Pursuit Force: Extreme Justice előzetes

2008. január 07.
78.4321
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
A Taito 1988-ban megreformálta az akkori autós játékok piacát. Tette mindezt úgy, hogy semminemű technológia áttöréssel nem rendelkezett. Ugyanazt a kétdimenziós, sprite alapú megoldást alkalmazta, mint kortársaik, ahogyan például a SEGA Out Run-ja. Tehát a revolúció nem technikai oldalról történt meg. Egy roppantul egyszerű elgondolás, majd kivitelezés tette sokkal élvezetesebbé az átlag autóversenyzős játékoknál.


Mitől volt mégis akkora sikere? A Chase H.Q. felhagyott a szokványos megközelítéssel. Nem versenyzőként ültette a volán mögé a játékosokat, hanem a bűnüldözés felszentelt katonájaként. Minden pályának megvolt a saját bűnözője, aki előlünk menekült a civil forgalomban. Megkaptuk a parancsot és máris a nyomába eredhettünk, majd amikor beértük a delikvens járművet, annak leamortizálása volt a végső cél. Ehhez a saját autónkat kellett igénybe vennünk.


Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 2. kép

Ez a recept a siker ellenére szépen helyet is foglalt a süllyesztőben. A koncepció leporolására csak jóval később, a PlayStation Portable megjelenésével került sor. A Big Big Studios Pursuit Force játéka tagadhatatlanul a Taito klasszikusától vételezett ötleteket, persze a modern kornak megfelelő módon alaposan újragondolva és kibővítve az alapszituációt. A Pursuit Force is a nevében hordozza a játék lényegét. Üldöznünk kell a bűnt. Üldöznünk földön, vízen és levegőben. Az első rész csak mérsékelt sikereket zsebelt ugyan, ám a fejlesztők nem érték be ennyivel. Idejét látták elkészíteni a folytatást, ami ahogy az lenni szokott, nagyobb, hosszabb, izgalmasabb és tartalmasabb, mint úttörő előde volt. Hogy erre ezúttal mennyi kemény akcióra szomjazó gamer harap, az még a jövő titka.

Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 3. kép

A történet funkcionális. Érezhető, hogy csak töltelék jellege van a dolognak, ezért annak ismertetésébe nem is szeretnék belevágni. A világért sem akarom lelőni azt a kevés poént is, amit a story fordulatai adhatnak számotokra. Annyi a lényeg tömören, hogy egy több nemzetiségből és csoportból álló banda elkezd szervezkedni és feldúlja egész Capital City-t. Persze mindenki mást és máshol akar elérni, vagy megszerezni, ezért igencsak mozgalmassá válik életünk. Mi, az elit bűnüldöző szervezet parancsnoka kell, hogy szétcsapjunk a gang-ek között, hogy helyreálljon az áhított rend és béke Capital City-ben. Két visszatérő és három vadonatúj banda keseríti meg a életünket.

Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 4. kép

The Warlords: A csapat orosz zsoldos katonákból verődött össze, akik a hidegháborús fegyverek teljes arzenálját a birtokukban tudják. Képesek sebészi pontosságú katonai manőverek végrehajtására. Ők az egyik visszatérők az előző epizódból.

The Convicts: Ők egy börtönszökevény társulat, akik épp? csak, hogy meglógtak a legszigorúbban őrzött intézményből, máris újabb bűntényre készülnek. Bosszút esküsznek a bűnvadászok ellen. Ők a másik visszatérők.

Vipers: Korrupt rendőrök gyülekezete. Kezdetekben még segíteni kényszerülünk őket, de szép lassan lehull a lepel a kilétükről.

The Syndicate: A szindikátus emberei profi bankrablók, akik Capital City pénzére pályáznak. Nem hajlandók addig visszavonulni Angliába, amíg meg nem szerzik a kiszemelt zsákmányukat.

The Raiders: Modernkori kalózok, akik a vízi kereskedelmi útvonalakat fenyegetik állandó portyázásaikkal. Capital állam kereskedelmének veszélyeztetése a vád, ezért fogunk időnként a nyomukba eredni.


Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 5. kép

A hangsúlyt az "időnként" szó viseli a vállán. A küldetéseink helyszínei és körülményei ugyanis állandó jelleggel változnak. Változik a környezet, változik a küldetések végrehajtásának módja és mindig egy újabb megoldandó szituációval találjuk szembe magunkat. Ott vetnek be minket, ahol épp? a legnagyobb szükség van ránk. Az elit egységünk arra szakosodott, hogy minden helyzetben megállja a helyét. Rendőri köteléken belül szolgálunk, ám sokkal inkább vagyunk univerzális katonák és kommandós osztag, mint a rend hagyományos értelmében vett védelmezői. Hol gyalogosan, hol pedig a járművek széles arzenálját segítségül hívva látunk neki az adott bevetésnek.

Minden küldetés előtt a parancsnok tart eligazítást az incidensszobában és kiosztja a feladatokat. Sokszor mi választhatjuk meg szabadon, hogy a kialakult konfliktus helyzeteket milyen sorrendben szeretnénk megoldani. Ez teszi olyan változatossá a játékmenetet. Nem fogjuk a felénél megunni és félrehajítani, mert minden küldetés más és más lesz, így addiktív szórakozást nyújt hosszabb távon. A feladatunk nem csak a véget nem érő üldözésekből fog állni. Időnként védelmeznünk is kell különböző személyeket, objektumokat és járműveket. Akad viszont olyan is, hogy konkrét létesítményeket kell megsemmisítenünk, szétlőnünk és felrobbantanunk.

Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 6. kép

Járműves bevetések a szárazföldön: A legtöbbször valamiféle közlekedési alkalmatossággal szegődünk a bűn nyomába. Két energiakijelzővel rendelkezünk, melyből az egyik a járművünk állapotát, míg a másik a testi épségünket mutatja. A Pursuit Force különlegessége a menet közbeni járműváltás lehetőségében rejlik. A bűnözők járművei mellé hajtva módunkban áll átugrani, hogy a saját járgányukban likvidáljuk őket, majd a volán mögé pattanva máris folytathatjuk tovább az üldözést az új verdával.

Ez a lehetőség jól jön akkor is ha a mi verdánk már nem bírja a kiképzést és nem áll módunkban helyreállítani az elszenvedett károkat. Van egy úgynevezett igazság szintmérőnk, amit az ellen likvidálásával tudunk állandó jelleggel töltögetni, amit aztán szabadon felhasználhatunk menet közbeni járműjavításra, életerőtöltésre, vagy éppen egy speciális mutatvány kivitelezésére. Ez utóbbi akkor hívható elő, ha teljes igazsággal rendelkezünk. Ilyenkor például, lelassul az idő az ugrás pillanatában, és már a levegőből kivégezhetjük a száguldozó gang tagokat. Látványos móka, érdemes lehetőség szerint sűrűn alkalmazni.


Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 7. kép

Járműves bevetések vízen és levegőben: A vízi bevetések gyakorlatilag majdnem teljesen megegyeznek a szárazföldivel, csak itt a közeg miatt nehezebb lesz a manőverezés. Felpattanhatunk jet ski-re, légpárnásra, vagy akár egy szélsebes motorcsónak fedélzetén is téphetjük a habokat. Az adott járműveket nem minden esetben mi vezethetjük, mert adódnak olyan helyzetek, amikor nekünk csak a fegyverzet kezelése a feladatunk. Ilyenkor egy társunk veszi át a jármű feletti irányítást. Ez a szituáció a szárazföldön is sűrűn előfordul majd. A légi mutatványok pedig egy helikopter segítségével hajthatók végre. Számomra ez volt az egész játék legélvezetesebb és egyben leglátványosabb összetevője.

Felemelő érzés az autópálya felett repülni és szórni a golyózáport az úton haladó gengszterekre. A helikoptert nem mi vezetjük, az kötött pályán halad, így nekünk a gépágyú kezelése jut majd ki a melóból. Vigyázzunk, mert a fegyverek túlmelegedés után pár másodperc erejéig inaktívvá válnak.


Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 8. kép

Gyalogos bevetések: A gyalogos bevetés a játék leggyengébb pontja. Az adott helyszínek erősen korlátozott mozgásszabadsággal bírnak és túlságosan lineárisak is, viszont én jó dolognak tartom, hogy az állandó adrenalin dús száguldás fáradalmait egy kissé nyugodtabb körülmények között pihenhetjük ki. Színesíti az egyébként is sokoldalú játékélményt. Fedezékbe vonulni természeten lesz módunk. A mesterséges intelligencia a sárba taszítja a Pursuit Force nevet ezen küldetések alatt. Nagyon bután viselkednek a ránk pályázó ellenfelek. Miért rohan valaki egy ütlegelő eszközzel teljes erejéből felém, miközben én maximális tűzerővel támadom?

Viszont ha már közelebb jött, átválthatunk közelharc módba. A megjelenő gombkombinációkat kell időre beadni, és ha ez megvan, akkor emberünk megbilincseli a delikvensét.

Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 9. kép

Ezek voltak az alap szituációk, de egy percig se higgyétek, hogy ezzel minden részletére fényt derítettünk. Korántsem. Meg fogtok lepődni, hogy milyen egyéb hajmeresztően extrém helyzetekbe, akciókba és tűzpárbajokba fogtok keveredni. Pörgésből, hatásvadász hollywood-i gegekből csordulásig van töltve az anyag. Láthatjuk az eddig leírtakból, hogy mennyire sokrétű és változatos a játékmenet.

Mindezt megfejelendő, a készítők implementáltak egy karakter/eszközfejlesztési opciót is, melyben négy különböző tulajdonság építhető magasabb szintre. A térképen egy állandó pont lesz a laboratórium, ahová betérve lehetünk gyorsabbak erősebbek és hatékonyabbak, persze nem osztogatják csak úgy ingyen az upgrade-eket. Fejlődik a közelharci készségünk, csökken a fegyverek újratöltési ideje, nő a járműveink gyorsulása, végsebessége, valamint "döngölési" képessége. Ez utóbbit az ellenséges golyóálló, zárt kabinú járgányok ellen használhatjuk fel hatékonyan, mivel más opciónk ilyenkor nem marad. Addig döngöljük jobbról-balról amíg, az rommá nem törik, akárcsak anno a Chase H.Q.-ban tettük.


Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 10. kép

A grafikai tálalás erős kettősséget mutat. Néhol rettenetesen elnagyolt, néhol pedig szemet gyönyörködtető a látvány. A helikopterből elénk táruló panoráma például eszméletlenül bitang, de ennek vannak ellenpólusai, mint néhány vérszegény gyalogos misszió. Azonban ha nem folyton csak arra figyelünk, hogy mi mekkora felbontású textúrával van borítva, vagy, hogy éppen hány épület tűnik fel a horizonton hirtelen a nagy semmiből, akkor egy erős közepesnek fogjuk érzékelni és kellemes vizuális emlékeket fogunk őrizgetni a mellette eltöltött órákról. Ha minden áron érzékeltetni szeretném és ezt egy hasonlattal tudom csak prezentálni, akkor valahová a Burnout Legends közelébe raknám le, mint grafikai hovatartozás. Az engine-nel viszont abszolút nincs probléma, folyamatosan dolgozik, és gyors képfrissítést varázsol az ámokfutásaink alá.


Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 11. kép

Azt hiszem, hogy a legnagyobb meglepetést időszerű, sőt mi több illendő volna leleplezni. A Sony nagyon nagyvonalú volt a hazai közönséggel és vette a fáradtságot ahhoz, hogy az egész anyagot egy az egyben lemagyarítsa. Nem látom a meghökkent tekinteteket. Akkor pontosítok. Teljes mértékű magyar szinkron kapott helyet az UMD-n. Hihetetlen! A kedvenc marokkonzolunk szorongatása sohasem volt még ilyen élvezetes móka. Az, hogy végre a saját anyanyelvünkön kommunikál velünk egy PSP-s anyag, egyszerűen leírhatatlan érzés, még akkor is, ha hagy némi kívánnivalót maga után némely szinkronszínész teljesítménye.

Amekkora feeling és mérföldkő volt az első magyar nyelvű FIFA az asztali PléjStáción, akkora áttörés ez most a kis mobil játékalkalmatosság történelmében. Becsüljük meg, mert ki tudja, hogy mikor vehetünk ismét a kezeink közé egy szinkronizált PlayStation Portable játékot.

Pursuit Force: Extreme Justice előzetes - 12. kép

Adós vagyok még egy végső konzekvenciával, amit most rögtön le is vonunk. Klasszul sült el a Pursuit Force, nagyon klasszul. Nem szabad véresen komolyan venni. Egy könnyed arcade stílusú akciónak szánták és ebben a ?skatulyában? érzi a legjobban magát. Van benne adrenalin adag, üldözés, akció, némi humor, pörgés, változatosság és a felbukkanó BOSS-ok elleni küzdelmek során egy cseppnyi taktika is bejátszik a remek összkép kialakításába.

Multiplayer-ből csak offline verzió van, tehát össze kell röffeni a társaságnak, ha megéhezel egy kis többszereplős szórakozásra. Ismét egy jeles hordozható akciójátékkal lettünk gazdagabbak és szerethető játék minden hibája ellenére.
13 hozzászólás

tommygarros

11 éve, 3 hónapja és 20 napja

Attom röhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 2 hónapja és 26 napja

ez jó játék föleg a nagy ugrásokalmosolygó smileymosolygó smileymosolygó smileyröhögő smileykacsintó smileynyelvnyújtó smileymeglepett smiley

válasz erre

FutuRetrO

17 éve, 5 hónapja és 11 napja

Szia! Üdvözlünk sok szeretettel a Game Channel Online-on!
Mi elsősorban egy játék magazin vagyunk, így itt tudsz informálódni, teszteket és cikkeket olvasgatni, fórumozni, de letölteni nem.

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 12 napja

itt uj vagyok és nem tom hogy kell letölteniszomorú smileyszomorú smileyszomorú smileyszomorú smileyszomorú smileyszomorú smileyszomorú smileyszomorú smileyszomorú smileyszomorú smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 18 napja

**** mert nem tom milyenmeglepett smileymeglepett smileymeglepett smileyszomorú smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 27 napja

Vendég írta:
rosz játék
kacsintó smileynyelvnyújtó smileymeglepett smileyszomorú smileymeglepődött smileyröhögő smiley
rossz helyesírás.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 5 hónapja és 27 napja

rosz játék
kacsintó smileynyelvnyújtó smileymeglepett smileyszomorú smileymeglepődött smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 10 napja

hogy indul

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 10 napja

hogy indul a játék

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 16 napja

Pörgős, remek hangulat, SZINKRON!, élvezhető grafika... szerintem remek game!

válasz erre

1120@citromail.hu

17 éve, 6 hónapja és 26 napja

tök ****a

válasz erre

Tottera

17 éve, 7 hónapja és 10 napja

Ez nem \"gagyi grafika\", hanem egy sokat használt, sok játékban jól bevált grafikus motor. Nézd csak meg a textúrákat, az autómodellek alakját, kialakítását. Persze, ettől még lehet a játék rossz, de a cikket olvasva én ebben kételkedek. A magyar szinkron, a humor, a terep, a taktikázás lehetősége, \"igazságszint-mérő\" stb. megvan benne, és ezek a jó pontok. A grafika nem az első helyen szerepel a kívánságlistámon.
A többi témában egyetértek. kacsintó smiley


válasz erre
12a(z) 2 -ből
Pursuit Force: Extreme Justice
nincs ár
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja