PCPS4XBOX ONEPS3X360WiiU

The Settlers Online

Maniac2012. január 27.Böngésző
74.954 olvasás / most 1 felhasználó olvassa31 hozzászólás
The Settlers Online, stratégia, online, böngészős játék, The Settlers
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Amikor a kilencvenes évek elején - így van, immáron két évtizede - a német Blue Byte Software megálmodta a The Settlers koncepcióját, nyilván nem is sejthették, hogy az elkövetkezendő évek egyik meghatározó valós idejű stratégiájának az alapjait sikerült letenniük. Márpedig a kilencvenes években a The Settlers igencsak meghatározója volt az RTS világnak, méghozzá olyan nevekkel emlegethettük egy lapon a sorozatot, mint például az Age of Empires, a Command & Conquer játékok, netán az első StarCraft.
The Settlers Online


Amikor hosszas kihagyást követően két évvel ezelőtt, tehát 2010-ben egy makulátlan új epizóddal tért vissza közénk a franchise, szintén nem gondoltuk volna, hogy csakhamar, alig egy év elteltével online, tulajdonképpen MMO-sított stratégiaként fogjuk emlegetni a nevet. Azonban ez a kor is elérkezett, a Blue Byte Software ugyanis fejet hajtva a mai trendeknek, elkészítette a The Settlers Online-t, az illetékeseknek köszönhetően ráadásul alaposan betekinthettünk a béta változatába, méghozzá olyan célzattal, hogy elmondjuk nektek, vajon milyen is lett az MMO köntösbe bújtatott telepesek legújabb kalandja?

The Settlers Online - 2. kép

Nem kívánunk túl sokat kertelni ennek a kérdésnek a megválaszolásával, legfőképpen azért nem, mert nyilván mindenki tudja, de legalábbis sejti a választ. Aki arra tippelt, hogy a The Settlers Online éppen olyan lett, mint egy online lehetőségekkel kibővített klasszikus The Settlers epizód, az most nyert egy képzeletbeli hátba veregetést, hiszen a pőre igazság, kicsit sarkítva ugyan, de ez. A The Settlers Online betöltését követően ugyanis szinte az első másodpercekben elkapott az a semmi más játékkal össze nem téveszthető hangulat, amelyet az Age of Empires Online próbált meg lenyúlni a német szériától, ám véleményem szerint nem lett több szánalmas próbálkozásnál. A Blue Byte által megteremtett hamisíthatatlan hangulat azonban itt valóban az eredetiség jelével alátámasztva tapasztalható meg, méghozzá olyan formában, ami ismerős lesz ugyan - a korábbi játékmenet például -, de mégis rengeteg felfedezni valót tartogat - ilyenek az online lehetőségek többek között.

The Settlers Online - 3. kép

Mielőtt azonban belecsapnánk a lecsóba és atyánk egy amolyan istenes nyaklevessel ajándékozna meg minket az újbóli konyhai meszelés kilátásba helyezése miatt, álljunk meg egy szóra. Pontosabban több szóra, hiszen nem árt tudni, hogy a játékot nem egy letöltendő kliens futtatja, sem egy lemezről feltelepített program. Hogy akkor mégis mi? Egy távoli szerver, amely az interneten keresztül szolgáltatja nekünk az adatokat, méghozzá egy böngészőn át, a The Settlers Online ugyanis egy havidíj nélküli, tehát free-to-play rendszeren alapuló MMORTS lett, amely sajnos azt kell mondjam, inkább lett casual MMO, semmint egy stratégia. Azt ugyanis már a bevezető küldetések alatt felfedeztem magamnak, hogy a játék nem csak a sorozat hardcore rajongóinak készült, sőt mi több, inkább egyáltalán nem nekik, hanem leginkább azoknak, akik hallottak már, netán csak egyszer-egyszer kipróbálták a korábbi offline részeket, most pedig jót szórakoznának egy online közösség részeként, hiszen amiben nagyon erős a The Settlers Online, az kétség kívül az online interakciókban keresendő.

The Settlers Online - 4. kép

A játék első betöltését követően már alapból feltűnik egy kis chat ablak, amely eltűntethetetlenül ott virraszt a bal alsó sarokban arra várva, hogy bár a magabiztos felhasználó azt mondta neki, nincs rá szüksége, ha meggondolná magát, ott legyen és segítsen. Ennek köszönhetően ugyanis rendkívül egyszerűen képesek leszünk segítségért folyamodni más, éppen online játékosokhoz, de az alkotáshoz kapcsolatos híreket és egyebeket is itt tudjuk hamar-gyorsan elérni. Természetesen az egész programot keresztül-kasul behálózza az online interakció lehetősége, amely észrevételeim szerint leginkább a barátrendszerre lett kiélezve, lévén a The Settlers Online akkor válik a legizgalmasabbá, amikor megszerezzük az első barátainkat, akikkel nem csak privát levelezgetéseket folytathatunk, hanem játszhatunk is együtt, sőt mi több, segíthetjük is egymást, ha a sors úgy hozza, hogy éppen elakadunk az amúgy nehéznek egyáltalán nem nevezhető küldetések között. Hogy miért nem nehezek a küldetések? Kósza soraimat most csatolnám vissza a fenti mondatok valamelyikéhez, miszerint a The Settlers Online nem a hardcore arcoknak szól.

The Settlers Online - 5. kép

Merthogy bár a játék alapjai olyanok, mint bármelyik korábbi The Settlers epizód, mégis hiányzik az egészből a kihívás, a felelősség, illetve az olyan döntési lehetőségek hiánya, amelyekkel gyakran megpecsételhettük telepeseink sorsát és nem ritkán emiatt újra is kellett indítanunk az egész pályát. Nos, sajnos ilyen itt garantáltan nem lesz. Habár adott egy óriási pálya, ami felfedezésre vár, ugyanúgy kezdjük az építkezést is, mint amit megszokhattunk már az 1993-as első részben, az épületek többsége is ugyanaz, a mechanizmus és egyebek sem változtak semmit, mégis ezúttal nem fogunk olyan kardéleken táncikálni, amelyek telepeseink sorsát meghatároznák. Elfogy a nyersanyag? Lépj ki, aztán majd ha holnap ilyenkor ismét csatlakozol a játékhoz, lesz nyersanyagod. Túl sok favágót toboroztál? Rombold le a kunyhójukat és megy minden tovább, mintha mi sem történt volna. A keményvonalas The Settlers rajongók bizonyára megértik, hogy mire is próbálok kilyukadni éppen.

The Settlers Online - 6. kép

Aki mégse értené, az bizonyára az a réteg lesz, amelyik jól fog szórakozni a játékkal, hiszen az, hogy stratégia, jelen esetben csak egy skatulya, ami egyáltalán nem illik a játékhoz, de hát a múlt és a név ugyebár kötelez. A The Settlers Online ugyanis olyan, mint bármelyik másik MMO! A játékmenet folyamatosan hajt minket előre, választott karakterünk folyamatosan tapasztalati pontokat gyűjt, így újabb épületek válnak elérhetővé, közben friss küldetések tucatjaival leszünk elhalmozva, amelyek kihívással ritkán kecsegtetnek, többségük ugyanis leginkább egy újabb épületet igényel majd, netán néhány órányi plusz időt, de taktikai vagy stratégiai megfontolást garantáltan egyik sem. Itt jegyezném meg, hogy bár a program ingyenes, mennyire dühített, amikor szinte percenként vetette a szememre, hogy én mekkora egy senki vagyok, mert nem veszek magamnak valódi pénzért drágakövet, amivel felgyorsíthatom az építkezést, olyan egységeket érhetek el, amilyeneket a gagyik nem, sőt mi több, még a piacot is használhatom, így nem kell várnom hosszú perceket vagy órákat arra, hogy elegendő nyersanyagom gyűljön össze a továbblépéshez. Értjük az erőszakos marketing lényegét ugye? Sajnos elég pajeszos...

The Settlers Online - 7. kép

Hogy mégis mennyire stratégia a The Settlers Online? Ha eddig nem tisztult volna ki a kép, akkor most kijelentjük: semennyire. Még a StarCraft II is nagyobb stratégia volt - jujj -, mint a Blue Byte alkotása, ami nem jelenti azt, hogy rossz lenne a játék, sőt, mint a sorozat nagy rajongója, nagyon is élveztem a béta minden egyes pillanatát, de a stratégiai nézet, illetve a régi játékmenet alapjai mellett semmiféle arra utaló jelet nem találtam, hogy súlyos döntéseket hozok meg, hogy valóban számít is valamit néhány taktikai döntésem és így tovább. Ugyanakkor rá kellett jönnöm, hogy a The Settlers Online-t nem erre teremtették, sokkal inkább arra, hogy a régi receptet némi újdonsággal feldobva - például a mindent egy helyre csoportosító csillagmenüvel, az utak lényegtelenítésével és így tovább - szórakoztassák a népet, méghozzá úgy, hogy mellette meghagyják a sorozat semmivel sem összekeverhető, kissé mesés, kissé bugyuta, de mindenekelőtt vicces hangulatát, amiből azért - elsősorban a poénos animációk miatt - itt is kijut bőséggel.

The Settlers Online - 8. kép

Mivel ingyen játszható MMO-ról van szó, amihez ráadásul még csak le sem kell töltenünk semmit, csupán nyélbe ütnünk egy alig fél perces regisztrációt, ezért mindenkinek ajánlom legalább kipróbálás szintjén a The Settlers Online-t, de legfőképpen azoknak, akik nem a klasszikus epizódok játékmenetébe, sokkal inkább hangulatába szerettek bele. Az MMO ruhába öltöztetett The Settlers ugyanis inkább a könnyed szórakozást kedvelőknek szól, semmint azoknak a stratégáknak, akik szeretik egy pipával és egy bögre kávéval éjszakákra befészkelni magukat a képernyő elé. Habár a sorozat korábbi epizódjai erről szóltak, a The Settler Online egyáltalán nem. Aki emiatt csalódott, az várja türelmesen a minden bizonnyal már javában készülő nyolcadik offline epizódot, akinek viszont felkeltették az érdeklődését a fenti sorok, netán csak a képek, az vesse bele magát nyugodt szívvel a játékba.
Kedvencek közé
31 hozzászóláskövesd rss-ben!

Vendég

Vendég írta:
Marha jó játék. De ez a rámszólás hogy csóró vagyok nálam még nem jött ki.
Lehet hogy nem tudsz angolul és azért...

#19 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja
Vendég

Marha jó játék. De ez a rámszólás hogy csóró vagyok nálam még nem jött ki.

#18 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja

jezzahun írta:
mi a weboldala? inkább ez érdekel..
Adatlapon ott van, csak egy klikk. Mint minden más tesztünknél.

#17 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja

mi a weboldala? inkább ez érdekel..

#16 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja

jezzahun írta:
ez érdekes!ingyen van? ugye nem gfw live-os?
Egyáltalán nem. Teljesen önálló.

#15 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja

ez érdekes!ingyen van? ugye nem gfw live-os?

#14 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja
Vendég

Megnéztem, tetszik. Bár még nem sokat játszottam vele, majd este

#13 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja
Vendég

Régi nagy kedvenc!

De szerettem...

#12 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja
Vendég

Maniac írta:
A hetedik bekezdésben megtalálod rá a válaszod!
Értem, köszi.

Tehát rommá aláznak amiért olyan csóró kis senki vagyok, hogy az ingyenes játékkal ingyen szeretnék játszani. Hát menjenek a....

Ettől még mindig tetszik mondjuk, de elég durva...

#11 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja

Vendég írta:
De marha jó kis teszt lett ez!

A játék nagyon bejön a leírtak alapján, biztos hogy kipróbálom. Am az érdekelne hogy az értékelésnél amit írtál, hogy rákényszerít a fizetésre azt hogy értetted? Csak mert a leírásban nem térsz ki rá.
A hetedik bekezdésben megtalálod rá a válaszod!

#10 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja
Vendég

Aranyos!

#9 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja
Vendég

Marha jól néz ki onlinehozképest

#8 • 3 éve, 1 hónapja és 23 napja
1 2 3 a(z) 3 -ből

Kapcsolódó játék

Adatlap

The Settlers Online

Pozitívumok:

 • igazi Settlers hangulat
 • ingyenes
 • kilépés után is aktív telepesek

Negatívumok:

 • rákényszerít a költekezésre
 • csak nevében stratégia
 
 • Hang/Zene:
  7
 • Grafika/Animáció:
  9
 • Játszhatóság:
  8
 • Hangulat:
  10
 • Multiplayer opció:
  van
összesen: 8.5 / 10
a polcon a helye

Legfrissebb blogokÍrj blogot most!

 MSI Adora: Az igazi mindenesMSI_Blogger • Decemberben elkezdtünk egy sorozatot, mely ma újabb állomásához érkezett, így az All in One...

Counter Strike Global Offensive - VersengőRedbull941 • Üdv, íme egy kérdés, ami foglalkoztat engem, így hát leírom blogként egy kis pontért :P Na...

Humble Bundle turkáló: Rocketbirds: Hardboiled Chickensarakrael • A kedvenc állatom a marhapörkölt, de a csirkemellet sem vetem meg, azonban jó madaras...

 Kedvenc C64 játékaim - TurricanC64 fun • 1990-ben jelent meg az első Turrican, amit én csak néhány évvel később tudtam kipróbálni,...

Élet a teksztúrák mögöttsarakrael • Van nekem egy Youtube csatornám, ami főként a videójátékok körül forog. Próbálok nem...

Klikk ide az utolsó 20 hozzászóláshoz!

Közösségi oldalak

Szavazás

Szoktál MMO-zni?

 •  Rendszeresen, többel is
 •  Egy-két félével maximum (kommentben írom)
 •  Csak és kizárólag a... (kommentben írom)
 •  Nagyon ritkán
 •  Soha nem MMO-zom

Összes szavazat1745
Összes hozzászólás56

Nyiszti profiljawegh profiljasarakrael profilja5t3v3nk3 profiljaRókaszem profiljaWillThaWheel profilja adambalonyi profiljatotyak profiljaPöpp profiljaGonzo profiljadarkomen profilja adambalonyi profilja