The Witcher (Bővített kiadás) teszt

2009. február 08.
81.0911
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
"A legjobb PC-s RPG játék az évek alatt csak még jobb lett!" - köszönt minket a felirat a The Witcher gyűjtői kiadásának vaskos dobozkáján, ami meg kell hagyni, egyáltalán nem túlzás. Az Andrzej Sapowski által megálmodott fantasy világ, mikor első körben került napvilágra sem volt egy középszerű alkotás, a bővített kiadás segítségével viszont egy szinte tökéletes játékká nőtte ki magát, mely minden RPG fanatikusnak kötelező darab a gyűjteményében.



The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 2. kép

Jelen esetben az angolul Enhanced Edition néven futó bővített kiadás kerül górcső alá, nem az eredetileg megjelent The Wicther, így a cikk elsősorban nem azt mutatja be, hanem főként a változásokat és az exkluzív kiadás tartalmát. Az alapjáték történetét és hasonló apróságokat most nélkülözzük, hiszen a rendhagyó kiadás rengeteg finomságot tartalmaz, amiket vétek lenne nem bemutatni.

The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 3. kép

Kezdjük a tartalommal. Az alapjáték DVD-je mellett a dobozka tartalmaz plusz négy korongot és három kis könyvecskét is, valamint egy nagyobbacska térképet, melyen a játék bejárható területei vannak lemintázva. Mindezt egy elég nagy doboz (19 cm x 14 cm x 6 cm) fogja közre, ami egy csodálatos, dombor-nyomott borítóval került tálalásra. A kiadás ugyan első ránézésre szép, de apró hibái mégis vannak. Első körben nekem nagy fejtörést okozott a reklámozó szalag, amely közre fogta a dobozt. Mikor kézhez kaptam a csomagot azt hittem, csak le kell róla húzni, de sajnos nem. A szalag a doboz hátuljára egy elég erős ragasztóval van rögzítve, amit ha valaki úgy le tud varázsolni, hogy nem tesz kárt a dobozon, annak gratulálni tudok. Apróság, de aki vigyáz a megvásárolt eredeti játékaira, az nagyon is ad az ilyesmire.


The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 4. kép

Továbbá szintén a külcsín hibáinak róható fel az elrontott szitázás, ugyanis a bónusz játéktartalommal rendelkező DVD-re a "Színfalak mögött" korong szitája került és fordítva. Idegesítő egyrészt azért, mert ennyi pénzért elvárja az ember a minőségi kivitelezést, másrészt meg a telepítésnél kezdhetjük elölről az egészet, mert alapjáraton először rossz lemez kerül a meghajtóba. Ez a két eget rengető hiba van tehát a szett külcsínében, amik bizonyára emberi mulasztások, de akkor is jobban odafigyelhettek volna rá.

The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 5. kép

Nézzük is át szép sorban a korongok és a könyvecskék tartalmát, melyekről rosszakat szerencsére nem nagyon mondhatunk el. Kezdjük a bónusz játéktartalommal, mely két új küldetést és egy D'Jinni névre keresztelt kalandszerkesztőt tartalmaz. A két új feladat (Mellékhatások, A semlegesség ára) sajnos nem hozza az alapjátékban megismert kiváló és összetett küldetések színvonalát, mondhatjuk, hogy átlagosnak számít mindkettő. Az egyikben egy kisebb csetepatéban kell rendet raknunk, míg a másikban egy ismerősnek kell segítő kezet nyújtanunk, mérget vennék rá, hogy mindkettőt az említett kalandszerkesztővel rakosgatták össze nekünk az illetékesek. Apropó, D'Jinni... Nos, az egyik legerősebb pontja az exkluzív tartalmaknak, ugyanis egy kezelhető, áttekinthető és korrekt kalandszerkesztő készült el, mellyel tényleg a végtelenségig ereszthetjük fantáziánkat, nagyobb korlátok nélkül. Ha meguntad a játékot (na jó ez butaság, azt nem lehet), akkor lehetőséged van saját kalandokat szerkeszteni magadnak, határtalanul... Természetesen internet kapcsolat és egy bizonyos fokú programozói tudás kelleni fog hozzá, de ha az alapok megvannak, tényleg nagyon kezelhető a kis program.


The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 6. kép

A kettes számmal ellátott bónusz DVD egy velős videó anyag, aminek végignézése után senkiben sem lesz hiányérzet, ez garantált. Lássuk kicsit közelebbről miről is van szó. Az első anyag egy-egy interjú, a The Witcher készítőivel, mind a CD Projekt Red, mind az Atari szemszögéből. A második nagyobb szabású videón maga Thomas Baginski nyilatkozik, aki a játék átvezető animációiért és filmjeiért felelős. Rengeteg érdekesség elhangzik az interjú során, amit csak tetéznek az ezután következő beszélgetések, melyekből a nyelvi verziók létrejöttéről tudhatunk meg fontos dolgokat, sőt még a játék készültének részleteiről is, beleértve a motion capture technológiát, a harcrendszert, a zenét, a hangokat, stb. A DVD legjobb része mégis csak most következik. Biztos vagyok benne, hogy ezt kevesen fogják értékelni, ugyanis a lengyel death metal színtér egyik legjobb zenekarának, a Vader-nek a videó klipjét tekinthetjük meg "Sword Of The Witcher" címmel. Ha valaki nem értené, miért is került fel a Vader zenekar videója erre a DVD-re, akkor elmondanám, hogy az említett szám a The Witcher ihletésében íródott, így szerepeltetése nagyon jó ötlet volt, bár hangsúlyoznám, örömet ez csak a hozzám hasonló elvetemült embereknek fog okozni. Ha kíváncsi vagy rá, a cikkben valahol megtalálod ezt a klipet, de előre szólnék, hogy csak erős idegzetűeknek ajánlott.

#tv#


The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 7. kép

Az utolsó és egyben harmadik DVD tok tartalma kettő darab audio CD lesz, melyek zenerajongóknak kisebbfajta audio-orgazmust okozhatnak. Nézzük az első CD-t, ahol olyan számok kaptak helyet, amiket a The Witcher inspirált. Audio formában itt is megtalálhatjuk az előbb említett Vader nótát, de mellette még 14 track vár felfedezésre, melyek rengeteg stílust vonultatnak fel. Akad indusztriálisabb tétel, metalosabb durvulat, de még középkori hangvételben írt darabokkal is találkozhatunk. Olyan ember biztosan nem lesz, aki elejétől a végéig meg tudja hallgatni a korongot, de a kiemelkedő tételekbe tényleg érdemes belefülelni, még akkor is, ha szerinted ez nem a te stílusod. A második audio CD-n már sokkal ismerősebb darabok csendülnek fel, legalábbis azoknak, akik játszottak a The Witcher-rel. Nem nehéz kitalálni, ezen a korongok találhatjuk a játék zenéit, 29 tételen és majdnem 74 percen keresztül. Mivel nagyjából egy stíluson belül mozognak a zenék és a The Witcher világát maximálisan visszaadják, egyetlen rajongónak sem lesz nehéz befogadnia, én főleg egy kis kikapcsolódásra szoktam felhasználni, amire nagyon tökéletes.

The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 8. kép

Ők lettek volna a játék korongra préselt nézni és hallgatni valói, viszont a sornak itt még nincs vége, hiszen egy jó nagy adag olvasnivalóval is megleptek minket a bővített kiadásban, amik szintén bemutatásra ítéltettek. Először is a három könyvecske legkiemelkedőbb darabja a The Witcher novella, melyet Páncél Róbert fordított le érthető nyelvre. A majdnem 50 oldalra duzzadt könyv csodálatos képekkel van illusztrálva és én szeretném külön kiemelni a fordító úriembert, aki szerintem tökéletes munkát végzett, sikerült olvasmányosra és érthetőre formálnia az egészet úgy, hogy hangulatos is legyen az iromány. A második könyvecske maga a Kézikönyv, ami a The Witcher esetében nem néhány oldal, hanem mindjárt 80, amiben tényleg minden apróságot megemlítenek, hogy a játék opcióit kiélvezhessük és használni tudjuk. A harmadik iromány megint nem egy hétköznapi darab. Az Útmutató nevet kapta, ami tulajdonképpen egy végigjátszás, nem kevesebb, mint 112 oldalon. Itt nem csak a főküldetéseket hogyanját és miértjét írják le nekünk, hanem a legapróbb mellékküldetéshez is találunk segítséget vagy instrukciókat a következményekről.


The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 9. kép

Ha valakinek még mindig nem esett le az álla a sok-sok extra után, akkor elmondanám, hogy az alapjátékban is történtek változások szép számmal. A rövidebb töltési idő és a kidolgozottabb időjárási körülmények mellett a fejlesztők kicsit megdolgozták a grafikát is, többek között figyeltek az arcmimikára és az esetleges bugokra is. Fejlesztések történtek még a harcrendszerben és a mesterséges intelligencia is szintet lépett, a több száz más kis apróság mellett. Az alapjáték egyik fő erénye volt a magyar szinkron, amivel nekem a mai napig sincs különösebb problémám, sőt szerintem kifejezetten jóra sikeredett. A bővített kiadáshoz járó anyagok és minden apróság is magyar felirattal vagy alapból magyar nyelven jelent meg, tehát aki nincs birtokában az angol nyelvnek se essen kétségbe, hiszen idegen nyelvű szöveggel egyáltalán nem találkozunk.

The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 10. kép

Aki esetleg még nem szerezte be ezt a tényleg rendhagyó alkotást, melynek azért megvannak az apró kivitelezési hiányosságai, de a tartalma 100% felett van, akkor irány a legközelebbi üzlet vagy webshop, ugyanis a kedvezményes ár tényleg minőséget takar. RPG fanatikusoknak kötelező, hatalmas szórakozást és mély történetet kedvelőknek szintén, akik nem szeretnek sokat szövegelni, inkább csak kardozni, azok viszont keressenek mást. Mindent összevetve, ez a játék akkor is 10 pont lenne, ha nem ilyen kinézettel jutottam volna hozzá, de ez és a kiemelkedő tartalom megengedi, hogy a maximális pontszámot merjem adni rá! Azt a bizonyos nadrágszíjat egyedül a grafikánál kell meghúzzam, de csak azért, mert tökéletes játék nincsen... KÖTELEZŐ!

#tv2#


The Witcher (Bővített kiadás)  teszt - 11. kép

The Witcher (Bővített kiadás) / Tesztplatform: PC

kihagyhatatlan!
  • Stílus: RPG
  • Megjelenés: 2008. október 02.
  • Ár: 914 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • maradt a lenyűgöző történet
  • kijavították a lényeges hibákat
  • hangulatos
  • magyar szinkron
  • tartalmas és pofás kivitel
  • kicsit még csiszolhattak volna a grafikán
  • más nincs...
  • Hang
    10
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    10
  • Hangulat
    10
9.8
The Witcher gyűjtői kiadásának vaskos dobozkáján, ami meg kell hagyni, egyáltalán nem túlzás. Az Andrzej Sapowski által megálmodott fantasy világ, mikor első körben került napvilágra sem volt egy középszerű alkotás, a bővített kiadás segítségével viszont egy szinte tökéletes játékká nőtte ki magát, mely minden RPG fanatikusnak kötelező darab a gyűjteményében. '>
The Witcher gyűjtői kiadásának vaskos dobozkáján, ami meg kell hagyni, egyáltalán nem túlzás. Az Andrzej Sapowski által megálmodott fantasy világ, mikor első körben került napvilágra sem volt egy középszerű alkotás, a bővített kiadás segítségével viszont egy szinte tökéletes játékká nőtte ki magát, mely minden RPG fanatikusnak kötelező darab a gyűjteményében. '>
6 hozzászólás

Vendég

15 éve, 11 hónapja és 23 napja

Üdv Mindenki!

Én anno letöltöttem majd ajándékba megkaptam a simaverizót..de ahogy megtudtam hogy lesz egyből elkezdtem rá spórolni... mosolygó smiley
Én mostanában vettem meg a bővitett kiadást és postaköltséggel együtt össz 8500 at fizettem érte.
Nekem nem volt gondom a celofánnal minden erőfeszités nélkül széépen ki lehetett bontani.
Nagyon megérte az árát.
Nem sok játékot veszek meg csak ami nagyon megfog de ez az nekem nagy játékélmény volt kb olyan mint anno PS-en a Chrono Cross játék.

Ajánlom mindenkinek mert nagyon jó kiadás!!

válasz erre

rtzio34

16 éve, 4 hónapja és 21 napja

jó játék lehet nemröhögő smileyröhögő smileymeglepődött smileymenő smileymosolygó smileyszomorú smileymeglepett smileynyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 5 hónapja és 8 napja

én.hercegh krisztina.vagyok.kunszet miklosi vagyok temeg ki vagy sári krisztina vagyok kivagy válaszolj.jo.krisztina 15 éves vagyok.

válasz erre

Lac

16 éve, 5 hónapja és 10 napja

Éppen most tolom az alap verziót... ütőőősröhögő smiley

válasz erre

Maniac

16 éve, 5 hónapja és 11 napja

Köszönöm szépen!mosolygó smiley Igen, lesz konzolos verzió...kacsintó smiley

válasz erre

UTGOW

16 éve, 5 hónapja és 11 napja

Grat, szuper teszt lett! röhögő smiley

Várom a konzolos verziót, ha jól sejtem olyan is lesz...menő smiley

válasz erre
The Witcher
914 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
rDAVE profiljaBotyi profiljamarco profilja