TT Isle of Man: Ride on the Edge teszt

2018. március 18.
72.6311
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
A Kylotonn fejlesztőcsapat neve bizonyára kevesek számára ismeretlen. Ha hirtelen nem ugrana be, hogy mit is köszönhetünk ezeknek a remek iparosoknak, akkor elárulom, hogy elsősorban a hivatalos WRC-sorozat ötödik és annál újabb, tehát viszonylag jól sikerült részeit. Most arra vállalkoztak, hogy két kerekű járgányokkal dolgozva is hasonló színvonalat alkossanak: Elhozták nekünk az egyik leginkább embert próbáló motoros verseny, a TT Isle of Man hivatalos játékadaptációját. Vegyük górcső alá a kicsikét!
Advertisement


Általában nem csinálok ilyet, de most szükségét érzem egy kis fejtágításnak arról, hogy mit is takar a TT Isle of Man elnevezésű viadal.(Akik már most tudják, azok kérem nézzék el ezt nekem, ígérem hogy néhány sor múlva vissza is térünk a játékhoz.) Tehát, ez egy olyan verseny, amiről az a mondás járja, hogy a mai szigorú szabályokat tekintve szinte már a léteznie sem lenne szabad.

Azokból az időkből maradt ránk ez az esemény, amikor a motorsport még nyersebb, vagányabb, kötetlenebb -igaz, sajnos sokkal veszélyesebb is- volt, mint manapság. Az indulók feladata, hogy Man szigetének közútjain, egyszerű kis településeken keresztülhaladva versenyezzenek, hogy aztán az egész futam a Snaefell-hegyen csúcsosodjon ki és érjen véget.

Nyugi, mindjárt megelőzöm őket.

Nyugi, mindjárt megelőzöm őket.


Képzeljük csak el, milyen fantasztikus és egyben bizarr érzés lehet a házak, a sebességkorlátozó és "Vezess felelősségteljesen!" -táblák között száguldozni emberfeletti sebességgel, majd kiérni a mezők közé, végül pedig a hegyekben kikötni úgy, hogy egész idő alatt egyetlen igazi társunk a bivalyerős vas alattunk? Szerintem frenetikus lehet, de hogy a játékverzió ezt mennyire adja vissza, az már egy kicsit más tészta.

A legfőbb kérdés, ami felmerül, az, hogy vajon a fent vázoltak megérnek-e egy teljes áron kínált videojátékot. Megér(het)nek, ha mindezt rendesen kidolgozzák, valamint némi értékelhető plusz tartalmat is csempésznek mellé, hiszen pár óra változatos szórakozás azért mégis kijár a pénzünkért, ugyebár. A jó hír az, hogy a feltételek egyik része többé kevésbé-teljesül itt, a másik téren viszont jó eséllyel bántó hiányérzetünk lesz.

Jó, nem sikerült, de már rajta vagyok.

Jó, nem sikerült, de már rajta vagyok.


Most pedig beszéljünk ténylegesen a játékról. A gond az, hogy kifejezetten száraz és üres stuffról van szó, ami sajnos semmi többet nem kínál annál, mint ami a címben foglaltatik. Jelesül, a legendás versenypálya teljes 37,73 mérföldes hossza gyönyörűen lemodellezve képviselteti magát, a vidéki, rétek melletti utak, stb.,stb., viszont ez az egyetlen valós track, ami bekerült.

A többi helyszín teljesen fiktív, és ami még nagyobb baj, hogy megdöbbentően hasonlítanak is egymásra. Pár skót, ír és walesi falucska, plusz a hozzájuk tartozó környék, ennyi az egész. Legalább valamiféle pályaszerkesztő elfért volna itt a jobbik fajtából, de már a rosszabbikból is örültünk volna neki, csak legyen valami kis ráadás, könyörgöm.

Ne feledd fiam, csak lassan, óvatosan.

Ne feledd fiam, csak lassan, óvatosan.


A fő (és egyetlen) attrakció, a hivatalos pálya elejétől a végéig való teljesítése egyébként 20 percnél is többet vesz igénybe, ez pedig talán kicsit riasztóan hangozhat a nem túl profi gamerek számára. Valljuk be, az is, hiszen ebbe rengeteg felborulás, falra kenődés és miegymás belefér, ami teljesen elronthatja a játékélményt. A hosszú útszakaszt persze darabokban is teljesíthetjük, de az meg ugye sokat elvesz az egész hangulatából.

Szintén ez mondható el a versenygép-kínálatról, kizárólag a hivatalos vasak jelennek meg a hozzájuk kapcsolódó pilótákkal. Szerepel a nagy ászok közül például John McGuinness és Michael Dunlop, és velük semmi gond nincsen, ahogy a járgányaikkal sem, csak egyszerűen túl kevés van belőlük. A WRC-nél vagy a Moto GP-nél ugye ott a többfajta kategória, itt viszont csak a superbike és a supersport-lista elérhető, ami bizony elég karcsú.

A kabát eredetileg piros volt, de a sebességtől már lement róla a festék.

A kabát eredetileg piros volt, de a sebességtől már lement róla a festék.


Van karrier-módunk is, amiről azt gondolhatnánk, hogy fenntartja majd az érdeklődést, miután kigyönyörködtük magunkat a real-life aszfaltcsíkban, de sajnos távolról sem ez a helyzet. Nem több az egész mód annál, mint hogy veszünk egy motort, amivel versenyeket kell nyernünk, hogy beújíthassunk egy még jobb gépet, amivel ismét megnyerünk pár futamot, és így tovább, szépen körbe-körbe. Ha nem lettetek túlzottan izgatottak, ne aggódjatok, nem veletek van a gond.

A játékmenetről, irányításról úgy általában elmondható, hogy igaz rá az a kijelentés, ami az egész stuffra, miszerint inkább csak a hardcore motorsport-fanoknak okoz valódi örömet. Eléggé könyű ugyanis nagyokat perecelnünk, ha nem fékezünk időben, vagy túl későn kanyarodunk. Igaz, hogy viszonylag sokféle könnyítő finomhangolás közül választhatunk, de az igazi segítséget a kezdőknek csak a megszokott vonal fogja jelenteni, ami egyre pirosabbá válik, ahogy nyomnunk kell a féket.

Jövök a szélárnyékban.

Jövök a szélárnyékban.


Való igaz, hogy ez nagy segítség, viszont olyannyira nem megbocsátó a játék a hibáinkra nézve, hogy aki kezdő, az jobb, ha szinte semmi másra nem figyel az egyébként egész szép környezetből, csakis a vonalra. Persze ha egyszer egy versenyjáték a profikat és a fanokat részesíti előnyben, akkor nem feltétlenül gond, ha nem ajánlott a zöldfülűeknek, azonban a vak és buta AI-al meg a sokszor indokolatlan motorról való leesés még a legkomolyabb pilótáknak is büntető lesz, annyi szent.

Képzeljük csak el, hogy szépen és szabályosan haladunk, a magunk dolgával törődünk, amikor valaki ahelyett, hogy megpróbálna megelőzni, egyszerűen belénk szalad, vagy elsodor minket- utóbbi esetben általában természetesen csak mi esünk le az ülésről, és vesztünk értékes másodperceket.

Lakott területen 149/óra? Ejnye.

Lakott területen 149/óra? Ejnye.


Ez a nem túl szép életkép sajnos a kelleténél jóval többször fordul elő a TT Isle of Man-ban, arról már nem si beszélve, hogy néha épphogy hozzáérünk egy kis tákolt kerítéshez, és már repülünk is. Nem szeret minket ez a játék, kérem szépen.

Multiplayer is van, csak annak értelme nem sok. Helyi többjátékos lehetőségünk egyéni mért körökre korlátozódik, ez pedig nem teszi épp izgalmas választássá egy szombat esti kikapcsolódásra a haverokkal. Az online résznél más a baj: Élek a gyanúperrel, hogy ez a játék nagyon kevés embert érdekel, mert ha futamot szeretnénk indítani, akkor először is nagyon sokat kell várnunk, aztán ha találtunk is, akkor meg sosincs tele, ergo mérsékelt a fun.

Valentino Rossi utódja készülőben.

Valentino Rossi utódja készülőben.


Sajnos végigértünk a játék kivesézésén, és semmit sem találtunk, ami igazán kiemelkedő lenne. Jó, leszámítva egyetlen pályát, de lássuk be, ez keveseknél lesz elég a sikerhez. Az igazság persze az, hogy aki nagyon nagy motorverseny-fan, vagy épp egészen konkrétan az Isle of Man-futamot nézi gyermeki ámulattal, és nem érdekli a hozzáadott tartalom hiánya, annak tetszeni fog ez a kis szösszenet.

Ne feledjük azt sem, hogy a motorsport ezen szegmense még nem került feldolgozásra, így tehát újdonságként is hathat. Ez a tény, és a hivatalos, valós útvonal szinte tökéletes kidolgozása értékelendő, de a magas ár, az alibinek is gyenge karrier-mód, valamint a szemtelenül kevés tartalom miatt a rajongókon kívül mindenki nyugodt szívvel elkerülheti.

TT Isle of Man: Ride on the Edge / Tesztplatform: PlayStation 4

egynek jó...
  • Stílus: Verseny
  • Megjelenés: 2018. március 06.
  • Ár: 13.790 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • A valóságból vett útvonal szépen kidolgozott
  • Rendben van a sebességérzet
  • Többnyire realisztikus
  • Buta AI
  • Unalmas, alibi karrier mód
  • A fiktív pályák szinte egyformák
  • Élvezhetetlen multi
  • Hang
    6
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    6
  • Hangulat
    6
6
5 hozzászólás

zender

6 éve, 6 hónapja és 6 napja

Én laikus vagyok a motorsportban de a motoros játékokat szeretem. Mivel ezer évben egyszer van ilyen ezért elő is rendeltem PC-re. Nem csalódtam, nekem bejön. Persze a grafika és a hang ocsmány de ezen átlendülök.

válasz erre

VaPe

6 éve, 6 hónapja és 8 napja

PC-re megveszem. Azt az árat megéri még így is.

válasz erre

totyak

6 éve, 6 hónapja és 8 napja

Pc-n annyira nincs is elszállva az ára, mint konzolon.

válasz erre

Patrik94

6 éve, 6 hónapja és 8 napja

Hűbakker és még ronda is! meglepett smiley

válasz erre

muki

6 éve, 6 hónapja és 8 napja

Ez a Kylotonn az új Milestone? röhögő smiley

válasz erre
TT Isle Of Man: Ride on the Edge
13.790 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja