The Order: 1886 teszt

2015. február 24.
72.5961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Nagyon nehéz szavakba önteni azt a döbbenetet és csalódottságot, amit a The Order okozott nekem az elmúlt napokban. Már amikor a külföldi szaksajtó pontozásai napvilágot láttak, akkor lehetett érezni, hogy azért ez a cucc nem úgy sikerült, mint ahogy a Ready at Dawn-nál tervezték, ugyanis 4-től 9-ig kapott gyakorlatilag mindent. Én ezt akkor nem akartam elhinni, mert már az előzetesen is látszott, hogy ez bizony egy nagyon minőségi anyag lesz. Szabit ugyan nem vettem ki miatta, de nagyon vártam már a tesztpéldányt, hogy személyesen járjak a dolog végére. Nos, megerősíthetem, amit már ti is tudtok: ez a játék bizony eléggé felemás lett.


Pedig elképesztően zseniálisan indít! Már a főmenüben is felcsendül a gyönyörű, kicsit melankolikus, ugyanakkor nyomasztó és félelmetes zene, ami a fodrozódó háttérrel és a letisztult, egyszerű dizájnnal nagyon megadja a kellő alaphangot. Ahogy azt megtapasztaljuk, ez a fodrozódás bizony egy kő medence alja, amiben főszereplőnket éppen kínozzák.

Semmit sem értünk az egészből, csak azt látjuk, hogy bizony hősünk elég durván a halálán van. Az őrök megunják a dolgot, visszarángatnak minket a cellába, de másnap úgyis kezdik az egészet előröl. Vált a kamera, hirtelen külső nézetből látjuk a lerongyolódott Graysont, gyakorlatilag már csak hálni jár bele a lélek.

Elég szép

Elég szép


Persze ez fogva tartóinkat nem zavarja, röhögve jönnek megint fürdetni, de arra nem számítanak, hogy pár perccel később mindketten vérbe fagyva hevernek a kínzókamrában, mert a szerencse mellénk szegődött egy kilazult bilincs formájában. Szóval az első feladat adott, fél hulla héroszunkat valahogy ki kellene juttatni innen, bárhol is vagyunk.

Magyarul ebben a pillanatban vesszük át az irányítást, hogy aztán az állunkat keresgéljük a padlón a grafika nyers ereje miatt. Az egy dolog, hogy nem veszed észre, mikor vált át filmből arra a pontra, amikor a terelgetés a mi kezünkben lesz. Olyan lehengerlően van az utolsó fényforrásig kidolgozva az egész, hogy nem akarsz hinni a szemednek, csak álldogálsz és nézelődsz, hogy ilyen tényleg nincs.

Az igazi döbbenet viszont akkor fog érni, amikor megmenekülsz fogva tartóid elől és ugrunk visszafelé az időben, hogy lássuk, amint Sir Galahad épp egy erkélyről bámulja a londoni látképet. Hősünk olyan szinten van részletesen kidolgozva, hogy még a roppant stílusos bajsza is lengedezik az enyhe szellőben. De mégis az összhatás az, ami a földbe döngöl: ahogy állsz az erkélyen a lábaid előtt elterülő Londonnal, meg ahogy a hímzett váll-lapod lengedezik, az egyszerűen befogadhatatlan.

Felkészítelek, ez a játék végéig kísérni fog, ugyanis olyan aprólékossággal van kidolgozva minden, hogy azt nehezen hiszed. Amikor a metróban közlekedsz és a lámpásod az egyetlen fényforrásod, de említhetném a kórházas részt is, teljesen mindegy. Azon fogsz gondolkodni, hogy biztos józanul írta az az ember a cikket, aki erre hat pontot dobott?

Sétálunk

Sétálunk


Amikor megismerkedsz a lövöldözéssel, a fenti gondolat csak még jobban elmélyül benned. Kis fedezékből lövöldözés, kellemes az irányítás, baba az első két lőfegyver, kiosztasz pár csattanós fejlövést, megy ez gyerekek! Ráérzel a közelharcra, megtanulod, hogy a füstgránát mennyire király, kibelezel néhány lázadót a slow-mo elsütésével, már sejted, hogy ez lesz életed egyik legjobb játéka. A helyszínek változatosak, van benne gyűjtögetés meg nézelődés, sok videó meg párbeszéd, a vigyorod pedig egyre szélesedik az arcodon, hogy mégis megérte azt a több, mint egynegyed minimálbért, ami a cucc ára.

Elérkezel a második fejezetig, ahol bizony megmutatkoznak az első törések és repedések az Order fényes páncélján. Egy jó nagy monológgal kezdődik a rész, aztán teszel nagyjából hat lépést, megint egy videó aztán már dob is a következő chapterre. Aztán megint. És megint. Itt már kezded érezni, hogy valami nem oké.

Nem kerülgetem a forró kását, és leírom: a The Order: 1886 nem más, mint egy megkésett techdemo, amivel a PS4 nyers erejét akarták bemutatni a közönségnek, de még ez sem sikerült teljesen hibátlanul. A miértre egy picit később keressük a választ, előtte nézzük át, hogy miből tevődik a fenti állítás. Kezdjük rögtön a történettel, aminek az alap felütése egészen tetszetős.

A Kerekasztal Lovagjai harcolnak minden bevethető eszközzel ősi ellenfeleik, a Vérfarkasok ellen, ugyanakkor egy harmadik fél, holmi lázadók is feltűnnek és belekeverednek az egészbe. A spoilerek elkerülése végett többet nem írok erről a részről, de ha láttál már Underworld filmet, akkor semmi meglepetés nem fog érni, szinte az egészet ki lehet találni. A négy hős közül csak Graysont tudjuk majd irányítani, Mallory, Isabeau és a francia márki csak az árnyékunk lesz a kaland alatt, ami szintén hiba, mert egy kicsit feldobta volna az egészet, ha lehet váltogatni közöttük.

Igen, lesz baj

Igen, lesz baj


A helyszínek a másik nagy problémám. Az elején nagyon változatosnak fog tűnni az egész, viszont a progi felétől gyakorlatilag azokon a helyeken kommandózunk, amit már egyszer alaposan körbejártunk. Hiába mondja azt szavakkal Isi, hogy ez Whitechapel kerület egy másik pontja, de mi azt látjuk, hogy jé, ez a metró volt az elején is.

Persze lesznek egészen durván megkomponált szakaszok is, mint például a léghajós fejezet, vagy a London Hospital (ahol még egy kis Dead Space érzésem is volt), de sajnos ezek lesznek kisebbségben. Tehát közepes sztori, unalomba fulladó helyszínek, eddig stimmt? Ha a Metal Gear negyedik részét megköpködted az átvezetők miatt, akkor itt a hajadat fogod tépni, mivel legalább annyi van itt is, ráadásul ezek elnyomhatatlanok. Elmondhatatlanul megtöri a játék alapvető dinamikáját a mozi-sétálgatás-kis harc triumvirátus, főleg akkor, amikor 5 perc tűzharcra jut, mondjuk 10 perc mozi.

Aztán ott van ez a fejezet mizéria is. Nagyon jól hangzik, hogy összesen 16 ilyet találunk a játékban. Ami már kevésbé vicces, hogy ezeknek több, mint a fele mindenféle interakció nélkül fog lezajlani! Lesz olyan, amikor még gombot sem kell nyomni ahhoz, hogy mondjuk két chaptert ugorjunk. A harc egyébként egyáltalán nem rossz, nincs benne semmi eget rengető dolog, de nem is feltétlenül itt kell a csodát feltalálni ahhoz, hogy jó legyen a cucc.

Megyünk, fedezékbe húzódunk és lövünk a különböző puskákkal és pisztolyokkal. Itt van egy két komoly darab is, mint például az, ami termitet nyom ellenségeink közé, aztán meg jól begyújtjuk az egészet, hehehe. Az Arc gun is szép darab, ez egy összefüggő villámot küld ki, instant halált okozva majdnem mindenkinek. A több a jól megszokott shotgun, pisztoly, mesterlövész puska kombinációkból került ki, viszont azzal az érdekes csavarral, hogy ugye 1886-ban járunk, szóval a külső egy picit steampunkos lett, ami abszolút pozitívum.

Az ominózus léghajó

Az ominózus léghajó


De itt is lesz egy fura momentum. Ugye a Rend ellenségei a Vérfarkasok. Összesen három alkalommal (plusz két fél) fogunk pár percet hadakozni ellenük, amit meg azért nem értek, mert a játék folyton azt hangsúlyozza, mennyire veszélyesek ezek a dögök. Gondolom ezek után nagyon kíváncsiak vagytok a szavatosságot illető pletykákra. Nos, az 5 órás végigjátszás természetesen költői túlzás volt mindenki részéről, ugyanakkor 7 óránál nincs több az anyagban, ráadásul ebből ugye nagyon sok lesz az átvezető mozi, arról nem is beszélve, hogy egy másodszori végigjátszásra semmiféle motivációd nem lesz, még a trófeák sem, mert elsőre lehet platinázni.

De térjünk vissza arra, hogy miért nem kapott maximum pontszámot a grafika. Ahogy mondtam, tényleg egészen döbbenetes durva az egész, viszont ezt egy pici csalással éri el: a legtöbb helyszín, ami a játékban van, az konkrétan egy folyosó. Felejtsd el a nagy, nyílt tereket és mezőket, mert itt maximum abban dönthetsz, hogy balra mész, felszedni a lootot, vagy jobbra, amit a progi előír. Kicsit úgy képzeljétek el, mint a Final Fanatasy XIII-t. Mész a folyosón, lövöldözés, videó, séta, séta, videó, videó, lövöldözés.

Éppen ezért, szerintem a PS4-re is kiadott Last of Us meggyőzőbb egy picit a külcsín tekintetében. Az olyan apróságokról meg ne is beszéljünk, hogy a tükrökben mondjuk a lámpánk fénye látszik, szereplőnk, vagy a hátán lévő fegyver, a ruha viszont nem...

Kis easter egg

Kis easter egg


Szóval rettentően csalódott vagyok! Sokkal nagyobb odafigyeléssel akár az évtized egyik legjobb dolga is lehetett volna a The Order:1886, mivel kreáltak hozzá egy bitang jó alapsztorit meg olyan vasat húztak fel köré, amit nem látsz minden bokorban, olyan melódiákkal megtámogatva, hogy bekönnyezel. Viszont mindez nem ér semmit, ha konkrétan nulla tartalom, ismétlődő helyszínek, mozi hegyek és szinte nulla interakció párosul ehhez.

És igen, van benne egy csomó QTE event is, viszont semmivel sem több, mint mondjuk egy GoW 3 esetében. Inkább úgy fogalmaznék, hogy ezzel akarják elhitetni, hogy még játszol, és nem filmezel. Teljes áron semmiképp sem ajánlom, mert idegbeteg leszel, viszont jó áron megéri később. És álljon itt egy kis fekete humor az angolul tudóknak, amit én is olvastam valahol, és ami sajnos tökéletesen összefoglalja a stuffot: I bought the game before midnight and was Ready at Dawn.

The Order: 1886 / Tesztplatform: PlayStation 4

egynek jó...
  • Stílus: TPS
  • Megjelenés: 2015. február 20.
  • Ár: 11.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Szinte tökéletes grafika
  • Egy-két jó ötlet
  • Nulla tartalom
  • Csak egy techdemo
  • Hang
    8
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    5
  • Hangulat
    5
6.8
15 hozzászólás

xpforever

9 éve, 10 hónapja és 10 napja

Sok játékkal ez a helyzet, hogy sokkal jobban is meg lehetett volna csinálni, pl. a Watch Dogs szerintem pont egy ilyen játék.

válasz erre

gokuvsvegita

9 éve, 10 hónapja és 23 napja

rDAVE írta:
Ahol van kereslet, ott a pénz számít. Mindegy miről van szó. Viszont azért nem egy rossz játék és az ára meg úgyis leesik előbb vagy utóbb. röhögő smiley
Igen az ára lefog esni az biztos. Ha jól látom használtam már van aki 11ezerért is árulja.

válasz erre

rDAVE

9 éve, 10 hónapja és 23 napja

gokuvsvegita írta:
Sajnos ez igaz, túl drága és nem is éri meg ennyiért. Max akkor érdemes beruházni rá ha lesz egy nagyobb akció a játékra. Én nem vettem meg, és szerintem nem is fogom.
A mai játékoknál már csak a pénz számít...
Ahol van kereslet, ott a pénz számít. Mindegy miről van szó. Viszont azért nem egy rossz játék és az ára meg úgyis leesik előbb vagy utóbb. röhögő smiley

válasz erre

gokuvsvegita

9 éve, 10 hónapja és 23 napja

petrovicsz írta:
Átmentem a haverhoz és két kaja között végigjátszottuk. Rohadtul rövid és igaz hogy szép de nekem ilyen iszonyatos pénzért adjanak játékélményt...

Még jó hogy nem én vettem meg...
Sajnos ez igaz, túl drága és nem is éri meg ennyiért. Max akkor érdemes beruházni rá ha lesz egy nagyobb akció a játékra. Én nem vettem meg, és szerintem nem is fogom.
A mai játékoknál már csak a pénz számít...

válasz erre

petrovicsz

9 éve, 11 hónapja és 3 napja

Átmentem a haverhoz és két kaja között végigjátszottuk. Rohadtul rövid és igaz hogy szép de nekem ilyen iszonyatos pénzért adjanak játékélményt...

Még jó hogy nem én vettem meg...

válasz erre

Yanez

9 éve, 11 hónapja és 8 napja

Előszőr előrendelés akart lenni belőle, majd megláttam az első pontszámokat, és Do Not Order 1886 lett a végén. Mint sokan mások, én is többet vártam tőle, de hogy valójában mennyire is jó vagy rossz game, azt majd magam döntöm el, miután olcsóbban hozzájutottam.

válasz erre

Ronalddo

9 éve, 11 hónapja és 9 napja

Hát ez a várható pont lett. A tesztben szépen levezetted azt amit én is láttam havernál. Ez egy mozifilm amibe néha bele lehet nyúlni...

válasz erre

ENCELADUS

9 éve, 11 hónapja és 9 napja

Vicc hogy mennyi tartalmat lehetett volna belepakolni ebbe a játékba. Gratulálok a fejlesztőknek hogy így elcseszték

válasz erre

rDAVE

9 éve, 11 hónapja és 10 napja

Ha lesz konzolom, akkor majd olcsón azért beszerzem. mosolygó smiley Vagy kivárom a PS plushoz. röhögő smiley Ha úgy kell elképzelni, mint a Final Fanatasy XIII-t, akkor tetszeni fog. röhögő smiley

válasz erre

kpal

9 éve, 11 hónapja és 10 napja

Így is jó játék lehet.

válasz erre

Tommy

9 éve, 11 hónapja és 10 napja

Jajj. Jajjajj... Év játékának gondoltam mióta csak hallottam hogy jön. Gyűjtöttem rá. Megvettem. Pénteken érkezik.


De ezek szerint szombaton vennem kell valami újat. röhögő smiley

Komolyan mondom, nem tudom hogy sírjak vagy nevessek kínomban... wtf smiley

válasz erre

WarriorAutobot

9 éve, 11 hónapja és 10 napja

Könnyen kiplatinázható? Ez az én játékom. röhögő smiley
Viccet félretéve a képek nagyon meggyőzőek, de ez a steampunk külső... hát nem az én világom.
Bár mivel a multi hanyagolva lett ez a játék kifejezetten azoknak jó akik nem rendelkeznek Ps+ tagsággal.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
The Order: 1886
11.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja