A család és a gép védelme Windowsban: Családbiztonság

2014. január 29.
83.1831
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
Biztos sokan valljátok azt a nézetet, mely szerint bármit megtennétek a szeretteitekért, mi pedig utánajártunk, hogy a legnépszerűbb operációs rendszerért felelős vállalat hogyan tud saját profilján belül ebben segédkezni nektek. Legújabb témánk ugyanis nem más, mint a Microsoft Családbiztonság megoldása, ami egyrészt igencsak hiánypótló funkció, másrészt pedig teljesen indokolt a megléte. Sokan nevethettek, hogy semmi értelme vagy újabb parasztvakítás, pedig ez határozottan nem így van.


Az internet ma már a legtöbb háztartás falai közé bevezetésre került, a magyar lakosság egyre több százaléka kezdi el aktívan használni a számítógépet és vele együtt a világhálót, rájuk pedig egyre több veszély leselkedik. No persze ez nem kimondottan hazánkra értetődő, hanem általánosságban is elmondhatjuk, hogy az internet elterjedésének és funkcióbeli bővülésének folyamata egyben a dolog legnagyobb hátránya, hiszen így több személyről több információt tudnak gyűjteni az adathalászok és internetes csalók.

A negatív hatásokat még hosszasan lehetne sorolni, sőt kategorizálni is lehetne őket a veszélyeztetett életkorok, nemi és társadalmi csoportok szerint. Maradjunk tehát annyiban, hogy az internetre felcsatlakozva egy sajátos veszélyforrás kapuit lépik át a felhasználók, melyben igenis szükség van az olyan megoldásokra, mint például a Microsoft Családbiztonsági védelme. Ezt a megoldást egyébként egy újragondolt, modern körülményekhez és igényekhez igazított szülői felügyeletnek is hívhatnánk, hiszen nem titkoltan gyermekeink védelme a megoldás fő célja. A szülők már nem igazán tilthatják meg gyermekeiknek a számítógép használatát, hiszen igencsak erős szociális teher nehezedne így utódjaikra. Ilyen például az osztálytársakkal való online játék elmaradása, mely az iskola falain belül is bizonyos csoportokból való kizárást jelenthet, vagy esetleg az olyan modern közösségi szolgáltatások megismerésének hiánya, mely szintén hatással lehet gyermekeink szociális életére.

Könnyű és átlátható elrendezés

Könnyű és átlátható elrendezés


Természetesen mindenképpen meg kell említeni a világháló pozitív vonatkozásait is, hiszen ezt a részt is hosszú órákig lehetne sorolni. A gyermekekre kivetítve remek példa lehet a beadandókhoz való anyaggyűjtés, az iskolai kérdésekben való kommunikáció és maga a számítógépes ismeret elsajátítása is, ami nagyon sok munkahelyen alapkövetelmény. Úgy vélem az elnyújtott bevezetés után nagyon kevesen lesznek azok (igazából remélem senki), akik értelmetlen dolognak fogják titulálni a következő sorokban kifelejtett szolgáltatást. A Microsoft Családbiztonság tehát nem egy felhasználókra ráerőltetett funkció, hanem teljesen szabadon dönti el a felhasználó, hogy egyáltalán van-e olyan személy a családban akinek védelmére alkalmazhatná, illetve ha talál ilyet, akkor is eldöntheti, hogy megteszi-e vagy sem.

Személy szerint azt javaslom, hogy aki tényleg jó kapcsolatot ápol gyermekével és az a célja, hogy fia vagy lánya biztonságos és modern környezetben élvezhesse a világháló neki szánt előnyeit, az szánjon pár percet erre a funkcióra. Higgyétek el semmi ördöngösség nincs a dologban és a beállítása is nagyon egyszerű. Itt megjegyezném, hogy a funkciót csak azok találják majd rendszerükben, akik Windows 7 vagy Windows 8 rendszereket használnak, így ez a funkció újabb ékes példát szolgáltat arra, hogy a korábbi rendszereket használók számára elérkezett a váltás ideje.

Bár a cikkben végig a gyermekek védelmét említjük, természetesen az szülők, nagyszülők is lehetnek a védelem célpontjai, hiszen van ahol fordított a helyzet és például egy korosabb családtag nem tudja felmérni a lehetséges veszélyeket megfelelően.

Első és legfontosabb dolog a rendszergazdai jogosultság, mellyel a szülők fiókjának rendelkeznie kell ahhoz, hogy később a gyerekek fiókjait hozzá tudjunk adni. Ez egyébként több más témában is fontos, így ha esetleg nem saját kezűleg telepítjük a megvásárolt rendszert, akkor érdemes utánajárni a rendszergazdai beállításoknak. Ez a jogosultság jól jöhet bizonyos programok vagy játékok telepítésénél, valamint a számítógép egyéb védelmi funkcióinak módosításánál. Ilyen biztonsági beállítás lehet például a tűzfal konfigurálása, vagy az automatikus frissítés beállítása. Itt nem szeretnénk ezekkel kiemelten foglalkozni, de annyit mindenképpen szeretnénk veletek megosztani, hogy családtagjaink internetes védelméhez nemcsak ez a családbiztonsági rendszer, hanem az említett tűzfal és frissítési beállítások is hozzájárulnak, hiszen folyamatosan fejlesztjük rendszereink annak érdekében, hogy a felhasználók a lehető legnagyobb biztonságban érezzék magukat.

Szinte teljesen testreszabható webhelykezelés

Szinte teljesen testreszabható webhelykezelés


Tehát rendszergazdaként be kell lépni a vezérlőpultba, ott pedig ajánlott a kategóriák szerinti megtekintés, hiszen így a legtöbb fontos funkció felfedi magát és a lehető legérthetőbb beállítási struktúrával találkozhatnak a felhasználók. Ha ez megvan, akkor a Felhasználói fiókok és családbiztonság opcióra kell kattintani, ott pedig egyből látni fogjuk a Családbiztonság részt. Itt többen találkozhatnak különféle szövegekkel, melyek attól függően jelennek meg, hogy jelenleg milyen felhasználói struktúrával dolgozik a gépünk. Például ha legalább egy jelszó nélküli, ám rendszergazdai jogokkal rendelkező fiókunk van, akkor értesít minket a rendszer arról, hogy az ilyen fiókok használatával bárki megkerülheti vagy kikapcsolhatja a Családbiztonságot. Ez szerintem teljesen érthető, hiszen hiába állítunk be egy védett fiókot gyermekünknek, ha ő a gép elindítása után egy másik fiókkal lép be. Az értesítés tehát egyértelműen hasznos és dicsérendő a rendszer részéről.

Miután minden rendszergazdai jogosultsággal rendelkező fiókhoz hozzárendeltük a jelszavakat, akkor választhatunk, hogy a védett személy rendelkezik-e már felhasználó fiókkal az adott gépen, vagy újat szeretnénk készíteni számára. Bajunk nem lehet belőle, ha új felhasználóként állítjuk be a védett fiókot. Elsőként egy e-mail címet kér tőlünk a rendszer, alatta pedig felsorolja, hogy miért fontos ennek megadása. Többek között applikációkat tölthet így le az alkalmazásboltból, valamint különféle online szolgáltatásokhoz is jogosultságot szerez így. Természetesen előnye is van ennek a módnak, hiszen a Skype és a levelezés használata is könnyebbé válik, ám ha nem szeretnénk ezeket, akkor alul láthatjuk a Bejelentkezés Microsoft-fiók nélkül feliratot. Itt ismét döntenünk kell, hiszen a legfontosabb szempontokról kapunk egy összesítést, melyben a legfontosabb pontokat összegzi nekünk a gép, hogy könnyebb legyen dönteni a Microsoft-fiók és a Helyi fiók között.

Sajátos napirend

Sajátos napirend


Válasszuk a nekünk szimpatikusabb megoldást. Mi most a Helyi fiók választásán vezetnénk titeket végig. Szimplán egy felhasználónévre és jelszóra van szükség, majd legvégül ki kell pipálni azt, hogy ez a gyermek fiókja lesz, így legyen rá érvényes a családbiztonság. Ezek után a felhasználói fiókoknál már látjuk is a most beállított fiókot, melyre rendszergazdaként rákattintva előjön a "védelmi rendszer". Négy fő szempont szerint készíthetjük el a személyre szabott védelmünket, melyek közül az első a Webszűrés. Erre a fülre rákattintva egy igen összetett beállítási lehetőséggel találjuk szembe magunkat, ahol egyrészt letilthatjuk a letöltést, így a fiók felhasználója egyáltalán nem tud letölteni a gépre, másrészt különféle szinteken állíthatjuk a webes elérést.

Megadhatunk kifejezetten tiltott weboldalcímeket, valamint bekapcsolhatjuk azt is, hogy a gép által felnőtt tartalmaknak ítélt oldalak estében gyermekünk figyelmeztetést kap, mely valószínűleg hatásos lesz az elriasztás szempontjából. A második fül az Időkorlátok részleg, ahol kétféleképpen szabhatjuk meg gyermekünk gépezéssel töltött idejét. Egyrészt beállíthatunk blokkolt időközöket, amikor egyáltalán nem használhatja a gépet, másrészt pedig időkereteket is beállíthatunk, ami arra utal, hogy az adott felhasználó hétköznap, illetve hétvégén hány órát és hány percet használhatja a gépet. Mindkét funkció igen hasznos, például ha a gyermek szobájában van elhelyezve a gép, akkor sem tud este tíz óra után számítógépezni. A harmadik résznél a Windows áruházra és játékokra vonatkozó korlátozásokat állíthatjuk be.

A legfontosabb dolog ezzel kapcsolatban, hogy a PEGI-féle besorolást követi korlátozás, melynek segítségével megszabhatjuk, hogy a 3-7-12-16 vagy 18 éven aluliaknak nem ajánlott játékok közül melyik kategóriát engedjük gyermekünknek.

Alkalmazások és a PEGI

Alkalmazások és a PEGI


A negyedik fülnél az Alkalmazásokra vonatkozó korlátozásokat állíthatjuk be. Itt a gépre már feltelepített alkalmazásokból szabadon kijelölhetjük azokat a programokat, melyeket mégsem szeretnénk a védett fiók felhasználójának engedélyezni. Természetesen további alkalmazásokat adhatunk hozzá a listához, így egyedi alkalmazásvédelemmel rendelkezhetünk. A beállításokhoz visszatérve érdemes még megjegyezni a jobb oldalon elhelyezkedő sávot, ahol láthatjuk, hogy milyen védelemmel láttuk el a fiókot, illetve megtekinthetjük a tevékenységjelentéseket is. Ez nagyon fontos menüpont, hiszen itt egy hétre vonatkozóan láthatjuk, hogy hány órát használták a gépet, mely webhelyeket látogatták a legtöbb alkalommal, illetve mi volt a leggyakrabban használt játék vagy alkalmazás. A heti jelentések és gyermekünk tanulmányi, személyi fejlődésének figyelembevételével bármikor módosíthatunk a korábbi beállításainkon.

Természetesen a Microsoft-fiókkal való bejelentkezésnél is hasonló beállítási lehetőségek várnak ránk, illetve minden héten egy remek összesítést kapunk a védett fiók tevékenységéről e-mail üzenet formájában, valamint a saját Microsoft-fiókunkkal való belépés után a Családbiztonság weboldalán is megtekinthetjük a legfontosabb adatokat. Itt kitérnék még egy jópofa és egyben hasznos dologra, ami nem lenne más, mint a heti e-mail üzenetekben kapott tippek, melyek segíthetnek a funkció nagyobb megértésében. Fontos még megemlíteni, hogy ugyan a Családbiztonság a fő szempont, ezt a funkciót arra is használhatjuk, hogy gyermekünk ne tudjon kárt tenni munkaeszközünkben. Például csinálhatunk neki egy ilyen fiókot annak érdekében, hogy ha munkahelyi gépünkön szeretne hétvégén szörfözni vagy házi dolgozatot írni, akkor ne tudja a fontos Excel fájljainkat módosítani, hiszen az ő fiókjában letiltjuk az Excel elérhetőségét.

Nagyon hasznos a heti összesítő

Nagyon hasznos a heti összesítő


Összességében tehát egy remek funkcióval van dolgunk, melyet nagyon könnyen és nagyon alaposan be tudunk állítani. A módosítás is egyszerű, és ha gyermekünkkel együttműködve állítjuk be, illetve tisztázzuk a lehetőségeket, akkor békés módon tudhatjuk biztonságban a fiókok használóit. Számomra kicsit még mindig olyannak tűnik ez az egész, mintha a jövőbe ugrottunk volna, de ezt a lehető legjobb értelemben kell felfogni. A jövőben egészen biztos vagyok benne, hogy tovább finomítják majd ezt a rendszert és abban is, hogy én alkalmazni fogom gyermekeim és munkahelyi dolgaim védelmében.
23 hozzászólás

rDAVE

10 éve, 6 hónapja és 14 napja

Az időkorlátnál mi lesz? Dob egy üzenetet, hogy mára vége és kényszerítve kijelentkezik a fiókból?

válasz erre

Vendég

10 éve, 8 hónapja és 3 napja

jo

válasz erre

italianman

10 éve, 10 hónapja és 1 napja

Én ezeket "a plakátokat"(értsd boldog családos képeket) , nagyon bírom, főleg ha a témának megfelelő szituációt képzelsz utána/elé/mellé. röhögő smiley

válasz erre

teglasdavid

10 éve, 10 hónapja és 1 napja

Ezek nem nagyon stimmelnek az én elképzelésemmel ! röhögő smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 13 napja

1000feri írta:
Hány szülő...és hány gyerek olvassa ezt a cikket??
Hány szülő érti hogy miről is van szó?
Miröl szól ma 1 középiskolai infó óra?? //...csináljatok amit akartok,mert úgyis többet tudtok mint én.. //
Tizen éves hackerek is segítik a NAV munkáját, hogy kiszűrjék az onlinekassza-rendszer kijátszását célzó próbálkozásokat .....
Én nem a gyereket védem,hanem a mai valóságot írom le...amit ezek szerint Ti nem ismertek....
Azért csak van rálátásuk nem gondolod?röhögő smiley Te egy gyerek álláspontját képviseled, ők meg a szakmáét. Értenek hozzá, hidd el, és te csak egy csepp szeletet látsz a világból, ők meg rálátnak.

Kár kötözködni ezen, ez egy igen hasznos és nagyszerű szolgáltatás ami ingyen van a világ legelterjedtebb rendszerében. Nincs ebben semmi kötözködnivaló.

válasz erre

1000feri

11 éve, 13 napja

csirkee írta:
szerintem igenis lásson rá, de persze be lehet állítani, hogy mennyit lássunk. Minél idősebb a gyerek annál nagyobb teret adhat a szülő neki, ez ugyan olyan mint pl hogy mikor engeded el egy szórakozóhelyre a gyerekedet. Aki felelősségteljes szülő, az nem engedi a 15 éves gyerekét el egy szórakozóhelyre. Ugyan az!

Az már más kérdés, ha a szülő nem akarja megtanulni a gépek kezelését, mert egy lusta senki...és ráfogja arra, hogy mennyit dolgozik stb.
Hány szülő...és hány gyerek olvassa ezt a cikket??
Hány szülő érti hogy miről is van szó?
Miröl szól ma 1 középiskolai infó óra?? //...csináljatok amit akartok,mert úgyis többet tudtok mint én.. //
Tizen éves hackerek is segítik a NAV munkáját, hogy kiszűrjék az onlinekassza-rendszer kijátszását célzó próbálkozásokat .....
Én nem a gyereket védem,hanem a mai valóságot írom le...amit ezek szerint Ti nem ismertek....

válasz erre

csirkee

11 éve, 14 napja

1000feri írta:
nehogy már ráláss egy 16-17 éves "gyerek" laptopjára!! jelszó nélkül be sem tudod kapcsolni...
szerintem igenis lásson rá, de persze be lehet állítani, hogy mennyit lássunk. Minél idősebb a gyerek annál nagyobb teret adhat a szülő neki, ez ugyan olyan mint pl hogy mikor engeded el egy szórakozóhelyre a gyerekedet. Aki felelősségteljes szülő, az nem engedi a 15 éves gyerekét el egy szórakozóhelyre. Ugyan az!

Az már más kérdés, ha a szülő nem akarja megtanulni a gépek kezelését, mert egy lusta senki...és ráfogja arra, hogy mennyit dolgozik stb.

válasz erre

kpal

11 éve, 15 napja

marco írta:
Azt tudom csak én is mondani, amit az előttem szóló. Aki felelősségteljes szülőként nem lát rá a nem nagykorú gyermeke laptopjára, az nem felelősségteljes szülő.

Vagy segghülye az informatikához. Ezért van ez a szoftver is, hogy segítsen neki.

Nyilván átverhető itt-ott, ha a gyerek keni a rendszert. De a legtöbb gyerek nem keni, még ha azt is hiszi magáról hogy mekkora májer.

Valamint az is fontos természetesen, hogy a szülő telepítsen, hisz valószínűleg ő vette a gépet a kölyöknek. Ha nem így van, és a gyerek magának vette a gépet, akkor nem is kell neki a családbiztonság, hiszen nagy eséllyel egy érett fiatalról beszélünk.
igaz , hiába sok kütyü még a 20+ évesek sem ismerik hiába a magas iskolai képzettség .

válasz erre

1000feri

11 éve, 15 napja

Vendég írta:
Te így gondolod. Hálistennek nem így van!mosolygó smiley

Egyébként pont a szülő megtanítása a feladat a felelősségre. Aki nem képes ennyit megtenni a saját gyerekéért az egy genetikai hulladék.
dehogynem...ti nem a mában éltekröhögő smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 15 napja

1000feri írta:
Hány szülő telepít op rendszert???....a legtöbb egy tömörített fájlt nem tud kicsomagolni...egy sima mezei programot nem tud feltelepíteni...megveszi a gyereknek a gépet és jóócccccakát...Míg egy gyerek egész nap a gépet nyúzza...és "keni" rendszert. Sztem ezek tények! Mondhattok akármit!
Te így gondolod. Hálistennek nem így van!mosolygó smiley

Egyébként pont a szülő megtanítása a feladat a felelősségre. Aki nem képes ennyit megtenni a saját gyerekéért az egy genetikai hulladék.

válasz erre

1000feri

11 éve, 15 napja

marco írta:
Azt tudom csak én is mondani, amit az előttem szóló. Aki felelősségteljes szülőként nem lát rá a nem nagykorú gyermeke laptopjára, az nem felelősségteljes szülő.

Vagy segghülye az informatikához. Ezért van ez a szoftver is, hogy segítsen neki.

Nyilván átverhető itt-ott, ha a gyerek keni a rendszert. De a legtöbb gyerek nem keni, még ha azt is hiszi magáról hogy mekkora májer.

Valamint az is fontos természetesen, hogy a szülő telepítsen, hisz valószínűleg ő vette a gépet a kölyöknek. Ha nem így van, és a gyerek magának vette a gépet, akkor nem is kell neki a családbiztonság, hiszen nagy eséllyel egy érett fiatalról beszélünk.
Hány szülő telepít op rendszert???....a legtöbb egy tömörített fájlt nem tud kicsomagolni...egy sima mezei programot nem tud feltelepíteni...megveszi a gyereknek a gépet és jóócccccakát...Míg egy gyerek egész nap a gépet nyúzza...és "keni" rendszert. Sztem ezek tények! Mondhattok akármit!

válasz erre

marco

11 éve, 15 napja

1000feri írta:
nehogy már ráláss egy 16-17 éves "gyerek" laptopjára!! jelszó nélkül be sem tudod kapcsolni...
Azt tudom csak én is mondani, amit az előttem szóló. Aki felelősségteljes szülőként nem lát rá a nem nagykorú gyermeke laptopjára, az nem felelősségteljes szülő.

Vagy segghülye az informatikához. Ezért van ez a szoftver is, hogy segítsen neki.

Nyilván átverhető itt-ott, ha a gyerek keni a rendszert. De a legtöbb gyerek nem keni, még ha azt is hiszi magáról hogy mekkora májer.

Valamint az is fontos természetesen, hogy a szülő telepítsen, hisz valószínűleg ő vette a gépet a kölyöknek. Ha nem így van, és a gyerek magának vette a gépet, akkor nem is kell neki a családbiztonság, hiszen nagy eséllyel egy érett fiatalról beszélünk.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljamarco profiljaBotyi profilja