Watch Dogs 2 teszt

2016. november 14.
76.8252
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Vannak olyan típusú játékok, amik hiába kapnak korrekt pontozást, egészen egyszerűen egy-egy jelenet kivételével nem jut róluk eszembe semmi, annyira jellegtelenek. Az élő példa erre a Watch Dogs első epizódja, aminél emlékszem, hogy én teszteltem, menő volt a főhős, lehetett benne hackelni, de ezen kívül annyira lélektelen volt az egész, hogy az agyam automatikusan törölt minden infót vele kapcsolatban.
Advertisement


Persze sikeresen felfrissítettem emlékezetemet és így már beugrott, milyen rondán ültem fel a játékot körülvevő hype vonatra. Sokáig bűntudatom is volt amiért lehúztam szegényt, de aztán láttam, hogy a világ szaksajtójának, valamint a gémereknek is nagyjából ez a véleménye, szóval szerencsére a hiba nem az én készülékemben volt. Amikor bejelentette az Ubisoft, hogy folytatják a sorozatot, egy kicsit megörültem neki, mert a koncepcióban van tisztességgel fantázia, aztán reménykedtem, hogy most nem rontják el.

Szerencsére ez így is lett, elfelejtették a nagyon agresszív marketing kampányt, cserébe szépen belenyúltak a második epizódba, aminek az eredménye egy határozott karakterrel rendelkező játék lett, ami nagyon élvezetes, de pár hiba miatt esélye sincs arra, hogy letaszítsa, esetleg megszorongassa a GTA franchise-t, ugyanakkor a Mafia 3-at például reggelire megeszi. Lássuk tehát, hogyan is muzsikál a Watch Dogs 2!

Figyeeed má tesa, talátam egy 386-os alaplapot vaze!

Figyeeed má tesa, talátam egy 386-os alaplapot vaze!


Sok minden változott Aiden óta: kapunk egy teljesen új főhőst, Marcus Holloway-t (kódneve Retr0), valamint a lokáció is megváltozott. Elhagytuk a Szeles Várost, ezúttal játszóterünk a Bay Area lesz, egészen pontosan San Francisco, Silicon Valley, Marin, Oakland és a Civic terület. Minden egyes szín természetesen különbözik a többitől, mind nagyságában mind pedig karakterisztikájában, de kitérünk még rájuk a későbbiek folyamán.

Sajnos a fő sztori most sem lett valami állkapocs leejtő, Oscar gyanús alkotás. Itt is felbukkant a személyiségi jogokat sárba tipró rendszer, a ctOS, amit hekkerek egy csoportja (DeadSec) igencsak vérlázítónak talál, ezért elhatározzák, hogy szisztematikusan megtisztítanak tőle mindent, valamint kicsinálják a mögötte álló szervet.

Míg az előd próbálta megőrizni komolyságát, itt teljesen máshogy mutatják be a szituációt. Úgy ábrázolják a kódtörőket, mintha tevékenységük csak egy jó poén lenne, semmi több. Hihetetlenül laza, nagydumás brigádot kapunk, akik fittyet hánynak mindenre és mindenkire, szó nélkül hágják át a szabályokat, ha olyan kedvük van. Bevallom, ez a durva jókedvűség, ami árad a programról egy picit zavart. Sokkal inkább valami olyasmire számítottam, mint mondjuk a Mr Robot nevű sorozat, ahol ez az egész véresen komolyan van véve.

Jó verda, jó sofőr, gagyi trófea

Jó verda, jó sofőr, gagyi trófea


Kicsit úgy képzeljétek el, mintha a Saints Row hangulatát szerették volna összegyúrni az előző WD játékmechanikájával, majd pedig leöntötték az egészet azért némi komolysággal. Simán elképzelhető, hogy sokkal több embernek lesz így kedve leülni játszani vele, mert nem kell megerőltetnie magát az agyunknak. Elnézést, kicsit elkanyarodtam a stufftól, térjünk is vissza hozzá.

Alapjában véve most is egy külső nézetes, sandbox alapokon nyugvó programot kapunk, amiben természetesen központi szerepet játszik az IT, sok egyéb dolog mellett. Kezdéskor egy interaktív tutoriallal nyitunk, ahol megismerkedünk a játékmenet alapjaival, úgymint a lopakodással, rejtőzködéssel, közelharccal, fegyverhasználattal, valamint a különféle kódok feltörésével.

Újdonságként kiemelendő hősünk megváltozott mozgáskultúrája, amivel jóféle parkour mozdulatokra lesz képes. Picit szokni kell amúgy a kezelést, kicsit sok dolog nyílik meg egyszerre, de idővel bele lehet jönni. Az előd esetében a külcsín átlagosra sikeredett, köszönhetően annak, hogy egyszerre jelent meg a kurrens, valamint a lastgen gépekre. Egy picivel jobb most a szituáció, de bőven van még hova fejlődnie ezen a téren.

Ahogy már említettem, több terület is helyet kapott. Persze San Francisco, a központ lett talán a legjobban kidolgozva, de megvan a hangulata Oakland-nek is, valamint kellemes randalírozni a homokos tengerparton, szóval igyekszik változatos lenni. Maga a bejárható terület teljesen rendben van, se nem túl nagy, se nem túl kicsit, pontosan optimális. Az átvezető videók alatt hőseink jól néznek ki, de ahogy átvesszük az irányítást, úgy érezzük kicsit kopottasnak a dolgokat.

A játék csúcsa: lehet photobombolni jeeeeeeee!!!!!

A játék csúcsa: lehet photobombolni jeeeeeeee!!!!!


Tartalom, valamint változatosság szempontjából eléggé rendben vagyunk. Lesznek elsődleges, illetőleg másodlagos feladatok, amiket aztán kibővíthetünk ad-hoc jellegűekkel, valamint ott az a temérdek jópofa egyéb elfoglaltság, amiket ki tudunk próbálni, de nézzük sorjában őket.

Telefonunk központi szerepet kapott, ugyanis applikációk segítségével érhetünk el tulajdonképp mindent. Innen tudunk járművet rendelni, saját playlistet összeállítani, szelfiket készíteni a főbb nevezetességekkel, nézegetni a térképet (Nudle Maps, LOL), valamint válogatni az éppen elérhető missziók között. Ezeknél igazából nincs sorrend, tetszőlegesen oldhatjuk meg őket.

Itt mondjuk egy picit húztam a számat, mert a legtöbb úgy néz ki, hogy el kell jutnunk A pontba, be kell lógnunk egy szigorúan őrzött területre, ahol fel kell törnünk valamilyen szervert, majd ki kell sétálnunk a területről. Vannak kivételek, ilyenkor főleg autót kell vezetnünk, aztán jó kis üldözés közepette le kell ráznunk a zsarukat. Jó példa erre, áhh, inkább nem mondom el, nem szeretnék spoilerezni.

Felsorolni is nehéz a szabadidős tevékenységeket: versenyezhetünk hajóval, elektromos gokarttal valamint motocross futamokon is indulhatunk. Reptethetünk drónt, megoldhatunk autós feladványokat, fuvarozhatunk különféle embereket, meg még egy kazal más dolgot. Ehhez még vegyünk hozzá egy jó kövér online szeletet is: ilyenkor összeállhatunk a barátainkkal, hogy túszokat szabadítsunk ki, adatot lopjunk, fejvadászkodjunk vagy éppen meneküljünk előlük, szóval tennivaló akad bőven.

Pfff azt mondtam megálltok!

Pfff azt mondtam megálltok!


Ha számszerűsítenem kellene, akkor alsó hangon olyan 50-70 órára lőném be, ami eléggé durva adat. Szerencsére az idő nagy részében kellemesen fogunk szórakozni, mivel ahogy már említettem, igyekeztek változatossá tenni őket.

Csavartak a fejlődési rendszeren is egy alaposat. Minden fő tevékenység elvégzése után növekszik követőink száma, aztán ha elérünk egy bizonyos mennyiséget, kapunk néhány pontot, amit különleges képességeink erősítésére használhatunk. Minden egyes ágon 6-8 dolgot nyithatunk meg, de itt is van egy kis trükk.

Ahhoz, hogy a legtutibb dolgokat feloldjuk, meg kell találnunk a térképen a hozzájuk tartozó kulcsot majd ezek után kell elkölteni rájuk egy kazal pöttyöt. A legtöbb ilyen jól használható, de elszórva lesz néhány totál felesleges.

Aszfaltfestés rulez. Nálunk ezért büntetést kaptak az aktivisták.

Aszfaltfestés rulez. Nálunk ezért büntetést kaptak az aktivisták.


Muszáj kiemelnem a zenei szekciót is. Pont az előző cikkemben fejtettem ki, mennyit tud dobni a hangulaton egy jól összeválogatott soundtrack. Szerencsére ez a WD2 esetében is nagyon jól sikerült: alapjában véve pop zene szól, de amikor kell, kapunk durva metált, elektronikus prüntyizést, nyálas latin futamokat, esetleg komolyzenét. Egyik kedvenc szórakozási formám az volt, amikor egy robot felett átvettem az irányítást és átkapcsoltam party módba. Próbáljátok ki, hatalmas, gurultam a nevetéstől.

Az elődben is fontos szerepet játszottak az autók, motorok, egyéb eszközök. Ezen nem változtattak, durva mennyiséget tudunk összegyűjteni belőlük tekintélyes pénzmagért cserébe, ofkorsz. Szalonokban van opciónk a megvásárlásukhoz, ezek után lesznek csak elérhetőek a járműhívós applikációból. Felszerelésünk kezdéskor mindössze egyetlen sokkoló pisztolyból áll, valamint közelharcra egy láncra fűzött biliárdgolyót használunk.

Bázisunkon természetesen bővíthetjük repertoárunk, méghozzá stílusosan egy 3D nyomtató segítségével. Érdemes mielőbb megvásárolni a drónt, valamint a távirányítós kis vackot, mert sok esetben leegyszerűsítik a küldetéseinket. Később igazán kemény mordályokat szerezhetünk, de kössük fel a nadrágot, mert brutális áron adják őket.

Hekkerkedés a liftben...

Hekkerkedés a liftben...


Ideje hogy a grafikán kívüli negatívumokról is szó essen, mert sajnos itt sincs kolbászból a kerítés. Technikai oldalról meglepően stabil lett ugyan, de belefutottam néha olyan frame drop-ba, amitől a hajamat is kitéptem. Ellenfeleinknél még minimális mesterséges intelligencia sem fedezhető fel, ami durván egyszerűvé teszi szinte az összes lopakodós hadműveletet. A legnagyobb baj mégis azzal a résszel van, ami kiemelné a stuffot a többi sandbox megoldás közül.

Igen, magára a hackerkedésre gondolok. Eltűnt például a profiler, pontosabban leegyszerűsödött. Teljesen mindegy, hogy egy laptopba, szerverre, esetleg telefonba szeretnénk belekukkantani, mindig egy sablon dolgot kell végrehajtanunk. Egyáltalán nem érezzük azt, hogy a kibervilág fenegyerekei lennénk, bármennyire is ezt sulykolja belénk a játék. Persze azért itt is vannak vicces dolgok, például felgyújthatjuk járókelők kezében a mobiljukat, apróbb összegeket lophatunk róla, néha felszerelést bugázhatunk.

...és 120-szal a motoron.

...és 120-szal a motoron.


Egyetlen igazi újdonságként egy logikai feladatot tudok kiemelni, ahol különféle áramforrásokat kell összekötnünk mindenféle tárcsa segítségével. Ja, meg persze olyan mennyiségű ruhát, kiegészítőt, napszemcsiket, táskákat harácsolhatunk össze magunknak, amikkel simán felcsaphatunk valami B kategóriás celebnek is.

Kicsit féltem ugyan a játéktól, de a tesztelés végén mégis teljesen nyugodtan adom meg neki a 8 pontot. Nagyon sokat javult az elődhöz képest, főleg identitásban, amivel nem feltétlenül értek egyet, de dicséretes, hogy legalább van neki. Kicsit sajnálom, hogy a kódtörést ennyire leegyszerűsítették (pedig állítólag külsős tanácsadókat is fogadtak a nagyobb élethűség kedvéért), ugyanakkor egy borzasztóan tartalmas, a maga módján kiválóan szórakoztató művet kapunk.

Persze azért a grafikán bőven dolgozhatnának, nem ártana némi AI se, de ettől függetlenül bátran ajánlom mindenkinek.

Watch Dogs 2 / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
  • Stílus: TPS
  • Megjelenés: 2016. november 15.
  • Ár: 6.790 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Brutális tartalom
  • Rendelkezik identitással
  • A legtöbb esetben szórakoztató missziók
  • Ha elkap a hangulata, nagyon jót tudsz szórakozni vele
  • Túlzottan leegyszerűsített hekkelés
  • Ingadozó minőségű grafika
  • Teljesen sablonos sztori
  • Sokat vesztett a komolyságából
  • Hang
    9
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
8
14 hozzászólás

William

7 éve, 9 hónapja és 27 napja

Nekem nagyon bejön, látszódik rendesen a fejlődés az előzőhöz képest

válasz erre

bekecs

7 éve, 11 hónapja és 19 napja

Engem mondjuk ezek a negatívumok nem annyira zavarnak, mint a szép pozitív lista. mosolygó smiley Úgyhogy instant buy.

válasz erre

iPet

7 éve, 11 hónapja és 19 napja

Mordorer írta:
Szerintem engem ez a túlzott leegyszerűsítés nagyon zavarna. szomorú smiley Hiába a rengeteg tartalom meg nagy hely, ha monoton amit csinálni kell és még egyszerű is. Ki kell hagynom.
Érdemes lenne kipróbálnod, hátha mégis beránt mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

7 éve, 11 hónapja és 19 napja

Szerintem engem ez a túlzott leegyszerűsítés nagyon zavarna. szomorú smiley Hiába a rengeteg tartalom meg nagy hely, ha monoton amit csinálni kell és még egyszerű is. Ki kell hagynom.

válasz erre

iPet

7 éve, 11 hónapja és 20 napja

WarriorAutobot írta:
Akkor bátran ajánlod annak akinek tetszett az első rész még ha sablonos és repetitív is volt? Mert mondjuk így is úgy is megveszem csak megkérdeztem. röhögő smiley
A teszt nagyon ott volt és amit eddig láttam róla nagyon bejön. Főleg a legújabb hír róla. röhögő smiley
Ha kedvelted az előző rész, akkor főleg ajánlom mosolygó smiley Bár szokni kell egy kicsit a megváltozott stílust és hangulatot.

válasz erre

WarriorAutobot

7 éve, 11 hónapja és 20 napja

Akkor bátran ajánlod annak akinek tetszett az első rész még ha sablonos és repetitív is volt? Mert mondjuk így is úgy is megveszem csak megkérdeztem. röhögő smiley
A teszt nagyon ott volt és amit eddig láttam róla nagyon bejön. Főleg a legújabb hír róla. röhögő smiley

válasz erre

totyak

7 éve, 11 hónapja és 21 napja

A leírtak alapján minden szép és jó, de én majd a pc-s átírat minőségére leszek igazán kíváncsi. Az első résznél is a számítógépesek szívtak nagyon, még a normálisabb gépeken sem úgy ment, ahogy kellett volna.

válasz erre

Eltohn

7 éve, 11 hónapja és 21 napja

NA jó, akkor megveszem. Sokkal ****abbra számítottam, megmondom őszintén. röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

7 éve, 11 hónapja és 21 napja

Hentes írta:
Ezek PS4 screenshotok ugye? Nem tűnik rossznak a game! mosolygó smiley Kár hogy ennyire lebutítták amúgy... szomorú smiley
Yep, ott a gombkiosztás és a trófea, azok ps4-es elemek. mosolygó smiley

válasz erre

Hentes

7 éve, 11 hónapja és 21 napja

Ezek PS4 screenshotok ugye? Nem tűnik rossznak a game! mosolygó smiley Kár hogy ennyire lebutítták amúgy... szomorú smiley

válasz erre

RyutheStaR

7 éve, 11 hónapja és 21 napja

Ronalddo írta:
Az elég gáz hogy viccesre lett véve a figura, nekem ez így lehet hogy nem fog tetszeni. Nem fogom lemondani az előrendelésem, de lehet hogy hamar túladok rajta. Mindent az fog eldönteni hogy milyen a fíling.
Pont ez zavar engem is, nem igazán vagyok oda az ilyen swagyolo tinédzser ****ságokért. De ettől függetlenül lehet jó a játék, még ha annyira nem is veszi komolyan magát. Remélem...

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 11 hónapja és 21 napja

Az elég gáz hogy viccesre lett véve a figura, nekem ez így lehet hogy nem fog tetszeni. Nem fogom lemondani az előrendelésem, de lehet hogy hamar túladok rajta. Mindent az fog eldönteni hogy milyen a fíling.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Watch Dogs 2
6.790 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja