók tábora, ha például az MSN vagy a Skype hálózatához is képes lenne csatlakozni. De gondolom ennek licence és anyagi problémái vannak.


Apple OS 10.5 Leopard - 8. kép

A Leopard bemutatásának zárásául pedig érdemes még megemlíteni a fejlesztett Spotlight funkciót, melynek köszönhetõen például más hálózatban lévõ mac-eken is tudunk keresgélni, mélyebb és pontosabb keresést tesz lehetõvé a hely lemezeken. Teljesen átdolgozott iCal, melyrõl bõvebb információk még nincsenek. Dashboard felhasználóbarát programozása, vagyis bárki pár kattintással készíthet saját widget-et, illetve ha komolyabban akar foglalkozni a témával akkor a Dashcode ad még pár egyéb lehetõséget. Bár még több mint fél év van a végleges változatig, már most is igen nagy az érdeklõdés. Igaz nincs akkora hisztéria mint a Vista körül, de talán jobb is így.
Az utolsó felmérések szerint közel 19 millió aktív Mac OS X felhasználó van világszerte. õk biztos átfogna térni a Leopardra és nem azért mert a mostani Tigrisük elavult volna, sõt, sokat szerint a mostani OS X jóval maga mögött hagyja a Windows XP-t vagy más rendszereket és bátran felvenné a versenyt a Vista-val is ha végre megjelenne.
A Leopard megjelenésével egyre jobban igazolódik az az állítás, hogy az Apple müvészi szinten üzi az informatikát, míg a többiek csak kontárkodnak. Ha a fentebb említett funkciók mindegyikbe beváltja a hozzá füzött reményeket és ezeken kívül egyéb érdekességekre is tartalmazni fog a jövõ év márciusában megjelenõ rendszer, kevés indokot lehet majd felhozni az ellen, hogy Apple OS X-re váltsanak azok akik még eddig nem tették meg, illetve a már megtért felhasználókat még jobban meggyõzzenek arról hogy a jobbik utat választották.
(Csak ne lennének olyan pénzorientáltak)

Apple OS 10.5 Leopard
Fejlesztõ: Apple Computer
Kiadó: Apple Computer
URL: www.apple.com/macosx/leopard
Típus: Operációs rendszer
Megjelenés: 2006. vége
Ára: nincs adat

Minõség: 9
Használhatóság: 9

Minimális konfiguráció:
nincs adat

Ajánlott konfiguráció:
nincs adat

Pozitívumok:
Rengeteg új funkció.
Kihasználja az Intel Core Duo lapkában rejlõ lehetõségeket.

Negatívumok:
nincs adat
8 hozzászólás

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 24 napja

szevasztok

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 16 napja

mondi már meg valaki hogy holl lehet letölteini a 10.5-ös mes-t köszike előre

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 11 napja

*****ság és hülyeség mocskosság mert biztos még az ára mien jó nagy falat lehet!

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 hónapja és 3 napja

Király! Felraktam egy bétát a mac minimre, nagyon stabil már ez is! A fullosat meg csak meg tudom már várni

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 21 napja

miez és. Játék-e

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 22 napja

mi ez a egész,?

válasz erre

Vendég

14 éve, 15 napja

über alles

válasz erre

Vendég

14 éve, 1 hónapja és 22 napja

Über Alles!!!!!!!!

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Gargameth profiljadrext0r_h profiljagery1113 profiljaWickedSick profiljaPajti24 profiljaRobi022 profiljaBvektor profilja