The Legend of Zelda: Twilight Princess HD teszt

2016. április 09.
72.1781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Emlékszem amikor a Nintendo Wii bemutatkozott itthon, a sajtóeseményen demózták a Twilight Princess-t, annak is az egyik legnagyobb újítását, a pecázást. Ez mosolyt csalhat az arcokra, de meg volt ennek akkor az oka, a mozdulattal ahogy bedobjuk a horgot, ugyanis nagyszerűen lehetett bemutatni a forradalmi kontroller mozgásérzékelős tulajdonságát. Akkor még nem tudhatta senki, hogy az egyik legjobban sikerült Zelda játékot próbálgatjuk éppen. Aminek most megérkezett a felújított verziója.
Advertisement


Tíz évvel az eredeti kiadás után készült el a Nintendo jelenlegi konzolgenerációjára, a Wii U-ra a Twilight Princess, feljavított grafikával és játékmenettel, így méltán biggyeszthető oda mellé a HD jelző. A Nintendo egyik legnagyobb húzócíme rengeteg epizódot ért már meg, és mindegyiknek van valami egyedisége, sajátossága.

A The Legend of Zelda: Twilight Princess HD a monumentális játéktér mellett a hatalmas, föld alatti labirintusokkal és az alakváltó Linkkel vívta ki már az eredeti megjelenésekor is a játékosok és a szakma elismerését, a felújított verzió pedig értelemszerűen semmilyen csorbát nem szenvedett e tekintetben.

Itt jól néz ki a felújított fű a felújított Linkkel...

Itt jól néz ki a felújított fű a felújított Linkkel...


Link egy Ordon Village nevű kis faluban tengeti békés mindennapjait, földművelő segédmunkás éppen akit nem meglepő módon, mindenki szeret és megbecsül. Az idilli képet hirtelen egy falura rontó Bulblin horda mocskolja be, akik a kicsiny településen élő gyermekeket elragadva haragítják magukra zöld ruhás főhősünket, aki azonnal lóra pattan és a galádak nyomába ered.

Történetünk valójában itt veszi kezdetét, eddigre már betanuljuk a játék kezelését és az irányítást, valamint a minimap is kellően használat kész lesz. Apropó minimap! A HD verzió egyik újítása a gamepadre helyezett térkép, ami nagyon sokat segít a játék kezelésében, hiszen folyamatosan látható a kezünkben, hasonlóan sok jelenlegi Nintendo játékhoz.

Link elindul hát, hogy megmentse kis falvának porontyait, valamint hogy a dolog ne legyen olyan egyszerű, Hyrule fényszellemeinek ellopott könnycseppjeit is meg kell találnia, mert egy gonosz ellenség, Zant a világosságot is el fogja lopni, ha nem cselekszünk időben. A kaland így még Zelda játékhoz mérten sem könnyű. Rengeteg nehéz, időnként sok órán át leküzdhetetlen akadály állja majd utunkat és bár a harcrendszer kopottasnak lehetne nevezhető - hiszen 2006-os játékról van szó -, éppen ellenkezőleg, helyenként határozottan izzasztó.

Itt meg nem, mert ez a fű elfelejtett HD lenni...

Itt meg nem, mert ez a fű elfelejtett HD lenni...


Rengeteget bolyongunk majd földalatti tárnákban, hatalmas barlangrendszerekben, ahol nem egyszer kemény ellenfelek s várnak ránk, nem csak a gyémántok begyűjtése a feladatunk. Szerencsére Link képes farkassá változni, ami nagyban megkönnyíti sok esetben feladatunkat, hiszen a kiváló szaglású, erős állat meg tudja tisztítani a terepet az emberek számára egyébként roppant nehéz tereptől.

Az új verzióban újdonság a harcban hogy a gamepaddel lehet íjazásnál vagy csúzlizásnál célozni és ez bizony nagyon jól jött a játékhoz, jómagam sokkal szívesebben használom az ilyen újító jellegű lehetőségeket mint hogy az egyik ujjammal rámutatok valamire, a másikkal meg lövök és annyi.

A grafika kettős képet mutat. Az eredeti 480p felbontás természetesen már 1080p, azonban sok esetben ez hátrányosan érinti a kinézetet, a HD verzió elkészítésénél ugyanis nem mindent alakítottak át nagy felbontásúra. A szereplők egy része jobban fest, de van aki olyan mint egy kőszobor és abból sem Michelangelo minőségűre kell gondolni, sokkal inkább egy lelkes amatőr elnagyolt vésésére.

Ugyanez jellemző a környezetre, vannak területek ahol tetten érhető a generációs ugrás (ilyen például a fű, de abból is csak helyenként), de a játék nagy része mai szemmel határozottan ronda. Ez azonban mit sem von le abból az élményből amit a The Legend of Zelda: Twilight Princess HD nyújt, hiszen a játékélmény szinte mindenért kárpótol.

Olyan mintha mázsás követ cipelnék magamon...

Olyan mintha mázsás követ cipelnék magamon...


A játékmenet tipikusan a tíz-tizenöt évvel ezelőtti korszakot idézi, amikor még valóban volt nehézség és kihívás a játékokban. A helyenként lassú történetmesélés nagyszerűen ötvözve van a sokszor embert próbáló csatákkal, a nagy bejárható terület pedig garantálja a játékidőt. Alaphangon is 40-50 óra van a játékban minimum, de ez bőven kitolható akár 100-ra is ha valóban nekiállunk nézelődni, lootolgatni.

Ráadásul nincs is hiány a kereshető cuccokban: a kövek alatt elrejtett gyémántok, a barlangokban fellelhető ezernyi fegyvernek használható eszköz (amiket ráadásul ötvözhetünk is egymással) garantálják hogy nem ússzuk meg alapos kutatások nélkül.

Fontos megemlíteni hogy a Hero elnevezést kapott mód azonnal elérhetővé vált a főmenüből. Az elnevezés nagyszerűen takarja a mód nehézségét, bár akár a Crazy-t is oda lehetne elé biggyeszteni. Ezt választva ugyanis nem csak horizontálisan tükröződik a játék, de még dupla sebzést is kapunk minden esetben ha benyelünk egy ütést. Nem könnyű.

Hang tekintetében nem kell forradalomra számítani, az eredeti verzió zenéje és hangja köszön vissza, ami némelyeknek morgásra adhat okot, engem határozottan nem zavart, sőt elbűvölt. Újra azt az élményt kaptam amit annak idején, a nosztalgia faktor bőven kárpótolt a néhol ingerszegény hangok miatt.

Ha már nincs hover board hát itt a hover shoes! :)

Ha már nincs hover board hát itt a hover shoes! :)


Persze mindehhez kell egy fajta múltba révedés, és kell egy bizonyos kor is. Nem feltétlenül fogja pozitív véleménnyel letenni a kontrollert a játék végén (már ha egyáltalán képes végigjátszani) egy újdonsült, fiatal, Call of Duty-n nevelkedett játékos, hiszen az élmény annyira más, annyira retró...

Összességében valóban öröm újra kézbe venni a Twilight Princess-t és még ha nem is lett tökéletes a felújítás, garantálom hogy minden, nem tizenéves, vagy még fiatalabb gamer szívét képes újra rabul ejteni. Igazi unikum a múltból, annak minden pozitív és negatív tulajdonságával egyetemben. Ha van Wii U-d, kötelező!

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD / Tesztplatform: Wii U

a polcon a helye
  • Stílus: RPG
  • Megjelenés: 2016. március 04.
  • Ár: 14.499 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Talán a legjobb Zelda játék
  • Nosztalgiafaktor
  • Valódi játékélmény
  • Kopottas grafika
  • Bónusz csak amiibo-val érhető el
  • Hang
    8
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    9
8
7 hozzászólás

marco

8 éve, 7 hónapja és 15 napja

Hentes írta:
Kellemes kis írás, szerintem be is fogom szerezni azonnal amikor megveszem a Wii U-mat. mosolygó smiley Ez jövő héten esedékes végre. Jó exkluzív játékok jönnek rá, akárki akármit mond.

A bónusz micsoda egyébként ami csak amiibo-val elérhető?
Egy plusz labirintus. Vedd bundleban amiben van figura is, csak 3 ezer a különbség.

válasz erre

totyak

8 éve, 7 hónapja és 15 napja

Azt gondolom, elsősorban az eredetivel játszókat célozta meg ezzel a kiadással a Nintendo. Ami abban jó volt, az megmaradt, ami hiányos, az itt javításra került. Akik meg nem játszották az eredetit, azoknak sem görbülhet sírásra a szájuk, mert most sokkal szebb és jobb formában átélhetik a sztorit. Nem vagyok nagy Nintendo-s, kifejezetten nem szeretem, hogy évek óta ugyanazokból a címekből próbálnak élni, de ezt a Zelda epizódot szívesen játszanám. Elég régóta nyomom a játékokat, azt hiszem nekem nem okozna gondot a régivágású játék gyors elsajátítása.

válasz erre

Hentes

8 éve, 7 hónapja és 15 napja

Kellemes kis írás, szerintem be is fogom szerezni azonnal amikor megveszem a Wii U-mat. mosolygó smiley Ez jövő héten esedékes végre. Jó exkluzív játékok jönnek rá, akárki akármit mond.

A bónusz micsoda egyébként ami csak amiibo-val elérhető?

válasz erre

Ronalddo

8 éve, 7 hónapja és 16 napja

Hangulatos írás egy igazán jó játékról. A HD-t nem próbáltam még ki de az eredetivel játszottam vagy 200 órát! mosolygó smiley

válasz erre

Ravor

8 éve, 7 hónapja és 16 napja

Szép teszt, eddig nekem kimaradt a játék, de azthiszem ideje lenne belenézni 1-2 órácska erejéig röhögő smiley

válasz erre

C64 fun

8 éve, 7 hónapja és 16 napja

Korrekt teszt, nagyon tetszik, hogy nem húztad le, hanem reálisan pontoztad. mosolygó smiley Nekem nagy kedvencem volt még GameCube-on, imádtam. Mivel Wii U-m nincs, ezért kihagyom, egyelőre. kacsintó smiley

válasz erre

nefaria

8 éve, 7 hónapja és 16 napja

Ó de jó volt ezt a tesztet ovasni! mosolygó smiley Már azt hittem nem is lesz róla itt a GC-n teszt, jó sokáig várattatok. mosolygó smiley

Még nem vettem meg mert nem döntöttem el hogy érdemes-e a Wii után még egyszer végigvinni...

válasz erre
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
14.499 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja