World of Tanks teszt

2014. február 09.
74.6481
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
petike737 profilja, adatai
petike737
A világháborúk rendkívül nagy pusztítást okoztak az emberiségnek és a környezetünknek is, hiszen rengeteg halálos áldozat, sérült civil és katona, valamint szintén hatalmas mennyiségű harci jármű jellemezte ezeket az éveket. A játékosok szemszögéből vizsgálva azonban sok érdekes dolgot figyelhetünk meg. Ilyen például az eseményeket feldolgozó játékok sokasága, melyek egy időben szinte elárasztották a piacot, de azóta is sorra érkeznek a kor valamilyen feldolgozását megtestesítő alkotások, melyek a legnagyobb örömünkre különböző műfaji alapokra helyezve látnak napvilágot, így a témát szeretőknek nem feltétlen szükséges számukra nem kedvelt műfajú alkotásba belevágni.
 


Az elkövetkezendő néhány sorban egy olyan alkotás csúnyán fogalmazva leporolása következik, mely hatalmas játékosállománnyal rendelkezik és több éve garantál felhőtlen szórakozást azok számára, akik szeretnek csapatban összedolgozni és olyan játékokkal játszani, melyek nem az őrült hentelésről szólnak.

Még béta fázisban teszteltük utoljára a World of Tanks-t, néhány évvel ezelőtt, az új teszt apropóját az adja, hogy egyre több platformra jelenik meg a játék, valamint annyi frissítés, újítás látott napvilágot, ami teljesen új játékká teszi a WoT-ot.

A Wargaming.net fejlesztőcsapatának legismertebb játéka, a World of Tanks egy rendkívül sokoldalú alkotás, melyet több szemszögből érdemes megvizsgálni és nem legutolsó sorban játszani is több módon lehet. Így az iromány során szeretném több megközelítésből bemutatni és elemezni a játékot, hiszen sajnos egyre ritkábban van arra lehetőség, hogy ne csak szimpla, egy vezérfonalon átívelő játékot mutassunk be.

Napsütésben és fűben hempergés

Napsütésben és fűben hempergés


Első és legfontosabb dolog, amivel nem árt tisztában lenni, az a Free to Play üzleti modell, mely manapság igencsak divatos. Persze a divatosság mellett fontos megemlíteni, hogy nagyon ígéretes üzleti modell, mely tele van potenciállal. Ezt a potenciált azonban nagyon nehéz jól kihasználni, valamint az ilyen modellre épülő játékoknál is elsődleges szempont az, ami a többi alkotásnál is, ez pedig nem lenne más, mint a minőség. Ha egy gyenge játékot kínálnak ilyen modellre építve, akkor az messze nem lesz sikeres és nagy valószínűséggel rövid pályafutása lesz. A másik oldalról nézve, egy minőségi és egyedi alkotás hatalmas teret nyerhet és bizony komoly profitot is hozhat a fejlesztők számára, annak ellenére, hogy tulajdonképpen ingyen kínálják a hosszú fejlesztési órák alatt készülő alkotásukat.

Egy kis homokozás a pálmafák tövében

Egy kis homokozás a pálmafák tövében


A World of Tanks pontosan ilyen. Minőségi, ingyenes és rendkívül szórakoztató. Ez a néhány szó az egész cikk helyett is megállná magát, de persze bőven lesz miről mesélni, még akkor is, ha szerintem olvasóink egy része teljesen képben van az alkotással kapcsolatban. Még mielőtt magát a játékot elemeznénk, néhány szót ejtenék az ingyenességről. Alapjáraton valóban teljesen ingyenesen juthatunk hozzá a játékhoz, ám az idő múlásával egyre jobban érezzük majd a késztetést arra, hogy bizony némi fizetőeszköz ellenében erősebbek, különlegesebbek és jobbak legyünk.

Az álcázás mestere

Az álcázás mestere


Ne szaladjunk ennyire előre. Csapjunk is bele a lánctalpasok világába, melynek első lépése a kliens letöltése. Ezt egyelőre csak Windows rendszert futtató gépre érdemes letölteni, mert más platformokon nem igazán tudunk majd mit kezdeni a letöltött állománnyal. Nagyon dicséretes, hogy letölthetünk egy kis helyigényű installert, vagy pedig választhatjuk a teljes kliens letöltését, melyet simán böngészőből és torrent klienst használva is megtehetünk. Ezek után szépen feltelepítjük és regisztrálunk magunknak egy felhasználónevet, mely majd a játék során hasznos lesz, hiszen barátaink így találnak majd meg minket a legkönnyebben.

A kliens elindításakor még egy fontos dologgal találjuk szembe magunkat, ez pedig nem lenne más, mint a magyar nyelv. Az alkotás ugyanis nagyon sokak örömére remekül használja a magyar nyelvet, így pedig higgyétek el, hogy nagyon nagyon sok időt spórolhatunk meg magunknak. Maga a kliens egyébként teljesen korrekt, hiszen értesülhetünk a legfrissebb hírekről és elérhetünk néhány segédletet, valamint gameplay tutoriált is. A színvilág és a hangulat tehát már itt elkezdi meghódítani szívünket.

Ez a hódítás pedig tovább folytatódik a játék elindítása után, hiszen rögtön egy katonai létesítmény belsejében találjuk magunkat és a képernyő minden szegletében valamilyen fontos információ rejtőzik. A menü nem igazán feltűnő, hiszen egy kis téglalappal hozhatjuk elő, tartalmilag azonban nagyon ott van a szeren. Nem gondoltam volna, hogy egy játék kapcsán hosszú sorokban fogok kitérni a menüre, itt azonban kötelességemnek éreztem. Már az általános menüpontban is olyan érdekességek várnak ránk, mint a sértő szavak cenzúrázásának lehetősége, a grafika, hangerő és irányítás menüpontok pedig szintén minden fontos információt elénk tárnak.

A hajszálkereszt és jelölő menüpontok azonban nagyon részletes beállításokat kínálnak annak érdekében, hogy egyrészt jobban tudjunk tájékozódni (például a jármű neve, szintje és tartóssága), másrészt pedig a jelölő menüpontban remekül testre tudjuk szabni, hogy számunkra hogy a legkényelmesebb a célzás és tüzelés.

Hivatlan városlátogatás

Hivatlan városlátogatás


A főképernyőre visszatérve a jobb felső rész az, ahova még érdemes minden indításkor a szemünket szegezni, hiszen innen tudhatjuk meg, hogy mennyi aranyunk van, hogyan tudjuk átváltani őket és a tapasztalatokkal is gazdálkodhatunk. Még mielőtt elindulnánk a csatába érdemes a felső középre is némi pillantást vetni, hiszen itt találjuk a depót, ahol nemzetek szerint tekinthetjük meg az állományokat és el is adhatunk egy két értékesebb darabot. A boltban értelemszerűen mi költhetjük el a pénzünk és higgyétek el ennél nagyobb kínálatot el sem lehetne képzelni. Csak néhány dolgot említenék meg annak érdekében, hogy akik még nem ismerik az alkotást, de szeretnének egy olyan játékot, ami tényleg hosszú órákra, hetekre vagy hónapokra leköti őket. Ilyen például a minőségi olaj, az automatikus tűzoltó készülék, a különféle járművekhez való modulok (felfüggesztés, rádió, löveg, motor, torony), az álcaháló és a sok sok lőszer is.

Ahogy említettem ez csak egy kis ízelítő és fontos még azt is itt megjegyezni, hogy ezeknek mind mind valós adatokkal mérhető haszna, illetve funkciója van. Tehát egy álcahálóval nehezebben vesznek minket észre az ellenfelek, egy Type 75-ös lőszer pedig többet sebez, mint egy M456-os. Ugyan itt találhatunk naprakész statisztikákat és a fejlesztéshez is itt érhetünk el, ahová belépve nemzetek szerint egy remek ágazati ábrán látjuk magunk előtt a kitűzött célokat. Legvégül a barakkhoz érkezünk, ahol a rendelkezésünkre álló haderőt vizsgálhatjuk meg, mondanom sem kell, hogy lenyűgöző részletességgel.

Hóban rosszban

Hóban rosszban


A nagy csata felirat alatt tudjuk beállítani, hogy milyen típusú küzdelemben szeretnénk részt venni. Itt tudunk gyakorolni, klánháborúzni, hasonló képességű ellenfelek ellen nyomulni és random csatába keveredni is. MMORPG révén a sok-sok óra játék mellett fontos a társasági felfogás is, hiszen egy jó kis magyar csapattal még több élménnyel gazdagodhatunk a játékkal töltött órák alatt. El is érkezett az idő, hogy felvegyük a sisakot és behuppanjunk egyik járművünkbe.

Most jön az a rész, ahol megpróbálom szótáram minden pozitív töltetű szavát felhasználni, hiszen az egész alkotás legfontosabb része mégiscsak a csatározás és ezt a fejlesztők is pontosan tudják, hiszen rendkívül igényesen lett megoldva ez a rész. Egyrészt a pályák nagyon hangulatosak és kidolgozottak. A pályán kívüli dolgok is nagyon hasznosak, hiszen a térkép segítségével jól tájékozódhatunk a pályán, valamint a csata alakulásáról és a csapatunk helyzetéről is minden fontos információ a rendelkezésünkre áll. A játék kezdetén érdemes követni a tapasztaltabbnak tűnő kollégákat, hogy megtanuljuk a fortélyokat.

Lesz is rájuk szükség, hiszen van, amikor erősebb ellenfelet kell megkerülve megsemmisítenünk és van, hogy jobban járunk a kivárós taktikával. Az egész játék hangulata zseniális, a lövések és egyéb hangok nagyon jól el vannak találva, tényleg mintha a csatatér kellős közepén lennénk. Erre még rájön a remek zenei aláfestés, ami csak fokozza a hangulatot. A fizika is nagyon rendben van, hiszen a tankok mozgása egészen realisztikus, vannak gyorsabb és lassabb típusok és az sem mindegy, hogy hegynek felfele vagy lefele megyünk. A környezet is rombolható, legyen szó fakerítésről, szalmabálákról, vagy akár élő fákról. A hangulat tehát iszonyúan magával tudja ragadni a játékosokat és ez az egyik és egyben legfontosabb sikerhez vezető dolog a Free to Play megoldásoknál.

Megsebeztek egy csillagszóróval

Megsebeztek egy csillagszóróval


Persze az MMORPG játékoknál sokan vannak, akik hamar feladják és inkább másik játékot keresnek, melyben könnyebben tudnak sikereket elérni, így a játék nehézségéről is nehéz beszélni. Annyi biztos, hogy rengeteg idő és kitartás kell ahhoz, hogy még élvezhetőbbé tegyük saját magunk számára a játékot. Fejlődni kell, játszani kell, akár még némi valódi pénzt is áldozhatunk a sikerre, de egy a lényeg: nem szabad feladni. Azért nem szabad, mert tényleg olyan alkotással van dolgunk, ami nagyon hosszú ideig le tudja kötni a játékosokat és ez manapság nagyon becsülendő dolog. A fejlesztésekkel igencsak meg fognak szenvedni az ilyen típussal eddig nem sokat játszó játékosok, hiszen ki gondolná, hogy egy tankos játék esetében viszonylag nagy figyelmet kell szentelni a személyzetre is. Szerintem kezdetben elég kevesen, pedig például a lövész és a vezető fejlesztése igen sokat tud dobni egy gyengébb tank képességein is.

Fel a csövekkel

Fel a csövekkel


A legjobb az egészben, hogy még messze nem érkezett pályafutásának végére az alkotás, hiszen oldalunk hasábjain is sorra találkozhattok a legfrissebb járművekkel és egyéb újdonságokkal. Érdemes még megemlíteni, hogy hamarosan Xbox 360-ra is megérkezik a játék, ami szintén tovább növelheti a népszerűségét. Aki még nem vágott bele a dologba, annak sem késő, hiszen ez egy olyan játék, ami napról napra bővíti a fanatikusok számát és megemlítésekor alig lesz olyan körülöttünk, aki még nem hallott volna róla.

A teszt során nVidia GTX 780 videókártyát és 16GB Kingston HyperX Beast memóriát használtunk, ASUS Maximus VI Hero alaplappal, Cooler Master HAF XB házba szerelve - Windows 8.1 rendszeren.

Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

World of Tanks teszt / Tesztplatform: PC

a polcon a helye
 • Stílus: akció-stratégia
 • Megjelenés: 2010. október 30.
 • Ár: 5.899 Ft-tól
 • Multiplayer: van
   • Hang
    8
   • Grafika
    8
   • Játszhatóság
    8
   • Hangulat
    10
   8.5
   15 hozzászólás

   Vendég

   7 éve, 9 hónapja és 23 napja

   Vendég

   7 éve, 9 hónapja és 23 napja

   marco

   7 éve, 9 hónapja és 23 napja

   Vendég írta:
   Másnak is szakadozik esténként a kapcsolat? Most is dobott a szerver.
   Igen. Az elmúlt két napban este-éjszaka nagyon túl van terhelve az EU01-02. Van hogy várni kell. Engem is ledobott ma kétszer is.

   válasz erre

   Vendég

   7 éve, 9 hónapja és 23 napja

   Másnak is szakadozik esténként a kapcsolat? Most is dobott a szerver.

   válasz erre

   marco

   7 éve, 9 hónapja és 24 napja

   Ehinol írta:
   Teljesen korrekt a teszt. A játékról meg csak annyit, hogy tényleg elég egyedi én is a bétánál kezdtem el játszani utána jött a nagy wipe.. és elvették amit addig elértem.. de ez természetes egy béta játéknál. Ismét nekiálltam beleöltem pár órát és a mai napig nem tudom felfogni, hogy a jóval gyengébb tankok a gyengébb lövegekkel, hogy az istenbe képesek 1-1 lövéssel elpusztítani a jóval erősebb tankomat.. de amikor én lövöm a gyengébb vagy erősebb tankot 4-5 lövés is kevés.. tudom, hogy van hitbox a játékban és van olyan pont ahonnan folyamatosan lapattan a lövés (mint az életben) de akkor is kriminális.. ha van valakinek valami taktikája rá örömmel fogadom!
   Szerintem erre nincs kifejezett technika, egyszerűen fel kell fedezni (vagy utána kell olvasni) minden egyes tank sebezhetőségét.

   A legtöbben úgyis csak néhány féle tankkal mászkálnak, rengeteg van amivel csak elvétve találkozik az ember. A pontos találat működik, más sajnos nem.

   válasz erre

   Vendég

   7 éve, 9 hónapja és 24 napja

   Mi a neved a gameben?

   válasz erre

   Vendég

   7 éve, 9 hónapja és 24 napja

   Vendég írta:
   Én csak két éve játszom, de már ki merem jelenteni, hogy az összes tankot egy azon szinten belül meg tudok semmisíteni egy másik tankkal, a gyenge pontjait lőve(weakspot). Nagyon jó játék, megunhatatlan egyelőre. Már várom hogy Európából is legyenek újra super testerek, ****a lesz.
   Akkor te nagyon császár lehetsz. Én nagyon nem jutok előre...

   válasz erre

   Vendég

   7 éve, 9 hónapja és 24 napja

   Én csak két éve játszom, de már ki merem jelenteni, hogy az összes tankot egy azon szinten belül meg tudok semmisíteni egy másik tankkal, a gyenge pontjait lőve(weakspot). Nagyon jó játék, megunhatatlan egyelőre. Már várom hogy Európából is legyenek újra super testerek, ****a lesz.

   válasz erre

   kylx

   7 éve, 9 hónapja és 25 napja

   csirkee írta:
   Van aki képes megtanulni mindegyiket és fejből tudja, hogy az xy tankot hol kell meglőni ahhoz, hogy megsemmisüljön. Az igazi gamerek nagyon tudják tolni.
   van skin addon, ami segít a célpontok megtalálásában. Nagy távolságban mindegy, mert 0,1-es pontosság 100 méteren is 1 méter szórást jelent (szegény artym, 0,9es szórás...)

   válasz erre

   csirkee

   7 éve, 9 hónapja és 25 napja

   Vendég írta:
   Szerintem tuti technika nincsen, mindegyik tank más. Van amelyiknek a lánctalpa sérülékeny, van amelyiknek a tornya. De hogy nem tanulok meg többszáz tankot az tuti!
   Van aki képes megtanulni mindegyiket és fejből tudja, hogy az xy tankot hol kell meglőni ahhoz, hogy megsemmisüljön. Az igazi gamerek nagyon tudják tolni.

   válasz erre

   Vendég

   7 éve, 9 hónapja és 25 napja

   Ehinol írta:
   Teljesen korrekt a teszt. A játékról meg csak annyit, hogy tényleg elég egyedi én is a bétánál kezdtem el játszani utána jött a nagy wipe.. és elvették amit addig elértem.. de ez természetes egy béta játéknál. Ismét nekiálltam beleöltem pár órát és a mai napig nem tudom felfogni, hogy a jóval gyengébb tankok a gyengébb lövegekkel, hogy az istenbe képesek 1-1 lövéssel elpusztítani a jóval erősebb tankomat.. de amikor én lövöm a gyengébb vagy erősebb tankot 4-5 lövés is kevés.. tudom, hogy van hitbox a játékban és van olyan pont ahonnan folyamatosan lapattan a lövés (mint az életben) de akkor is kriminális.. ha van valakinek valami taktikája rá örömmel fogadom!
   Szerintem tuti technika nincsen, mindegyik tank más. Van amelyiknek a lánctalpa sérülékeny, van amelyiknek a tornya. De hogy nem tanulok meg többszáz tankot az tuti!

   válasz erre

   Ehinol

   7 éve, 9 hónapja és 25 napja

   Teljesen korrekt a teszt. A játékról meg csak annyit, hogy tényleg elég egyedi én is a bétánál kezdtem el játszani utána jött a nagy wipe.. és elvették amit addig elértem.. de ez természetes egy béta játéknál. Ismét nekiálltam beleöltem pár órát és a mai napig nem tudom felfogni, hogy a jóval gyengébb tankok a gyengébb lövegekkel, hogy az istenbe képesek 1-1 lövéssel elpusztítani a jóval erősebb tankomat.. de amikor én lövöm a gyengébb vagy erősebb tankot 4-5 lövés is kevés.. tudom, hogy van hitbox a játékban és van olyan pont ahonnan folyamatosan lapattan a lövés (mint az életben) de akkor is kriminális.. ha van valakinek valami taktikája rá örömmel fogadom!

   válasz erre
   12a(z) 2 -ből
   World of Tanks
   5.899 Ft-tól
   kövesd a játékot!

    
   legutóbbi hozzászólások
    

   Itt is rontjuk a levegőt

   marco profilja1000feri profilja