Jak 2: Renegade előzetes

2003. december 25.
79.8161
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Angrybeaver profilja, adatai
Angrybeaver
A nyári uborkaszezont követően, az ősz bővelkedni fog jobbnál-jobb játékokban. Az E3-mon már bemutatták az őszi-téli megjelenésű csemegék nagy részét, javarészt már félkész állapotban. Sok játéknak született folytatása, ezek közül is kiemelkedik a Jak 2: Renegade, ami a nagy sikerű Jak and Daxter: The precursor legacy második része. A fejlesztő csapat, a Naughty Dog már eddig is lerakott az asztalra néhány szenzációs játékot. Az ő nevük fémjelezte a Crash Bandicoot sorozatot ami PS-re jelent meg. Az első részt 94-ben adták ki és több mint 22 millió darabot adtak el belőle világszerte.



Jak 2: Renegade előzetes - 2. kép

A CB abszolút klasszik típusú game, leginkább talán a Sonic-hoz lehetne hasonlítani: végig kell zúzni a pályákon, gyűjtögetni az életet adó almákat és a végén megküzdeni a főellenséggel; nem a harcra volt kiélezve a dolog. Talán pont emiatt, a sorozat többi darabja is méltán lett népszerű, öregbítve ezzel a csapat hírnevét. Crash a róka (egyáltalán nem hasonlít ugyanis bandikutra, az sokkal kisebb), mára klasszikussá vált és kalandjai folytatódtak PS2-őn is, de már nem a pajkos kutya gondozásában, sajnálatosképp nem is lett akkora durranás. A Crash-széria után valami új ötlettel akart előrukkolni a gárda, kicsit pörgősebb, nehezebb és izgalmasabb produktummal: ennek eredményeképpen megszületett a Jak and Daxter, ami a mai napig az egyik legsikeresebb akció-platform játék.


Jak 2: Renegade előzetes - 3. kép

Az akció-platform annyit takar hogy harcolni és ugrabugrálni egyaránt kell. Maga a platformjáték elnevezés onnan ered hogy különböző távolságban lévő platformokra (emelvény) kell átjutni. A sztori: két jóbarát, Jak a hallgatag és a szómenésben szenvedő Daxter, rossz helyen és rossz időben, a lurkerek szigetén szimatol a gonoszok után. Daxter a nagyszájú figura pechjére beleesik egy tartályba, ami ún. sötét eco-t tartalmaz. Amikor kimászik, elszörnyedve látja hogy menyétté változott. Ezek után a cimborák elindulnak ellenszert keresni, eközben összeakadnak egy öreg bölccsel és a lányával, akiktől megtudják hogy a gonosz elrabolta a többi világ bölcsét és csak az ő együttes segítségükkel lehet Daxtert visszaváltoztatni.


Jak 2: Renegade előzetes - 4. kép

A feladat tehát adott: megmenteni a világot és a bölcseket hogy Daxter visszanyerje eredeti formáját.
A játék hatalmas sikert aratott 2001-ben és azóta is tart ez a diadalút. Egyértelmű volt tehát hogy készülnek belőle további részek. A Jak 2, októberben került piacra konzolon (a PC verzió 2004 elején várható), de az E3-mon már volt játszható verzió. A történet némiképp komolyabbra sikerült az előzőnél: Jak és Daxter találnak egy teleportot, ami 500 évvel előre repíti őket az időben egy idegen városba. A városban bizonyos Praxis báró zsarnokoskodik és fémszörnyek terrorizálják a lakosságot. Jakot elfogják és két évre bebörtönzik,ahol a sötét eco-val kísérleteznek rajta. Daxter megússza a sittet, később segít barátjának megszökni. A szabadulás után Jaknak két célja van: bosszút állni a bárón és hazajutni. Egy titokzatos kő is bekerül a képbe,amit egy ártatlan gyermek, a város igazi ura tud csak használni. Ez a kő képes megnyitni a teleportot ami hazajuttathatja a párost. A cselekmény tehát eléggé szövevényesnek igérkezik és nem fogja nélkülözni a misztikus elemeket sem.


