Star Wars The Old Republic előzetes előzetes

2010. április 25.
72.5331
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
DNS profilja, adatai
DNS
2003-ban, a Star Wars Galaxies MMORPG kudarca után a Knights of the Old Republic című RPG-vel indult a Star Wars univerzumban játszódó szerepjátékok igazi sikertörténete, melyet a gamertársadalom röviden azóta is csak KOTOR-ként emleget, még ha csak a magyar játékosok számára is bír e mozaikszó felettébb szemléletes extra tartalommal. A kotorászás átlagon felüli minőségéről és időtartamáról az a Bioware gondoskodott, mely addigra az RPG-k koronázatlan királyává nőtte ki magát az olyan címeknek köszönhetően, mint a Baldurs Gate vagy a Neverwinter Nights.


A Lucasarts ezen húzása, nevezetesen, hogy a Bioware hozzáértő fejlesztőire és programozóira bízta a második Star Wars témájú szerepjáték megvalósítását, olyannyira nyerő ötletnek bizonyult, hogy a KOTOR rögtön be is söpörte az év játéka címet, és sokan azóta is a legjobb RPG-ként tartják számon. A két évre rá következő, az Obsidian Entertainment által elkövetett folytatás ugyan már nem volt akkora szenzáció, ennek ellenére sikerült tovább mélyítenie a Luke Skywalker és Darth Vader első találkozása előtt négy évezreddel játszódó történetet.

A KOTOR-tól a TOR-ig, avagy a Star Wars szerepjátékok múltja és jövője

Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 2. kép

Az alapötlet, hogy a Star Wars filmek és a környékükön zajló események meglehetősen telített, lehetőségekben fukarkodó időszaka helyett a készítők a távoli múltba, ugyanakkor felismerhető világokra és karaktertípusok köré helyezték a cselekményt, már önmagában hatalmas áttörést jelentett. A legfőbb téma természetesen még mindig a jó és a rossz örök küzdelme, az Erő világos oldalát képviselő Jedik, illetve a sötét oldalt megtestesítő Sith-ek személyében. A főhős, akit irányítunk, maga is rendelkezik egy olyan mutatóval, ami a karakter éppen aktuális beállítottságát szemlélteti egy skálán, ahol a megátalkodott gonosz és az abszolút jófiú között bármi lehetséges, a játék során meghozott döntéseinktől, önzésünktől és segítőkészségünktől, zsarnokságunktól és könyörületességünktől függően. Apropó jófiú, karakterünk nem csupán férfi, de nőnemű is lehet, mivel mindkét nemen belül vagy egy tucat különféle külső közül választhatunk a játék kezdetén. Ezen kívül meghatározhatjuk hősünk alapvető beállítottságát a Jedi kaszton belül (Guardian, Consular, vagy Sentinel) ami a későbbiekben arra lesz hatással, hogy mely képességeink (pl. ügyesség és állóképesség, vagy bölcsesség és az Erő használata) kerülnek előtérbe ellenfeleink legyőzése, illetőleg szövetségeseink meggyőzése során.


Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 3. kép

Merthogy szövetségesekből is akad jónéhány, akik hosszú küldetésünk során folyamatosan csatlakoznak hozzánk, megosztva velünk az Ebon Hawk névre keresztelt, mellesleg a Star Wars filmekből jól ismert Millennium Falconra kísértetiesen hasonlító űrhajónk fedélzetét. Mindannyian rendelkeznek valamilyen háttértörténettel, és a hozzájuk való viszonyunk, vagyis a párbeszédek során adott válaszaink alapján társaink különböző módon reagálhatnak, támogathatnak bennünket vagy akár ellenünk is fordulhatnak, a főhőst kísérő két-két karakter segítsége azonban nagyjából állandó a játék során. Bár akad egy-egy küldetés az ún. szóló módban, rendszerint egyszerre három karaktert irányíthatunk harc közben. A csaták során az útközben talált, megszerzett, vásárolt és fejlesztett tárgyaink (kardok, sugárvetők, gránátok, páncélok stb.) mellett az egyes pontküszöbök átlépését követő szintugrások révén fejlődő képességeink, illetve adott esetben maga a mindent átjáró Erő határozza meg sikerünket vagy kudarcunkat. Utóbbi a fantasy játékokból már megszokott varázsláshoz hasonló módon működik (csak az Erőre érzékeny, azzal bánni tudó karaktereknél).

Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 4. kép

Segítségével ellökhetjük, megbéníthatjuk, megfélemlíthetjük, vagy akár megsüthetjük ellenségeinket, attól függően, hogy szintlépéskor (az egyéb tulajdonságokhoz hasonlóan) egyes karaktereink mely képességeit fejlesztettük tovább. Maga a harc megvalósítása (különösen egy vagy több fénykard birtokában) egy egész látványos akciókkal, mozdulatokkal tarkított animációkkal kísért, a szerepjátékoknál megszokott módon körökre osztott adok-kapok játék. Bár az irányítás némileg körülményes, és a csaták egy idő után kissé lassúnak, vontatottnak tűnhetnek, maga a kezelőfelület igen egyszerű és könnyen használható. A csaták nehézsége változó, valójában nem mindig az ellenfelek létszámától függ, mivel néhány főellenséget önmagában is jóval nehezebb legyűrni, mint akár öt gyengébbet egyszerre. Az AI ugyan náluk sem kiemelkedő, de végig megbízhatóan teljesít, ami viszont már meglehetősen kiszámíthatóvá teszi az ellenfeleket, főleg többszöri újrajátszásnál.

A játékban (az elejét és a végét leszámítva) általában szabadon dönthetünk az egyes küldtetések, vagyis az űrhajónkkal felkeresett bolygók sorrendjéről. Ezek között a névről már jól vagy kevésbé jól ismert planéták is visszaköszönnek, mindamellett akadnak a készítők által megálmodott helyszínek (pl. romboló fedélzete, űrbázis) melyek szintén jól sikerültek, és illeszkednek a történetbe. A grafikai megvalósítás a kor szintjének megfelelő, helyenként talán még túl is szárnyalja azt, legyen szó akár a Taris nyomasztó földalatti folyosóiról, a Tatooine poros sikátorairól, a Kashyyyk égig érő fáiról, vagy a Dantooine-on elterpeszkedő nyílt mezőkről. A zene többnyire kellemesen, szinte észrevehetetlenül festi alá a táj hangulatát, miközben a csaták alatt kellően felpörög, illetve a megfelelő szituációkban sejtelmesen vagy vészjóslóan támogatja a cselekményt. A különböző hangeffektek, bár nem hasonlíthatók egy Star Wars filmben hallottakhoz, szintén a helyükön vannak. Kár, hogy egy kicsit kevés van belőlük.

Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 5. kép

A játék során mind szövetségeseinkkel, mind pedig az egyéb szereplőkkel folytatott párbeszédekről elmondható, hogy igen élethűre sikerültek. A karakterek kiváló szinkronhangokat kaptak, és a filmekből többnyire már ismerős fajok sokszor más-más nyelvet beszélnek, általában remekül megragadva egy-egy karakter lényegét, stílusát, véleményét és hangulatát. A történet kimenetele az egyes kulcsszereplőkkel folytatott interakcióinktól, a fontosabb helyzetek, küldetések során hozott döntéseinktől, a sötét vagy a világos oldalhoz való affinitásunktól függ. Noha a cselekmény maga alapvetően egyenes ívű, és a végkifejlet többé-kevésbé ugyanaz, a történet fordulópontjain való különböző választásaink más-más szituációkat és párbeszédeket eredményeznek. Ez a tényező pedig egyáltalán nem elhanyagolható az újrajátszhatóság szempontjából, hiszen a játék még attól függően is tartogathat újdonságokat, hogy női vagy férfi nemmel ruházzuk fel főhősünket.

A 2005-ben megjelent KOTOR 2 játékfejlesztés szempontjából ugyan egyáltalán nem jelentett előrelépést az első részhez képest, a történetet azonban sikerült egy kapcsolódó szállal tovább bővítenie, a rajongók nagy örömére. A játék valójában ugyanazt az engine-t használta, mint elődje, az új fejlesztő, vagyis az Obsidian pedig nem tudott sokkal többet kihozni a grafikai megjelenítésből. Hiába jól skálázható és korrektnek mondható a látvány, a tájak helyenként elnagyoltnak, kevésbé kidolgozottnak tűnnek. A játékban időnként fellelhető kisebb hibák, bugok egyébként is azt az érzetet keltik, mintha a fejlesztők némileg elkapkodták volna az apróbb részletek kidolgozását a megjelenési dátum tartása érdekében. A karakterek kinézete jellegzetességeiket tekintve hasonló, mint az első részben, noha az egyes képességek és az Erő használata időközben kibővítésre kerültek, több lehetőséget biztosítva számunkra a fejlesztésük során. A főszereplő és kísérete viszont többé-kevésbé lecserélődött, hogy öt esztendő eltelte után vegye fel újra a KOTOR 1-ben elveszített fonalat.

Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 6. kép

Már az első rész átütő sikerében is jelentős szerepe volt a sztorinak, melyet majdnem olyan kreativitással, gondossággal és alapossággal készítettek, mint a Star Wars filmek esetében, felhasználva a messzi-messzi galaxis univerzumáról fellelhető forrásokat, könyveket és egyéb történeteket. A KOTOR eseményei az idővonal azon szakaszán játszódnak, miután a Régi Köztársaságban a Jediből Sith nagyúrrá lett Exar Kun által indított hatalmi csatározásokat követően lassan megnyugvó galaxist a mandalóriai háború sodorja az összeomlás szélére, mígnem néhány Jedi-lovag, élükön az ambiciózus Revannal megadásra nem kényszeríti a mandalóriai hadsereget. Mindez azonban a rendkívüli tiszteletnek örvendő, kivételesen bölcsnek tartott Jedi-tanács akarata ellenére történt. És ha ez még nem lenne elég, győzelmüket követően Revan és tanítványa, Malak egy időre eltűnik, majd a sötét oldal erejével és könyörtelenségével felvértezve, hódító törekvésekkel tér vissza egy hatalmas flotta élén, mellyel sorban megtámadja és leigázza a Köztársaság bolygóit. Ennek hatására a volt Jedi-lovagok és a Tanácshoz hű Jedik szembeszállnak egymással, kitör a Jedi-polgárháború. Tulajdonképpen itt kapcsolódunk be először a történetbe, mint a Köztársasághoz hű, Erő-érzékeny katona, fő ellenségünk pedig nem más, mint a mestere helyét átvett Darth Malak, akivel a végső leszámolásra természetesen csak a játék végén kerül sor. Addig azonban ér minket egy-két váratlan fordulat hosszú utazásunk során.

Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 7. kép

A KOTOR 2, bár időben öt évvel az első rész után játszódik, történet szempontjából egy csavarral mintegy visszakanyarodik a mandaloriai háború végéhez, Revan és a Köztársaság a Malachor V bolygónál kivívott, hatalmas pusztítással járó végső győzelméhez. Időközben Revan ismeretlen okból a galaxis feltérképezetlen vidékére távozott, ahol nyoma veszett, az Ebon Hawk azonban, Revan hűséges droidjával együtt, ismét előkerül, fedélzetén új főhősünkkel, a korábban Revan mellett harcoló, ezért a Jedi Rendből száműzött Jedi-lovaggal, valamint egy titokzatos mentorral, Kreiával, kinek céljai nehezen átláthatóak. Noha az előzményekkel kapcsolatos információkra csak nehezen és igen lassan tehetünk szert, a történet előrehaladtával mind több és bizalmasabb tudással gyarapodhatunk, szövetségeseink és ellenségeink részéről egyaránt. Miközben folyamatosan menekülünk két Sith Nagyúr és ránk szabadított csatlósai, illetve a fejpénzre hajtó fejvadászok elől, meg kell találnunk az utolsó néhány életben maradt Jedi-mestert, hogy végre szembeszállhassunk a Köztársaságot, sőt minden élő organizmust fenyegető veszéllyel. Revan távozásának valódi célja azonban mindvégig rejtve marad, csupán annyi derül ki a történetből, hogy az űrnek azon része, ahová igyekezett, lehetséges módon az igazi Sithek birodalma, mely talán minden korábbinál elsöprőbb támadást készül mérni a galaxisra. A végső csata után a Jedi Tanács által kitaszított hősünk követi Revant az ismeretlen tartományba, ami igencsak kézenfekvő módon kínálja fel egy esetleges folytatás lehetőségét.


Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 8. kép

A spekulációk ellenére és sok rajongó bánatára azonban nem kaptunk KOTOR 3-at, viszont hamarosan érkezik a TOR, vagyis egyszerűen The Old Republic névre keresztelt MMORPG, amely megnyitja a mintegy három évszázaddal a KOTOR-játékok utáni világot az interneten egymás ellen vagy mellett küzdeni vágyó játékosok számára. Arra a régóta feszegetett kérdésre, hogy folytatódik-e a KOTOR 2 végén félbeszakadt történet, a fejlesztő Bioware egyik tervezője végül azt válaszolta, hogy igen, a TOR lesz a folytatás, s egyúttal a KOTOR 3, 4, 5, 6, 7. és 8. része. Hagyományos RPG tehát, úgy tűnik (sokak bánatára) nem készül többé a szériából, a Lucasarts inkább a jövedelmezőbbnek tekintett online játékmód felé fordul. Hogy mindent megtesznek a siker érdekében, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a játék elkészítését újfent az eredeti KOTOR-ért felelős, azóta többek között a Mass Effect 1-2 és a Dragon Age: Origins című szerepjátékokkal előrukkoló Bioware-re bízták, akik nem fukarkodnak a fejlesztési folyamat közben közzétett képekkel, videókkal és információkkal, melyek mind megtalálhatók a játék honlapján.

Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 9. kép

Hogy mi mindenre képesek a TOR népszerűsítése kedvéért, az jól lemérhető a közvetlen előzményeket Lance Henriksen narrációjával bemutató, művészi ábrázolásmóddal készült és időről-időre bővülő kisfilm-sorozatról, a fejlesztés egyes mozzanatait dokumentáló rövidfilmekről, vagy az egyes kasztokat, játékos által választható karaktertípusokat, illetve a változatosabbnál változatosabb bolygókat, helyszíneket bemutató, nagyfelbontású videókról, leírásokról. Az egymástól jól megkülönböztethető, jellegzetesen Star Wars-os világokon a játékos elé táruló, lélegzetelállítóan nagy nyílt terek, aprólékosan kidolgozott és megformált tájak és növényzet, valamint a hatalmas épületek között barangolva úgy érezhetjük, a környezet szinte magába akar szippantani, mintha erre volna szükségünk ahhoz, hogy teljesen elmerüljünk ama távoli galaxis magával ragadó univerzumában. A Bioware által kifejlesztett új motor láthatóan akció közben is elég jól teljesít (reméljük ez a kész játék esetében, online csatározás közben sem lesz másképp). A tökéletes játékélményre való törekvés abban is megnyilvánul, hogy külön hangsúlyt kapott a karakterek egyedisége. Ezt az a tény is igazolni látszik, hogy az egyes szereplők közötti interakciókat nem csupán feliratok, hanem minden esetben valódi színészek által megformált hangok és szavak formájában élvezhetjük, ami a dialógusok számát tekintve bőven több ezer vagy tízezer, ténylegesen elhangzó mondatot jelent.

Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 10. kép

És akkor a Deceived trailer-ként elhíresült, külön promóciós céllal készült, igen látványosra sikeredett előzetesről még nem is beszéltünk, mely akár önálló animációs rövidfilmként is megállná a helyét, sőt egyesek szerint még a Star Wars mozifilmek mellett sem kellene szégyenkeznie. Bár a videó hossza nem éri el a négy percet sem, a benne látható, egymást természetesen vérmentesen aprító Jedik és Sithek sokak számára akár hiánypótlóként is szolgálhatnak, miközben tanúi lehetünk a Jedi-templom és Coruscant, a Köztársaság fővárosa elestének. (Ki tudja, ezek a Sith-ek talán tényleg abból a titokzatos tartományból, az igazi Sith Birodalomból érkeztek, ahová Revan és a száműzött Jedi annak idején távozott, és ily módon a történet, még ha némi kihagyással is, valóban az eredeti KOTOR-játékok folytatásának tekinthető.) A jó és a rossz örök harca tehát ismét adott, a két oldalhoz pedig olyan kasztok képviselői csatlakoznak, mint a katona és a csempész, vagy a fejvadász és a birodalmi ügynök. Míg a Jedi-lovagok és tanácsadók, illetve a Sith harcosok és inkvizítorok az esetleges nézetkülönbségek vagy harc esetén az Erő által támogatott képességeikre is hagyatkozhatnak, a többi kaszt képviselői rendkívüli állóképességgel, más-más ügyességgel és fondorlattal igyekeznek felülkerekedni ellenfeleiken.

Star Wars The Old Republic előzetes előzetes - 11. kép

Azt csupán remélhetjük, hogy az egyes karaktertípusok közötti különbségek ellenére a köztük létrejövő interakciók és csaták megfelelően kiegyensúlyozottak lesznek, miáltal egyik kaszt felé sem dől túlságosan a mérleg nyelve. Ennek elkerülése érdekében a fejlesztők nyilván beépítenek néhány tulajdonságot és trükköt, melyek megoldják ezt a problémát. Amennyiben sikerül nekik, olyan játékot kaphatunk a pénzünkért, mely számtalan önfeledt kalandozással eltöltött órát ígér, rengeteg különböző új lehetőséggel. A TOR sikere esetén pedig abban is szinte biztosak lehetünk, hogy a Lucasarts által szorgalmazott következő MMORPG a Star Wars mozifilmek időszakában elhelyezett játék lesz, mintegy a hozzá fűzött reményeket be nem váltó Star Wars Galaxies újratöltött változataként.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

12 hozzászólás

BDSAeron

9 éve, 2 hónapja és 14 napja

Mekkorajó már hogy van 2 db E3-as trailere? az AC:BR pc-s verziójának a csúszása elbújhat emellett Ezek után már ajánlom hogy legyen jó!

válasz erre

x-play99

10 éve, 10 hónapja

Én a Star Wars:The force unleashed-et bírom.

válasz erre

DNS

10 éve, 10 hónapja

Úgy látszik, a KOTOR és a TOR kapcsolatával, illetve a Revannal és a Sith Birodalommal kapcsolatos teóriám végül tényleg beigazolódik

http://www.swtor.com/news/news-article/20100611_001

válasz erre

marco

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

DNS írta:
Hehe, az csak kb. 35 évvel A Jedi visszatér előtt volt, nem 3500 - azt meg nehezen hiszem, hogy ezek a huttok pár száz évnél többet éljenek, még Yoda is "csak" 900 esztendős volt Persze mindez nem zárja ki a lehetőséget, hogy egy hasonlóan kecses alak szerepeljen a játékban
De nem is értem minek köszönhető ez a hatalmas Jabba-rajongás
Hát ő a leggizdább gengszter a galaxisban!

válasz erre

DNS

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

marco írta:
Ott volt Jabba a Tatooine-on az Anakin féle versenyen is... Lehet, hogy benne lesz... Jó lenne.
Hehe, az csak kb. 35 évvel A Jedi visszatér előtt volt, nem 3500 - azt meg nehezen hiszem, hogy ezek a huttok pár száz évnél többet éljenek, még Yoda is "csak" 900 esztendős volt Persze mindez nem zárja ki a lehetőséget, hogy egy hasonlóan kecses alak szerepeljen a játékban
De nem is értem minek köszönhető ez a hatalmas Jabba-rajongás

válasz erre

marco

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Ott volt Jabba a Tatooine-on az Anakin féle versenyen is... Lehet, hogy benne lesz... Jó lenne.

válasz erre

DNS

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Vendég írta:
NAgyon jó játék lesz. remélem, jabba palotája is benne lesz, és fogja nyomni az énekes, azt nagyon bírnám!
Ööö, Jabba igazából nem a Régi Köztársaság, hanem a Star Wars-filmek idején éldegélt és trónolt, tehát ebben a formában én nem számítanék rá...
Huttok viszont már a KOTOR 1-2-ben is voltak, és annak ismeretében, hogy a fejlesztők mennyire szeretnek meríteni a korábban jól bevált matériákból, akár még valami hasonló is előfordulhat
Tatooine mint bolygó mindenesetre lesz a játékban.

válasz erre

Vendég

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

NAgyon jó játék lesz. remélem, jabba palotája is benne lesz, és fogja nyomni az énekes, azt nagyon bírnám!

válasz erre

Vendég

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Le fogja verni a wow egyeduralmát az biztos

válasz erre

marco

10 éve, 11 hónapja és 20 napja

Ezt én is különösen várom. Star Trek miatt én is le vagyok törve. Igen bejövős lett volna.

válasz erre

Vendég

10 éve, 11 hónapja és 20 napja

johetne már. a startreket is vartam, remelem ez nem jut arra a sorsra

válasz erre

Vendég

10 éve, 11 hónapja és 20 napja

Hú de jó lett ez az ajánló. Nagyon várom!

válasz erre
Star Wars: The Old Republic
nincs ár
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profilja