Total War: Rome II - Emperor Edition teszt

2014. november 14.
81.4111
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Excalibur profilja, adatai
Excalibur
A tavaly ősszel megjelent Rome 2 roppant vegyes fogadtatásban részesült. Az amúgy remekül sikerült folytatásban hemzsegtek a bugok, és a fizetős dlc-k horribilis árai sem tettek jót a Creative Assembly és a kiadó hírnevének. A megtépázott renomét azonban helyre kellett állítani, így a SEGA bejelentette a bővített kiadást, amelyben a játék legfrissebb verziója, illetve egy teljesen új kampány és az összes ingyenes dlc helyet kapott (a fizetősek viszont nem), ráadásul az alapjáték tulajdonosainak nem kell megvásárolniuk, nekik a Steam ingyen és bérmentve egy patch formájában feltelepíti. Lássuk, mit tud a 'császári' kiadás!


Mi nagyon szerettük a 2013 őszén megjelent játékot, részletes tesztben foglalkoztunk is vele, így inkább az újdonságok felé fókuszálnék. Kezdjük mindjárt a kampánnyal: az új hadjárat a második triumvirátus korába repít el bennünket: Octavianus, Marcus Antonius vagy Lepidus bőrébe bújva küzdhetünk Róma dicsőségéért, de választhatunk más frakciót is, ilyenkor Rómát is az ellenségeink közé sorolhatjuk. Az akár több száz óráig is eltartható kampány sokféleképpen alakulhat, mi magunk alakíthatjuk ki az ókori Róma alternatív történelmét!

Mindenkit a kocsmába vezényeltem, ilyenkor persze sietnek

Mindenkit a kocsmába vezényeltem, ilyenkor persze sietnek


A játékmenet természetesen ugyanúgy működik, ahogy megszoktuk: körökre osztva látjuk a térképet, igazgatunk kell a városokat, provinciákat, gazdasági, diplomáciai feladataink egyaránt lesznek, unatkozni egy fél pillanatra sem fogunk. Ha léptünk, és elvégeztünk mindent, amit egy körön belül lehetett, akkor meg kell várni, amíg az összes többi nép megteszi ugyanezt. Ilyenkor legalább fél percig, sokszor tovább kell nézni, ahogy a térképen midnenféle egység ide-oda szalad, sajnos továbbra is elég sokszor fog megvárakoztatni a játék.

A szenátus szerepe ismét előjön: küldetéseket adnak, és ezeket teljesítve a bizalmukba férkőzhetünk, ennek pedig számos előnye is lehet: jutalmakat osztanak, és megerősíthetjük a belpolitikai helyzetünket is ezáltal.Az új kampány alatt azonban kicsit jobban kell az ilyen szenátusi dolgokra figyelni: nem nézik például jó szemmel, ha a hatalmi törekvéseinkkel az egyeduralom felé törünk, továbbá a feladatok is sokszor a szövetségeseink segítségét igényli, így eleinte igyekezzünk ezeket teljesíteni, hogy kényelmesebb pozícióból söpörhessük őket majd félre.

Sokszoros túlerő, vannak akik mégis elszelelnek a csatából...

Sokszoros túlerő, vannak akik mégis elszelelnek a csatából...


A rengeteg teendőt a továbbra is könnyen átlátható, és hamar megszokható kezelőfelületen tudjuk intézni, illetve bekapcsolható egy kis segítség is, ilyenkor a bal felső sarokban megjelenő úr/hölgy avat be minket a birodalomvezetés, esetleg a hadvezetés rejtelmeibe. Ilyenkor röviden összefoglalják, hogy éppen mire kattintottunk, mik a lehetőségek, és főleg a kezdeti nehézségek idején lehetnek a kis tanácsaik nagyon hasznosak. Ezek a jóemberek a harcok közben mentek néha az agyamra, amikor már a tizedik alakulatom kezdett el fejvesztve menekülni, és újra meg újra előugrott a parancsnok képe és a képembe kiabálta a dolgot. A játék amúgy angolul jelent meg, de a magyarosítás már elkészült, igaz még nem teljes, de aki még kicsit hadilábon áll az angollal, az nyugodtan töltse le, megéri.

Apropó, hadvezetés! A játék legélvezetesebb része továbbra is a csaták levezénylése. Nem nagyon lehet leírni azt az érzést, amikor egy nyílt terepre csalva az ellenséget, kétezer lovassal oldalról rohansz bele a menetelő katonákba, és mindezt a zoom, és a forgatható kamera segítségével bármelyik szögből figyelheted meg!

A játék kamerakezelése olyannyira el lett találva, hogy például az első rész motorját ókori csaták lemodellezésére, oktatás céljából is felhasználták!


Két szimpatikus fiatalember találkozója...

Két szimpatikus fiatalember találkozója...


Mivel a bugok, és a korábbi hibák - többek között AI bakik, beakadások - szinte teljesen eltűntek a játékból, az élvezeti faktor tényleg az egekbe szökhet. Az ingyenes kiegészítők jóvoltából pedig új egységekkel bővült a repertoár, és a harci animációkon is csiszoltak kissé, így nyugodtan kijelenthetem: ennél jobb harci szimulátorral jelenleg nem igazán találkozhatunk 2014 végén. Itt kell megjegyeznem, hogy a legnagyobb csaták közben sem szaggatott a program, pedig a látvány ugyanolyan ütős mint tavaly, semmit sem kopott a grafika, és a gépigény ennek ellenére igen baráti.

Összegezve csak annyit lehet mondani: az Emperor's Edition úgy jelent meg, ahogy a tavalyi résznek kellett volna jönnie. Persze nem láthattunk a színfalak mögé, nem tudjuk miért jött ki úgy, ahogy, de talán a rajongók idegeit sikerül kicsit megnyugtatni ezzel a hiánypótló darabbal.

Menetelés a vágóhídra

Menetelés a vágóhídra


Mert bizony Róma dicsőségéért harcolni, és az ókori világot leigázni ugyanúgy hihetetlenül élvezetes és király érzés, mint ahogyan elpusztítani az örök várost, és kitűzni lobogónkat a lerombolt Colosseum romjain.

A teszt során nVidia GTX 780 videókártyát és 16GB Kingston HyperX Beast memóriát használtunk, ASUS Maximus VI Hero alaplappal, Cooler Master HAF XB házba szerelve - Windows 8.1 rendszeren.

Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Total War: Rome II - Emperor Edition / Tesztplatform: PC

kihagyhatatlan!
 • Stílus: RTS
 • Megjelenés: 2014. szeptember 16.
 • Ár: 10.990 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • javított játékmenet
 • az új hadjárat kiváló
 • filmszerű csaták
 • miért kellett erre egy évet várni?
 • Hang
  8
 • Grafika
  10
 • Játszhatóság
  10
 • Hangulat
  9
9.3
5 hozzászólás

Gólem

8 éve, 2 hónapja és 7 napja

A stratégia játékok között nálam a Total War sorozat az egyik legjobb, legtetszetősebb. Egy ilyen lépés után pedig a lefszimpatikusabb is.

A teszt nagyon tetszett, mert teljesen más mint az eredeti tesztetek volt, teli új információval, amit egy újrakiadásnál nagyon nehezen tudtam elképzelni.

válasz erre

C64 fun

8 éve, 2 hónapja és 7 napja

Dícséretes hogy ennyire jól összerakták az újrakiadást!

válasz erre

Tommy

8 éve, 2 hónapja és 8 napja

Talán most már megéri megvenni.

Nem semmi azért hogy így helyrepofozták egyébként.

válasz erre

VaPe

8 éve, 2 hónapja és 8 napja

Érdekes hogy több mint egy év kellett hogy kijavítsák azokat a hibákat amivel már eleve ki sem jöhetett volna. De hogy ingyen adják mindenkinek aki az eredetit megvette, az nagyon korrekt.

válasz erre

csirkee

8 éve, 2 hónapja és 8 napja

Jónak hangzik.

válasz erre
Total War: Rome II - Emperor Edition
10.990 Ft-tól
kövesd a játékot!

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja