The Witness teszt

2016. február 04.
73.1011
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Ha kedveled az indie szektort, akkor valószínűleg Jonathan Blow neve nem fog ismeretlenül csengeni. Neki köszönhetjük a nagyon érdekes, Braid című időutazós, platformer, logikai, kaland játékot. Sokat nem pihent az úr, mivel már a megjelenés után bejelentette, hogy egy újabb címen dolgozik, ráadásul tele van olyan ötletekkel, amiket nem tudott itt felhasználni. Ez volt majdnem pontosan 7 éve, viszont a jó hír az, hogy megérkezett a The Witness.


Hét év rendkívül sok idő, igazából csodálom, hogy nem ment el a kedve a fejlesztés befejezésétől. Szívesen kürtölném világgá, hogy újra megcsinálta és egy igazi siker sztori lett ismét, de a józan ítélőképességem megakadályoz ebben. És nem, nem azért mert pocsék lett a Witness, sőt, mindenkinek ajánlani is fogom, aki egy kicsit is fogékony a stílusra.

Viszont maga a megvalósítás, az esszencia az, ami sokaknál kiverheti a biztosítékot, ugyanis ez bizony egy nyitott világú puzzle stuff lett, ami nagyon lesarkítva arról fog szólni 12 órán keresztül, hogy vonalakat húzogatunk.

Na itt találd meg Bambit

Na itt találd meg Bambit


Sokat nem is vacakol az anyag, egyből az akció közepébe csöppenünk. Egy sötét alagút végén ébred hősünk, mindenféle információ nélkül. Fogalmunk sincs, hogy kik vagyunk, hol vagyunk, mit csinálunk itt. Amint kilépünk a folyosóból (és megtanuljuk, hogy minden interakcióhoz a kör gombot kell nyomnunk) egyből megértjük, hogy a külföldi médiumok miért dicsérték halálra a program grafikáját. Egészen egyszerűen hihetetlen az a békesség, nyugalom, ami árad az egész képi világból.

A Witness nem úgy szép, mint mondjuk egy Last of Us. Nem a hihetetlenül kidolgozott, 4k felbontású, tű éles, részletes mindenség fog levenni minket a lábunkról. Viszont olyan gyönyörű, élettel teli színpalettával dolgozik a játék, amit nagyon kevés helyen láttam eddig. Bármerre is kalandozunk a szigeten, garantáltan békesség fogja megszállni a lelkünket.

Átsétálunk egy kis mezőn, ahol lehetetlenül zöld a fű. Egy modern ház teraszán álldogálunk, élvezzük, ahogy az arcunkat süti a nap és gyönyörködünk a láthatárban. Egy közeli kis városkát felfedezünk, szinte turistának érezvén magunkat. Utoljára talán a Journey kényeztette ilyen módon a látóidegemet. Egy fárasztó, idegeskedő nap után komolyan felüdülés néhány órát eltölteni a játék mellett.

Ahogy mondtam, semmi más dolgunk nem lesz, csak felfedezni a teljes szigetet és megpróbálni megoldani a lehetetlen mennyiségű puzzle-t. A program kétélűsége sajnos itt jön elő, ugyanis más dolgunk nem lesz. Nincsenek párbeszédek, tulajdonképp nincs sztori és nagyon nehéz fenn tartani a motivációnkat.

Rémik a hely valami görög fotóról

Rémik a hely valami görög fotóról


Maguk a feladványok egyébként az egyszerűségükben nagyszerűek, mivel pontosan ugyanarra a metodikára épül az elsőtől az utolsóig. Ez pedig nem más, mint hogy egy kezdőpontból kiindulva jussunk el a kis fénykígyónkkal az adott labirintus kijáratához. Nyilván a kezdetekben csak a helyes irányt kell megtalálnunk, aztán ez egyre bonyolultabbá válik.

Először csak kis fekete bogyókat kell gyűjtögetnünk, utána már két párhuzamosan mozgó csíkot terelgetünk és így tovább, egészen a végkifejletig. Az is nehezíti a körülményeket, hogy semmiféle segítséget nem kapunk a stufftól, mindenre magunknak kell rájönni és a játék első harmada után mocskosul bedurvulnak a feladványok.

Simán volt, hogy órákig csak pislogtam, mire úgy nagyjából megértettem a logikát. Továbbá az sem egyszerűsíti a dolgunk, hogy tulajdonképp az első pillanattól kezdve arra megyünk, amerre szeretnénk, nincs még csak egy olyan nagyjából kijelölt irány se. Az elején még működik az, hogy ha valamit nem tudunk megoldani, később visszatérünk hozzá, de amikor negyed órát kutyagolunk, akkor már eléggé frusztráló tud lenni.

Ez az egyetlen igazi negatívuma a Witnessnek egyébként. Az első öt órát nagyon élveztem, mert felüdülés volt a sok vér és bél között úgy igazából használni végre az agyam. Itt még azt is elfogadtam, hogy az elégedettségen kívül, amit az adott feladvány megfejtése jelent, semmi mással nem honorál a program, csak egy újabb rejtvénnyel. Viszont a hatodik órára ez elkezdett zavarni. Értelmetlenül bedurvulnak a dolgok, nem történik semmi, toporgok egy helyben. Aztán átlendültem ezen, viszont itt már megtört bennem valami és egy másodpercig sem tudtam élvezni innentől a stuffot.

Már csak valami koktél hiányzik

Már csak valami koktél hiányzik


Furcsa módon az egyáltalán nem zavart, hogy nincs zene. Mindössze a lépteink zaját, a szél susogását és néha a madarak vijjogását fogjuk hallani. Találhatunk amúgy néhány eldugott hangfájlt, amik egy perccel sem visznek közelebb a kérdéseink megválaszolásában, ráadásul a tudományos nyelvezetük miatt elég erős angol kell hozzájuk.

Stílszerűen a záró képsorokat egy bizonyos mennyiségű feladvány után tudjuk megtekinteni, ami után természetesen visszatérhetünk és megoldhatunk mindent, ha vagyunk ennyire mazochisták. Én nem voltam.

Minden tényezőt elemezve született meg az értékelőben látható magas pontszám. Nagyon ritkán találkozunk ilyen típusú játékkal, amit bizony meg is kell becsülni. A külcsín szemkápráztató, ezt kár lenne tagadni. A feladványok előtt le a kalappal, nagyon keményen meg fogják dolgoztatni a szürkeállományunk. Lesz, aki azt is pozitívumként fogja értékelni, hogy mindenre magunktól kell rájönni, nem fogja a kezünket az anyag, egy pillanatra sem.

Szélmalom. Miért van mindenhol szélmalom?

Szélmalom. Miért van mindenhol szélmalom?


Visszakanyarodnék a cikk elején írtakra: a Witness egy csodálatos játék, amennyiben fogékony vagy az ilyen elvont dolgokra. Ha viszont csak úgy belenéznél, vagy épp nincs más dolog, amire költenéd a pénzed, messzire kerüld el, mert fél óra alatt idegbajt fogsz kapni.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

The Witness teszt / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
 • Stílus: Logikai
 • Megjelenés: 2016. január 26.
 • Ár: 11.390 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Gyönyörű képi világ
 • Kőkemény feladványok
 • Egy idő után nem tud motiválni
 • Semmilyen segítséget nem nyújt a rejtvényekhez
 • Hang
  8
 • Grafika
  9
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
8
7 hozzászólás

wegh

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Nekem is tetszik, de kicsit drágának tartom indiehez képest. Ennyi pénzt biztosan nem adok érte, mjad ha olcsóbb lesz, kipróbálom.

válasz erre

Krees9116

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Én kissé csalódott vagyok a játékot illetően. Tényleg írtó hangulatos, pofás, de nekem a feladványok egysíkúak.

Jól meg van variálva és tényleg ötletes, de korábban azt reméltem, más jellegű feladványok is lesznek. Pl.: jelszó kitalálás, gombok sorrendben nyomkodása stb., csak hogy pár egyszerű példát mondjak.

Ez sajnos elmaradt, így nem azt hozza, amit szerettem volna, egy idő után tényleg inkább frusztráló. A teszt viszont remek, és ne értsétek félre, a játék is tényleg nagyon klassz.

Egyszerűen csak nem való mindenkinek

válasz erre

WarriorAutobot

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Azt nagyon értékelem hogy egy darab spoiler nem volt a tesztben (mármint bármilyen feladvány) mert sok helyen ezért nem olvastam a tesztet a játékról.
Az biztos hogy nekem a gyűjteményben a helye mert én mazochista vagyok.

válasz erre

Tommy

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Ez után a teszt után most kicsit jobban tetszik mint eddig. Nem tudom még hogy kipróbáljam-e, továbbra is tartok tőle, főleg az ára miatt, mert teljes áron van és inkább AAA kategóriát vennék ennyiért...

válasz erre

totyak

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Már rég kinéztem magamnak és tuti, hogy ki fogom próbálni. Szeretem kicsit járatni az agyam és nem mindig csak ugyanazokkal a típusú játékokkal tolni. Kicsit a leírtak alapján a The Talos Principle játékra emlékeztet a Witness, csak ott volt némi történet, meg viszonylag változatos, de ott is egyre durvább feladványok.Nekem az is nagyon tetszett.

válasz erre

kpal

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Ez valami hipnózis játék.

válasz erre

Santonio

5 éve, 11 hónapja és 11 napja

Nagyon tetszett a teszt! 8 pont pedig igen szép eredmény. Nálam mindenképp pörögni fog, remélem bejön majd ez az elvont fíling...

válasz erre
The Witness
11.390 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Imperator profilja