The Agency előzetes

2008. május 03.
70.3291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Massively Multiplayer Online First Person Shooter, vagy ha jobban tetszik, MMO FPS. Kimondani sem túl egyszerű ez előbbi kifejezést mozaikszó híján, a Sony Online viszont úgy gondolta, hogy meg is valósítja mindezt a The Agency címet viselő játék szerepében. Kétségtelen, hogy ezzel pionír szerepet tölt be, hiszen mindeddig ez a műfaj gyakorlatilag nem létezett, és nem is fog, amíg a játék be nem mutatkozik valamikor az idén. Hogy egyúttal stílusteremtő lesz-e, avagy megmarad az érdekes próbálkozás kategóriájában, az idővel kiderül majd, ez leginkább annak függvénye lesz, hogy a közönség vajon vevő lesz-e a The Agency kínálta virtuális világra.


Bár a puding próbája az evés, ha most tippelnünk kellene, valószínűleg igen alacsony odsz mellett fogadhatnánk rá, hogy a játék tutira befutó lesz. Hogy miért is? Leginkább azért, mert újszerű ötletek tömkelege kerül bele ezen alkotásba, mely egészen új megvilágításba helyezheti ezzel az MMO fogalmát, és eztán nem biztos, hogy mindenki automatikusan szintlépegetős szerepjátékra, vagy valami elrontott Second Life klónra gondol majd e három betűt egymás mellett látva. Erről leginkább a Sony Online Entertainment hivatott gondoskodni, mivel ők állnak a nagyszabású projekt mögött.

James Bond után szabadon

The Agency előzetes - 2. kép

A The Agency le sem tagadhatná majd, hogy világát a jól ismert kémfilmek ihlették. Az ügynök bőrébe bújva ugyanolyan figurát alakíthatunk a játékban, aki leginkább a vetítővászonról lehet ismerős. A stílusa leginkább úgy jellemezhető, mint mondjuk egy James Bond ? Alias egyveleg, ha már a filmeknél tartunk. Tömény akció, titkosabbnál titkosabb küldetések, rosszarcú figurák tömkelege vegyítve a jól ismert high-tech felszereléssel, melyet egyetlen szalonképes ügynök sem nélkülözhet Ian Flaming híres kémfigurája, James Bond megjelenése óta.

A Sony Online a PC és a Playstation 3 (ki hinné?) platformokra készíti el az első MMO FPS-t. A játék első megközelítésből csont nélkül a lövöldözős játékok kategóriájába sorolható, második ránézésre azonban rögtön kidomborodnak a The Agency erényei egy mezei lövöldözős játékhoz képest. A világ, amit megjelenít a játékos előtt azonban sokkal többet kínál, nem mellékesen itt tényleg szerepet kell alakítania a játékosnak, nem pedig csak szimplán frag-ekre vadászni, mint ahogy azt megszokhattuk a hasonszőrű daraboktól.

The Agency előzetes - 3. kép

A játék kezdetén megválaszthatjuk majd, mely ügynökség kötelékében óhajtunk szolgálatba állni, és fokozatosan feljebb lépkedni azon a bizonyos képzeletbeli ranglétrán. Ezt első körben néhány egyszerűbb misszió teljesítésével van módunk elérni, a végső cél azonban egy saját szervezet létrehozása lehet az ambíciózus game számára. A feladatok leküzdésével pontokat gyűjtögethetünk, melyek révén egyre komolyabb feladatokat kapunk. Ez a tapasztalatgyűjtögetés leginkább egy végtelenül leegyszerűsített RPG-re emlékeztet, de a játék van annyira összetett, hogy gyakorlatilag minden stílusból merít egy keveset, ezért is lesz annyira összetett a The Agency.

Multiplatform
Mint azt az imént említettem, a játék két platformra jelenik meg. A PC-s verzió szinte kötelező egy-egy ilyen komolyabb MMO esetében, azért a Sony természetesen nem volt rest a saját konzolját is bevonni a buliba.


The Agency előzetes - 4. kép

Ez már csak azért is érdekes dolog ugyebár, mert egy multiplayer online játékról beszélünk, valamint két egymástól homlokegyenest különböző platformról, a Playstation 3-ról, illetve a jó öreg PC-ről. Ez nagyjából olyan mintha a kakaós tejet vegyítenénk a görögdinnyével, mely két dolog csúnyán össze tud veszni ugyebár. A Sony azonban bízik benne, hogy zökkenőmentes lesz a két platform párhuzamos használata e játék esetében, ugyanakkor komoly kihívásnak tekintik a dolgot, (legalábbis erre utalt Matt Wilson, a SEO egyik menedzsere nyilatkozatában) elvégre is nem igazán láthattunk ehhez hasonló példát.

Külcsín, belbecs

The Agency előzetes - 5. kép

Na igen... A megjelenítés, a játékmenet, az irányítás mind-mind sarkalatos pontjai egy ilyen stílusú játéknak, viszont ezekről meglehetősen nehézkes nyilatkozni egy előzetesben. Ami a grafikát illeti, a fejlesztők úgymond hozták a kötelezőt, és gyönyörűen megrajzolták az alkalmi ügynökök világát, arról nem is szólva, hogy mindkét platformon ugyanazt a látványt kapjuk, vagyis alig lesz majd némi differencia a fejlesztő ígérete szerint. A megjelenés leginkább a No One Lives Forever látványvilágát juttathatja eszünkbe, ahol is szintén egy kémet alakíthattunk, ráadásul a dögösebb fajtából valót, hiszen Ms Cate Archer határozottan dekoratív jelenség, igaz csak pixelből van kirakva...


The Agency előzetes - 6. kép

A The Agency nem követi a trendet, és nem egy nyílt világot tár a játékos elé, hogy ott aztán az arra bóklászhasson, amerre akar, hanem rögzített helyszínekre szűkíti úgymond a játékteret. Hogy ez a játék előnyére, vagy hátrányára válik majd, azt döntse el ki-ki maga, mindenesetre a játéktér mérföldekkel szebben kidolgozott, mint mondjuk egy végeláthatatlan, de elnagyolt virtuális világ esetében. Ezen felül lesznek olyan közösségi helyek is, ahol a játékosok cseverészhetnek, ismerkedhetnek egymással, vagy épp kapcsolatokat építhetnek, csapatokba verődhetnek. Ez utóbbi dolog talán a legfontosabb. Előbb-utóbb mindenki megpróbálja majd megszervezni a saját kis ügynökégét, hogy komolyabb babérokra törjön. Ez egy idő után olyan veszettül összekuszálja majd a játékot, hogy egy brazil szappanopera ehhez képest kismiska lesz, arra mérget vehettek! A The Agency játéktere ugyanis tökéletesen alkalmas erre, az igazi kémek pedig nem érik be a sablonos küldetésekkel, hanem mondjuk beépülnek téglaként a konkurenciához, ahogy az a filmekben is lenni szokott.

Ballonkabát, sötét szemüveg, revolver...
Az iménti felsorolástól azért némileg eltér a választható felszerelésünk hosszú listája, azért a kémek számára kötelező darabok természetesen megtalálhatóak a ruhatárban. Alaphangon lesz például három váltás ruházatunk, illetve egyenruhánk egyedi megjelenéssel. A célra való tekintettel ez lehet mondjuk golyóálló szerkó, lopakodáshoz használt testhezálló dressz, vagy épp valami hagyományos viselet. A felszerelésnek igen komoly jelentősége lesz, hiszen leginkább ennek révén specializálhatjuk karakterünket valamely területre, a karakterfejlődés jóval kevésbé hangsúlyos dolog ebben a játékban, mint azt megszokhattuk már.


The Agency előzetes - 7. kép

Azért ez utóbbi dolog sem elhanyagolható, ugyanis a játék előrehaladtával természetesen fejleszthetjük majd karakterünket, speciális képességekkel ruházhatjuk föl, de közel sem olyan karakterfejlődésre kell gondolnunk, mint egy összetettebb RPG esetében. Ezek leginkább a harcban való esélyeinket javíthatják, például a közelharcra, vagy a célzásra vonatkozó képességeinket tupírozhatjuk velük. A tapasztalati pontok szerzésénél csapattagként elvégzett küldetésekért jóval kevesebb experenciával számolhatunk mintha szólóban nyomnánk az ipart, ez is egy jellemző vonás a szerepjátékokból.

Nagy ötlet még a készítők részéről a különböző minigame-ek beépítése a játékba. Ezekkel kiválóan elszórakozhatunk majd két komolyabb küldetés között, és úgy szolgálnak majd, mint valami "free ride" opció, ahol aztán bőven van lehetőség bohóckodni. Ilyen lehet például a többi játékossal való kártyajáték, lövészverseny, vagy épp párbajra hívni valamely játékost. Ebben a világban tehát tényleg nem egyszerű dolog lesz unatkoznia annak aki híve az ilyen társas mókáknak, szóval garantáltan jól szórakozhatunk majd mondjuk két izzasztó küldetés között is.

The Agency előzetes - 8. kép

Tényleg nem egyszerű dolog véleményt formálni egy játékról, amely csak hónapok múlva jelenik majd meg, ráadásul a stílusa alapján gyakorlatilag azt lehet mondani róla, hogy semmivel sem lehet összehasonlítani, mivel a The Agency igazi stílusteremtő szerepben tetszeleg. Annyi biztos, hogy az alapötlet óriási, a játékban gyakorlatilag bárki megtalálhatja azt amit keres, ha szeret videójátékokkal játszani, továbbá PC-re és PS-re egyaránt megjelenik, szóval egy valóban széles körnek készülő projektről van szó. Ennyire interaktív lövöldözős stuff még biztos hogy nem látott napvilágot, mint amilyen ez a játék lesz. A siker borítékolható, a Sony Online nem árul és nem is vesz zsákbamacskát úgymond ezzel a játékkal. Már csak az a kérdés, hogy végre mikor csaphatunk fel alkalmi titkosügynöknek, ugyanis a megjelenés dátumát még mindig homály fedi.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

nincs még hozzászólás

The Agency
nincs ár
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

iPet profiljagery1113 profiljatotyak profilja