Toy Story 3: The Videogame teszt

2010. június 27.
75.2911
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Lac profilja, adatai
Lac
Azt hiszem, alig akad olyan ember, aki nem tudná mire gondolok, ha megemlíteném neki a Toy Story nevet. A ma már világhírű játékok először 1995-ben látogatták meg a mozikat, s elsöprő sikerük után négy évet kellett arra várnia a rajongóknak, hogy ismét a vásznon láthassák Woody-t, Buzz-t és a szedett-vedett csapatot. A folytatás nem hogy ütötte az első rész sínvonalát, hanem kiforrottságával olyan magasra helyezte a Pixar számára a lécet, amit sokan úgy gondoltak, nem lesznek képesek megugrani. Az évek lassan teltek, újabbnál újabb számítógépes animációt használó filmek jöttek, s bár a Pixar is mindvégig aktív maradt, úgy tűnt, a Játékháború harmadik felvonására már nem számíthatunk. Aztán persze megtört a jég, s 11 évvel a második rész után trilógiává bővült a sorozat, hogy a harmadik epizóddal a szemünk elé tárja, mi vár akkor a játékokra, ha gazdájuk már kiöregedett belőlük. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a filmmel egy időben befutott a játékváltozat is, amelyet jelen tesztünk folyamán alaposan ki is vesézünk. Lássuk hát, mitől is játék egy játék.Toy Story 3: The Videogame teszt - 2. kép

Szegény játékadaptációkat már a legtöbb ember a megjelenésük előtt temeti, és valljuk be, ennek elég nyomós oka van. Az ilyen alkotások minősége a legtöbb esetben nem hogy nem hozza az elvárt színvonalat, de bőven az alatt is marad, ezzel jelezvén a világnak, hogy elsősorban a pénz az oka a létüknek, nem pedig a szórakoztatás. A gagyi ötletek mellett a trehány portolás és a harmatgyenge megvalósítás a jellemző, amiről sugárzik, hogy a készítők is utálják saját fattyukat ... úgy vélem, a mindenki tudja, miről van szó. És hogy hogy jön ide a Toy Story 3: The Video Game? Úgy kedves olvasók, hogy ez az a játék, ami a fenti tulajdonságok egyikével sem bír. Hogy hogyan lehetséges ez? Nem tudom, az viszont tény, hogy van még remény az ilyen fajta filmmutációk számára.

Mesék a tábortűz mellől
Roppant szimpatikus a játék kezdő felállása. Nem követi szigorúan a film eseményeit, inkább egyfajta kiegészítőként szolgál a nagy testvér számára. Kedvenc plasztik figuráinkat egy társasjáték felett láthatjuk, amint múltról sztorizgatnak, mialatt az éppen beszélt események megelevenednek. A társasjáték lesz úgymond a főhadiszállásunk, innen tudjuk elérni a játék két nagy részéhez kapcsolható részeket, azaz mind a történet mód küldetéseit, mind a Toy Box-hoz kapcsolódó elemeket.

A történet mód adja a játék gerincét, s mutatja a legtöbb kapcsolatot a filmmel. Az irányítható karakterek között Jessie, Woody és Buzz szerepel, s hét pályán kell megmutatnunk a világnak, hogy ki is a tökös gyerek. Ez még egész korrektnek is tűnne, sajnos azonban a hét szint nagyon hamar végigvihető - öt óra bőven elég hozzá, a legkisebbeknek is maximum pár órával kell több hozzá. Amennyire rövid azonban ez a rész, annyira szórakoztató is. Tudom, elsőre kicsit furcsán hathat, hogy egy ilyen jellegű alkotás játszása során nem a fogunkat szívjuk kínunkban, de amennyire meglepő ez a tény, annyira örömteli is. Úgy látszik, van még remény, s a pénzéhes médiaóriások nem csak lehúzni akarják a filmek rajongóit, hanem valódi szórakoztatást is képesek ilyen formában nyújtani.

Toy Story 3: The Videogame teszt - 3. kép

A történet mód során három pályán keresztül mind a három karaktert egyszerre fogjuk irányítani, míg Woody és Buzz kapott külön két pályát, amin egyszerre csak egyikőjük szerepel, nagy sajnálatomra Jessie kimaradt a jóból.
Mindhárom szereplő különböző képességgel rendelkezik, amiket kombinálva kell túljutnunk az éppen aktuális akadályokon. Buzz elképesztően messzire képes eldobni a társait, Woody a felhúzóját beakasztva tud elérhetetlen helyekre eljutni, míg Jessie a falba lőtt dartsnyilakon tud játszi könnyedséggel haladni.

A kooperatív pályák bár nem lett rosszak, a három szintből kettőt végtelenül unalmasnak találtam. Egyszer az óvodában kell különböző versenyeket megnyernünk, majd kiszabadítva a társainkat meglépnünk onnan. Az alapvető hiba itt most bennem van, ugyanis ezek a feladatok végtelenül könnyűek voltak a számomra, de egy hét éves kisgyereknek már lehet, hogy kihívást jelentenek, és nagyon valószínű, hogy az utóbbi kiskölyök képviseli a célcsoportot, nem pedig én.


Toy Story 3: The Videogame teszt - 4. kép

Ezzel szemben az utolsó pálya fergetegesen jó lett. A barátainkat kell megmentenünk a szemétmegsemmisítőből és ugyan nem jelzi a játék, hogy időre menne a feladat, nagyon is számít, hogy meddig tökölünk egy-egy akadály leküzdésével, mert társaink igen hamar bezúzva találhatják magukat. Okosnak kell lennünk, s sokszor nem egyértelmű, hogy éppen mit is kellene csinálnunk - a főszereplők teljesen különböző helyen helyezkednek el a gyárban, s a gépek, kapcsolók manipulálásával segítik egymás előrehaladását -, melynek következtében nem egyszer futottam ki az időből, s láttam hogyan aprítják be Gubáékat (nem kell megijedni gyerekek, csak elsötétül a kép, nem mutatják a jelenetet, az egy másik játék lesz, és SAW II néven fog futni).


Toy Story 3: The Videogame teszt - 5. kép

A két barát közül egyértelműen Buzz kalandjai lettek a jobbak, ami azt illeti, a játék legjobb pályáin a csillagharcost fogjuk irányítani. Az első ilyen alkalom, amikor is azt a játékot kell játszanunk, amit Rex játszott a Toy Story 2 legelején, és ha nem is 100%-os a hasonlóság, sikerült nagyon jóra megcsinálni. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a játék többi részétől eltérően ezúttal nem színes labdák fogják a muníciónkat alkotni, hogy valódi lézer, illetve Buzz repülési képességei is javultak - ne feledjétek, itt ő valóban egy csillagharcos. Először kanyonokban kell repkednünk, majd földönfutók - haha... okés, gyenge volt, tudom - leszünk, végül bejutva Zorg bázisára mindenféle futurisztikus akadályon - lézer, áram - kell átverekednünk magunkat, hogy eljutva magához, a sötét úrhoz legyőzzük - szerencsére nekünk nem olyan rövid a karunk, mint Rexnek volt, így könnyen menni fog.
A másik Buzz-t szerepeltető pálya a legutolsó szint, amikor egy elátkozott városban kell legyőznünk a gonosz boszorkányt és megállítani a zombi muffinok invázióját. Semmi extra nem volt ezen a részen, mindössze pár 15 méter magas muffinszörny, egy klónozódó gonosz boszorkány, gömbtehén ágyú, meg milliónyi hullasüti... csak egy újabb nap az irodában.

Woody kalandjai messze nem hozzák a Buzz-é során tapasztalható élményfaktort, valahogy nincs meg az a plusz, mint a csillagharcosnál. Az első küldetés gyengeségét betudhatjuk annak, hogy legelső pályaként bele kell szoknunk a játékba, de a másik szint harmati mivoltát nem tudom megbocsájtani. Platformos-ugrálós részről van szó, s míg Buzz-zal szabad kezet kaphattunk a kamera kezelése felett, addig a cowboy-t rögzített állásból nézhetjük csak, s így a precíz ugrásokat nagyon könnyen el lehet véteni...

A láda mélyén

Toy Story 3: The Videogame teszt - 6. kép

Kétségtelenül a játék egyik legnagyobb dobásának a Toy Box módot szánták, sajnos azonban messze nem lett akkora durranás, mint amekkorára mindenki számított. Ha beugrunk a játékosdobozunkba, egy sandbox alkotásba kerülünk, ahol a nem más lesz a dolgunk, mint a kiválasztott főszereplővel fenntartani a rendet a kis western városban. Lebegő bizbaszokat kell gyűjtögetnünk, versenyeznünk, ejtőernyős katonákat célba juttatnunk, illetve ezekhez hasonló egyszerű feladatokat megoldanunk - de főleg az előbb felsorolt hármat fogjuk ismételgetni. A Toy Box legnagyobb baja az, hogy végtelenül unalmas. Az még rendben van, hogy könnyű, nem is kell, hogy ettől a játéktól kapják a gyerkőcök az első kemény gamer pofonokat, de az, hogy minden küldetés ugyanarra a sémára építkezik, nagyon kiábrándító. Megkér minket egy lakos, hogy szerezzünk neki egy bizonyos ruhát ruhát, elszaladunk a megjelölt helyre, felvesszük a kapszulát, visszamegyünk, beöltöztetjük az éppen aktuális alanyt, pont. Következő missziónk ugyanez. Időnként lehetőségünk van Al játékplatformjaiból venni egy-egy nagyobb szabású építményt - Zorg űrbázisa, elátkozott kastély -, amik ugyan kivétel nélkül jól sikerültek, de sajnos a Toy Box mód még így sem nyújt olyan szintű szórakozást, mint amit elvártunk volna tőle.


Toy Story 3: The Videogame teszt - 7. kép

A játékok is koszolódnak...
...mint ahogyan a grafikus engine-k is elkopnak az idők folyamán. Nincs mit szépíteni rajta (bár az illetékesek ezt megtehetnék), egyszerűen ma már kevés az a vizuális élmény, ami minket ér a Toy Story 3 nyüstölése közben. Igaz, megvan ennek az előnye is, mert így a játékot egy mikrohullámsütő is gond nélkül képes futtatni, de azért egy kicsit igen polírozhattak volna rajta.
Ami azonban lenyűgözött, az a mozgásanimációk minősége. A különböző karakterek változatos séma szerint mozognak, s a kidolgozásra fordított idő gyönyörűen meg is látszik a szereplőkön. Külön kiemelném Szemenagy mozgását, eszméletlenül élethű lett.

Plusz pont jár a fejlesztőknek az átvezetőkért is. A manapság népszerű szokással szemben ingame jelenettel nem sokat fogunk találkozni, ellenben CGI animációból akad egypár. Ezek kidolgozása szép, panaszra csak az adhat okot, hogy meglehetősen rossz minőségben tárulnak elénk. Az alacsony felbontást nem tudom mire vélni, ugyanis a szebb videók nem sokkal dobnák meg a játék méretét.
Sajnálatos még az a tény is, hogy a grafikai beállítások meglehetősen szűkre vannak szabva, a felbontáson kívül (elég alacsony palettán mozog a választási lehetőség) még egy két kisebb dolgot lehet módosítani, és itt ki is fújt a sztori.

"Vadász egyes hívja Csillagbázist, vétel!"
A hangok nagyon el lettek találva. A szinkron tökéletes, az átvezető videók mind-mind hozzák hangügyileg is azt a bizonyos szintet. A zene szintén rendben van, a filmekből már megszokott szólamokat hallhatjuk vissza, illetve belekerült számos új dallam, amik mindig illenek az adott szituációhoz, egyfajta hangulati alapot teremtve az éppen folyó eseményeknek. Ez különösen a Toy Box egyik feloldható építménye, az elátkozott kastély bejárása során figyelhető meg. Hátborzongató a muzsika, de persze a jó értelembe. Kicsit sejtelmes, kicsit félelmetes, de csak a rajzfilmekben megszokott szintig - ez a szövegre is teljes mértékben igaz.

Tetszett, ahogyan a játék eladja a saját vicceit, azt, hogy képes ironizálni. Ilyen volt az például, amikor Guba a polgármesteri címért indult, ellenfele pedig egy árva volt. Ő komolyan előadta a programját, illetve, hogy miért Őt érdemes megválasztani, mire ellenfele csak össze-vissza, afféle Sims-es módon hebegett-habogott, mégis Őt éljenezte a tömeg (tudniillik az árvák nem tudnak beszélni). Ekkor malacbarátunk kiakadt, hogy nem látják, hogy az az árva csak egy idióta gyerekjáték, aki beszélni sem tud, nem hogy egy teljes várost irányítani...

Toy Story 3: The Videogame teszt - 8. kép

A bábmester
Aki hosszú ideje gamer - aki csak most kezdte, valószínűleg az is -, tisztában van vele, hogy sokszor az irányításon múlik egy-egy játék sikere. Lehet valami hihetetlen jó, hogyha egyszerűen egy ajtón bemenni valódi szenvedést jelent, nem beszélve az olyan jelenetekről, amikor szükség van a gyors cselekvésre. Máig visszasírom például a hatodik Tomb Raider részt (Angel of Darkness), ami minden hibája ellenére élvezhető alkotás lett volna, de olyan szinten gáz volt az irányítása, hogy egy kukára való felmászás sokszor perceket vett igénybe.


Toy Story 3: The Videogame teszt - 9. kép

A Toy Story 3 ilyen téren közepesen teljesít, ám a mérleg nyelve inkább a pozitív oldal felé mozog. Alapesetben nincs gond az irányítással, minden megfelelően működik, mind a gamepad elvégzi a neki szánt szerepet, mint a PC-sek hű billentyűzet + egér kombója (igen, végre egy olyan átirat, amiben van normális egértámogatás) jól teljesít. Buzz összes része tökéletes ilyen téren, s a Toy Box is rendben van, Woody viszont...
A cowboyjal kapcsolatban akkor van gond, amikor a játék platformerre vált, és minél gyorsabban kell elugrálnunk A pontból B-be. Míg a csillagharcos esetében az ilyen részek felett is szabad kamerakezelést kaptunk, azaz megmaradt a TPS nézet, addig itt az rögzítetté változik és aki próbált már így játszani, az tudja hol itt a gond. Nagyon nehéz belőni, hogy akkor most megfelelő-e az ugrási irányunk, esetleg fordulnunk kellene-e még, ráadásul a karaktereink képesek a levegőben is változtatni az irányukat, ami itt több hátránnyal jár, mint előnnyel.
A másik probléma az irányítással a célzórendszer volt. Valamiért PC-n nagyon nem esik kézre, hogy mindig célzó módba váltsunk, s úgy próbáljuk leszedni az ellenfelet. Sokszor azon kaptam magam, hogy random próbálom az ellenséget gumilabdákkal dobálni, mert mindig ki-be lépkedni célzásból szimplán frusztráló.

Toy Story 3: The Videogame teszt - 10. kép

A végtelenbe és tovább!...?
A válasz határozottan igen, megkapja a játék a felszállási engedélyt. A Toy Story 3 minden ízében egy jó alkotás lett, ami minden hibája ellenére - amit valószínű, hogy a célközönség ki sem szúr - képes végig szórakoztató, szerethető maradni. Úgy tűnik, csak van még remény a filmmutációk számára. A komoly produktumoknak eddig is volt példájuk (Riddick ugyebár) arra, hogy minőségi is lehet egy ilyen fajta játék, s most már, az utóbbi idők egy-két nyerő alkotásával (G-Force, Alice in Wonderland) és jelen tesztünk alanyával kiegészülve a kisebb kaliberű alkotásoknak is lehet etalonjuk. A Toy Story 3 végre egy olyan játék, amit ha a moziból kijöve megkíván a gyerkőc, nyugodt szívvel meg lehet venni neki, nem fog csalódni.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Toy Story 3: The Videogame / Tesztplatform: PC

jó lesz ez!
 • Stílus: Akció
 • Megjelenés: 2010. június 15.
 • Ár: 7.990 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Gyönyörű animációk
 • Kiváló hangok
 • Nem fél újítani
 • A célzórendszer kissé sántít
 • Gyenge grafika
 • Nagyon rövid
 • Hang
  9
 • Grafika
  6
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
7.5
7 hozzászólás

Vendég

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

szerintem is király

válasz erre

Vendég

11 éve, 5 hónapja és 1 napja

bla bla bla bla bla.

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 2 napja

ez király

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 5 napja

imádom a toy story-t

válasz erre

Vendég

12 éve, 1 hónapja és 22 napja

le is lehet tölteni?

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

12 éve, 2 hónapja és 23 napja

[Tiltott felhasználó!]

skyman

12 éve, 2 hónapja és 23 napja

Hát ezt sorolják assszem a kötelezők közé
kihagyhatatlan

válasz erre
Toy Story 3: The Videogame
7.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja