Yoshi's Woolly World teszt

2015. július 12.
70.4681
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Balaar profilja, adatai
Balaar
A Yoshi's Woolly World pontosan azt hozza amire számít az ember, mikor meglátja a borítón szertelenkedő fonott karaktereket korhelykedni. Az első öt percben. Aztán sokkal de sokkal többet.


Ha ebben a szent pillanatban neked szegeznék a kérdést, miszerint sorolj fel három Nintendo IP-t öt másodperc alatt, több, mint valószínű, hogy valahogy így nézne ki a válasz: Mario, Zelda, Metroid (bónusz: Splatoon). Ennek nemes egyszerűségből az az oka, hogy a Nintendo évezredek óta ugyanazokba a világokba helyezi történeteit, egyre bővülő, de szinte mindig visszatérő hőspalettával.

És mégis, egyetlen egy alkalommal sem estek bele az úgynevezett EA-anomália csapdájába, miszerint hozzuk ki ugyanazt minden évben kettő százalékkal jobb grafikával, hívjuk kicsit másnak, csapjunk hozzá havonta "DLC"-t pénzért és várjuk a profitot. Nem, a Nintendo csodálatos világokat alkotott meg, amik generációk első (és sokadik) videojátékos élményeit határozták meg, érthető hát, hogy ezen világokba kalauzol minket újra és újra vissza.

És hogy miért nem válik unalmassá egy pillanatra sem ez a gyakorlat? Mert nem ugyanazt kapjuk századszorra is szebb köntösben, hanem minden egyes alkalommal valami újat, valami megmosolyogtatót, valami kihívásokkal telit. Mint amikor meglátogatjuk a rokonokat.

Én vagyok a híres egyfejű...

Én vagyok a híres egyfejű...


Amint bekapja a gép a lemezt, érezni, hogy itt valami más történik mint általában ilyenkor szokott. Valamiért levakarhatatlan mosoly ül az arcunkra és első körben nem tudni miért. Aztán leesik, hogy ennyire színes-szagos-aranyos, de mégis hihetetlen "valóságos" megvalósítást ritkán látni képernyőn, mint a Woolly Worldben. Komolyan olyan érzés keríti hatalmába az embert, mintha a TV egy terrárium lenne és szívem szerint bedugnám a fejemet, hogy hozzányomjam az arcomat a fonott MINDENHEZ amit csak látok, olyan puhának néznek ki... khm... Visszatérve.

A kezdőképernyőn választhatunk irányítási módot (GamePad, Wii remote... stb.), illetve gameplay módot, egészen pontosan kettőt. A classic mode takarja a "normál" játékot, míg a mellow mode-ban Yoshinak szárnyai nőnek és halál lazán végigrepkedhetünk a pályán anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy a mélybe zuhanunk. Itt jegyezném meg, hogy "mellow" és a "flying" szavakra történő google-keresés eredményéért felelősséget nem vállalunk, viszont egyértelműen kijelenthetjük, hogy a teória, miszerint ez a látványvilág kizárólag a fiatalabb korosztályt célozza meg, innentől eldobható.

A történet szokás szerint egy "főtéren" kezdődik, egészen pontosan Craft szigeten, ahol fonott Yoshi és barátai tengetik mindennapjaikat. De egyszercsak, szinte a semmiből feltűnik Kamek és elvetemült módon fonalgombolyaggá változtat minednkit aki él és mozog. Kamek viszont meglepően ügyetlen, ugyanis kettő Yoshit figyelmen kívül hagy, ráadásul a gombolyaggá változtatott barátainkat is szanaszét szórja a szigeten.

Big BOSS!!! Essünk neki... fonallal.

Big BOSS!!! Essünk neki... fonallal.


Gyengébb idegzetűek most hagyják abba a cikk olvasását: hihetetlen csavarral és soha nem látott dramaturgiával tárja elénk, egyszeri játékosok elé, hogy bizony a mi feladatunk lesz összegyűjteni a fonalhaverokat és legyőzni a nagyongonosz valakit, aki az egész csíny mögött áll. (Spoiler: nem Kamek a főboss)

Tesszük mindezt 6 világon és 48 pályán keresztül (plusz time bonus pályák), amelyek mindegyike egészen egyszerűen le-nyű-gö-ző-en néz ki. Komolyan, az első pályától az utolsóig lehetetlen betelni a látványvilággal, levakarhatatlan vigyorral tapossuk a levegőt fonalyoshival, miközben végtelenül szétcsúszottan lazulgató kis koopák felett evickélünk a pályák végét jelentő virággyűrűbe. Igen, virággyűrűbe.

A pályák ugyanis - szokás szerint - teljesíthetőek szimpla végigszaladással, illetve minden összegyűjtésével ami mozdítható. (pl. virágok) Ha csak simán nyomjuk az előrét, megtapossuk a levegőt meg a bossokat néha, pár óra könnyed szórakozásra számítsunk, a világon semmi nem fog minket sürgetni, neadjisten aggasztani, ugyanis a játékban nincs sem timer, sem élet.

Yoshi körül eleinte fél környi, ha gyűjtögetjük őket szorgosan, akkor egy egész környi szívecske lebeg, ezek képezik gyakorlatilag a HP-t. Hogy mi történik ha mégiscsak lezuhanunk valahova? Aggodalomra semmi ok, checkpointnál ébredünk és folytatjuk is tovább a gyűjtögetést. Apropó gyűjtögetés: Ha mégsem csak végiglubickolnánk a sztorit, hanem becsülettel össze akarunk szedni minden pályán mindent, három fajta itemre kell hegyeznünk a látószervünket: virágok, drágakövek és fonalgombolyagok.

Mindenképp be kell fonni. Igen, a malmot.

Mindenképp be kell fonni. Igen, a malmot.


Ha azt hisszük botor módon, hogy a Yoshi's Woolly World egy gyermekeknek való könnyed nyári szórakozás, javaslom a 100%-os gyűjtögetés megcélzását, a TV-be állított Wii remote-okért felelősséget nem vállalunk.

Nade mi is adja azt az extra "ízt", ami a Nintendo minden egyes hasonló világban játszódó IP-jét egyedivé és különlegessé teszi? Nos. Yoshi ugyebár falánk természet, mindent benyelvelhetünk a szájába, rosszarcú koopáktól kezdve kilógó fonalvégekig. De ami egyszer bemegy, annak ki is kell jönnie, így születnek a kisba-... fonalgombolyagok.

Bármit megeszünk, Yoshi pottyant belőlük egy gombolyagot, ezek pedig hűségesen követnek minket, amíg munícióként nem használjuk őket, vagy sziluettekhez hozzávágva fonunk magunknak egy továbbjutási lehetőséget a pályán. Az előző mondat második felét ízlelegessük kicsit.

Ha és amennyiben szükségét érezzük, a játék egy bizonyos szakasza után elő tudjuk hívni Poochy-t, a rendkívül fantáziadús névvel megáldott fonalkutyát, aki kiszimatolja a pályán lévő titkokat nekünk. Ez 5000 pénzbe kerül, ami húzósnak hangozhat, de mire odajutunk, már "make it rain" formátumban fogjuk szórni a zsetont, szóval ez az opció SEM ad az aggodalom szikrájára sem okot.

A bossok bármily meglepő kiszámíthatóak, mint személyüket, mint legyőzési mechanizmusukat tekintve, de mi rendesek leszünk és nem spoilerezünk. Annyit elárulhatok, hogy mint egyetlen Mario-világbeli játékban, itt sem maradunk Bowser... szűk családi köre nélkül, akik emiatt mentek volna tüntetni Japánba, javaslom nyugodtan tekerjétek vissza a zászlókat, benne vannak a játékban.

A legvéresebb Yoshi

A legvéresebb Yoshi's Woolly World jelenet


Fontos még megemlíteni a co-op módot és a modern Nintendo játékok esetében ma már elmaradhatatlan Amiibo támogatást. A co-op gyakorlatilag azt teszi lehetővé, hogy egy jóbarátunkkal / csajunkkal / regisztrált élettársunkkal vágjunk neki ugyanannak a kalandnak, mintegy megkönnyítve azt. Amikor hatodszor lökjük le egymást a szakadékba az utolsó virág megszerzése előtt, már nem feltétlen tűnik könnyítésnek a dolog, mindenesetre a már amúgy sem gyenge mosoly- és élvezeti faktort megsokszorozza.

Az Amiibo támogatás futótűzként való elterjedése után ma már elvárható egy Nintendo játéknál, a Yoshi's Woolly World mégis csavar egy olyat a dolgon, hogy felkapjuk rá a fejünket. Egyrészről hozzácsaphatjuk a játékhoz kiadott plüss (tehát mégegyszer: PLÜSS, azaz P. L. Ü. S. S.) Amiibonkat, aminek hatására még egy Yoshi szegődik mellénk, mímelve minden mozdulatunkat. Szintén nem egyszer löktük le egymást a szakadékba, de a szándék és a fícsör zseniális. Ha bármely más Amiibo-t érintjük a GamePadhez, Yoshi átfonódik a használt Amiibo-n csücsülő karakterré. Tehát lehet fonott Mario-Yoshink, Link-Yoshink, Ness-Yoshink, de akár Wii Fit Trainer Yoshink is. Csodálatos korban élünk.

Összegzésképpen elmondható tehát a Yoshi's Woolly Worldről, hogy megintcsak egy csodálatos játékot kaptunk a kezeink közé a Nintendo jóvoltából és ezt a szó legszorosabb értelmében értjük. Hihetetlen színes - szagos, napfényes, mosolygós, száz százalékban pszichedelikus termékről beszélünk, ami képes arra - platformtól függetlenül - , amire manapság viszonylag kevés játék: kikapcsol.

Ismerős virágok? :) Ismerős virágok.

Ismerős virágok? :) Ismerős virágok.


Akár csak nyomjuk előre "haddszóljon" alapon Yoshinkat, akár nekiveselkedünk a 100%-os teljesítésnek, hosszú órákra / napokra le tudja kötni az embert a játék és felér egy pihentető sétával a parton. Nyilván lesz akinek nem jön be ez a stílus és el kell ismerni, nem system-seller cím. De ízig-vérig Nintendo, 9-99 éves korig bárkinek, bárhol, bármikor, bátran mernénk ajánlani. És azért ez nem kis dolog.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Yoshi's Woolly World teszt / Tesztplatform: Wii U

a polcon a helye
 • Stílus: platformer
 • Megjelenés: 2015. június 26.
 • Ár: 12.999 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Plüss. Yoshi.
 • PLÜSS. YOSHI.
 • akinek a platformer nem jön be, felejtse el
 • akinek a színorgia nem jön be, felejtse el
 • Hang
  8
 • Grafika
  8
 • Játszhatóság
  9
 • Hangulat
  9
8.5
9 hozzászólás

teglasdavid

5 éve, 7 hónapja és 16 napja

Nagyon király!

válasz erre

Santonio

5 éve, 7 hónapja és 21 napja

Állat teszt, nagyon bejön! Ha lenne Wii U-m, biztos hogy rákattannék, viszont így talán majd csak a következő generációban ismerkedem meg ezekkel a figurákkal.

Mert hogy befektetek egy Nintendo NX-be az biztos. Következő generációban belépek.

válasz erre

C64 fun

5 éve, 7 hónapja és 22 napja

Nagyon jó hangulatú játék lehet, igen egyedi a megjelenése! Ha lenne Wii U-m, must buy lenne az biztos.

válasz erre

Mordorer

5 éve, 7 hónapja és 22 napja

Kiváló hangulatú teszt, te nagyon nagy Nintendo fanatikus lehetsz!

válasz erre

Neurotic

5 éve, 7 hónapja és 23 napja

Azért a Nintendo-t sem kell félteni. Amióta vannak Nintendo játékok ugyanazzal a kicseszett vízvezeték szerelővel hakniznak. Szóval szerintem ők a bőrlehúzás avatott nagymesterei. Mondjuk az tény, hogy mindezt úgy csinálják, hogy mindenki gyermekded lelkesedéssel áradozik a játékaikról és azonnal képesek bárkiből egy óvodás gyereket csinálni Ráadásul felnőtt emberek tömegével költetik a pénzüket fröccsöntött (meg most már plüss) játékokra Szóval jól csinálják.

Egyébként jó kis ismertető lett.

válasz erre

Gólem

5 éve, 7 hónapja és 23 napja

Nagyon jó teszt lett! Örülök hogy olvashatom a te agymenéseidet is, marco mellett.

Nintendo a te részleged lesz?

válasz erre

WarriorAutobot

5 éve, 7 hónapja és 23 napja

Aranyos kis játék, enyhe LBP után érzetet érzek én is.

válasz erre

Tommy

5 éve, 7 hónapja és 23 napja

De rohadt jó hangulatú teszt lett ez!

Játék kicsit hasonlít LBP-re...

válasz erre

wegh

5 éve, 7 hónapja és 23 napja

Nagyon zsír teszt lett, meg is jött a kedvem venni végre egy WiiU-t. Bár lenne rá pénzem Mondjuk én eddig azt hittem, hogy egy kicsit olcsóbbak a játékok a Nintendo konzolokra

válasz erre
Yoshi's Woolly World
12.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Gargameth profiljarDAVE profiljaWickedSick profiljagery1113 profiljaBvektor profiljadarkomen profiljaManiac profilja