The Incredible Adventures of Van Helsing III teszt

2015. június 16.
73.8581
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gonzo profilja, adatai
Gonzo
Borgovia, valamikor az ipari forradalom hajnalán... A fiktív, titokzatos birodalom Kelet-Európa egy sötét zugában bújik meg. Számtalan rémtörténet kering róla, ezért még a bátrabb utazók körében sem örvend osztatlan népszerűségnek. Azt suttogják, hogy vámpírurak, farkasemberek, lidércek, élő halottak, háborodott tudósok, sőt emberek és gépek szentségtelen frigyéből született torz lények is szabadon garázdálkodnak az eldugottabb vidékein.


A szedett-vedett monszták kizárólag egyetlen név hallatán kezdenek cidrizni, mely úgy hangzik, hogy Van Helsing. A szörny- és vámpírvadász Abraham Van Helsing professzor, az okkult tudományok bölcs ismerője eredetileg Bram Stoker Drakula gróf válogatott rémtettei című naplóregényében debütált mellékszereplőként, mára pedig a kora miatt ama kevés irodalmi szuperhősök egyike, akit nem csak ingyenes rajongói alkotásokban, de akár kommersz művekben is bárki feldolgozhat, szerzői jogi szempontból szabad préda.

A magyar székhelyű NeocoreGames ettől függetlenül nem tette zárójelbe a klasszikussá vált figurát, inkább elegáns, persze messze nem egyedi módon a professzor "családi üzletet" továbbvivő, szintén Abraham névre keresztelt fiát emelte protagonistává, sőt hozzácsapott amolyan mentorként és védelmezőként egy támogató kísértetet is Lady Katarina személyében. Mivel az immár befejező részéhez érkezett The Incredible Adventures of Van Helsing trilógia korábbi epizódjait Maniac alaposabb előzetesét leszámítva nem teszteltük, alább az újdonságokon és más változásokon túl a rajongók számára jól ismert elemek is visszaköszönhetnek, annál is inkább, mert - nem árulok zsákbamacskát - nekem ez az első találkozásom a szériával.

hat osztály áll a rendelkezésünkre

hat osztály áll a rendelkezésünkre


A rémfilmek Erdélyét idéző Borgovia felett továbbra is ott keringenek a sötét viharfelhők. Noha az ország már megszabadult Fulmigati professzortól, sőt a 7. számú kísérleti alany is elbukott, utóbbi azonban nem semmisült meg teljesen, legyengülve bár, de a Tinta szívében a visszatérésén buzgolkodik, kultuszának követői pedig töretlenül ostromolják az emberek és a velük békében élő teremtmények állásait. A feladatunk természetesen az, hogy eljussunk ősellenségünk búvóhelyére, és végezzünk vele, tegyünk végérvényesen pontot a történet végére.

Utunk során fel kell szabadítanunk a főleg úgynevezett tintagubacsok által átok alatt tartott felszíni területeket, majd a világ alatt fortyogó, ősi, kiszámíthatatlan Tintába merülve (mellyel egykor a mi világunkat is létezésbe írták, és melynek felszivárgása minden baj okozója) a holtak különböző régióin és a lebegő szigeteken is át kell verekednünk magunkat. Idővel két térkapu is segíti a gyorsabb közlekedést, egy a felszín bejárt területeire vezet, egy pedig a Tinta baljós régióiba.

megelevenednek a fák

megelevenednek a fák


Ahogy a mellékelt képekből jól látszik, tesztalanyunk a jó öreg Diablo által kitaposott úton haladó akció-szerepjáték. Billentyűzet mellett az egér bal gombjával is közlekedhetünk, az útkereső algoritmusnak köszönhetően akár bonyolultabb akadályokat is megkerülhetünk egy kattintással, ha pedig ellenfélre bökünk, Van Helsing oda som egy jókorát. A jobb gomb a másodlagos, alap esetben a kék mana gömbtől függő mágikus támadást szabadítja el, de itt még messze nem merülnek ki a lehetőségeink. Ami azt illeti, még a végére sem ismertem ki mindent, a sárga, Dühöt jelző csíkkal például nem nagyon foglalkoztam, felpumpálható kombójelzőnek tűnik, bizonyos dolgokat aktivál, de többet nem tehetünk a szinten tartásáért, minthogy eszeveszetten harcolunk, ha csak ellenbe botlunk, ami ugye eleve alap, már a bőrünk épsége miatt is.

hasznos a belső kézikönyv, de itt-ott kissé túlírták

hasznos a belső kézikönyv, de itt-ott kissé túlírták


Elsősorban konzolosként nagy, pozitív meglepetés volt számomra, hogy a játék, noha kimondottan egérnek fekvő műfajt képvisel, teljesen támogatja a gamepadet is. A felület ekkor jelentősen átalakul, sok apróság változik, alkalmazkodik az alternatív kontrollhoz, tehát nem kis tervezési munka van mögötte, persze valószínűleg a nagyja az Xbox 360-ra is megjelent első részből öröklődött. Kalandjaink során drónokat, kis úgynevezett keresőmatákat is kiküldhetünk, ezek repkedve próbálnak előttünk járni, és lézerrel befogják a potenciális célpontokat, gamepad esetén lényegében ez a pontatlanabb célzás rásegítése, természetesen ekkor is a megfelelő irányba kell fordulnunk. Csupán egy helyen volt problémás a rendszer, a teleportoknál, bár csak szimpla, kétdimenziós csempék között kell tallóznunk, valamiért mégsem könnyű néhány elem kiválasztása, volt olyan, ami miatt újra végig kellett battyognom az azt megelőző zónán.

megvédjük a tornyokat

megvédjük a tornyokat


A játék központi helyszíne a Titkos Rejtek, innen nyílnak a kapuk, itt tanyázik a legtöbb árus és hasonszőrű segítő, sőt ez az általunk vezetett ellenállás főhadiszállása is. Két elég minimalista, gyakorlatilag egy lapból álló mini-játékot pörgethetünk itt, mindkettő a háttérben fut, extra farmolásra használható, és felettébb kevés missziót kínál. Az egyiknél csapatokat kell képeznünk, fejlesztenünk és csatákba küldenünk, a másiknál egy elfogott kimérát nevelgethetünk és szalajthatunk a Tinta mélyére, ahonnan egyébként felettébb jó cuccokat hoz fel. Az ellenséges támadás ritkán - én két alkalmat számoltam - egy harmadik játékot is megnyit, egy jópofa kis tower defense-t, ebből nőhetett ki a cég nemrég önálló termékként is piacra dobott Deathtrapje. Ebben nem csak csapdákat fektethetünk le és variálhatunk valós időben, de ha úgy tartja úri kedvünk, ténylegesen bekapcsolódhatunk a szörnyirtásba.

pucér nők, pucér nők mindenütt

pucér nők, pucér nők mindenütt


A szerepjátékos részeknél, fejlesztéseknél az volt az érzésem, hogy a kevesebb kicsit több lett volna. A képzettségpontokon számos dolgot, támadást, regenerálást és sok egyebet vehetünk, sőt tovább erősíthetünk, ide tartoznak például a keresőmaták is. Alattuk még egy körből válogathatunk extra módosítókat, azok is több szintesek lehetnek, és valahol itt kerül képbe a turbó is. Hasonlóképp összetettek az aurák is, melyek szintén képességpontokkal táplálkoznak. Lady Katarina esetében egyszerűbbek a képességek, ahogy a szintlépésenként néhány ponttal fejleszthető test, ügyesség, akaraterő és szerencse is a hagyományos módon működik mindkét karakternél. A szintkorlátok sajnos elég alacsonyak, Van Helsing 30-nál, Katus pedig már 25-nél eléri a plafont.

Néhány komolyabb főnök megrendszabályozásáért hírnév pontot is kapunk, ez is alacsony korláttal fut, összesen 10 szerezhető meg, az elköltéskor nagyjából kétszer ennyi előny között tallózhatunk, itt akadnak permanens módosítók, bónusz képességpontok és más effélék. A felszerelés mennyiségét és komplexitását is túlzásnak éreztem, az elsődleges és másodlagos fegyver mellett van hely ruhának, köpenynek, kalapnak, övnek, kesztyűnek, csizmának, medálnak, két gyűrűnek, trófeának, sőt négy további tárgynak is, igaz nem mindegyik él mindkét figuránál, Lady Katarina fizikai test híján lényegesen kevesebb hacukát hord magán.

egy a jópofa popkulturális poénok közül

egy a jópofa popkulturális poénok közül


A rengeteg cucc miatt a helyduplázó előny ellenére is nagyon hamar eljutottam arra a pontra, amikor már több időt töltöttem a tárgyak rendezgetésével és összeméregetésével, mint magával a harccal, sőt néha a pályákról el is kellett ugranom egy kereskedőhöz, hogy ritkítsam a betelt készletet, szemetelni mégsem akartam a csatamezőn. Nyilván nem mindenki vacakol ennyit, de ez csak a felszín, tárgyakat vásárolhatunk, különféle szabályok szerint kombináltathatunk és bűvöltethetünk, egyeseket még változatos esszenciákkal is táplálhatunk. E területekre már nem nagyon merészkedtem, mivel normál előrehaladás mellett elég gyakran találunk erősebb, az adott ponton bőven megfelelő kiegészítőket, ilyenkor az elavultakba fektetett időt és aranyat lényegében kidobnánk az ablakon.

Maguk az összecsapások egyébként rendszerint nagyon gyorsak, különösen később, a vegyes bandák miatt olyanokon sem érdemes agyalnunk, hogy na itt ilyen elementális támadás és védelem jönne jobban, a két hasonló gúnya közül ezt vagy azt célszerű magunkra öltenünk. Sőt az energiát és manát sem igazán töltögettem újra, annyira gyors a regenerálódásuk, ha pedig az életerőnket mégis teljesen lecsípik - akadnak szinte fatális helyzetek, ahol előre felvillan a célzóna, az rendszerint ilyen - több újraélesztési mód közül is választhatunk: némelyik pénzbe kerül, de a Rejtekbe ingyen is visszakerülünk.

talpunk alatt fütyül a szél

talpunk alatt fütyül a szél


A The Incredible Adventures of Van Helsing III nem hibátlan darab, és nem is nyújt egy életre szóló játékélményt, de a műfajon belül és az olcsóbb, független játékok között azért abszolút van létjogosultsága, a kissé unalomba fulladó, monoton hentelést és tárgyrendezgetést pedig a pazar audiovizuális kivitelezés ellenpontozza.

A teszt során nVidia GTX 780 videókártyát és 16GB Kingston HyperX Beast memóriát használtunk, ASUS Maximus VI Hero alaplappal, Cooler Master HAF XB házba szerelve - Windows 8.1 rendszeren.

The Incredible Adventures of Van Helsing III / Tesztplatform: PC

jó lesz ez!
  • Stílus: Akció RPG
  • Megjelenés: 2015. május 22.
  • Ár: 3.000 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • igényes látvány és hang
  • változatos osztályok
  • magyar felirat
  • rekordgyanús elütésszám a magyar feliratban
  • teljesíthetetlen küldetések
  • megakadó átvezető részek
  • Hang
    8
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    7
7.5
11 hozzászólás

teglasdavid

9 éve, 6 hónapja és 2 napja

Jó játék lesz ez ! röhögő smiley

válasz erre

italianman

9 éve, 6 hónapja és 6 napja

A pucér nők, a pucér nők meg győztek. kacsintó smiley

válasz erre

Eltohn

9 éve, 6 hónapja és 8 napja

Na ezt beszerzem! Nagyon tetszik a teszt és a képek alapján!

válasz erre

Gonzo

9 éve, 6 hónapja és 9 napja

bekecs írta:
Érdekes hogy épp a magyar fordítás **** egy magyar játéknál. röhögő smiley Ettől függetlenül persze játszani fogom, de egyben a három részt. Amint lesz három nagyjából szabad hetem egyben.
Azért hangsúlyoztam az elütéseket, mert inkább erről van szó, nem az írók rossz helyesírásáról vagy a fordítók (ha angolul írták, és visszafordították) hibájáról.

A dolog annyi helyen szembetűnő, hogy magyarként nem hagyhatjuk említés nélkül, a "hogy" szócska szerintem gyakrabban jelenik meg "hoyg" formában, mint rendesen, és ez csak egy apró példa a sok hasonlóból. Ráadásul a játék is rendszeresen hivatkozik magára "Van Helsing 2"-ként, a fenti képernyőkép egyike a kevés kivételnek.

Az ellenőrzésnél, tesztelésnél lehettek inkább gondok, az angol felirat az egész világnak készült (azoknak is segítség, akik kevésbé értik az angol élőszót), mi magyarok, hiába hazai játék, a potenciális vásárlóközönség nagyon kis részét tesszük ki. Ezek alapján szerintem úgy súlyozták a tesztelési prioritásokat, hogy az angol felirat rendben legyen, minden más másodlagos.

Összességében tehát nem annyira súlyos a dolog szerintem, pontlevonást nem ért, de a magyar játékosok számára kétségtelenül zavaró.

válasz erre

bekecs

9 éve, 6 hónapja és 10 napja

Érdekes hogy épp a magyar fordítás **** egy magyar játéknál. röhögő smiley Ettől függetlenül persze játszani fogom, de egyben a három részt. Amint lesz három nagyjából szabad hetem egyben.

válasz erre

PaulMarloW

9 éve, 6 hónapja és 13 napja

Marduk írta:
Őszinte leszek... Nem játszottam vele, csak az első részével, de a képek és a videók alapján semmiben nem különbözik szinte az első résztől, ami azért nevetséges, mert a 3. rész.
Epizodikus játék,amit simán kiadhattak volna az első rész kiegészítőjeként is.

válasz erre

Marduk

9 éve, 6 hónapja és 15 napja

Őszinte leszek... Nem játszottam vele, csak az első részével, de a képek és a videók alapján semmiben nem különbözik szinte az első résztől, ami azért nevetséges, mert a 3. rész.

válasz erre

Hentes

9 éve, 6 hónapja és 15 napja

Nem is rossz pontszám. Sokkal gyengébb játékra számítottam.

válasz erre

Mordorer

9 éve, 6 hónapja és 15 napja

Hangulatos teszt lett, a játék viszont annyira nem nyűgözött le... Bár lehet hogy azért mert az elődeit sem próbáltam ki...

válasz erre

VaPe

9 éve, 6 hónapja és 15 napja

Gondolom a szintkorlátok emelve lesznek később vagy valami DLC-ben vagy más módon. Ll

válasz erre

Tommy

9 éve, 6 hónapja és 15 napja

Annyira jól össze van rakva ez a játék... Nagyon tetszik! mosolygó smiley

válasz erre
The Incredible Adventures of Van Helsing III
3.000 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja