Adobe Web Standard

2008. január 16.
77.9081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
A cikkben egy a kezdők számára is könnyen használható webszerkesztő programmal, az Adobe Web Standard CS3-al foglakozom. A cikk előkészítése során a Gamechannel oldalain korábban már tárgyalt webfejlesztő alkalmazások, a Macromedia Flash 2004 és a Macromedia Dreamweaver 2004 legújabb kiadásain keresztül szerettem volna bemutatni a webfejlesztés lehetőségeit. Csakhogy a fenti szoftverek kiadása óta elmúlt négy évben jelentősen átalakultak a szoftverfejlesztő cégek is. A Macromédiát felvásárolta az Adobe. Bár az Adobe továbbfolytatja a hajdani Macromedia Studio programjainak fejlesztését, de azokat saját multimédiaszerkesztő rendszerébe a CS sorozatba integrálta.



Adobe Web Standard - 2. kép

A Macromédia korábbi fejlesztéseit is fojtató Adobe a Creative Suite 3-as verziójában tesz kísérletet arra, hogy az "átvett" és az eredetileg is saját fejlesztésként induló grafikai, web, kiadványszerkesztő és képszerkesztő programok integrálásával egységes szoftvercsomagot bocsásson a felhasználók rendelkezésére.
Az Adobe a Creative Suite szoftvercsomagján belül a szerint, hogy a várható felhasználó grafikus, multimédiafejlesztő, vagy webfejlesztő, különböző programcsomagokat állított össze.

Grafikusoknak szól az alábbi két programcsomag:
Adobe Creative Suite 3 Design Premium
Adobe Creative Suite 3 Design Standard

A következő programcsomagot leginkább a multimédiafejlesztők tudják használni_
Adobe Creative Suite 3 Production Premium

A webfejlesztők munkáját a következő programok segítik:
Adobe Creative Suite 3 Web Premium
Adobe Creative Suite 3 Web Standard

Mivel szándékom a hajdani Macromédia webfejlesztő eszközeinek bemutatása, így most is a webfejlesztők számára fenntartott csomagoknál maradok, annál is inkább teszem azt, mivel a webes fejlesztést segítő programokban is jó néhány újdonság van. Ezek az új dolgok pedig bőségesen elegendő munkát adnak a cikk megírásakor. Hogy a webes fejlesztésre használható programcsomagok egyes változatai között tisztán lásson az olvasó az alábbiakban ismertetem az egyes webes fejlesztést segítő Adobe CS3 programcsomagok tartalmát.

Az Adobe Creative Suite 3 Web Premium programcsomag az alábbi programokat tartalmazza:
Adobe Photoshop CS3 Extended
Adobe Illustrator CS3
Adobe Acrobat 8 l
Adobe Flash CS3
Adobe Dreamweaver CS3
Adobe Contribute CS3
Adobe Fireworks CS3

Az Adobe Creative Suite 3 Web Premium programcsomag az alábbi programokat tartalmazza:
Adobe Flash CS3
Adobe Dreamweaver CS3
Adobe Contribute CS3
Adobe Fireworks CS3

Adobe Web Standard - 3. kép

A hálózatok és az informatika fejlődésének melléktermékeként a károkozó programoknak népes családja alakult ki. A vírusok mellett léteznek már önállóan működő programférgek is. Léteznek olyan, nem szaporodó programok, amelyek a trójai falóhoz hasonlóan, magukat békés alkalmazásnak álcázva jutnak be a számítógépbe. Külön családot alkotnak az irodai programok használatát megkönnyítő makró utasításokkal készített vírusok. Vannak olyan, úgynevezett hadi vírusok is, amelyek igen ritkán szabadulnak el, de a hardver elemek programozható alkatrészét is tönkre tehetik. A fentiek mellett még nagyon sok károkozó program fajta keseríti meg a felhasználó életét. A károkozó programok népes családja ma már százezernél több károkozó programot foglal magába.

A Web Standard telepítésnél a korábbi változatokkal ellentétben egyetlen folyamatban történik az összetevők telepítése. A telepítésnél a legfontosabb, amire figyelni kell az, hogy csak a telepítendő alkalmazások legyenek kijelölve. Felhasználói beavatkozás nélkül a teljes programcsomag feltelepül.

Adobe Dreamweaver

Adobe Web Standard - 4. kép

A weblapok alapjai az Adobe Dreamweaver CS3 programmal készíthetők el. Az Adobe Dreamweaver CS3 által biztosított grafikus felületen még az is könnyen el tud készíteni egyszerűbb weblapot, aki életében nem foglalkozott web programozással. Egy saját célra használt weboldal létrehozására alapvető szövegszerkesztési ismeretek és az egyes menük gombjainak ismeretében bárki nyugodtan vállalkozhat. A hivatásos webprogramozók számára a Dreamweaver CS3 a vizuális felületen történő oldaltervezést és a professzionális környezetet egyaránt biztosítja a a mindennapi munkára..


Adobe Web Standard - 5. kép

Szükség esetén az egyes multimédia szerkesztési feladatok elvégzésére a a Dreamweaver programból az alábbi külső alkalmazások indíthatók: Adobe Photoshop CS3, Adobe Illustrator CS3, Adobe Fireworks CS3, Adobe Flash CS3 Professional. A program legfrissebb változatának tartalmi újdonságait leginkább az előre gyártott minták, kódrészletek számának növelése jelenti. Az ilyen kódrészleteket egyaránt értékeli a kezdő webfejlesztő és a profi programozó is. Az előbbinek a programozási tudás hiánya miatt jönnek jól a kész modulok, az utóbbinak pedig azért, mert a kész elemekből felépített weboldalt tudja azután ízlés szerint átalakítani.

A program igazán nagy újdonságokat nem kínál. A rendelkezésre álló minták, modulok kezelhetőségének javításával igyekszik gondoskodni arról, hogy a weblapok elkészítése a lehető leggyorsabban menjen. Ennek érdekében hozták létre a Spry keretrendszert. A Spry egy a korábbi programváltozatokban meglévőknél nagyobb JavaScript gyűjtemény.

Adobe Web Standard - 6. kép

A kész weblapmodulok, JavaScript kódok korábbiaknál könnyebb használhatósága egy a webes fejlesztésekkel foglalkozók mindennapi életét megkönnyítő szolgáltatás. A gyűjtemény egyes darabjai megkönnyítik a tervezett weboldal megjelenését javító applikációk elhelyezését az adott oldalon. A Spry keretrendszerből különösen fontos megemlíteni azokat az elemeket, amelyek az új szolgáltatásként terjedő RSS hírcsatornák, vagy adatbázisok adatait integrálják az adott weboldalba. A keretrendszer részei még mindenféle ?előre gyártott? összecsukható menük, listák, navigáció fülekkel (tabs), interaktív táblázatok, űrlapok. Ugyancsak a Spry keretrendszerben kaptak helyet különböző, inkább a mindennapi megjelenést segítő képi hatások, animációk.


Adobe Web Standard - 7. kép

Feljavították a weboldalak formázásához használt leírásokat tartalmazó stíluslapok (CSS) kezelését. A stíluslapokkal való programozást segíti a Dreamweaverből közvetlenül elérhető a stíluslapokkal foglalkozó fórum (CSS Advisor website). Ez azonban angol tudás nélkül nem igen jelent segítséget. A program felhasználóbarátabbá tétele érdekében javították a CSS kódok megadásának módját. A kódsorokban elhelyezett formázások, a weblapok fejrészében, vagy a weblapok külső stíluslapjai között egyetlen egérkattintással mozgathatók a kívánt stíluslap elemek. A stíluslap sablonok használatát beépített jegyzetek segítik, amik sajnos megint csak megkövetelik az angol nyelv alapos ismeretét.

Adobe Web Standard - 8. kép

Adobe Flash
Az Adobe CS3 programcsomag másik, igen gyakran használt programja az Adobe Flash CS3 Professional alkalmazás. A Flash program a webhelyen megjelenő interaktív tartalmak létrehozását teszi lehetővé. Ez az interaktív tartalom egyszerű nyomógombtól kezdve a reklámcsíkon keresztül egy komplett flash moziig sok minden lehet. A programmal készített multimédiás tartalmak megjelenítéséhez minden esetben szükséges az Adobe Flash Player használata. Erre a webfejlesztőknek főleg akkor kell felhívniuk a felhasználók figyelmét, ha oldalaik megjelenését főleg erre a programra alapozzák. A Flash Player nélkül az ilyen oldalak ugyanis teljesen használhatatlanok lennének.


Adobe Web Standard - 9. kép

Átütő újdonság ebben a programban sincsen, a mindennapi munkát viszont jelentősen egyszerűsítik, könnyítik az elvégzett változások. A Photoshop (PSD) és az Illustrator (AI) programok fájljai az eredeti szerkezetben vihetők át a Flash animációkba. Az animációk természetesen továbbra is szerkeszthetők grafikus úton. A szerkesztést új rajzeszközök és technikák teszik könnyebbé. Így az egyes alakzatoknak a korábbiaknál jóval több tulajdonsága változtatható meg grafikus felületen keresztül. Annak azonban, aki bonyolultabb mozgássort is szeretne az ActionScript 3.0 nyelvvel közvetlenül is találkozva kell leprogramoznia a mozgásokat. A kódírást a program fejlesztői igyekeztek a korábbiaknál egyszerűbbé, átláthatóbbá tenni, illetve az esetleges hibák megkeresését is megkönnyítették.

Adobe Fireworks
Az Adobe Fireworks CS 3.0 egyszerű grafikai, képszerkesztő program. Használatával külső alkalmazások igénybevétele nélkül végezhetők el a weblapok készítésével kapcsolatos grafikai munkák.

Adobe Contribute
Az Adobe Contribute CS3 a weboldalak és blogok frissítését, vagy az új tartalmak publikálását segíti. A frissítéshez szükséges tevékenységek a következők: A Contribute-on belül a web címet beírva meg kell nyitni a frissíteni kívánt oldalt. A következő lépésben az Edit gombra kattintva elvégezhetők a módosítások. A munka befejezésével végeztével a Publish gomb használatával menthetők véglegesen a kiszolgálón a változások. A program elsősorban a Dreamweaver webszerkesztővel működik együtt, de a szerkesztők közvetlenül publikálhatnak új tartalmakat a web oldalra a Microsoft Office alkalmazásaiból.(Excel, Outlook, és Word).

Adobe Web Standard - 10. kép

Hardverkövetelmények
300 MHz-es vagy gyorsabb processzor
A "könyv" szerinti igény 64 MB RAM, de ahhoz hogy ne fogja vissza a program komolyabban a számítógépet legalább 256 MB RAM memória kell.
350 MB szabad tárhely

Szoftver követelmények
Operációs rendszer: Microsoft Windows XP SP2, vagy Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate, vagy Enterprise, Linux, Mac, OS X

Minimális hardver követelmények
Processzor: Intel Pentium 4, Intel Centrino, Intel Xeon vagy Intel Core Duo
Memória: 512MB, Telepítéskor a számítógép 1 GB-ot jelez, de 512 MB memória mellett már telepíthető az Adobe CS3 Web Standard.
2GB
Internetkapcsolat az aktiváláshoz
A 3D eszközök használatához DirectX 9, és minimum 64 MB VRAM videókártya

Értékelés
Pozitívumok
A Macormédiától örökölt programok jelentik a webszerkesztő eszközök csúcsát. Látványos weboldalak készíthetők anélkül is, hogy az ember akárcsak egyetlen sor kódot írni. Ez egyrészt sokak számára lehetővé teszi a webes megjelenést, másrészt a fejlesztők dolgát is könnyebbé teszi. Nem mindegy, hogy néhány sor kód módosításával készül el az egész weboldal, vagy pedig akár egyetlen webes hatás elkészítése órákba kerül. Természetesen így sem egyszerű a programcsomag használata. A grafikus lehetőségek megtanulása is sok időt és gyakorlást kíván.
Rengeteg beépített elem, sablon segíti a munkát.
A programcsomag egyes elemei a legújabb fájltípusokat is kezelik
Aki egyetlen oldalt szeretne csupán készíteni, az a 30 napos próbaváltozatot legálisan használhatja.
A sok lehetséges funkciót, eszközt a lehető legegyszerűbben rendezték el. Ezek a funkciók azután szükség és igény szerint testre szabhatók, alakíthatók.

Negatívumok
A legnagyobb hiányosság a magyar nyelv hiánya. Ha valaki komolyan szeretné használni a programot ajánlatos angolul tudnia. Angol tudás hiányában pedig valamely más nyugati nyelv ismerete a fontos. Szükség esetén ugyanis olyan nyelveken, mint a német, vagy a francia, szintén elérhetők az egyes programcsomagok.

A programcsomag magas ára szintén komoly negatívum. Nem szabad azonban elfelejteni, ahhoz, hogy kényelmesen és gyorsan tudjunk weboldalakat készíteni, valakinek már korábban meg kell írnia az egyes kódelemeket. Ez pedig nem kis munka.
Természetesen nem ez az egyetlen webszerkesztő eszköz. Egyszerű weboldal már a Jegyzettömb programmal is elkészíthető. Ám senki nem szeret fölöslegesen dolgozni, olyan kódokat megírni, amit megírt helyette más. Ezért a webfejlesztést könnyebbé és gyorsabbá teszi az Adobe CS3 használata.

Összességében még mindig a legjobb webszerkesztő csomagról van szó. Használatát azoknak ajánlom, akik különösebb előismeretek nélkül szeretnének látványos oldalakat készíteni. Őket igencsak segíti a rengeteg sablon, minta, kódrészlet. Az iparszerűen webtervezésből élők számára is hasznos a program, hiszen jelentősen nő úgy a munka hatékonysága, ha csak a meglévő mintákat kell a weboldal fejlesztéséhez testre szabni.
A program használhatóságára a magyar változat hiánya miatt csak 8 pontot tudok adni. A megjelenés 10 pontos.

Fontosabb adatok
Név: Adobe Creative Suite Web Standard
URL: Adobe Creative Suite
Gyártó: Adobe
Megjelenés: 2007-04-16
Ár: 330000 Ft

Disztribúció: Mac, OS X, GNU/Linux, Windows
Szint: kezdő
2 hozzászólás

macko51

15 éve, 4 hónapja és 26 napja

remek dolgokröhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 12 napja

valaki?

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
fighterlaci profiljaManiac profilja