Transformers Fall of Cybertron teszt

2012. szeptember 21.
83.9011
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Kikukuku! Remélem sokan felismertétek ezt a hangutánzó bigyuszt a régi vasárnap reggeli mesékből. Ha nem, akkor pedig ne nézzetek bolondnak, mindössze a Transformers széria jellegzetes átalakuló hangját próbáltam meg szavakba önteni. Megatron, Optimus Prime, Űrdongó, Üstökös, Romboló, Körfűrész, Jazz, Mogorva - kilenc, tíz éves koromban többet mondogattam ezeket a szavakat mint azt hogy anyu vagy apu. A legnagyobb baj, hogy a Transformers: Fall of Cybertron után ez megint így fog történni!
Advertisement


A nagyra nőtt robotok patinás szériája egyébként nagyon-nagyon sokáig parlagon hevert. A teljesség igénye nélkül, volt egy C64-es próbálkozás, amivel egy időben kiadtak egy egész estés rajzfilmet (ami nekem VHS-en és DVD-n is megvan), aztán gyakorlatilag csak Ps2-re kiadott Transformers: Armada hozta azt a szintet ami a szériától elvárható. Viszont azóta eléggé felkapott lett szerencsére a franchise, ezt jól illusztrálja az új TR trilógia, illetve a pár éve készült War for Cybertron eizód is. Miután az igencsak pofásra sikerült, a High Moon Studios brigádja úgy döntött, hogy elkészíti a direkt folytatást, a Fall of Cybertront is.

Ezért kell enni űrspenótot

Ezért kell enni űrspenótot


Mielőtt jobban elmélyednénk a mecha világban, két részre kell bontani a sorozatot. Ott van egyrészt a Michael Bay által újraálmodott világ, a szerintem elég furcsa újradesignolt külsővel megáldott Autobotokkal és Álcákkal. Nekem, mint rajongónak nagy arculcsapás volt a robotok külseje, de természetesen ez a privát véleményem. A másik, szívemnek sokkal kedvesebb vonal (amit ez a játék is képvisel) nagyon sokat merít az eredeti sztoriból és designból, így a WfC is jobban hasonlít egy megelevenedett képregényre. Oké, eleget rizsáztam, de remélem azért sikerült egy kicsit az érdeklődéseteket felkelteni!

Sosem szoktam ilyeneket kérni, de a lemez behelyezése után ne engedjetek a főképernyő Press Start csábításának, hanem várjatok egy nagyon kicsit. Amennyiben ezt megteszitek, valami olyasmit kaptok amit utoljára szerintem a Final Fantasy 7 tudott produkálni: elindul ugyanis egy olyan kedvcsináló videó, amit nem lehet nem tátott szájjal és érzelmektől túlcsorduló lélekkel nézni. Nem fogok semmit lelőni belőle, de azt garantálhatom hogy kettőzött erővel fogjátok védelmezni a bolygót utána! Az extrák és beállítások kihagyásával három opciónk lesz: végigjátszhatjuk az egyszemélyes hadjáratot, négy barátunkkal vállvetve küzdhetünk egy amolyan online Horda módban és végezetül megkapjuk a klasszikus netes multiplayer gyilokot is.

Vortex in eksün

Vortex in eksün


Sosem szerettem azokat a játékokat, amik többnek akarnak látszani annál, mint amit valójában nyújtanak. Gondolok itt például részben kidolgozott ötletekre, vagy rosszul megvalósított elképzelésekre - példákat nem akarnék mondani. Az új transzi nem ilyen: ez egy igazi hamisítatlan, szőröstökű akciójáték és pont. A történetet is ezerszer láttuk, olvastuk, hallottuk már, de még így is pont annyira szórakoztató mint első alkalommal. Az Autobotok épp egy transzdimenzionális kapu segítségével szeretnének a Bárka fedélzetén eljutni halott bolygójuktól minél távolabbra egy új élet reményében, amikor is az Álcák csapásmérő egysége beéri a hajót és szisztematikusan próbálja megsemmisíteni azt. Űrdongó segítségével hathatós a védelem, azonban a Fővezér nagy bajba kerül, nagyon úgy tűnik hogy Megatron végső győzelmet arathat, ám ezt a sárga kisautó nem tudja annyiban hagyni és...

Snitt, ugrunk hat földi napot a múltba: itt a Bárka még a haldokló bolygón pihen és az Autobotok épp a vésztartalék energont (folyékony energia) rámolják fel, amikor az Álcák a teljes haderejükkel rajtuk ütnek. Kétségbeesett és heroikus védekezés kezdődik, valamint itt kapjuk meg az első irányítható szereplőt, Optimust. Bár olyan túl sok újdonságot nem tudnék lelőni, a sztoriról dióhéjban ennyit, mindenki fedezze fel szépen magának a planétát és alakítsa sorsát kedve szerint. A kampány felépítése egyébként számomra nagyon tetszetős volt. Adott 12, viszonylag hosszú pálya ahol mindkét frakciót szereplőit fogjuk irányítani hogy a végén egy epikus csatában csúcsosodjon ki a dolog. A legnagyobb sztárok mellett persze olyanok is beleférnek, min például Cliffjumper vagy Vortex, meg...áhh, nem szeretnék itt se poénokat lelőni, pedig itt lehetne mit.

Sziklaugró in eksün

Sziklaugró in eksün


Külcsín szempontjából kisebb bugok ellenére teljesen rendben van a dolog. Iacon lerombolt Autobot városa, a Bárka belseje, elhagyatott, régi sírok és templomok, holttestekkel borított csatamező - gyakorlatilag mindegy hogy merre kalandozunk, nagyon kellemes a látvány. Robotjaink egy kis high-tech átdizájnolástól eltekintve pontosan úgy festenek mint a régi képregényeken, rég látott ismerősként köszönthetjük őket. A felsorolásból lehet látni hogy változatos tájakon fogunk kalandozni, ráadásul a jóféle játékmechanika miatt a szituációkat is több módon tudjuk megoldani, noha azért senki se gondoljon egy Metal Gear Solid féle szabadságra.

Hőseinket külső nézetből fogjuk természetesen irányítani, mondhatni hogy a jól megszokott módon. Tudunk ugrani, lőni, két fajta stukkert használni, másodlagos képességeket magunkra aggatni. Ami viszont új színt visz a küzdelmekbe, az természetesen az átalakulás képessége. Az Autobotok esetében valamilyen futurisztikus négykerekűvé válhatunk (egy rövidebb szakasztól eltekintve), míg a gonosz Álcák között akad négykerekű, helikopter, ágyú és vadászgép is. Ebben a formánkban sokkal mobilisabbak vagyunk, nem is beszélve arról hogy mennyivel egyszerűbb a levegőből levadászni az ellent. Hála a jó égnek, a fedezékes harc itt elmaradt, viszont tudunk variálni azon hogy melyik kezünkben legyen a puska, így menedéket nyújtó objektumok mögül is ki tudunk lőni.

Gondolom őt felismeritek

Gondolom őt felismeritek


Az animációk is jól sikerültek, baromi élvezetes ahogy az egyes szereplők méretbeli különbségeik miatt lomhábban-fürgébben reagálnak mindenre. Az objektívák mondjuk nem lettek túl változatosak, általában menni kell előre a cső pályákon és rommá lőni mindent és mindenkit aki az utunkba kerül. Lesznek lopakodós részek is, ilyenkor álcázni tudjuk magunkat egy rövid ideig, aztán a megfelelő pozícióba kerülvén instant kill-t okozni - szintén nem egy MGS a dolog, de legalább egy kicsit megtöri a folyamatos rambózást. Egyébként gyűjthetünk tervrajzokat és különböző audio kazettákat kalandozásaink során: előbbi azért hasznos, mert így nyithatjuk meg az új stukkereket, amiket aztán a Teletraan 1 üzleteiben meg is vásárolhatunk, illetve tunningolhatjuk is később. Itt mondjuk egy picit elgurult a készítők gyógyszere, mert van pár olyan alkalmatosság, amit ha felfejlesztünk, gyakorlatilag egy lövéssel kisebb tömegeket tudunk megsemmisíteni, eléggé leegyszerűsítvén a játékmenetet.

Tartalmát tekintve a szingli rész első nekifutásra olyan 7-8 óra lesz a játékidő, viszont szerintem érdemes a Hard móddal is tenni egy próbát illetve rámenni a gyűjtögetésre is, mert sok kis extra infót tudhatunk meg, plusz nincsenek is nagyon eldugva a dolgok. Végre kaptunk feladathoz kötött trófeákat, acsikat is, mint például meg kell mentenünk X harcosunk egy rajtaütés alatt, vagy lopakodva kell végigmennünk egy szakaszon. A Horda mód is egész kellemesre sikeredett, itt összesen négyen vehetjük fel a hullámokban ránk törő ellenekkel a harcot. Leginkább egyébként a CoD Zombi módjához tudnám hasonlítani, mert ahogy sikerül leküzdeni a hullámokat (15, egyre erősödő lesz belőle amúgy) úgy nyílnak meg a területek és a fegyverek a pályán. Annyi volt az egyetlen problémám, hogy valamilyen számomra ismeretlen oknál fogva alig találtam játékost világszerte, így sajnos elég nehézkesen ment a négy szereplő összehozása. Lag problémával amúgy nem találkoztam, simán futott az eksün.

Pföjj de randák vagytok

Pföjj de randák vagytok


A rendes multi rész is kifejezetten kellemesre sikerült. Az elején négy kaszt közül kell választani, amiket aztán kedvünk és a szánk íze szerint átvariálhatjuk. A játékmódok közül nem igazán tudnék kiemelni egyet sem, a magas holdas srácok mérsékelten erőltették meg magukat, noha voltaképp szórakoztatóra sikerült ez a szelet is, legalábbis pár órát simán elmarhultam. Viszont valamiért itt is meglepően kevesen voltak, pedig az új játék keresését kiterjesztettem világszintre. Fura. A hangokat és zenéket direkt hagytam a végére, mivel ez a rész kifejezetten zseniálisra sikeredett. Annyira tökéletesen illeszkednek a dallamok és a szinkronhangok az egészbe, hogy volt amikor percekig azzal szórakoztam hogy átváltoztattam a karakteremet. De az a zene ami az intro alatt megy az egyenesen zseniális! Nagyon sok a játék közbeni beszéd, robotjaink folyamatosan beszélgetnek a társakkal vagy kommentálják a körülöttük zajló eseményeket.

Negatívumok is vannak persze, hiszen tökéletes játék nem létezik. Az ellenfelek sajnos nem túl változatosak, összesen hat, talán hét félét számoltam meg akikkel tényleges harcba is bocsájtkoztam, ez azért igen karcsú szám. Szintén hatalmas nagy hiba hogy az offline co-op teljesen kimarad, ami előtt értetlenül állok, mivel a Horda módba bőven belefért volna. Néha az átvezetők alatt elcsúszik a hang is a képpel, illetve valamikor nem tudja rendesen betölteni a pixeleket és az elég furcsán néz ki. Szerencsére a sebesség folyamatos, nincs szaggatás a nagyobb jeleneteknél sem. Mondjuk még egy kis extra tartalmat elviseltem volna az egyszemélyes kampányba, mert a gyűjtögetésen kívül sok motivációnk nem lesz arra hogy nekiugorjunk újfent.

A kissé kaotikus multi

A kissé kaotikus multi


Mint ahogy a bevezetőbe is említettem, egy igazi, élvezetes shooter játékot kapunk a nem kevés pénzünkért cserébe. Színes-szagos, van benne multi, no meg persze végre bucira verhetjük MegatrontOptimust. A zenék hibátlanok, a sztori is, sokszor halljuk hogy kikukuku valamint tudunk benne rombolni. Mi kell még a boldogsághoz?
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Transformers Fall of Cybertron teszt / Tesztplatform: PlayStation 3

a polcon a helye
 • Stílus: TPS
 • Megjelenés: 2012. augusztus 24.
 • Ár: 12.990 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Sok játszható szereplő
 • Horda mód
 • Félelmetes hangulat
 • Pofás grafika
 • Túl fapados multi
 • offline co-op hiánya
 • apróbb technikai bugok
 • Hang
  8
 • Grafika
  7
 • Játszhatóság
  9
 • Hangulat
  8
8
Advertisement
32 hozzászólás

Vendég

8 éve, 8 hónapja és 8 napja

tudja valaki hogy a fall of ba vagyunk e a földön ugyertem a föld bolygon?

válasz erre

Vendég

8 éve, 10 hónapja és 8 napja

Vendég írta:
Na ehhez pont nem kell magyarítás szvsz
Nagyon sok a játék közbeni beszéd, robotjaink folyamatosan beszélgetnek a társakkal vagy kommentálják a körülöttük zajló eseményeket.

Pontosan ez az az akciójáték,amihez igazán passzol egy magyarítás.Már készen van,úgyhogy akinek problémái vannak az angollal,az már magyarul is élvezheti.

válasz erre

Vendég

9 éve, 1 hónapja és 25 napja

Ütős game, teljesen kivittem végre. Eddigi legjobb Transformerses.

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 5 napja

Nem tudom megunni. Végre egy jól sikerült Transformers játék. Méltó a névhez.

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 5 napja

Nem tudom megunni. Végre egy jól sikerült Transformers játék. Méltó a névhez.

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 6 napja

Na ehhez pont nem kell magyarítás szvsz

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 7 napja

mrxten írta:
készül a magyarítása ->

http://www.stoppos.blogja.net/
Zsííííííír!

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 7 napja

mrxten írta:
készül a magyarítása ->

http://www.stoppos.blogja.net/
Zsííííííír!

válasz erre

mrxten

9 éve, 2 hónapja és 7 napja

készül a magyarítása ->

http://www.stoppos.blogja.net/

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 7 napja

Jó játék csak nagyon rövid. Sokkal hosszabb játékidőre számítottam. Igaz a multit még nem próbáltam, azért az is sokat hozzácsap.

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 7 napja

Hatalmas game!

válasz erre

Vendég

9 éve, 2 hónapja és 8 napja

Nem az év játéka de elvagyok vele pár órája

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Transformers: Fall of Cybertron
12.990 Ft-tól
kövesd a játékot!

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt