Wonderbook Book of Spells teszt

2012. november 26.
71.7091
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Kiskorunkban, szüleink meséjét hallgatva gondolom mindenkiben lezajlott már egyfajta karrierista életmód. 5-6 évesen mindenki rendőr, katona, űrhajós, tűzoltó, szélsőséges esetben metróvezető vagy kalauz akar lenni (én mondjuk sokáig gondolkodtam a felnőttfilm sztárságon is). Aztán ahogy telnek-múlnak az évek, mindenki szépen választ magának egy szakmát, képzést, amiből jó eséllyel a napi betevőt keresi. Viszont Nekünk, játékosoknak, a lelkünk egy része megmarad gyermeknek, hiszen ennek hiányában nem tudnánk önfeledten élvezni ezeket a programokat.


Egészen más volt felnőni egy generációval hamarabb, mivel akkor még a Cartoon Netrworkön értelmes mesék mentek (Johnny Bravo, Dexter Lab, Samurai Jack, Space Ghost), sokan tudták ki az a Frakk, illetve a Kacsamesék se egy plasztikai sebészet szlogenje volt. Mesekönyvekből olvasták szüleink az esti mesét, amit természetesen jó sokszor elismételtettünk velünk. Felnőtt azonban egy új generáció, akik már egy olyan világba csöppentek, ahol Harry Potter a király, illetve a vámpírok a napsütés hatására úgy világítanak mint valami diszkógömb. Nos, a kezemben, illetve ölemben tartott legújabb Ps3-as szerkezet, a Wonderbook egy kicsit mindkét generációnak készült.

A képen nem én vagyok...

A képen nem én vagyok...


A Sony-t sosem kellett félteni a technológia fejlődésétől, gyakorta bizony ők álltak ennek élére. Nagyjából hasonló dolog történt most is, ugyanis ez a Wonderbook nevű cucc egy olyan mesekönyv, aminek segítségével meséket idézhetünk meg, amelyeknek mi leszünk a főszereplői. Hogy ez nem világos? Lássuk akkor hogy miről is van szó. Szóval, maga a Wonderbook tényleg egy könyv, amely puha anyagból készült és nagyon-nagyon furcsa mintázatok vannak rajta. A 12 oldal mindegyike először fura ákombákomnak fog tűnni, talán leginkább egy elnyújtott QR kódra emlékeztetnek a lapok. Tehát ez így önmagába véve nem túl érdekes. Amint azonban a Move szettünkkel összekötjük a kettőt, nos az elég meggyőző lesz!

Ugyanis az újabb méregdrága kiegészítő a Sony legújabb vívmányát, a Kiterjesztett Valóságot, csúnyábban szólva Augmented Reality-t használja. Akik rendelkeznek Ps Vitával, azoknak már ismerős lesz a dolog, akik még csak most látnak ilyet először, íme egy kis plusz infó: a PlayStation a valós környezetünkre fog kivetíteni különböző tárgyakat, eseményeket, élőlényeket, szóval nagyjából mindent. Tehát a Wonderbook egy olyan könyvecske, ami az AR technológiát használva, a TV-n és a Move kameráján keresztül tud megjeleníteni dolgokat úgy, hogy mi leszünk a középpontban. Két dolgot mindenképp meg kell jegyeznem azonban. Az első, hogy a Csodabook a Move szett nélkül bizony használhatatlan, mivel annak a kameráját használja a valóság kiterjesztéséhez.

Repülő kék izék

Repülő kék izék


Magyarán szólva megint kaptunk egy olyan kiegészítőt, ami még jelenleg méregdrága, ráadásul önmagába használhatatlan, kell hozzá egy másik, szintén nem éppen olcsó motyó. Ha egy picit utána nézünk és összeadjuk a dolgokat, láthatjuk hogy 20-30 ezer jó magyar Forint körüli összegbe kerül egy olyan szórakozás, aminek ki tudja hogy mi lesz a sorsa (az EyeToy-ra emlékszik valaki?). A másik dolog is financiális hátterű: a Wonderbook önmagába véve csak egy könyv, ami bizony mesék (játékok) nélkül semmit sem ér, tehát még azt is vennünk kell hozzá, bár szerencsére alapból megkapjuk Miranda Dabrak Bűbájtan 8Book of Spells) című darabját hozzá, de erre hamarosan ki is fogok térni bővebben.

Igazából az egész sikere a támogatottságtól függ. Ha nem hagyja elkallódni a Sony ezt a találmányt, akkor a kicsit borsos ára ellenére is nagy siker lehet. Ha azonban olyan lendülettel adnak ki majd stuffokat rá mint a Vitára, akkor garantáltan rövid idő alatt be fog dőlni ez az egész, dollármilliókat nyelvén el. Mivel jár a cucchoz a már fentebb emlegetett blu-ray lemez is, lássuk hogy mindez hogyan is működik a valóságban! Ha nem hallottatok még Miranda Dabrakról, akkor a hiba nem a Ti készüléketekben van, mivel ez a derék asszony bizony boszorkány. Persze nem abban az értelemben, hogy vasból van az orra, meg kislányokat-kisfiúkat rabol el hogy megegye őket.

Itt meg egy repülő troll??

Itt meg egy repülő troll??


A hölgy Harry Potter univerzumában viszont elég híres, mivel ő írta azt a bűbájokról szóló művet, amiből a Roxfort ifjú varázslói megszerezhetik tudásuk alapját. Igen, gondolom közben kitaláltátok, az első könyv a Wonderbookhoz bizony a jól ismert hemügés, tornából felmentett gyerek világába fog elkalauzolni minket. Mielőtt nekikezdenénk a dologhoz, végezzük el a kalibráció szükséges lépéseit, ami a későbbiekben sok-sok szivolától fog megkímélni minket. Ha a kameránk felismerte a könyvet illetve a zölden világító varázsgömbünket, akkor viszont szálljunk alá a jól ismert zene kíséretében a jól ismert kastély falai közé. Első körben ki kell választanunk hogy milyen varázspálcát akarunk használni.

Igazából teljesen mindegy hogy melyiket választjuk, semmiféle különbség nincs köztük. Viszont pislogunk majd nagyokat, amikor a szemünk láttára a TV szépen átrajzolja a fagyit arra a bizonyos pálcára! Én itt már tapsikoltam örömömben, hogy "fúdetökjó", viszont az igazi mágia csak ez után kezdődik! A könyvtárban ücsörgünk éppen, amikor egy tanár (a narrátor) számon kéri rajtunk, hogy ilyen későn mit keresünk mi itt. Szerencsére egy bagoly kihúz minket a csávából, pontosabban egy levél amit a szárnyas hozott, mely szerint kikölcsönözhetünk egy nagyon ritka könyvet. Tulajdonképp innen indul az egész álmélkodás, mert megkér minket a tanár, hogy söpörjük le róla a koszt.

A kissrác arcán nem őszinte a mosoly

A kissrác arcán nem őszinte a mosoly


Először furán néztem és nem értettem hogy most mi is van, aztán megvilágosodtam: az ölemben lévő WB-ről kell lehúzni a port! Miután ezt megtettem, jött az álmélkodás, mivel a TV-n egy gyönyörű borítású holmi jelent meg ezek után! A környezet nagyon jól fel van építve, teljesen olyan érzésünk van mintha J.K Rowling világában lennénk, ugyanis minden olyan elem, ami itt jellemző, a helyén van. Ahogy lapozgatunk a könyvben, a szöveget a pálcánk segítségével tudjuk kihúzni, arrébb lökdösni. Igazából ennek a Book of Spellsnek a lényege, hogy a jól ismert varázslatok elsajátítsuk, karlendítéssel, szöveggel, mindennel együtt. Öt fejezetből áll az egész, mindegyik két részre lesz osztva.

Fejezetenként négy varázslatot tudunk megtanulni, aztán pedig vizsgázni kell belőlük. Persze ez nem életre-halálra megy, elég egyszerűek, mivel az egész program a legkisebb korosztálynak készült. a metódus amúgy a következő: meghallgatjuk a bevezetőt minden trükkhöz, néhány keletkezéséről kapunk egy interaktív sztorit, aztán megnézzük hogy kell kiejteni, a legvégén pedig jön a kézmozdulat. Fogunk tüzet gyújtani, fényt varázsolni, bazibumm bűbájt megtanulni, röptetni, madarakat elővarázsolni, zárakat kinyitni, vizet fakasztani és még nagyon sok mást, amit a filmekben már láthattunk. Jellemzően minden másodikhoz lesz egy interaktív feladat is, amikor egy helyszínt látunk magunk előtt és itt kell begyakorolni az éppen tanult bűbájt.

Akkó

Akkó' varázsoljunk tezsvíreim


A fejezetek végi vizsgák viccesek, mert itt az összes addig tanult elemet fel kell használnunk a sikerhez, amit egyébként különböző mennyiségű pontokkal és tárgyakkal fog jutalmazni a gép. Ha nagyon nekifekszünk, pár óra alatt végezni is lehet ezzel, viszont újfent hangsúlyoznám hogy nem a 20-30-as korosztályt a célja a programnak. Technikai oldalról megközelítve is rendben van amúgy a dolog: magunkat simán látjuk a TV-ben, minden egyes feladatot gyakorlatilag a könyvből kell előhúzni. Egyébként kapunk izgő-mozgó fényképeket, baglyok által hozott leveleket, szóval autentikus dolgokat. Hibák természetesen vannak, noha nem olyan vészesek.

A grafika teljesen funkcionális, mivel a program 90 százalékában magunkat fogjuk bámulni ahogy lapozgatunk egy könyvben. A hangok és zenék viszont nagyon korrektek, ráadásul itt mindenképp ki kell emelnem, hogy van teljes magyar szinkron, ami nélkül gyakorlatilag itthon eladhatatlan lenne ez a dolog. Ráadásul a hangjukat adók jó munkát végeztek, szépen beleélik magukat a szerepbe. Technikai bibik akadnak azért, néha előfordult hogy nem érzékelte a kamera a mozdulataimat, vagy egyszerűen a könyv tűnt el a látószögéből, de azért ez nem volt jellemző szerencsére.

Támadj Frici!

Támadj Frici!


Szóval itt van egy újabb ötletes kiegészítő, amiben hatalmas potenciál lakozik. A Book of Spells is aranyos, de ez inkább egy ilyen techdemo, noha külön is meg lehet vásárolni. Mindenesetre aki rendelkezik egy Move szettel illetőleg van kicsi gyermeke is, ők mindenképp tehetnek egy próbát a dologgal mert varázsolgatni mindig jó! Aztán kíváncsian várjuk a további könyveket és reméljük, hogy nem fog eltűnni a süllyesztőben két hónap után.

Wonderbook Book of Spells / Tesztplatform: PlayStation 3

jó lesz ez!
  • Stílus: Puzzle
  • Megjelenés: 2012. november 16.
  • Ár: 17.000 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Nagyon ötletes kiegészítő
  • Jó dolog a varázsolgatás
  • Kicsiknek kifejezetten ajánlott
  • Magyar szinkron
  • Kicsit lehetne pontosabb az érzékelés
  • Hang
    8
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
7.8
11 hozzászólás

Vendég

11 éve, 1 hónapja és 16 napja

Tudja valaki, hogy kell menteni a játékot kilépéskor amikor befejeztem egy részt?

válasz erre

Bartaz89

11 éve, 7 hónapja és 10 napja

Gyerekeknek? Gyerekek is más Dead Space-en meg hasonló trancsirokon szeretnek nyomulni, ezeken elalszanak.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 19 napja

Gyerekeknek biztos jó.

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 22 napja

Nagyon tetszik, van értelme a gyerek számára végre a move-nak is. Eddig csak a Killzone-ban vette hasznát! mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 23 napja

Aranyos játék gyerekeknek. Van értelme, szép és SZINKRONOS!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 23 napja

Szerintem meg gagyi.

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 23 napja

Tetszik, végre valami értelmes moveraröhögő smiley

válasz erre

Raiden

12 éve, 3 hónapja és 24 napja

Hát nálam kimaradt a fiatalkori "mi leszek ha nagy leszek",nevű időszak,sőt,még most sem tudom néha egyáltalán akarok-e valami is lenni egyáltalán ezen a sárgolyón..röhögő smileyröhögő smiley
Nekem tetszik lefoglalná a gyerekeim biztosan,de az ára,na az nem gyermeteg odabasz rendesen...mosolygó smiley

válasz erre

marco

12 éve, 3 hónapja és 24 napja

Pofás cucc pár órát simán el lehet vele lenni.

válasz erre

csirkee

12 éve, 3 hónapja és 24 napja

hatalmas a játék mosolygó smiley szerintem nem csak gyerekeknek való hanem felnőttek is élvezhetik persze ha van gyerek is mosolygó smiley nekem tetszik nagyon, bejön

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 hónapja és 24 napja

Gyerekeknek jó

válasz erre
Wonderbook: Book of Spells
17.000 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja