Total War: Three Kingdoms - A World Betrayed teszt

2020. március 28.
77.7201
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gargameth profilja, adatai
Gargameth
Csupán két hónap hatásszünet, és már itt is az újabb Three Kingdoms DLC? Korán érkezett volna a Karácsony, vagy pánikszerű kapkodásra kényszerült a fejlesztőcsapat, az előző mini-kiegészítő középszerű fogadtatása miatt? Miféle ármány, intrika, esetleg árulás áll a fejlemények mögött? Valószínű semmi ilyesmiről nincs szó, csupán a lányok, fiúk nagyon ráértek.
Advertisement


Ezzel ellentétben az újdonsült letölthető tartalom, az A World Betrayed már sokkal inkább a fent említett vonalon mozog; mit lehet tenni, ha a világ hátat fordít nekünk? Mi is hátat fordítunk neki, mondja Timon, de a kínai vezetők inkább kést szúrnak bele. Főhőseink Lü Bu, Dong Zhuo nevelt fia, Sun Ce, Sun Jian leszármazottja, és Yan Baihu, a Fehér Tigris banditavezető. Mindhárom férfiú különböző játékstílust követel meg, illetve egyedi frakciómechanikákkal rendelkeznek, a személyre szabott egységek mellett.

Kezdjük a plusz egy személlyel, Yan Baihu-val, akit azért nevezek így, mert nem tartozik szorosan a kiegészítőhöz, hanem ingyen beszerezhető. A Fehér Tigris célja koalíciók révén az élre törni, és elhozni a békét Kínának. A szövetségesei számától függően kap bónuszokat, de nem rest némely hadúr vagy kormányzó szolgálataiba állni, mint zsoldos.

Sun Ren négy gyerek után is úgy párbajozik, mintha nem is lennének a lábai alatt tüskék.

Sun Ren négy gyerek után is úgy párbajozik, mintha nem is lennének a lábai alatt tüskék.


Emellett újdonsült "technológiai fát" is kapott, mely a másik két bandita frakciónál is megjelenik. Immáron egy egész Kínát áthálózó alvilági rendszer kiépítése során tesznek szert a rosszcsontok a különféle extrákra, melyeket a többi csapat mandátumokkal ér el. Ezek a "kutatások" nem csak gazdasági és hadászati fejlesztéseket adnak, de bizonyos nem frakcióbeli egységek legyártását is elérhetővé teszik.

Zsoldosként csak a bandita frakciók dolgozhatnak, illetve Lü Bu, mert ha jó vagy valamiben és még pénzt is adnak érte, akkor kit érdekel az olyan apróság, mint a tisztesség, vagy a becsület? Ilyenkor a felfogadó fél meghatározza, hogy melyik másik népesség ellen kell háborúznia a zsoldosnak, és egy hírhedtséget jelző mérce is megjelenik. Ezt a csíkot a kijelölt frakció elleni hadászati tevékenységgel tudjuk szinten tartani, és minél magasabban van, annál nagyobb eséllyel teszünk szert plusz jutalmakra.

Az uralt területeken gyorsabban épül ki a banditahálózat.

Az uralt területeken gyorsabban épül ki a banditahálózat.


Ha a célpont nép településeit elfoglaljuk, akkor azokat egy nagy adag pénzért át is adhatjuk a minket felbérlő frakciónak. Ha nullára csökken a zsoldosi mérce, akkor megszakad az egyezség, a megbízó pedig csúnya szemekkel fog ránk nézni ezután, így ésszel kell ezeket a küldetéseket elvállalni, hiába próbálnak a többi játékosok több hegynyi pénzzel lefizetni minket. A banditák tech fáján kívül az infrastruktúrájuk is változott valamelyest.

A tipikus, fővárosi épületválaszték limitálódott, ám minden egyes kisebb településen van lehetőségünk egy extra építményt felhúzni. Ezek az új opciók, illetve a kisebb falvak is egyedi extrákat adnak a rosszfiúnak, továbbá megjelenik a rendkívül találó "gazdasági" lehetőség, a banditáskodás. Ez funkcionalitásában megegyezik a kereskedelemmel és az iparral, csupán sokkal jobban passzol a törvényen kívüli frakciókhoz, és épületeik, fejlesztéseik ezt az értéket emelik gyakorta.

Lü Bu, a párbajhős, fűt kóstolva debutál.

Lü Bu, a párbajhős, fűt kóstolva debutál.


A fő attrakció azonban továbbra is a Kínát szétmarcangoló hadurak és vezetők közti végeláthatatlan konfliktus. A legújabb kampány két fő játékosának egyike Lü Bu, a meg nem értett herceg, hisz lövése sincs, miért utálja őt mindenki annak ellenére, hogy ő maga tett pontot a zsarnok, Dong Zhuo, pályafutására. Talán azért, mert egy beképzelt alak, de legalább ez a játékstílusán is látszódik. Állandó hadászat, egyszemélyes hadsereg, hátba szúrás, és zavaros politizálás; ezekről szólnak Lü Bu kalandjai.

Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy potenciálisan megállíthatatlan sereg kiépítésére van lehetőségünk, ám az egész ország kincstára sem lesz elég annak fenntartására, ráadásul alapból egy nagy adag korrupcióval és drágább épületvásárlással indulunk. De legalább Lü Bu kilences szintről és kettő csapat elit birodalmi lovas alakulattal kezd, ebből fakadóan párbajban könnyedén le tud csapni bárkit.

Khm, kisasszony, szeretné a célbalövést gyakorolni? Mert én igen.

Khm, kisasszony, szeretné a célbalövést gyakorolni? Mert én igen.


Továbbá a szóban forgó hercegnek kettő egyedi frakciómechanikája van: a "Greatest Warriors" és a "Momentum". Az előbbi egy küldetéslista; ha sikerül legyőznünk az ezen szereplő neves személyeket, akkor permanens bónuszokra tehetünk szert. Külön karaktercsoportok vannak, és minden egyes csoport teljesítéséért még további extrákat kapunk. Kár, hogy a legtöbb ilyen jutalom a harci képességeinket fejleszti, nem pedig a kegyelemért visító gazdaságunkat.

A második mérce, a "Momentum", mely a városfoglalást teszi könnyebbé. "Momentumot" párbajgyőzelmek után kap Lü Bu, és ennek felhasználásával az ellenséges településeket megadásra kényszerítheti, mérettől függően több vagy kevesebb "Momentumért". Persze ez a csík idővel csökken is, de ha nem is akarjuk költeni, és magasan tartjuk akkor is pozitív hatással van a seregeinkre. Végül, de nem utolsósorban ott van a személyes listája Dong Zhuo fogadott gyermekének.

Yan Baihu egyedi íjász egységei nem tévedésből viselik magukon a főnök becenevét.

Yan Baihu egyedi íjász egységei nem tévedésből viselik magukon a főnök becenevét.


Minden egyes nyert csata, ahol Lü Bu párbajhősként parádézhatott, rákerül a listára, mely mint egy szám van jelen gyakorlatban. Minél magasabb ez a szám, annál több zsákmány plusz jár a nyert ütközetek után, és a presztízs szintünk is emelkedik, ám a többi hadvezető elégedettsége csökken, arról nem is beszélve, hogy a többi frakció sem értékeli a nagyképűsködés ezen fajtáját.

Egy biztos: Lü Bu-nak nehéz az élete az első pár körben, és rengeteg döntés elé állítja őt a sztori; rajtunk áll, hogy behódolunk e, vagy eláruljuk segítőnket a hatalomvágy parancsára. Sajnos nekünk nem adatik meg az a lehetőség, ami a számítógépnek, hogy frakciónk veresége után csatlakozhassunk Liu Bei-hez, hogy aztán eláruljuk (mily meglepő) és fellázadjunk, bár lesz ehhez hasonló akciózásra lehetőségünk, csak ahhoz életben kell maradnunk.

Állandó "Reckless Luck" regenerációt küldetéscsoportok teljesítésével szerezhetünk.

Állandó "Reckless Luck" regenerációt küldetéscsoportok teljesítésével szerezhetünk.


Sun Ce, a másik kiemelt szereplője az új kampánynak, hasonló helyzetből indul, mint Lü Bu, de némileg diplomatikusabban próbálja a problémákat megoldani, miközben vakmerő szerencséjében bízva megy neki a kihívásoknak. Ez a "Reckless Luck" nevű, alapos pluszokkal járó értékben merül ki, mely körönként csökken, és ha eléri a nullát, akkor Sun Ce vele együtt hull a porba.

Ezt az értéket a Lü Bu "Greatest Warriors" küldetéstáblájához hasonló "Legacy of Wu" lapon szereplő célok teljesítésével lehet visszanyerni. Ezek leginkább specifikus területek elfoglalására, állapotváltozásra, illetve a jövő bebiztosítására irányulnak. Ezeken kívül Sun Ce nem ad a frakciójának felemelkedésére, és inkább az emberei tapasztalatát értékeli, ezért nem kap bónuszokat mikor szintet lép a birodalma.

Ezeknek az íjászoknak még tér-forma mutatványokra is van idejük.

Ezeknek az íjászoknak még tér-forma mutatványokra is van idejük.


Cserébe azonban sokkal több szék van a kormányzói asztalánál, mint a többieknek, ahová csak a legjobbak ülhetnek be. Minden ilyen hely elfoglalása után kapott bónuszok csupán a harmadik szintű beosztottak után érvényesülnek, ám ezek az extrák bővülnek, ha a posztot betöltő személy eléri az ötödik, illetve a nyolcadik szintet. A szintlépést segítendő van egy "Shared Expertise" nevű képessége is a frakciónak. Ez 99-ig megy fel, és minden minimum 3-as szintű karakter után körönként töltődik. 50 elköltésével lehet egy karakterünknek azonnal rengeteg XP-t adni.

A specifikus újítások mellett van egy globális újdonság is, mely könnyen elkerülheti a figyelmünket; a titulusok. Ezek igazából mondvacsinált kinevezések fontos embereinknek, akik így gyors elégedettségre tudnak szert tenni, megemelt fizetésért cserébe; nos, a pénz tényleg boldogít. Ám vannak egyedi címek, melyeket bizonyos előfeltételek teljesülése után lehet kiosztani, és más bónuszokkal is szolgálnak.

Egy banditaváros anarchista, így a hetedik szinttől jönnek a levonások.

Egy banditaváros anarchista, így a hetedik szinttől jönnek a levonások.


Három hadvezér, három teljesen más játékstílus; a kísérletezés elengedhetetlen lesz, ugyanis a játék gond nélkül megbünteti az elhamarkodott döntéseket. A prezentáció hozza, amit hoznia kell, még, ha ez egyre kevésbé szemet gyönyörködtető, és néhány buggal is találkozhatunk, mint például az ellenséges seregek titokzatos láthatatlanná válása a térképen. Mert, ha nem látom, akkor nincs ott? De jó, a szellemek befoglalták az egyik városom...

Ettől függetlenül szórakoztató kis kiegészítőt kaptunk, ráadásul a Fehér Tigris ingyen jön, ezért külön pacsi a készítőknek. Végre a mesterséges intelligencia is bírja az újdonságokat, nem úgy, mint a legutóbbi DLC-nél, csak kár, hogy ismét ugyanannak a történetnek láthatjuk a kicsivel más színű változatát. Egyelőre nem baj ez, de legközelebbre a Total War Warhammer harmadik részét kérjük. Kérem. Én.

Total War: Three Kingdoms - A World Betrayed / Tesztplatform: PC

jó lesz ez!
  • Stílus: RTS
  • Megjelenés: 2020. március 19.
  • Ár: 3.400 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Sok kihívással kecsegtető új kampánytípus
  • Megújult banditafrakciók
  • Sun Ce és Lü Bu érdekes mechanikákat kaptak
  • De cserébe nem kezdőbarátak
  • Bugok itt-ott
  • Hang
    7
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    8
7
5 hozzászólás

Ronalddo

4 éve, 3 hónapja és 22 napja

Ennyiért elég masszív tartalomnak tűnik nekem...

válasz erre

Direktor

4 éve, 3 hónapja és 22 napja

Az örök sorozat! mosolygó smiley Komolyan mondom, ez az a széria, ahol egyetlen résznél sem volt rossz a játékélmény. mosolygó smiley A grafika viszont rohamosan veszít a fényéből, tényleg rendes folytatás kéne már...

válasz erre

VaPe

4 éve, 3 hónapja és 23 napja

Ez már hányadik rész bakker? röhögő smiley

válasz erre

zender

4 éve, 3 hónapja és 23 napja

Hát igen, a grafika mostanra eléggé kopottas, de a játékélmény kárpótol!

válasz erre

Gólem

4 éve, 3 hónapja és 23 napja

Total War sosem okoz csalódást. mosolygó smiley

válasz erre
Total War: Three Kingdoms - A World Betrayed
3.400 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja