Adobe Photoshop CS4

2008. július 04.
100.9381
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosé profilja, adatai
Hosé
Egyre többen vannak olyanok, akik a számítógépet atta is szeretnék használni, hogy nem igazán sikerült fényképeiket feljavítsák. Az ilyen javító munkához lehet egy jó eszköz a már klasszikusnak számító Photoshop legújabb tervezett kiadása, a CS4 program. Az Adobe Photoshop egy, az Adobe Systems által fejlesztett képszerkesztő és fényképfeldolgozó szoftver. A program első verziója, a 0.63-as 1988 októberében jelent meg, és az első Photoshop programok még csak Macintosh számítógépen futottak.


Az Adobe által kezelt úgynevezett rasztergrafikus kép pixelekből áll. A kép állomány a kép minden egyes képpontjának színét és egyéb jellemzőit eltárolja. A rasztergrafikus képtárolási és feldolgozási mód előnye, hogy a tárolt kép minden egyes képpontja külön szerkeszthető.

Újdonságok

Adobe Photoshop CS4 - 3. kép


Adobe Photoshop CS4 - 2. kép

A program a fényképek feldolgozására, retusálására kiválóan használható. Az ilyen rasztergrafikus képek nagy merevlemez területet foglalnak, a számítógép memóriájának méretével szemben is igényesebbek. A rasztergrafikus képek minőségromlás nélkül csak korlátozottan nagyíthatók. Az Adobe Systems Photoshop programja a fenti elv alapján dolgozza fel a fényképeket. A Photoshop megoldásai etalont jelentenek a képfeldolgozással és grafikával foglalkozók körében.

Adobe Photoshop CS4 - 4. kép

A képfeldolgozó programok előbb-utóbb átveszik a Photoshop keretében alkalmazott megoldásokat.
Ezek közé, a Photoshopban először megjelent újítások közé tartozik a rétegek kezelése (amikor a kép jellemző részeit különböző rétegekre -fóliákra- helyezik, és rétegenként módosítják), vagy a beépülő segédprogramok, azaz a "plug-in"-ek használata (ezek egy külön könyvtárban elhelyezkedő, esetleg más fejlesztőtől származó, speciális funkciójú fájlok, külön programok, amelyek betöltés után beépülnek a Photoshop program menürendszerébe).


Adobe Photoshop CS4 - 5. kép

A Photoshop segítségével szinte mindenféle képfeldolgozással kapcsolatos probléma megoldható. A programban korábban többféle újítás jelent meg, amelyet előbb vagy utóbb a konkurens programok fejlesztői is átvettek.
A program által feldolgozott képek rétegenkénti kezelése azért előnyös, mert az egyes különálló rétegekre helyezett objektumok a kép más rétegeinek módosítása nélkül változtathatók meg.

Adobe Photoshop CS4 - 6. kép

A program telepítése
A Photoshop CS4 béta verziójának telepítéséhez mintegy 260 MB helyre van szükség a merevlemezen. A program alap értelmezésben a C meghajtó Programok mappájába kerül. Egy leggyakrabban használt összetevőkből álló telepítési lehetőséget kínál fel a telepítő. A béta változatnál ezt mindenképpen érdemes elfogadni. A végleges változatban azonban érdemes meggondolni, hogy milyen sablonokat szeretne majd használni az ügyfél.

Hardverkövetelmények
Várható hardverkövetelmények Windows alatt:
PentiumIV, Centrino, Xeon, vagy Core Duo (illetve ezekkel kompatibilis) processzor
512MB memória
Szükséges szabad hely a merevlemezen: 85 MB
A videókártyán 64MB videómemória vagy több
1GB terület a merevlemezen a program számára
1024x768-as monitorfelbontás, 16 bites videókártya, DVD-ROM meghajtó,
Windows XP SP2 vagy Vista (Home Premium, Business, Ultimate, vagy Enterprise

A fenti hardverkiépítés azonban csak arra elég, hogy a Photoshop egyáltalán elinduljon, ez a konfiguráció csak a minimum. Mivel igen bonyolult számítási feladatokat kell elvégeznie a számítógépnek ideális megoldás az, ha Photoshophoz a lehető legerősebb kiépítésű számítógépet vásárolja a felhasználó. Így a program ára mellett a megfelelő minőségű számítógép biztosítása sem egyszerű dolog.

Adobe Photoshop CS4 - 7. kép

Egyenlőre a Photoshop CS4 tesztváltozatai csak Windows-os környezetre jelentek meg. Várható azonban, hogy az eredeti platformra, a Macintoshra is elkészül a Photoshop legújabb változata is.

A Macintosh számítógépen való futtatás várható hardverkövetelményei:
PowerPC G4 vagy G5, illetve többmagos Intel processzor,
512MB RAM,
64MB videómemória,
1GB terület a merevlemezen a program számára,
1024x768-as monitorfelbontás,
16 bites videókártya,
DVD-ROM meghajtó,
Mac OS X v.10.4.8 vagy újabb.

Adobe Photoshop CS4 - 8. kép

Értékelés

Pozitívumok
A Photoshop CS4 kezelőfelülete, a különböző funkciók elérhetősége egyszerűsödött. Az egyszerűbb használhatóság főleg azok számára hasznos, akik most ismerkednek a számítógépes grafikával.
A Photoshop továbbra is a legjobb képfeldolgozó program. Az összes lehetséges képfeldolgozási művelet elvégezhető a Photoshop segítségével.
Az automatikus átalakítást biztosító beépülő modulok, plug-inek átszervezése megkönnyíti a pluginek működését nem ismerők számára a megfelelő feldolgozási módszer kiválasztását.

Negatívumok
A Photoshop jelenlegi stabil változatának, a CS3-nak ára negyedmillió forint körül mozog. Az új végleges változat sem lesz olcsó.
Igazán jelentős csak a 64 bites képfeldolgozási mód támogatása lesz. A többi, változás így a felhasználói felület átalakítása, a plugin kezelés finomítása is inkább csak ráncfelvarrás.


Adobe Photoshop CS4 - 9. kép

Ha elkészül a Photoshop CS4 Machintos-os változata, az új kezelőfelület szokatlan lesz ebben a környezetben. Az Adobe éppen senkire sem szeretné ráerőltetni az újítást. Lehetőség van új és a klasszikus megjelenítési mód közötti váltásra. A végleges változatban tervezik a 64 bites architektúrák támogatását is. Ezzel a a tervezett feldolgozási sebességek gyorsulnának meg jelentősen. További változások, módosítások a beépített plug-inek körében vannak. Az automatikus átalakítást segítő plug-inek száma jelentősen megnövekedett, több százas nagyságrendű. Az egyes filterek közötti váltást olyan grafikus felület segíti, ahol a filterek segítségével elérhető hatás is jól látható

Adobe Photoshop CS4 - 10. kép

Fontosabb adatok
Kategória: rasztergrafikus program
Licenc: zárt
A Photoshop CS4 megjelenésének tervezett időpontja: 2008 ősze

Egy nagy tudású, sokoldalú grafikai feldolgozó programról van szó a Photoshop esetében, ezért régebbi változatait is sokan használják. A Photoshop jelenleg is használt változatai:
Photoshop CS2 9.0 - 2005
Photoshop CS3 10.0 - 2007
Photoshop CS4 11.0 beta - 2008

Gyártó: www.adobe.com
Disztribúció: Windows-ra biztosan elkészül a Photoshop CS4, Mac-ra csak szervezik
Szint: kezdő

Disztribúció: Linux
Szint: kezdő
30 hozzászólás

marco

9 éve, 4 hónapja és 25 napja

Vendég írta:
LINUX UBUNTURA LE LEHET TÖLTENI EZT A PROGRAMOT?!
kÖSZÖNÖM: ILDIKÓ
Natív linuxos verzió nincs belőle - egyelőre. Wine-al természetesen fut rendesen, de gimpet is használhatsz a képek szerkesztésére. Ingyenes és okos.

válasz erre

Vendég

9 éve, 4 hónapja és 25 napja

LINUX UBUNTURA LE LEHET TÖLTENI EZT A PROGRAMOT?!
kÖSZÖNÖM: ILDIKÓ

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 12 napja

Hali!
Nem tudjátok véletlen hogy a Windows 7-hez nincs-e Adobe Photoshop mert a Windows XP ment de a 7 sen már nem
Lécike segitsetek üdv: Any

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 12 napja

köszi! csak idegesít amikor olyanok osztják az észt olyan dologról amiről halvány fingjuk sincs. sajnos nem ezzel keresem a kenyerem de jó lenne már!

válasz erre

Hori a (hun)

11 éve, 7 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
hali! én itthon használom próbaverzió alatt a többszázas verziót éppen és elképesztő mit tud mit meg lehet vele csinálni! ahogy említették már ez pénzkeresésre szolgál! Nem hülyéknek való akik a sepiát meg a fekete fehért akarják nyomatni a képen!ez tényleg a pénzkeresők szoftvere! amugy hogy hogy lehet leszedni a hivatalos oldaltól elkezdve több millió helyen megtalálható!! erre szokták mondani h google a barátunk mert a hülye megtalál rajta mindent! am ha ezt a rohadt forumot megtaláltad akkor nem hiszem el h anyi ész nincs h google-ba beird!de sztem az elements bőven megteszi annak aki enyire konyit a képekhez! és üdvözlöm aki azt irta h digitálisan minek javittani egy fotón ha **** ****, hát ez nem igy van sokmindent lehet kezdeni vele! amugy van pár tanácsom aki enyire nem ért hozzá az nem is nagyon fog hisz a ps cs-sorozat egyik tagját sem fogja megtanulni használni mert eszméletlen sokmindent lehet csinálni velük. inkább ajánlanék neki egy photoscape-et (www.szoftverbazis.hu) vagy gimp magyar verzió esetleg paint.net +magyaríttás(van benne szín alapján kijelőlő ami nagy segítség ha mondjuk az eget akarod lecserélni a fotodon hogy feldobd) a www.adobe.hu-n meg olvashattok a diákkedvezményről ami a cs3-ra is érvényes többekközt. és tényleg durva nagyiképszerkesztőjének hivni ezt a progit kiérdemelte a hirnevét! a világ legkomolyabb képszerkesztője!profiknak/tudosoknak/stb...
hát ezt jól kimagyaráztad... Te biztos ilyen pénzkereső lehetsz vagy képszerkesztő...

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 17 napja

a nyelvtani hibákért elnézést!

válasz erre

Vendég

11 éve, 7 hónapja és 17 napja

hali! én itthon használom próbaverzió alatt a többszázas verziót éppen és elképesztő mit tud mit meg lehet vele csinálni! ahogy említették már ez pénzkeresésre szolgál! Nem hülyéknek való akik a sepiát meg a fekete fehért akarják nyomatni a képen!ez tényleg a pénzkeresők szoftvere! amugy hogy hogy lehet leszedni a hivatalos oldaltól elkezdve több millió helyen megtalálható!! erre szokták mondani h google a barátunk mert a hülye megtalál rajta mindent! am ha ezt a rohadt forumot megtaláltad akkor nem hiszem el h anyi ész nincs h google-ba beird!de sztem az elements bőven megteszi annak aki enyire konyit a képekhez! és üdvözlöm aki azt irta h digitálisan minek javittani egy fotón ha **** ****, hát ez nem igy van sokmindent lehet kezdeni vele! amugy van pár tanácsom aki enyire nem ért hozzá az nem is nagyon fog hisz a ps cs-sorozat egyik tagját sem fogja megtanulni használni mert eszméletlen sokmindent lehet csinálni velük. inkább ajánlanék neki egy photoscape-et (www.szoftverbazis.hu) vagy gimp magyar verzió esetleg paint.net +magyaríttás(van benne szín alapján kijelőlő ami nagy segítség ha mondjuk az eget akarod lecserélni a fotodon hogy feldobd) a www.adobe.hu-n meg olvashattok a diákkedvezményről ami a cs3-ra is érvényes többekközt. és tényleg durva nagyiképszerkesztőjének hivni ezt a progit kiérdemelte a hirnevét! a világ legkomolyabb képszerkesztője!profiknak/tudosoknak/stb...

válasz erre

Vendég

11 éve, 10 hónapja és 12 napja

Én is ezt kérdezem?Hol lehet ingyen?

válasz erre

Vendég

11 éve, 10 hónapja és 14 napja

hogy tölthetem le?

válasz erre

Vendég

11 éve, 11 hónapja és 3 napja

"Igazán jelentős csak a 64 bites képfeldolgozási mód támogatása lesz. A többi, változás így a felhasználói felület átalakítása, a plugin kezelés finomítása is inkább csak ráncfelvarrás. "

Nagyon érthetsz hozzá...
Sokkal több az újítás, inkább ne írtál volna ekkora hmmm... pontatlanságot.

3D támogatás, videókártya hw-es gyorsítás, fokozatmentes nagyítás, mask panel, megújult refine edge...
Az animációs panel is ide került a bridge-ből... és ez csak a felszín...

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 1 napja

hol lehet megszerezni annak a rohat ps cs4-nek a sorozat számát???

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 5 napja

hol lehet megszerezni a "sorozatszámot" a cs4hez? mert letöltöttem de azm kéne hozzá.köszi előre is / R.I.S.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljaM.O.R.P.H. profiljaGargameth profiljaMarduk profiljatotyak profilja