Jak 2: Renegade előzetes - 5. kép

A sztoriból kitűnik hogy ez a rész sokkal komorabb, érettebb mint az előző. Külföldön valószínüleg korhatáros cimkével fogják ellátni (T-rated:12 éves kortól fölfelé ajánlott). A Precursor legacy-ban megismert vidám természeti világot itt felváltja egy sötét hangulatú táj. A színek közül leginkább a fekete és kék dominálnak, kissé nyomasztó ipari létesítmények képei. A főhős is felnőttesebb külsőt kapott: Jak már nem az az elf-tinédzser, kissé férfiasabb jelenség lett. Daxteren nem látszik az idő nyoma, ugyanaz a kötekedő szőrcsomó mint eddíg. Nyilvánvalóan egy idősebb korosztályt akartak mecélozni a készítők, anélkül hogy száműzték volna a(néha kissé fekete) humort.
A játszható demon a hivatalos trailer és két kisebb pálya található. A "pumping station" amolyan gyakorlópálya, öt, metalhead-nek nevezett robotot kell likvidálni, egy idősebb fazon segítségével (tisztára mint Jak öregebb kiadásban). Közben rosszindulatú rágcsálók is ránk támadnak, és az öreg harcost is meg kell védeni, ugyanis nemcsak a mi, hanem az ő halála esetén is vége a játéknak. A másik pálya a "strip mine" névre hallgat, itt szintén porrá kell zúzni az ellenséget és használhatjuk a légdeszkát, ami a hatalmas szakadékoknál jó szolgálatot tesz.


Jak 2: Renegade előzetes - 6. kép

A játék számos újítást tartalmaz: az első részben némaságra kárhoztatott Jak végre hangot kapott. Lehetőség van fegyverhasználatra: négyféle fegyvert vethetünk be a rosszak ellen, amelyek fejleszthetők is és ha megszereztük valamelyiket az a játék végéig megmarad. De a csúcs: Jak át tud változni Dark Jak-ké, köszönhetően a sötét eco kísérleteknek. A Jak and Daxter-ben is lehetett különféle eco-kat gyűjteni, amelyek sokféle képességgel ruházták fel a főhőst, a sötét eco viszont azonnali letális reakciót váltott ki. A mostani játékban csak sötét eco-t lehet gyűjteni(a megölt ellenségekből nyerhető) de ez igen hasznos lesz: ebben a formában Jak sokkal erősebb, szinte elpusztíthatatlan. Több életereje van a figuráknak és végre vannak olyan feladatok amelyeket Daxterrel kell végrehajtani aki eddíg csak a szövegelésben jeleskedett. Ezenkívül különféle járműveket is igénybe vehetünk (akár el is lophatjuk azokat): autókat, légdeszkákat, amiket bevethetünk harcban, versenyben, esetleg Jak imponálhat a trükkökkel a hölgyeknek. A járművek megrongálódhatnak vagy felrobbanhatnak ha nem vagyunk óvatosak. A platformjátékoktól szokatlan, interaktív környezet miatt, sokan a GTA3-hoz hasonlították a Jak2-őt, amit a Naughty Dog nem utasított el, bár a hasonlóság itt valószínüleg ki is merül, hiszen a Jak 2 elsősorban gyerekeknek készül és közel sem tartalmaz annyi erőszakot mint a GTA3. És persze semmi köze a valós élethez.


Jak 2: Renegade előzetes - 7. kép

A külcsínről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A terep fantasztikus, gyönyörűen néz ki. Hatalmas bejárható területek voltak az előző részben is, zéró töltési idővel, de a Naughty Dog most még nagyobb és látványosabb pályákat igér: legalább háromszor-négyszer nagyobbak lesznek és tizenhat ilyen pályán kalandozhatunk majd. A karakterek még szebben lettek kidolgozva,12,000-15,000 poligonból állnak, a szájmozgások tökéletes szinkronban vannak a beszéddel, a mozgások összefüggőbbek lettek. A napszakok folyamatosan változnak, az alkonyat vagy a napsütés hihetetlenül élethű és elképesztő hangulatot varázsol elénk. A képernyőn sok-sok figura van jelen egyszerre, mind egyéni mozgáskultúrával, anélkül hogy a játék lelassulna vagy beszaggatna. A játék egyébként a régi grafikus motorját használja de finomítottak rajta és új effektekkel spékelték meg. A frame rate félelmetesen gyors (60 fps), real time cinemák színesítik a cselekményt. Ezekből a kis bejátszásokból teljesedik ki a történet, ugyanakkor rengeteg poént tartalmaznak, Daxter beszólásainak külön fejezetet lehetne szentelni.


Jak 2: Renegade előzetes - 8. kép

Maga a játékmenet misszióalapú mint azt megszoktuk, ugyanakkor nem lineáris: sokszor kell visszabaktatni egy-egy pályára ha meg akarunk csinálni egy feladatot. Megváltozott viszont a gyűjtögetés lényege: már nem kell fizetőeszközt szedegetni. Igazából nem kötelező semmi: ha kedvünk tartja, gyűjthetünk mindenféle cuccot-fegyvert, ammot, ecot- de nem muszáj, a játékmenet szempontjából nem létszükséglet. Ami fontos, a város többi részébe vezető ajtók kulcsainak megszerzése. Nehezebbek lesznek a feladatok-az első részben is akadtak izzasztó dolgok-de ez nem von le a játék értékéből, inkább inspiráló.
A hangulathoz szervesen kötődik a zene és az egyéb hangeffektusok. A játék támogatja a Dolby Pro Logic II rendszert, a legtökéletesebb hatást így élvezhetjük, de enélkül sem lesz hiányérzete senkinek. A szinkronhangok mókásak és karakteresek, tökéletesen illeszkednek a figurákhoz. Pl. az első részben a főgonosz szinkronja Dee Snider, a legendás Twisted Sister együttes énekese volt.


Jak 2: Renegade előzetes - 9. kép

Az irányítás ugyanolyan jó mint az első részben, teljesen játékosbarát, nincsenek bonyolult gombkombinációk rendelve egy-egy mozdulathoz. A fegyverzet használata is egyszerű, teljesen kézreáll. A kameraállásokat kedvünk szerint szabályozhatjuk, nincsenek lehetetlen nézetek, ráadásul a kamera néha "beáll" a legoptimálisabb nézőpontba, ami még jobban segíti a játékost. Multiplayer játékmódra valószínüleg most sem lesz lehetőség, ez általában jellemző a platformjátékokra, de a játék annyira összetett és izgalmas hogy egyedül is tökéletes élményt biztosít. A készítők 20-30 óra tiszta játékidőt jósolnak elsőre (további végigjátszásoknál ez ez idő jelentősen csökkenhet), ebből is látszik hogy a fejlesztők kitettek magukért.
Egy szó mint száz, egyszerűen nagyszerű lesz ez a game, méltó a Naughty Dog hírnevéhez és eddigi alkotásaihoz. Már nem kell sokat várni hogy újra részt vehessünk a dinamikus duó kalandjaiban. A műfaj rajongóinak egyenesen kötelező darab, akik pedig nem kedvelik ezt a kategóriát, azoknak ajánlom figyelmébe- garantáltan meg fog változni a véleményük.

További képek a játékból:

Jak 2: Renegade előzetes - 10. kép


Jak 2: Renegade előzetes - 11. kép



Jak 2: Renegade előzetes - 12. kép


Jak 2: Renegade előzetes - 13. kép



Jak 2: Renegade előzetes - 14. kép



Jak 2: Renegade, ami a nagy sikerű Jak and Daxter: The precursor legacy második része. A fejlesztő csapat, a Naughty Dog már eddig is lerakott az asztalra néhány szenzációs játékot. Az ő nevük fémjelezte a Crash Bandicoot sorozatot ami PS-re jelent meg. Az első részt 94-ben adták ki és több mint 22 millió darabot adtak el belőle világszerte. '>
33 hozzászólás

Milu86

10 éve, 8 hónapja és 20 napja

Az életbe nem hallottam erről a játékról még. Lehet beszerzem és meglesem, mert screenshot-ok alapján nem lehet rossz annyira mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 9 hónapja és 27 napja

tecik nagyon jobanmintbármás de vanak igazi csalások ksz kőr ijes mimosolygó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja

Én az oszese játékot ami PS2-re van.remélem még lesznek jobbak mint a Jak and Daxter the lost frontiner.CSAK IGY TOVÁBB.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja

potyogni fognak az égből a Jak játékokmenő smileymenő smileymenő smileymenő smileymenő smileymenő smileymenő smileymenő smileymenő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja

remélem be lehet kuldeni a saját jak formát.Mert van egy jo ötletem.A gyártónak uzenem hogy a 0908808664-en keraesenek kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja

a naughti dog a jak játékok kiadását nem fogják abba hagyni.SZERINTEM menő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 5 napja

szerintem a naughti dog fog még kiadni jak játékotröhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 6 napja

Vendég írta:
köszönöm! meg tudja valaki hogy lesz-e a jakx után folytatás?
szerintem lesz még sok fojtatás mert én hiszek benne hogy lesz
röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 6 napja

ez egy bombasztik játék én már az összesset átvittem nagyon tetszettröhögő smileymenő smileymosolygó smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 6 napja

nagyon jo játék engem is meglepett amikor elkeztem játszani akkor nagyon belemerültem szinte nem is akartam felállni előle nagyon jó játékröhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 24 napja

lessz egy új jak and datxer a cime jak and daxter lost forienter én láttam már videokat rola de psp re és ps2 re is ki fogjönni összel de ps3 ra isröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 1 hónapja és 11 napja

én már mindet lejátszotammenő smileyröhögő smiley

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Jak 2: Renegade
nincs ár
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja