Viva Pinata: Trouble in Paradise teszt

2008. október 20.
77.9051
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Yoyo profilja, adatai
Yoyo
Amikor Marco széles mosollyal az arcán kezembe nyomta a Viva Pinata legújabb részét, hogy kanyarintsak már róla néhány sort, komolyan elgondolkodtam azon, hogy valójában Szibériában lenne a helyem, valami eldugott kis faluban. Az előző részéről csak annyit tudtam, hogy viszonylag sikeres volt, valamint a koncepciója a különféle érdekes állatok megszelidítésén alapult. Igazából az a fajta játék ez, ami az én akcióorientált lelkemnek nem fejedelmi étel, hanem inkább a borsó, amit a tányérom szélén hagyok, ha nem muszáj megenni. A cikkírónak azonban a legritkább esetben van lehetősége válogatni, így kissé keserű szájízzel ültem le a Trouble In Paradise elé. Mondanom sem kell, hogy ismét tévedtem, hiszen amilyen nehezen álltam neki a tesztelésnek, olyan kellemes órákat töltöttem el a Pinaták világában.

/>
Viva Pinata: Trouble in Paradise teszt - 2. kép

A játék alapja az előző részhez képest semmit nem változott, ugyanúgy a megfelelő élőhelyet kell kialakítani annak érdekében, hogy a környéken lévő állatok érdeklődését felkeltse a parkunk, és szépen lassan megtöltsék gondosan felépített területünket. A Viva Pinata élőlényeit a fantázia szülte, de a legtöbbjüket természetesen be lehet azonosítani a mai élővilág bizonyos példányaival. Vannak itt egérhez hasonlító lények, madarak, kígyók, bogarak és még ki tudja mennyi minden, amivel színesebbé tehetjük kicsiny, de később egyre növekvő kertünket. A játék az elején kissé bonyolultnak tűnik, de a Tutorial olyannyira szájbarágós, hogy egy-két óra alatt teljesen a magunkénak érezhetjük az irányítást.

Viva Pinata: Trouble in Paradise teszt - 3. kép

Kezdetben tehát van egy üres rét, ami körül rengeteg Pinata él. Ahhoz, hogy benépesítsük ezt a kissé elhagyatott földrészt, meg kell ismernünk magukat az állatokat. Amennyiben látunk egy elbűvölő példányt, a kurzort rá mozgatva információt kaphatunk róla. Többek között kiderül, hogy milyen ételt szeret az állatocska, milyen területen érzi magát jól, illetve mi kell ahhoz, hogy szerelembe essen a fajtársaival a parkunkban. Amikor eldöntöttük, hogy ha törik, ha szakad megszelidítjük a kiszemelt példányt, akkor irány a bolt, ahol a megfelelő magvakat illetve földtípust beszerezhetjük. Ezekből egyébként különösen sok fajta van, és mivel vannak bizonyos állatfajták, amiknek ugyanaz a közeg vagy étel felel meg, nem érdemes túlságosan sokrétűvé tenni a parkunkat. Ilyenkor ugyanis könnyen helyhiány alakulhat ki, ami miatt nem lesz elegendő példány egy fajta Pinatából, ergo a pároztatás esélye is jóval lecsökkenhet.

Ha elültetünk néhány virágot a kertünkbe, akkor egy rövid animáció kíséretében kiderül, hogy melyik az a lény, amelynek felkeltettük az érdeklődését. Ne felejtsük el, hogy ahhoz, hogy az állat véglegesen beköltözzön hozzánk, bizonyos feltételeknek meg kell lennie. Ilyen lehet például egy növényfajtából öt darab a parkban, vagy bizonyos méretű sivatagos rész, esetleg egy ház, amit magáénak érezhet a frissen érkezett állat. De számításba kell vennünk azt is, hogy bizonyos Pinaták nem szeretik egymást, ami érthető is. Egy madár nem fogja magát különösebben jól érezni, ha a tőszomszédságában az a kígyófajta él, aminek ő a kedvenc eledele.

Viva Pinata: Trouble in Paradise teszt - 4. kép

Állatainkat nem csak becsalogatni tudjuk a parkunkba, hanem a környéken lévő területekről is beszerezhetjük őket egy csapda segítségével. A ?vadonban? lerakunk egy viszonylag primitív szerkezetet, melynek a közepén elhelyezünk egy kis táplálékot, és aztán várunk, hogy a mit sem sejtő Pinata belesétáljon. Sajnos ez a módszer nem csak unalmas, hanem bizonyos esetekben eléggé költséges is tud lenni. Egyrészt a speciális ételek ára igen borsos, másrészt nincs garancia arra, hogy sikerrel járjunk. Előfordulhat, hogy pl. a kiszemelt madár leszáll a csapdára, felzabálja a méregdrága ételt, majd angolosan távozik mielőtt a csapda akcióba lépne. Bizonyos állatok azonban csak ilyen módon szerezhetőek be, így néha kénytelenek vagyunk ezt a módszert alkalmazni.


Viva Pinata: Trouble in Paradise teszt - 5. kép

Egy idő után azon vettem magam észre, hogy hiába jön egyre több lény a parkomba, a pénzem mennyisége csak nem akar nőni, illetve egyenesen arányosan csökkent a populáció méretének növekedésével. Hosszas gondolkodás és kétségbeesett információkeresgélés után véletlenül rávittem a kurzort az egyik állatomra, amikor a jobb felső sarokban a Sell feliratra lettem figyelmes. Pénzhez úgy juthatunk, ha eladjuk a már megunt vagy sok gonddal járó példányainkat, illetve ha valamelyikből sok van, akkor attól sem árt megszabadulni. A kapitalizmus és a pénz iránti sóvárgásom sajnos olyan méreteket öltött egy idő után, hogy a nagy nehezen szerelembe esett állataim frissen született porontyait azonnal kitéptem a szülők ölelő mancsai közül, és mindenféle lelkifurdalás nélkül adtam el őket. Hiába, a kígyóimat is etetnem kell valamiből.

Viva Pinata: Trouble in Paradise teszt - 6. kép

A párzási rítus meglehetősen érdekes, és bár ötletes, azért hagy némi kívánnivalót maga után. Ha megetettük a kedvenc ételeikkel a két lényt, és építettünk nekik házat, valamint egyéb szükségleteiket is kielégítettük, akkor megjelenik a fejük fölött egy szív. Ilyenkor, ha az egyik hősszerelmest a másikhoz küldjük, akkor egy minijáték veszi kezdetét, ahol a hímet (vagy a nőstényt? a fene se tudta megállapítani, hogy melyik-melyik) irányítva egy labirintusban megfelelő mennyiségű szívet kell összegyűjteni adott idő alatt. Ha a labirintus széleihez hozzáérünk véletlenül, akkor az időnkből levon pár másodpercet a program. Ha kifutunk a limitből, akkor némi pénzmagért cserébe újra próbálhatjuk az egészet. Nos, nem egészen így képzelem el az állatok világában a szerelemhez vezető utat, de ez csak egy játék, és szórakoztatnia kell. Mindegy, legalább kellemesre sikerült ez a része is a Trouble In Paradise-nak.


Viva Pinata: Trouble in Paradise teszt - 7. kép

A parkunkba olykor betévedhetnek hívatlan vendégek, akiket gonosz tekintetükről és sötét színükről ismerhetünk fel. Ezek a lények csak bajt okoznak, mérgezett cukorkákat szórnak szét, és zargatják kedvenc kis állatainkat. Érdemes minél hamarabb elriasztani őket a kertünktől, mert könnyen eronthatják az állatok között megszokott idillt. Pinatáinknak van egy boldogság mércéjük, ami félelem vagy egyéb tényezők miatt lecsökkenhet. Az elégedettség mértékét viszont úgy növelhetjük meg, ha a kedvükben járunk. Ilyen például az, ha aduk nekik saját nevet, elhalmozzuk őket különféle dolgokkal. Nem csak azért fontos erre figyelni, hogy jobban érezzék magukat a lakóink, hanem azért is, mert bizonyos időnként a csöppségeket el lehet vinni kiállításokra is, aminek gyakran előfeltétele az, hogy kimagaslóan boldog legyen az adott példány.


Viva Pinata: Trouble in Paradise teszt - 8. kép

Érdekesnek hat, hogy egy ilyen játékban van lehetőségünk a többjátékos módra, de az ötlet semmiképp sem rossz. Live-on keresztül akár négyen is építgethetjük a világot, de azt hozzátenném, hogy közel sem lehet olyan színvonalas parkokat építeni, mint egyedül. Inkább arra jó ez a lehetőség, hogy meglévő állatkertjeinket megmutassuk a barátainknak, esetleg elmagyarázzuk nekik élesben, hogy mit is kell csinálni ahhoz, hogy ők is sikeres építőmesterek legyenek. A világhálón továbbá megoszthatjuk azokat a képeket is, amiket a fényképező segítségével csináltunk. Nem hinném hogy a multiplayer rész listavezető lesz az online játékok között, de legalább van benne ilyen is.

Viva Pinata: Trouble in Paradise teszt - 9. kép

A megvalósításra panasz nem lehet, hiszen eszméletlenül stílusos a játék grafikai oldala, de hangok terén sem kell sok helyen szégyenkeznie a Trouble In Paradise-nak. A színes forgatagban élő tarka-barka Pinaták elképesztően bájosak tudnak lenni, ahogy járkálnak a parkban. Ha összefut két lény, akkor mindig reagálnak valamit egymásra, ami a legszőrösebb szívű ember arcára is mosolyt csalhat. Talán csak a nem állati szereplőkre lehet panasz, ezek nem igazán illenek bele a játékba, ráadásul az egysoros mondataikért sem adnám oda a legjobb szinkronszínésznek járó díjat. Az állatok hangjai azonban fenomenálisak. Duruzsolnak, nyögdécselnek és egyéb furcsa zajokat adnak ki magukból, ami miatt bárki a szívükbe tudja zárni őket.

A Viva Pinata: Troube In Paradise nem az a tipikus játék, amit az Xbox360 világában az utóbbi időben megszokhattunk. Nincs benne akció, nem folyik a vér, és nem száguldanak benne sportautók. Azonban egy fárasztó nap után, amikor már nem vágyik az ember a vérfürdőre, nincs kedve lövöldözni, hanem csak egy pár nyugodt percet akar, akkor ennél a produktumnál keresve sem találhat jobbat. Ex-katonáknak és pszichopatáknak nem ajánlanám, a fiatalabb korosztálynak, lányoknak, illetve mániákus parképítőknek azonban jó választás lehet a szabadidő kitöltésére.

Viva Pinata: Trouble in Paradise / Tesztplatform: XBOX360

a polcon a helye
  • Stílus: Életszimulátor
  • Megjelenés: 2008. szeptember 03.
  • Ár: 16.998 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • igazi kikapcsolódás
  • aranyos körítés
  • összetett
  • kevés újdonság
  • Hang
    8
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    9
8.5
12 hozzászólás

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 2 napja

Egyébként én is szeretem de szerintem az 1. rész (mert nekem megvan) nem olyan jó mint a 2.Mert a 1. igaz, hogy magyar de az állatok csak úgy megeszik egymást.A 2. rész pedig angol ezért nem lehet annyira érteni de kit érdekel.Legalább nem eszik meg egymást.És ha valamit nem értek utánanézek.Nagy cucc.Tehát szerény véleményem szerint a 2. jobb mint az 1.

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 2 napja

Nekem megvan és egyszerűen imádom.Suliba kell menni, és ezért mindig várom, hogy hazaérjek és játszak 1 órát, ha nem többet.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

14 éve, 1 hónapja és 13 napja

én nagyon szeretnék játtszani rajtaröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileynyelvnyújtó smileynyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 2 napja

Nem jo jatek mert nem tom jatszani.javascriptwtf smileyetHTML1('meglepődött smiley')

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 11 napja

nagyon rossz játék mert nem lehet játszani!!!!!meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 11 napja

tök jó játék!!!!!!!!!!!!!!!!!!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 11 napja

szeretnék a gépen játszani veleröhögő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 1 napja

nagyon kiráj játék röhögő smileymosolygó smileyszomorú smileymeglepett smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 11 napja

valaki kölcsönadjaszomorú smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 4 hónapja és 19 napja

tök jó játék a viva****ta pocer parti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4menő smileymosolygó smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 2 napja

KIRÁLY JÁTÉK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

Rambo

16 éve, 9 hónapja és 26 napja

Nagyon ötletes, szép, aranyos játék, mindenféle erőszakot nélkülöz és a grafikája sem rossz. Pc-n játszottam az első résszel és úgy hallottam, hogy ez még jobb lett, mint az első rész. Nagyon komoly játék. Éljen a kertészkedés. röhögő smiley

válasz erre
Viva Pinata: Trouble in Paradise
16.998 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja