Uncharted: Fight for Fortune teszt

2012. december 12.
70.5321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Talán már tapasztalhattátok az Uncharted 3 cikkem környékén azt, hogy mennyire is szeretem ezt a kincskeresős szériát. Az ok-okozati képlet rettenetesen egyszerű, mivel az Uncharted egy minden ízében jól átgondolt, és ami talán még fontosabb, profin megvalósított akció-kaland hibrid, amiben pont annyi van a felfedezésből, lövöldözésből, csajozásból, fejtörőkből mint amennyi egy elégedett csettintésre késztetheti a hétvégi, illetőleg a hardcore játékosokat is. Ami egyébként még megdöbbentőbb, hogy hordozható formába is át tudták ültetni a fentebb taglalt tényezőket az Uncharted: Golden Abyss Ps Vita-exkluzív részére is.
 


Ami még megdöbbentőbbé teszi ezt a dolgot, hogy a Vita részt bizony nem az eredetiért felelős Naughty Dog alkotta, hanem egy Bend Studios nevű formáció. Bár azért az is az igazsághoz tartozik, hogy a Rossz Kutyusok felügyelték a munkálatokat. Nagyon úgy néz ki, hogy a BS-nél dolgozó favágó inges, hipster szemüveges srácok nagyon felbuzdultak a Macbookok előtt, mivel pár hétig egy kicsit izgalomban tartották a sorozatért rajongókat egy nagyon egyszerű és olcsó húzással, ugyanis jó előre lefoglalták azt a domain nevet hogy Uncharted: Fight For Fortune. Ment is a találgatás kutya sokáig, hogy akkor most ez vajon mi is lesz? Egy kibővített Golden Abyss Ps3-ra? Netalántán egy teljesen új, számozott folytatás? November közepéig vártak a válasszal, hogy aztán egyre több kérdőjel jelenjen meg a projekt körül. Hölgyek és Urak, a Fight for Fortune egy letölthető cím lett, ráadásul kártyajáték formájában.

Jajj be szípek vagytok

Jajj be szípek vagytok


Oké, oké, tegyük el szépen a késeket, ne indítsuk el a napalmot a készítők lakása felé, esetleg a felfogadott bérgyilkosokat is visszahívhatnánk. Az a legnagyobb baj, és akkor most az értékelést egy kicsit előre is hozom, hogy egy egészen jól átgondolt alappal rendelkezik a progi, viszont kilométerekről érződik a lehúzás-szag, amire ráadásul mostanában nagyon harapok is. Nagyon remélem hogy a hőn szeretett Nathan Drake-t nem fogja utolérni a mocskos módon való pénzcsinálás hengere, de egyenlőre úgy tűnik hogy rossz az irány amerre mozdulnak. Szóval, barátkozzunk meg a gondolattal, ez bizony egy utazós kártyajáték lett. Tehát nincs sztori, nincs átvezető, nincs kaland, nincs akció, csak a lapok pakolgatása. Hogy erre melyik rétegnek volt szüksége, az bizony egy nagyon jó és jogos kérdés, de próbáljuk meg objektíven szemlélni a dolgokat.

A progi ikonjára való bökés után nem sok szőrözés következik, egyből a főmenüben találjuk magunkat pár érthetetlen menüpont között. Oké, az Options-t mindenki ismeri, jó haverunk, ne is molesztáljuk nagyon. A Quick Fight sem takar atombombát, itt saját paramétereket hozhatunk létre egy gyors kártyacsatához ad-hoc jelleggel. Az igazi, egy személyes kihívást a Fortune Hunter pont alatt kell keresnünk, ez a program gerince ha úgy tetszik. Ha jól számoltam, összesen 17 ellenfelet kell egyesével megvernünk a sajátságos szabályrendszer között. Ez elsőre karcsúnak tűnik, ezért ha minden igaz akkor elérhetővé válik az Uncharted 2 és 3 szereplőgárdája is, mint leendő opponensek, csak sajnos azt nem tudom hogy ezért fizetnünk kell-e vagy pedig ingyen adják a stuffhoz. Na, de ennyi dumálás után lássuk a lelkét az egésznek, avagy egy kis gyorstalpaló szabálymagyarázat következik.

És akkor azt oda...

És akkor azt oda...


Elsőre nem tűnik egyszerűnek a rendszer, de pár meccs után teljesen bele lehet jönni. Szóval körönként váltogatjuk a cselekvés jogát ellenfelünkkel, ez idáig stimmt. Minden körünk jó esetben három lépésből fog állni. Elsőként hőst kell választanunk három frakció közül, akik lehetnek a Hősök, az Ellenfelek és a Zsoldosok. Mindhárom kategóriában más-más karakterek vannak, akik az eddigi Uncharted játékok szereplői. Nagyon fontos, hogy minden egyes szereplőnek van egy bizonyos értéke, ami ki kell fizetnünk a megidézésükhöz. Ezt elősegíti, hogy mindhárom osztálynak külön vannak ilyen pontja, ráadásul körként mindig kapunk plusz egyet. Például, Nathan Drake 8 Hős pontba kerül, viszont cserébe rettenetesen erős, míg Eddy Raja összesen 2 Ellenfél pontunkat viszi el, persze az értékei sem annyira okésak. Ha ezzel meg vagyunk, akkor az összesen öt szabad hely között el kell helyeznünk a játéktéren szereplőnket.

Második lépésként választanunk kell három lefedett kártya közül egyet, a végső fázisban pedig még egy akció kártyát is húznunk kell. Hogy még egy kicsit tovább bonyolítsam így írásban a dolgot, a képernyőn láthatjuk PSN profilunkat, egy szív ikont 25 egységgel, illetve egy kis kincses ládikát is. No, a szívecske melletti érték az életerőnk, ezt kell nullára redukálni az opponensnél is. A ládikának is fontos szerepe van, ezt nevezi a program amúgy Fortune-nek - gyakorlatilag ez a fizetőeszköz a játékban ? mert a fentebb emlegetett akció kártyák bizony pénzbe kerülnek. Hogy még egy alaposat csavarjak a dolgon, minden szereplőnek van egy bizonyos sebzési értéke, illetve életereje, amiket az akció kártyák módosíthatnak. Például Nate-nek alapból 8 szívecskéje van, de ha veszünk neki mondjuk egy golyóálló mellényt 10 Fortune pontból, akkor ez a szám máris felugrik mondjuk 12-re.

Kit válaszak?

Kit válaszak?


Ahogy említettem, a lényeg az ellenfelünk életerejének nullára való csökkentése, amit úgy érhetünk el, hogyha lehelyezett szereplőink előtt nincs ellenséges kártya. Ha ez a kritérium teljesül, akkor direktbe fogjuk sebezni opponensünket. Természetesen ennek fordítottja ránk is igaz, hogyha nem fordítunk kellő figyelmet a védekezésünkre pillanatok alatt kicsinál minket a gép. Amennyiben mégis egy ellenséges szereplővel találjuk szembe magunkat, akkor először őt kell likvidálnunk. Nagyjából ez lenne a rendszer, tudom, egy picit bonyolultan hangzik így leírva, de biztosíthatok mindenkit hogy három ? négy menet után sima ügy lesz. Egyébként jól lehet taktikázni benne, viszont van pár hibája is a rendszernek. Először is, hiába tudunk viszonylag sok, 350+ kártyát összegyűjteni, a használhatóak nagyon szűk mennyiségre redukálódnak le, ráadásul ennek köszönhetően ha kialakítunk egy metódust, akkor még csak megszorongatni sem fog tudni bennünket az ellenfél.

A második nagy hiba, hogy egy bizonyos idő után teljes unalomba fullad az egész, mivel semmi különösebb motivációnk sem lesz arra, hogy végigverjünk mindent egyes ellenfelünket ötször. Igen, ötször, jól olvastátok, mert győzelmenként egy darab új kártyát tudunk zsákmányolni és öt lesz mindenkinél. Került még egy egyszerű online multi is a programba, de itt semmi extrát sem tudok kiemelni, egyenlőre sajnos csak néhány meccset tudtam lejátszani mivel még túl friss az anyag. Egyetlen egy tényező menti meg a totális bukástól illetve a totális negatív kritikától és ez bizony az ára, mivel durva 1500 Forintot kérnek el érte. Szóval ha sokat utazol és van Vitád, valamint szereted az egyszerű kártyajátékokat, akkor jó választás is lehet ez a program ennyiért. Azért remélem, hogy a következő Uncharted játék nem egy gokartos stuff lesz.

Péééééééénzzzzz

Péééééééénzzzzz


Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Uncharted: Fight for Fortune teszt / Tesztplatform: PlayStation Vita

jó lesz ez!
 • Stílus: casual
 • Megjelenés: 2012. december 04.
 • Ár: 1.590 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Nagyon olcsó
 • Remek 5 perces móka
 • Hamar kifullad
 • Tartalmat azért pakolhattak volna még bele
 • Hang
  7
 • Grafika
  7
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  7
7
17 hozzászólás

Bartaz89

7 éve, 18 napja

teglasdavid írta:
Csak én utálom a kártyás játékokat ? O.o
Nem csak te, már a valós kártyás játékoktól is herótom van.

válasz erre

teglasdavid

7 éve, 22 napja

Csak én utálom a kártyás játékokat ? O.o

válasz erre

rDAVE

7 éve, 8 hónapja és 8 napja

Vendég írta:
7 pont nem sok ennek egy kicsit...?
Szerintem nem az, mivel a cucc annyira nem rossz, csak az Uncharted név nem illik hozzá.

válasz erre

Vendég

7 éve, 8 hónapja és 13 napja

7 pont nem sok ennek egy kicsit...?

válasz erre

Xelosz

7 éve, 8 hónapja és 14 napja

Nemtom csak nekem gyanús h picit yu-gi-oh szag van a levegőben.
Nem 100%-ban de egy kicsi azért van benne

válasz erre

Vendég

7 éve, 8 hónapja és 15 napja

PsVita eddig igen nagy bukás. De ilyen anyagokat elnézve nem is csodálkozom.
A 3DS megeszi reggelire, főleg ami a játékokat illeti. Jövőre japánban Monster Hunter 4 és Dragon Quest VII remake érkezik(február-március), japán barátainknál tulajdonképpen majdnem halott a Vita. CoD-tól várták nyugaton a fellendülést idén..átlag 3 pontos cucc lett. A Nihilistic alkotott ismét

Ebből is tisztán látszik, az erő nem sokat ér önmagában.

válasz erre

Vendég

7 éve, 8 hónapja és 15 napja

Nekem nagyon bejön, órákig el tudok vele lenni...

válasz erre

Vendég

7 éve, 8 hónapja és 15 napja

Úristen, ezért biztos nem adok egy fillért se.

válasz erre

Vendég

7 éve, 8 hónapja és 16 napja

Hát ez kapufa. Címe alapján pedig nagyon bejött...

válasz erre

Vendég

7 éve, 8 hónapja és 16 napja

Nagyon nem tetszik.

válasz erre

Vendég

7 éve, 8 hónapja és 16 napja

Érdekes játék...

válasz erre

Vendég

7 éve, 8 hónapja és 16 napja

Olcsó de nem tusom mire jó...

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Uncharted: Fight For Fortune
1.590 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Robi022 profiljaVis Major profilja