Worms Reloaded teszt

2010. szeptember 11.
77.3561
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Lac profilja, adatai
Lac
Vannak a játéktörténelemben olyan címek, amelyeket szinte mindenki ismer, ha máshogy nem, hát hallásból. Ha azt mondom, hogy Doom, mindenki az FPS-es ősatyjára gondol. Ha szóba hozom a The Sims-et, a legtöbben tudják, hogy Will Wright életszimulátoráról van szó. Aki pedig meghallja a Worms szót, több mint valószínű, hogy széles vigyort varázsolva az arcára nosztalgiázni kezd az elmebeteg kukacokról. Tizenöt évvel a legelső, és öt esztendővel a legutolsó PC-s Worms játék után a fegyveres férgek ismét tiszteletüket teszik a személyi számítógépeinken, önfeledt órákat ígérve kissé elme roggyant világukban. Lássuk hát, hogyan sikerült a Team17 legújabb alkotása, mely nem ígér semmi többet, mint amit a Worms széria mindig is nyújtott: hónapokon át tartó szórakozást, elmebeteg küzdelmeket és vinnyogó kukacokat. Teszt alant.


A kezdetek kezdetén...

Worms Reloaded teszt - 2. kép

Időt utazni jó dolog, tegyünk hát mi is így. 1993-ban egy Andy Davidson nevű úriember egy egészen egyedi ötlettel állt a barátai elé. Készíteni szeretett volna egy játékot, amellyel hosszú ideig, hetekig, hónapig, vagy akár évekig lehetne játszani anélkül, hogy megunnák a dolgot. Pár hónap alatt össze is dobott egy kezdetleges kreálmányt, amelyet leginkább a Lemmings és a Cannon Fodder keverékeként lehetne leírni. Alkotásával be is nevezett az Amiga Format magazin egy versenyébe, ám legnagyobb bánatára nem nyerte meg azt. Bár a program még messze volt a kész állapottól, Davidson számos kiadóhoz elküldte a játékot, azonban senki sem vállalta a kiadását, senki sem volt biztos benne, hogy életképes az ötlet. Andy nem adta fel a próbálkozást, így történhetett, hogy a European Computer Trade Show keretein belül találkozott a Team17 csapatával, amely látott fantáziát a kukacok harcában, melynek következtében Davidson bekerült a bandába. 1995-ben Worms címszó alatt megjelent a végleges játék, mely újszerű alapötletével és elmebeteg humorával azonnal a közönség kedvence lett.

Vissza a gyökerekhez

Worms Reloaded teszt - 3. kép

A legelső Worms-ök újszerűségük és páratlan humorok mellett még egy fontos tényezővel bírtak, melynek köszönhetően a játékosok nem hagyták ott a programot az első meccs után. Ez az átláthatóság volt. A széria 2003-ban érte el a fordulópontját, amikor is az addig tökéletesen muzsikáló kétdimenziós világból a kukacok 3D-be terjeszkedtek. Bár újszerű volt, a Worms 3D-nek esélye sem volt akkora sikereket elérnie, mint a világhírűvé vált elődöknek. Eleinte ugyan mókás volt, hogy teljesen át lett értelmezve a harcmező, és immár a tér minden irányába pusztíthattuk az ellenséget, azonban ez egyértelműen az átláthatóság rovására ment.


Worms Reloaded teszt - 4. kép

Mindent újra kellett tanulnunk, a páncélököl használatától a gránátdobásig, nem beszélve arról, hogy a távolsági nézet katasztrofális lett, ezzel ellehetetlenítve a szőnyegbombázást, vagy éppen a célkereső rakéta használatát. Szó mi szó, bár a játék megújult, nem volt képes a már megszokott élményt hozni. Két évvel a 3D megjelenése után ugyan kiadták még a Worms negyedik részét, ám ezután a széria el is tűnt a PC-ről, a Team17 a bukásokat követően a konzolok felé orientálódott. Mivel a televíziók elé állított masinákon szép sikereket ért el a sorozat - nagyrészt kétdimenziós részek jelentek meg -, ezért úgy döntöttek a készítők, hogy visszatérve a gyökerekhez ismét oldalnézetbe hozzák el a személyi számítógépekre a kukacokat. Ez az utóbbi idők legjobb döntésének bizonyult.
Az irányítás ugyan maradt a régiben - régi alatt a 2D-s epizódokat értem, de erről később -, ám ami még fontosabb, ismét átláthatóvá vált a játék. Most már tudjuk, hogy pontosan hol vannak az ellenséges, vagy éppen szövetséges giliszták, illetve sokkal könnyebb mind nekünk egy-egy pontra érni, mint az arzenálunkat a célba juttatni. Pont mint régen.

Módomban áll...

Worms Reloaded teszt - 5. kép

Egyszemélyes játékban három fő mód áll rendelkezésünkre. A Warzone viszonylag egyszerű játéktípus, különböző pályákon kell lenyomnunk az ellenséget. A Body Count egyfajta túlélő módként fogható fel. A cél az, hogy minél több ellenséget nyírjunk, ezáltal minél több körig maradjunk a pályán. Eleinte egyszerű a dolgunk, ám ahogyan halnak az ellenség zászlaja alatt felbukkanó kukacok, úgy egyre erősebb egyedek lépnek a helyükre, míg mi korlátozott erőforrásokkal vagyunk kénytelenek irtani őket.
A legérdekesebb mód egyértelműen a Campaign lett. Pályáról pályára haladva a legkülönfélébb feladatokat kell elvégeznünk, legyen szó szimplán az ellenséges férgek kiirtásáról, vagy éppen időlimites akadálypálya teljesítéséről.
A fentieken felül lehetőségünk van fejleszteni képességeinket a Training módban, vagy gyors meccseket lezavarni a Quick Game és a Custom Game menüpont alatt.
Külön tetszett, hogy egy egyszerű pályakészítő is rendelkezésünkre áll, így bármikor megalkothatjuk a legvadabb terveinket is.

Worms Reloaded teszt - 6. kép

Ami a hálózati módot illeti, számtalan őrült játéktípusban mérhetjük össze hús vér emberekkel a kukacunkat. Sajnos azonban ez nem megy annyira könnyen, mint a régi szép időkben. A Multiplayer menüpont alatt kiválaszthatjuk, hogy interneten vagy helyi hálózaton szeretnénk-e irtani az ellent, azonban a játékosok keresése elég döcögősen megy. A kereső kevés meccset talál, sokszor kevés játékossal, holott szép számmal játsszák a játékot.

Kilapított kukacok
Mint azt már említettem, a széria ezzel a résszel visszatért a kétdimenziós megvalósítás keretei közé. Ez egyértelműen jót tett neki, a játék színvilága, maga a megjelenítése a régi epizódokat idézi. Ami azt illeti, grafikailag szinte semmi sem változott a World Party-hoz képest. Természetesen megvannak a szokásos újdonságok, mint például a magasabb felbontású textúrák, vagy éppen az új mozgásanimációk, de ezen felül mintha csak a majd tízéves résszel játszottam volna.


Worms Reloaded teszt - 7. kép

Ami a hangokat illeti, maradtak a régiben. Kukacaink még mindig a magas c-vel operálnak - pont mintha egy bizonyos ponton rúgták volna őket közvetlen a meccs előtt -, beszólásaikon még mindig szakadni lehet. A különböző zajok, effektek szintén az előző részekből lettek átemelve, szóval akinek azok bejöttek, azoknak ezek is tetszeni fognak, aki pedig utálta őket... nos, ez nem az ő játéka.

Ahogyan fentebb már írtam, az irányítás is maradt a régiben, a kezeléssel szinte semmi problémánk nem lehet. Sajnos csak szinte, ugyanis a kötél használatát kissé átszabták, azonban inkább rontottak a helyzeten az újfajta kontrollal, mintsem javítottak. Lehet, hogy egyesek könnyen ráállnak, nekem azonban nem sikerült megszoknom. Persze kinek a pap, kinek a papné.

Jónak jó...

Worms Reloaded teszt - 8. kép

...csak éppen felesleges epizód lett a Worms Reloaded. Nem véletlen írtam annyiszor, hogy mintha a World Party-val játszanék, a játék szinte semmi újdonságot nem képes felmutatni. Felpofozták kicsit a régi epizódot, kaptunk egy-két új dolgot, de az az igazság, hogy ez kevés ahhoz, hogy teljes értékű új részről beszélhessünk. Bent maradt pár bug, a játék néha fagy, vagy hibaüzenettel elszáll, de reménykedjünk, hogy a Team17 veszi a fáradtságot és kijavítja őket. Félre értés ne essék, tényleg nem lett rossz, de sajnos nem képes azt az élményt hozni, amit a majd tíz évvel ezelőtti epizód hozott. Talán mert nehéz tőle elvonatkoztatni? Túl sokat várunk és "csak" egy feltupírozott World Party-t kapunk? Ki tudja. Lényeg a lényeg, aki megveszi a játékot ne várjon csodát tőle, nem tud sok újdonságot felmutatni. Akit azonban ez sem tántorít el, annak itt az idő, hogy meglátogassa a Steam névre hallgató virtuális piacot.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Worms Reloaded teszt / Tesztplatform: PC

a polcon a helye
 • Stílus: Platform
 • Megjelenés: 2010. augusztus 26.
 • Ár: 4.000 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Ismét oldalnézet
 • A jól bevált formula
 • A kötélhasználat kissé furcsa
 • Problémás online játékok
 • Nincs túl sok újdonság
 • Hang
  8
 • Grafika
  8
 • Játszhatóság
  8
 • Hangulat
  8
8
17 hozzászólás

BDSAeron

9 éve, 6 hónapja és 18 napja

Wow! és én ezzel még nem játszottam???? Na megyek és elásom magam

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 25 napja

csúcs király

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 25 napja

nagyon jó

válasz erre

bentix11

10 éve, 9 hónapja és 14 napja

haha most is ezzel nyomulok

válasz erre

marco

10 éve, 10 hónapja és 23 napja

Vendég írta:
nekem nagyon bejön, amigát én már nem is láttam
Akkor bizony te kimaradtál a játéktörténelem egyik nagyon fontos szakaszából...

válasz erre

Vendég

10 éve, 10 hónapja és 23 napja

nekem nagyon bejön, amigát én már nem is láttam

válasz erre

Kitta

10 éve, 10 hónapja és 24 napja

Telón én is sokat játszottam vele

válasz erre

skyman

10 éve, 10 hónapja és 24 napja

Fuu hatalmas
Mennyit toltam ezt telon orán

válasz erre

DNS

10 éve, 10 hónapja és 24 napja

Nem szeretnék kukacoskodni, de számomra hiánypótló alkotás PC-n a Worms Reloaded.

Talán azért, mert a legutóbbi részekről sikerült lemaradnom

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

10 éve, 10 hónapja és 24 napja

[Tiltott felhasználó!]

totyak

10 éve, 10 hónapja és 24 napja

Én végigtoltam a reloaded-et, egynek elment, de szerintem nem votl nagy szám. Semmi újdonságot nem találtam benne a korábbiakhoz képest.

válasz erre

lacyboy

10 éve, 10 hónapja és 25 napja

Jó game lett

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Worms Reloaded
4.000 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Marduk profiljaManiac profiljaGargameth profiljaSándorkolbász profiljaJANIK profiljadarkomen profilja