The Last of Us Remastered teszt

2014. augusztus 03.
75.4411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Egy nagyon kedves barátommal rengeteget vitáztunk az utóbbi időben arról, hogy vajon volt-e értelme a generációváltásnak. Mindketten nagyon sok érvet sorakoztattunk fel ellene és mellette, de nem igazán tudtunk dűlőre jutni a kérdésben. A PlayStation 3-ra megjelent The Last Of Us viszont mindenképpen a mérleg egyik nyelve volt, mert ha ilyen minőségű programot tudnak (a Beyonddal egyetemben) lerakni az asztalra, akkor kérdem én, hogy mi a jó életért ruházzunk be új konzolokra? Miután meglehetősen alaposan szemügyre vettem a Remastered változatot, a dolog csak jobban elmélyült bennem.
Advertisement


A kötelező technikai köröket gyorsan letudva: ugye a PlayStation 4-re megjelent változat a stuff optikai tuningját hivatott ellátni, azaz Joel és az őszülő borostája immáron teljes Full HD-ben pompázik, 60 fps-es képfrissítéssel megáldva. Persze azért ez édeskevés lett volna még egy ilyen cím esetében is, ezért a készítők a lemezre pakolták az egyszemélyes kampányt kibővítő Left Behind DLC-t is, ami olyan plusz három órával toldja meg az amúgy sem gyenge szavatosságot. De ezekre mindjárt részletesebben is kitérek, csak még egy gondolatot engedjetek meg előtte. Természetesen így is végigjátszottam a kalandot, és a totális katarzis mellé még egy gondolat fészkelte be magát a fejembe: ezek alapján az előző generációra kiadott változat, ha lehet, még nagyobb csodának minősül!

Döbbenet

Döbbenet


Ha esetleg barlangban élsz és nem hallottál volna a játékról, egy nagyon pici gyorstalpaló következik. A TLOU egy TPS nézetet használó horror-kaland-túlélő játék, amely rendkívül erős narratívával, történettel és párbeszédekkel van ellátva state of the art grafika mellett. Ha láttad az I am Legend című filmet (magyarul azt hiszem Legenda vagyok), akkor nagyjából egy olyan apokaliptikus világra számíts, ahol az emberiséget megtizedelte egy fertőzés, ami kvázi agresszív zombikat csinált majdnem mindenkiből, a túlélők pedig táborokba verődve próbálják kihúzni addig, amíg lehet. Persze a dolog nem ennyire egyszerű, mert feltűnik a színen Ellie, a 14 éves kamaszlány is, de ebbe már tényleg nem mennék bele, nagyon remélem, hogy legalább kétszer már mindenki kipörgette a játékot.

A tartalom az már egyébként is nagyon rendben volt, hiszen simán elérte a húsz órát is az első végigjátszás, de ahogy fentebb írtam, még ezt is kitolja a lemezre felkerült Left Behind. Ha esetleg nem próbáltad volna, akkor most itt ugorj egy bekezdést, mert minimálisan spoilerkednem kell. Szóval a LB egyszerre két idősíkon játszódik. Az egyik, amikor Joel ráesik az ominózus vasrúdra és a kislánynak kell a túlélését biztostani egy EÜ csomag formájában. Ez a rész egy coloradoi plázában játszódik, amit teljesen egyedül Ellie-nek kell felfedeznie. A másik vonal a múltat meséli el, pontosabban az előbb említett hölgy és legjobb barátnője, Riley sztoriját. A végkifejletet itt már pontosan tudjuk, ezért egyfajta szomorúság lengi be az egészet. Felemás érzéseim voltak egyébként a végigjátszás után. A jelenben játszódó szakaszok nagyon jól megkomponáltak, viszont a múltba révedés valamiért bennem egy nagyon nagy űrt hagyott.

Meg ez is

Meg ez is


Lehet, hogy a kicsit faramuci befejezés miatt, esetleg a totális akciómentesség nem tetszett, nem tudom, de az biztos, hogy valami hibádzik ebben a részben. Persze ne értsetek félre, a rossz kutyusok így is több időt és energiát öltek ebbe a cirka három órába, mint a Capcom egy teljes szett kiegészítőbe, szóval egy rossz szó sem érheti a ház elejét. Oké, nézzük azt a részt, ami talán a legjobban érdekel Titeket, avagy a grafikai fejlődést. Hazudnék, ha azt mondanám hogy elsőre olyan látványos az előző kiadáshoz képest, hogy teljesen sokkolt az élmény. Nem, itt erről első körben szó sincs. Emlékszetek még, amikor mindenki arról beszélt, hogy ezt a játékot eredetileg PS4-re kezdték el fejleszteni, csak idő közben átvándorolt PS3-ra? No, ezeknek a hangoknak teljesen igazuk van, mert elsőre olyan túl nagy különbséget nem veszünk észre a két verzió között. Itt egy picit húztam is a számat, hogy oké, szép meg jó, de azért na. Aztán ahogy jobban belemélyedtem, egyre szembetűnőbb lett a különbség, ami bizony itt a részletekben rejlik. Ha közelről mutatják a szereplőket, bizony az utolsó szőrszál is tökéletesen látszik rajtuk. Amikor sétálunk valami félhomályos helyen, olyan fény-árnyék hatásokat észlelünk, amire nagyon még nem volt példa. Az utcákon az utolsó lepusztult autó is teljesen élethű módon rohad és rozsdásodik.

Nagyon sok példát tudnék még hozni ezekre az apróságokra, de nem lenne elég hely az interneten, hogy mind kiférjen. Szóval igen, a grafika tényleg sokat lépett előre, viszont ez nem egyből mutatkozik meg, hanem belemélyedve, játék közben. Egészen döbbenetes az összhatás, ilyet még játékban nem nagyon láthattunk, az biztos és ahogy állnak a dolgok, valószínűleg nem is fogunk még egy darabig. Úgy vettem észre, hogy a mesterséges IQ-n is javítottak. Társunk nem annyira butus, valamint az ellenséges humanoidok is mintha taktikusabban közelítenének meg minket amikor észrevesznek. A multi is maradt, itt ugyanúgy két frakció közül választhatunk, aztán már gyepálhatjuk is a másikat. Bevallom, hibából rettentően keveset találtam, ráadásul azok is inkább ilyen szőrszálhasogatóak, mint valós negatív faktorok, de azért megemlíteném őket.

Ismerős a táj?

Ismerős a táj?


A telepítés sem rövid, de utána még egy jó 5-7 percet tölt a cucc, amit nem igazán tudtam mire vélni, hiszen már felrakott a HDD-re előzetesen mindent. A másik, hogy valamiért néhány objektumnál hiányzik az anti-aliasing, azaz recések a körvonalai néhány dolognak, főleg a kerítéseknek. És akkor ezek voltak a negatívumok. Ez a cucc egészen egyszerűen egy olyan magas, vagy ha úgy tetszik, más minőséget képvisel, mint ami eddig megjelent az új pléjstációra, hogy az valami döbbenet. A sztori, a karakterek, a színészi játék, a hangok, a harcok, a sunnyogás, a kommentek, a lehetőségek, a nem öncélú brutalitás, minden tökéletesen a helyén van. Emlékeztek, hogy a Fable remake-et hogy ekéztem? No, azt garantálom, hogy ha a Last of Us-t elővennénk mondjuk 10 év múlva, pont ugyanilyen remekül szórakoznánk vele, mert időtálló alkotás.

A stuff ajánlásával viszont elég komoly gondban vagyok. A nagyon egyszerű eset az az, ha valamiért láma voltál és kihagytad az előző generációra, akkor habozás nélkül vásárold is meg a Remastered kiadást. Ellenben ha meg van, mondjuk a kiegészítővel együtt, akkor nem tudok olyan indokot mondani a grafikai fejlődésen kívül, amiért ezt be kellene szerezned, már csak azért sem, mert eléggé érthetetlen módon nagyon durván borsos lett az ára. Én ettől függetlenül beszerezném, mert rajongója vagyok a dolognak.

Az egyik kedvenc részem

Az egyik kedvenc részem


The Last of Us Remastered / Tesztplatform: PlayStation 4

kihagyhatatlan!
  • Stílus: Kaland
  • Megjelenés: 2014. július 31.
  • Ár: 17.990 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Szinte tökéletes grafikai prezentáció
  • Minden alkotóeleme tökéletesen a helyén van
  • Csak szőrszálhasogatni tudnék
  • Hang
    9
  • Grafika
    10
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    10
9.5
20 hozzászólás

Exerent

10 éve, 5 hónapja és 3 napja

Sajnos nincs PS3-am, de az ilyen játékok miatt vennék PS3-at mert ez brutál.

válasz erre

rDAVE

10 éve, 5 hónapja és 5 napja

1balintg írta:
Igazából egyre jobban arra akarják sarkalni az ilyen játékokkal az embereket, hogy legyenek konzolosok.
De ha annyira azt akarják, akkor vinnék le az árukat kérem.
Már nekem is rég lenne akkor.
Milyen ördögien gonosz már a Sony, hogy összerak egy ilyen játékot a saját stúdiójában!
Azért egy PS3-om nem elviselhetetlenül drága és a játék ott is elérhető. Nyilván nem fogják a PS4-et fillérekért adni. A fejlesztés, a gyártási költség, a reklám és sok más nem ingyen volt/van nekik.
Nem olcsó, ez tény és még én sem tudtam megvenni, de egyáltalán nem luxus termék a PS4 vagy az Xbox One.

válasz erre

1balintg

10 éve, 5 hónapja és 5 napja

Igazából egyre jobban arra akarják sarkalni az ilyen játékokkal az embereket, hogy legyenek konzolosok.
De ha annyira azt akarják, akkor vinnék le az árukat kérem.
Már nekem is rég lenne akkor.

válasz erre

Conoren

10 éve, 5 hónapja és 8 napja

Sajnos nincs PS3-am, de valószínűleg ez lenne a játék, ami miatt megvenném. A többi exclusive nem is érdekel annyira.

válasz erre

Ronalddo

10 éve, 5 hónapja és 10 napja

BatedMoldHUN írta:
9,5 ? Amennyit újít a simához képest kb. 3 pontot ér.
Önálló játékként kell nézni - természetesen... kacsintó smileymosolygó smiley

válasz erre

hunhades21

10 éve, 5 hónapja és 10 napja

Kéne egy ps4...

válasz erre

BatedMoldHUN

10 éve, 5 hónapja és 12 napja

9,5 ? Amennyit újít a simához képest kb. 3 pontot ér.

válasz erre

gokuvsvegita

10 éve, 5 hónapja és 13 napja

totyak írta:
Nem is tudtam, hogy van PS4-ed.
Nincs. röhögő smiley Még nem is lesz ebben az évben. röhögő smiley Ezért is lehet addigra már más játék érdekel. röhögő smiley

válasz erre

totyak

10 éve, 5 hónapja és 13 napja

gokuvsvegita írta:
Még ps3-on se játszottam a játékkal, de lehet majd ps4-en igen. Bár addigra szerintem más fog érdekelni. mosolygó smiley
Nem is tudtam, hogy van PS4-ed.

válasz erre

gokuvsvegita

10 éve, 5 hónapja és 13 napja

Még ps3-on se játszottam a játékkal, de lehet majd ps4-en igen. Bár addigra szerintem más fog érdekelni. mosolygó smiley

válasz erre

Gonzo

10 éve, 5 hónapja és 14 napja

A komolyabb rajongóknak az előzmény-DLC mellé ajánlom a képregények beszerzését is, sok apró extrát adnak a sztorihoz.

válasz erre

Ronalddo

10 éve, 5 hónapja és 15 napja

Nem véletlenül lett ez az év játéka. Még az újrakiadás is majdnem 100%-ot kapott. mosolygó smiley

Nagyon jó teszt!

válasz erre
12a(z) 2 -ből
The Last of Us Remastered
17.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja