Fallout 3 előzetes

2007. október 25.
75.9131
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
Rengeteg pletyka, találgatás és egy befagyasztott projekt után végre felszállott a fehér gombafelhő. Régóta bizonyos már, hogy megjelenik a Fallout harmadik felvonása. A posztnukleáris történet újabb epizódja gyökeres változásokat hoz a sorozatban, a játék leginkább az előző részek és az Oblivion keresztezése lesz, egy nagy adag radioaktivitással fűszerezve.


Vault 101 - menedékhely a háború után, apró sziget a nagy semmi közepén, maga az újkori paradicsom a kinti világhoz képest. Egykori óvóhely, mely a Washingtonból menekült túlélők mentsvára volt, később a kietlenség fővárosa lett. Az emberi civilizáció fennmaradt ugyan, de olyan mélyre süllyedt mint soha azelőtt. Az ember keze nyomán kegyetlen és ijesztő hellyé lett a föld az atomháború után, a túlélők pedig lesüllyedtek az ösztöni viselkedés szintjére. Az egyetlen reménysugarat az óvóhelyeknek szánt, kolóniákká fejlődött városok jelentik (vault). Az ott élőket drákói szigorú törvények kötik a vault-ok sterilitásának fenntartására, ami esélyt jelenthet a túlélésre, egy kifordított, de emberhez méltóbb életre.

Fallout 3 előzetes - 2. kép

Tényleg eléggé lehangoló lehet egy ilyen atomháború utáni világ, mint amilyet anno a Mad Max-ben vagy a Falloutban elénk festettek. Mel Gibson ámokfutása a Mad Max-ben mára inkább már megmosolyogtató, de ha ez adott ötletet a Black Isle fejlesztőinek mintegy bő 10 éve a Fallout első részének megalkotására, akkor jelentősége vitathatatlan. Az igazság az, hogy nem tudok nem elfogult lenni a Fallouttal kapcsolatban, elvégre is minden idők egyik legjobb RPG sorozatáról van szó. Nagyszerűen sikerült mindkét előző rész, talán a hangulatuk volt az ami leginkább megfogott, hála a posztnukleáris világ siralmas látványának és az agynémító zenei aláfestésnek. Kissé talán perverznek hangzik, de a korábbi részek nyomasztó hangulata volt az ami engem személy szerint sugárfertőzés módjára beszennyezett.


Fallout 3 előzetes - 3. kép

De említhetnénk még az eltalált és egyedi karakterfejlődést, a körökre osztott harcrendszert, és még jó néhány dolgot ami a sorozatot jellemezte, így a töménytelen mennyiségű bug is. Emlékszem például a második rész megjelenése után rögtön meg is jelent a hibák kijavítására hivatott patch, mintegy 40Mb körüli méretben, amely terjedelem akkoriban általános hüledezésre adott okot. Tény, hogy a játék nem szerénykedett az ilyesfajta hibákkal, de a fanatikusabbja annyira bele tudott feledkezni, hogy ordító nagy bugok - amik más esetben kapásból reinstalláláshoz vezettek volna - pajkos kis szépséghibának tűntek csupán. (Ezt saját tapasztalatból tudom.)

Volt például olyan, hogy a sivatagban való barangolás megkönnyítésére beszerzett autóm egyszerűen "kettészakadt": A tárgyakkal teli csomagtartó, az autó utolsó harmada egyszerűen ottmaradt a sivatagban, az autó pedig két kerékkel érkezett a célállomásra, mint valami bicikli és ott is maradt... (No, itt már az én számat is elhagyta egy-két enyje-benyje, ugyanis felelőtlenségemnek hála ezután újra kellett kezdenem a játékot.)

Fallout 3 előzetes - 4. kép

Az anekdotázás helyett azonban illő lenne végre bemutatnom, mit is ígér az új rész. Először is senki ne számítson klasszikus értelemben vett folytatásra. Azaz az előző részeket akár el is felejthetjük a játék sztorija szempontjából, a Fallout 2 történései után járunk sok-sok évtizeddel. Értelemszerűen a játék főhősét sem ugyanaz a karakter alakítja, mint ezek előtt. Az otthonunkként szeretett 101-es vault-ot már senki sem hagyta el jó ideje.

Mikor aztán főhősünk kénytelen-kelletlen útra indul eltűnt apja felkutatásra, átvillan rajta a szörnyű felismerés: A 101-es óvóhely az egykori főváros, Washington területén van. Persze a háború némileg "átrendezte" a városképet, de a város emblematikus épületei még fellelhetőek. Burokban felnőtt hősünk kissé nehezen tud megbarátkozni a külvilág borzalmaival, de nem mond le apja (Liam Neeson) felkutatásáról... Gyaníthatóan eztán mindenféle bonyodalmakba keveredünk majd a történet előrehaladtával, de kb. ennyi a sztori prológja.


Fallout 3 előzetes - 5. kép

A közzétett képeket böngészve még a legfinnyásabbja is elismerően csettinthet. Igen, valahogy így kellene kinéznie egy magára valamit is adó RPG-nek az Oblivion után, 2008-ban. Nem véletelenül említem az Obliviont, elvégre is az új Fallout ennek a játéknak a grafikus motorját használja majd. Első látásra akár egy FPS-nek is tűnhetne a játék, de annál sokkal többet ígér, ráadásul akár harmadik nézetből is végigtolhatjuk, ha minden igaz. Ami viszont leginkább megkülönbözteti egy átlagos akció/RPG-től, az nem más, mint a körökre osztott harcrendszer. Körökre osztott FPS...Erre varjatok gombot!

Mint korábban is, ebben a részben is az akciópontok szabják meg a mozgásterünket majd, a pontok taktikus felhasználása lehet a győzelem kulcsa. Értelemszerűen a különböző akciók különböző mennyiségű pontot vonnak le egy-egy körben. Akik játszottak valamely előző résszel, azok bizonyára tudják hogyan néz ki a harc a játékban, a jelek szerint ez nem fog sokat változni.

Továbbá szintén ismerős lehet a Pipe-boy, ami egy PDA-szerűség, és karakterünkről közöl információkat. Tulajdonképp egy karakterlap. Ennek segítségével léphetünk szintet, valamint infót szolgáltat a választható speciális képességekről, amelyek a szintlépésekkor kapott extra pontok után járnak. Ezek alkalmasak például a célzóképesség javítására, műszaki vagy orvosi ismeretek elsajátítására, vagy épp karakterünk testi erejét hivatottak feltápolni. Felsorolni is nehéz lenne ezeket, de kétségtelen, hogy akad közöttük haszontalan is.

Tudatosan választva ezekből a lehetséges képességekből azonban eldönthetjük milyen irányba szeretnénk fejleszteni karakterünket. Ez egy sarkalatos pontja a játéknak, az ész nélküli karakterfejlesztés ugyanis később visszaüthet a játék előrehaladtával. A tapasztalati pontok értelemszerűen a teljesített küldetések és a legyőzött ellenfelek után járnak. Ahogyan azt megszokhattuk, főküldetéseink megoldásával juthatunk előrébb a történetben, a mellékküldetések megoldásával pedig plusz tapasztalati pontokat gyűjthetünk, valamint korlátozottan alakíthatjuk a történetet.


Fallout 3 előzetes - 6. kép

A sugárzás egészen fura dolgokat művelt a kinti világban. A kintrekedtek jó része mutánsokká vált, egészen eltorzult figurákkal lesz dolgunk a játékban. Ezek többnyire barátságtalanok lesznek főhősünkkel, ezért aztán nem lesz ritka a konfliktus a játékban. Az ellenfelek szétröpülő testrészei pedig nem mesekönyvbe illő jelenetek, márpedig ilyet is lehet majd látni bőven a játékban, ráadásul meglehetősen kidolgozott grafikai megvalósításban, így horrorisztikusabbnak ígérkező jelenetek is helyet kapnak egy-egy ellenfél kiirtásakor. Persze nem hiszem, hogy ez bárkit is megbotránkoztat manapság, csupán a pacifista olvasókat próbálom ily módon eltanácsolni attól, hogy valaha is a játék közelébe merészkedjenek. A készítők hangsúlyozták, hogy a közölt képek valódiak, azaz valahogy így néz majd ki a játék.

A másik dolog amire a fejlesztők büszkén hívták föl az újságírók figyelmét az nem más mint, a hatalmas játéktér, a bebarangolható terület nagysága. Ráadásul mindezt változatos tájakon, részletes kidolgozottság mellett tehetjük. A projekten közel 100 ember dolgozik immár harmadik éve, és meglehetősen optimistán nyilatkoznak a vezető fejlesztők a fogadtatást illetően, és soha nem restek elismételni, hogy az Oblivion sikerének megismétlése a cél, ami a zenei aláfestésen biztosan nem múlik majd. A 40-es és 50-es évek melankolikus világából érkeznek a zenék, slágerdömpingre senki ne számítson, ez nem az a műfaj! Visszaköszön néhány ismerős dal az elődöktől, és visszahallottam valamelyik trailerből azt a kesernyés ízű mondatot, ami azóta már szállóigévé vált, vagyis: "War, war never changes."


Fallout 3 előzetes - 7. kép

A harmadik rész kikerül majd PC-re természetesen, valamint Xbox 360-ra és PS 3-as is. Gépigényről még korai lenne beszélni, az azonban bizonyos, hogy nem lesz többjátékos üzemmódja, de borítékolható, hogy újra lesz multiplayer-re készülő része a játéknak, amennyiben a harmadik rész sikert arat. Szerény személyem meg van róla győződve, hogy a játék hihetetlenül népszerű lesz. (Hacsak valami szarvashibát nem vétenek a fejlesztők.)

Fallout 3 előzetes - 8. kép

Aki esetleg kíváncsi rá, hogyan nézett volna ki eredetileg a Fallout 3 a Black Isle égisze alatt, az letölthet egy tech-demo verziót a meg nem született játékból, de ez mindössze annyit kínál, hogy bejárhatunk benne egy-két utcát és hidegre tehetünk pár szakadt tagot; ráadásul tömény bug az egész, ezért is óva intenék minden jóérzésű embert, hogy ennek a valaminek a letöltésére vetemedjen, inkább várjátok meg a következő év őszét!
9 hozzászólás

tommygarros

11 éve, 4 hónapja és 21 napja

Imádom a Bethesda-s RPG-ket a Fallout 3bból is jót hozott ki

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 7 hónapja és 15 napja

[Tiltott felhasználó!]

BDSAeron

13 éve, 5 hónapja és 12 napja

Szerintem zseniális lett. Hozta azt a szintet amit a Bethesdától vártunk. De akkor sem veri meg az Elder Scrolls szériát

válasz erre

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 22 napja

sok játékal játszotam de a fallout3 a alegjobb még akoris ha elfelejtem elmenteni
ja nincsis memoria kárytám

válasz erre

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 22 napja

szerintamkirály

válasz erre

Vendég

17 éve, 9 hónapja és 5 napja

Ezek a játékok kök ****ok inkább nézek másikat.Még azt sem írják ki hogy auauauauauauau

válasz erre

Vendég

17 éve, 9 hónapja és 27 napja

Annó az első rész megismerése után TELJESEN megfertőzött a Fallout. A második részt kb.3-4 évig játszottam újra és újra!!! Minden érdekelt amit ki lehetett hozni belőle! Ezek után gondolhatjátok mennyire várom már a harmadik részt! Betegesen jó ennek a játéknak a világa! Remélem az új rész is híven tükrözi majd milyen is az EMBER belül.

válasz erre

Vendég

17 éve, 11 hónapja és 5 napja

rahjátok be a kaptár 3 kőszimenő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 11 hónapja és 8 napja

Várom már a megjelenést...

válasz erre
Fallout 3
17.000 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljaTommy profilja