The Last Guardian teszt

2016. december 10.
76.1381
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Úgy látszik, hogy ez már csak egy ilyen hónap lesz. Pár napja teszteltük a nagyjából 10 évig fejlesztett Final Fantasy XV-öt, míg közben egy másik, legalább ennyire várt játék is befutott, ahol szintén majdnem ennyi ideig tartott a megvalósítás. Ennek fényében irgalmatlanul nehéz helyzetben vagyunk, mivel a végeredményt sokkal nehezebb megítélni, mint az előbb említett Square alkotásét.
Advertisement


Előre is elnézést kell kérnem, de ezt az írást sokkal messzebbről kell kezdeni, mint ahogy megszoktátok, mivel egy olyan darabról beszélünk, ami egyfajta művészeti önkifejezés. Fumito Ueda neve szerintem sokaknak ismerősen fog csengeni, ami nagyon örvendetes. Ha esetleg mégse ismernétek az urat, akkor adok egy kis segítséget: ő alkotta meg még Playstation 2-re azt a két játékot, ami örökre bebetonozta nevét a kiváló direktorok közé. Igen, jól tippeltek néhányan, itt az ICO-ra, valamint a Shadow of the Colossus-ra gondolok.

A maga nemében mindkét darab mestermű: ők voltak az első fecskék, amik bemutatták, hogy egy játék sokkal több lehet annál, mint amit addig megszoktunk. Ueda megadta a keretet, a többit pedig fantáziánkra, képzelőerőnkre bízta. Természetesen a fanyalgókat is meg lehetett érteni, hiszen az önkifejezésbe olyan technikai hibák csúsztak, amik akár egy kicsit meg is keseríthették szánk ízét.

Pillanatkép a szegedi Csillagból

Pillanatkép a szegedi Csillagból


Itt meg kell vizsgálnunk még egy kérdést, mielőtt elmesélem nektek az élményeimet a játékkal kapcsolatban. Nagyon sok fórumot és cikket átolvastam a játékról mind honi, mind pedig külföldi írók tollából és az az igazság, hogy rég nem tapasztaltam ennyire megosztó alkotást. A kérdésem a következő: mi az a technikai és játékmechanikai határ, ami még belefér a művész önkifejezésbe?

Akik ismernek, pontosan tudják, hogy nem kenyerem a száraz technikai adatok és simán adok kiválót mondjuk a grafikára, ha az inkább stílusos, mint szép. A Last Guardian esetében tépelődtem rendesen, míg megszültem az eredményt, mivel egyrészt újfent zseniális alkotást kaptunk, ugyanakkor olyan durva bakik és hiányosságok tarkítják, amik fölött nem lehet és szabad szemet hunyni, amik nem férnek bele a fentebb emlegetett halmazba. Lehet, hogy a Sony sürgette már őket, lehet, hogy csak ki akarták adni, nem tudom, de az biztos, hogy néhány szegmensen csiszolni kellett volna, nem is keveset.

Ahogy azt már megszokhattuk Ueda játékainál, itt is egy párosra lesz kihegyezve szinte minden. Hősünk ezúttal egy furcsa jelekkel borított kisfiú lesz (a sittes tetkó kifejezést akartam használni, de nyilván gonosz lett volna), akinek hű tárásul szegődik a sokat látott fura, de nagyon édes lény, Trico.

Kalandunk kezdetén egy barlangban térünk magunkhoz, semmit sem tudva a körülöttünk zajló eseményekről, sőt, még csak azt sem sejtjük, hogy a mellettünk fekvő, hatalmas méretű, leláncolt állat kicsoda vagy micsoda. Később természetesen összebarátkozunk vele, majd együttes erővel próbáljuk meg az utunkba kerülő akadályokat leküzdeni mind fizikális, mind pedig spirituális értelemben.

Felkelt Józsi

Felkelt Józsi


Ennél többet nem szeretnék a történetről beszélni, hiszen ez is egy olyan utazás, ahol a keretek adottak lesznek, mi pedig a fantáziánk, valamint a narráció segítségével megpróbáljuk összerakosgatni a mozaikokat. Talán egy picivel több a narráció és beszéd, mint ahogy eddig megszoktuk, de szerintem ez kifejezetten jól áll a programnak. Persze ez még mindig nem egy Uncharted vagy The Order, szóval így kezeljétek.

Gondolom kellően sok videót és bemutatót néztetek már, hogy kialakuljon egy kép bennetek a külcsínről. Roppant kettős a szituáció és talán ez az egyik olyan pont, ahol érződik a sok tologatás. Ugye eredetileg PS3-ra kezdték meg a fejlesztést, viszont kiderült, hogy nem elég az erőforrás, így került a negyedik generációs masinára a projekt. Ha az összképet, stílusosságot vizsgálom, akkor kiválóan vizsgázik a Guardian, mivel iszonyúan egyedi a legtöbb helyszín, ráadásul a színkészlet is tökéletesen illeszkedik ehhez.

A baj ott kezdődik, amikor szűkebb területekre tévedünk, illetve közelebbről vizsgáljuk a terepet. Ekkor túlzás nélkül az előző generáció középső felét idézi a sok alacsony felbontású textúrával, kidolgozatlan részeivel meg Trico pixeles mancsival. Fiúcskánk is érdekes fest, kicsit átmenet egy rajzfilm figura, vízfestmény meg egy élő ember között, de ezt be lehet tudni a sajátságos stílusnak.

Ennél viszont sokkal nagyobb gond a kamera, valamint a képfrissítés. Ez utóbbi sima PS4-en sokszor alig éri el a 20-at, ami őszintén szólva nevetségesen alacsony. PS4 Pro-n egy kicsit jobb a helyzet, mivel ott legalább a harminc megvan (épphogy), de ezt nem lehet megmagyarázni semmiféle csúszással meg művészi utalásokkal.

Fogynod kéne a hátsódból tesó

Fogynod kéne a hátsódból tesó


Ehhez még ugye szépen hozzá is jön az említett kamera gond: a legtöbb zárt hely annyira szűk lesz, hogy esélyünk sincs normális nézőpontra, ráadásul társunk sem épp kistermetű zsebibaba, így nagyon sokszor fogunk elveszni a tollak forgatagában meg a nagy feketeségben, amire még az elején lehet higgadtan reagálni, de másfél óra szenvedés után a pokolba fogjuk kívánni az egészet.

Maga a műfaj egyébként leginkább a kalandjátékokhoz áll a legközelebb, amihez a páros mindkét tagjának megfelelően kell használni a képességeit. Ez az esetek nagyobbik felében úgy néz ki, hogy megkeressük az adott helyszínről a továbbjutás mikéntjét, majd pedig összedolgozva megoldjuk a feladványokat. Az elején, amíg ráérzünk a lehetőségekre, szépen gondolkodóba esünk, de ahogy haladunk előre, sajnos úgy lesznek ezek egyre egyszerűbbek.

Ha már elkezdtem beleszállni a játékba akkor essünk túl az utolsó necces részen. Én nem tudom, ki volt az, aki ezt a kezelhetőséget megálmodta, de valami döbbenetesen rossz lett. Az ember még a sík terepen, rohangálás közben megbirkózna vele, de itt ugye precíz manővereket kell végrehajtanunk, amire sokszor esélyünk sem lesz.

Ehhez még adjuk hozzá a már emlegetett, igencsak low FPS értéket, a behülyülő nézőpontokat és el is érkeztünk a bevezetőben feltett kérdésemhez. Az én olvasatomban ezek olyan dolgok, amik rettentően megölik az egyébként remekül felépített játékélményt és igenis képesek arra, hogy akár percenként kiszakítsanak minket a különleges atmoszférából.

Sokáig azt hittem, hogy a két hős közötti kapcsolat teljes hiányát is ide kell írnom, de szerencsémre ez változott. Roppant fontos, hogy folyamatosan foglalkoznunk kell Tricoval és így nagyon szoros kötelék alakul ki kettejük között. Tudjuk simogatni, amire szükségünk is lesz, mivel ha harcolnia kell, akkor az nagyon felzaklatja.

Csaták után kicsit ápolgatnunk is kell, mivel dárdák fognak kiállni belőle, amit egy idő után eléggé nehezményezni fog. Amennyiben mérsékelten érdekel bennünket sorsa, nem fog ránk hallgatni, odébbáll vagy egyszerűen ignorálja amikor hívjuk.

Cicc cicc, erre van a feles

Cicc cicc, erre van a feles


Ezzel szemben a törődést nagyon meg fogja hálálni. Hosszadalmas folyamat lesz, amire bizalmat generálunk benne, amit ráadásul folyamatosan fenn is kell tartanunk. Apróbb dolgokra gondoljatok: etessük a pályákon található hordókkal, dicsérjük meg, ha segít egy feladat megoldásában, csaták után foglalkozzunk vele, ne hagyjuk, hogy idegbeteg módon rohangáljon. Pontosan olyan, mint egy igazi, hús-vér háziállat.

Ha jókedvű, akkor ezt igyekszik megmutatni nekünk. Ilyenkor vízben fog hemperegni, folyton mellettünk lesz, kéréseinket egyből teljesíti. Itt őszintén meg kell emelnem a kalapom a programozók előtt, ugyanis ennyire zseniálisan megírt mesterséges intelligenciával nem találkozunk minden nap.

A tartalmat megítélni már egy sokkal nehezebb kérdés. Első nekifutásra olyan 13 órámba került, mire a játék végére értem, közepes tempóban, viszonylag alapos felfedező körutakkal tarkítva. Extra kosztümök reményében nekifuthatunk másodszorra is, bár én ennyire nem vagyok perverz.

Mivel a játék tulajdonképp egy felnőtt mese, így a későbbiek folyamán bármikor elő lehet majd venni, de érzelmileg nagyon kiüríti és megterheli az embert, így nem lehet egyből újrakezdeni. A zenei szekcióra viszont újfent nem lehet rosszat mondani, egészen gyönyörű dallamok kényeztetik hallójáratunkat, amik szépen fel tudják majd erősíteni érzéseinket.

Trico ösztönösen megérzi a kisfröccs illatát

Trico ösztönösen megérzi a kisfröccs illatát


Sokat gondolkodtam a végső pontszámon. Elképzelhető, hogy talán egy picit szigorúbb voltam a kelleténél, de olyan technikai hibák tarkítják a végső eredményt, amik mellett egyszerűen nem lehet elmenni szó nélkül. Igen, pontosan tudom, hogy az Ueda játékok merőben eltérnek a megszokottól, ugyanakkor ez csak egy bizonyos szintig menti fel. Olyan technikai hibáktól hemzseg a stuff, ami keményen rányomja bélyegét magára az élményre.

Nagyon tisztelem a művészt, hogy átverte mindenkin az akaratát és megvalósította a The Last Guardiant. Tény, hogy sokkal szegényebbek lennénk nélküle, mert azt, amit el akar mesélni, rettentően jól teszi. Már csak normális programozókat kell keríteni és rendben is vagyunk. Amennyiben kedvelted az elődöket, egész nyugodtan vágj bele, csalódottan nem fogsz felállni a tv elől. Ha viszont ez lenne az első játékod az úrtól, akkor vásárlás előtt szerintem próbáld ki.

The Last Guardian / Tesztplatform: PlayStation 4

jó lesz ez!
  • Stílus: Kaland
  • Megjelenés: 2016. december 07.
  • Ár: 17.599 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • A két hős közötti kapcsolat
  • Trico
  • Magával ragadó hangulatú mese az arra fogékonyaknak
  • Kétarcú külcsín
  • Pocsék kezelhetőség és kamera
  • Borzalmas képfrissítés sima Ps4-en
  • Hang
    9
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    6
  • Hangulat
    8
7.5
15 hozzászólás

Paint

7 éve, 10 hónapja és 12 napja

Sok várakoztatás alapján jobbra számítottam, de rossztól is távol lehet....

válasz erre

Gólem

7 éve, 10 hónapja és 17 napja

Nem akartam elolvasni a tesztet, mielőtt nekiállok, nehogy befolyásoljon. ***** nagy hibát követtem el! röhögő smiley Ez egy őszinte teszt, és minden szava igaz. Sajnos engem nagyon letaglózott a végeredmény, nem erre számítottam. Nem akkora csalódás mint egy No Man's Sky, de majdnem. Akad, a kameramozgás időnként botrány, és határozottan ronda több helyen is.

Egyetlen dolog menti meg, a hangulat. Az tényleg jü, ha valaki bele tudja magát élni. Bár a hibáival nagyon nehéz.... wtf smiley

válasz erre

iPet

7 éve, 10 hónapja és 21 napja

Ez mind igaz, amit leírtatok mosolygó smiley Engem mondjuk jelen esetben sokkal jobban zavar az, hogy mind a külhoni, mind pedig a külföldi sajtó tele van olyan tesztelőkkel, akik nem tudnak még csak minimálisan sem objektíven nyilatkozni erről a játékról.

válasz erre

Santonio

7 éve, 10 hónapja és 21 napja

Sok játéknál nem értjük, miért törlik őket a "kiadható" állapot előtt picivel akár sok éves fejlesztés után is. Hát most a The Last Guardian rámutat arra, hogy miért jobb inkább időnként kukázni valamit, akkor is ha az majdnem kész van.

Tulajdonképpen nem értem hogy lehet valamit ennyire gyengére megcsinálni több tíz embernek kilenc év alatt, hihetetlen hogy ezt tudták kisajtolni magukból.

válasz erre

totyak

7 éve, 10 hónapja és 22 napja

Éreztem én már a bemutatókból, hogy nem PS4 szint ez. Így, vagy úgy, de ki kellett már adniuk és sajnos ez lett belőle. Ennek még PS3-ra ki kellett volna jönnie. Szerintem bőven kamu szöveg, hogy PS3 erőforrása kevés lett volna.

válasz erre

Mitüzenarádió

7 éve, 10 hónapja és 22 napja

gokuvsvegita írta:
Igen, ez borzasztó! És én már most félek mi lesz a többi játéknál... szomorú smiley
Nem egy ilyen development hell játékot kell figyelembe venni, (egyébként is, állítólag **** volt ez Prón is, másik meg, hogy sima PS4-en sem láttam annyira a szaggatást), hanem mondjuk a COD IW-t, vagy a Battlefieldet, ha ott esne a frame rate PS4-en, na az jelzésértékű lett volna a jövőre nézve. De ezeknél szerencsére nem esett.

válasz erre

Mitüzenarádió

7 éve, 10 hónapja és 22 napja

rDAVE írta:
Itt nem az van, hogy nem érdekelte őket a sima PS4 és a Pro-ra koncentráltak, hanem sz.rtak mindkettőre, de a Pro erősebb, így ott tűrhető. A fejlesztőknek javaslok egy túrát a Naughty Dog-hoz, ők PS3-ra is jobban optimalizálták volna ezt.
Én síma PS4-en toltam, ez a framrate esés, amiről mindenki beszél, szerintem annyira nem volt vészes. Egy-két helyen kicsit beszaggatott, de Bloodborne-nál például sokkal durvább frame-eséseket láttam, érdekes módon azt senki sem ekézte.

Viszont a kisköcsög irányítása, meg a kameranézetek rettenetesen idegesítőek voltak, mint ahogy az is amikor ott kellett ülni a lény fején és próbálni rávenni, hogy mozogj már, te dög, pedig én frankón simogattam, meg az összes kajával megetettem.

válasz erre

rDAVE

7 éve, 10 hónapja és 22 napja

Tommy írta:
Felháborító hogy a "sima" PS4-en ennyivel ****abb mint a Pro-n! wtf smiley Hogy lehet 20fps-sel kiadni valamit? Hogy akarták ezt kihozni anno PS3-ra??? meglepett smiley Ott mennyi lett volna, 5?

Csalódtam.
Itt nem az van, hogy nem érdekelte őket a sima PS4 és a Pro-ra koncentráltak, hanem sz.rtak mindkettőre, de a Pro erősebb, így ott tűrhető. A fejlesztőknek javaslok egy túrát a Naughty Dog-hoz, ők PS3-ra is jobban optimalizálták volna ezt.

válasz erre

Mitüzenarádió

7 éve, 10 hónapja és 22 napja

Sziasztok, iPet, nem kötekedésből, de lenne egy kérdésem arra vonatkozólag, amit az AI-ról írtál. Írtad a lényről, hogy ha törődünk vele, sokat babusgatjuk, simogatjuk (csata után ezt egyébként amúgy is kell, különben nem nyugszik le, szóval nem opcionális), megdicsérjük stb. akkor sokkal jobban figyel ránk, követ minket, vízben hempereg stb. ezeket honnan tudod ilyen biztosan, ha csak egyszer játszottad végig a játékot? Magyarán én arra gyanakszom, hogy egész egyszerűen BÁRMIT megteszel, a lény nagyjából ugyanúgy viselkedik, csak bebeszél(t)ed magadnak, mert átver a játék, hogy húha, mekkora AI-ja van, pedig ilyen random szám lehet, hogy mikor figyel rád és mikor nem. Viszont ha erre vonatkozólag lenne valamilyen linked, ahol ezt leírják, az érdekelne. Egyébként ilyen nagyon összetett lény AI-t utoljára a Black & White játékokban alkalmaztak, azokban kb. annyi volt a jó. Bár lehet, hogy érdemes lenne "prosztó" módon is végigjátszani a játékot, hogy lássuk a különbséget, csak annyit meg nem ér meg.

válasz erre

gokuvsvegita

7 éve, 10 hónapja és 22 napja

Tommy írta:
Felháborító hogy a "sima" PS4-en ennyivel ****abb mint a Pro-n! wtf smiley Hogy lehet 20fps-sel kiadni valamit? Hogy akarták ezt kihozni anno PS3-ra??? meglepett smiley Ott mennyi lett volna, 5?

Csalódtam.
Igen, ez borzasztó! És én már most félek mi lesz a többi játéknál... szomorú smiley

válasz erre

Tommy

7 éve, 10 hónapja és 23 napja

Felháborító hogy a "sima" PS4-en ennyivel ****abb mint a Pro-n! wtf smiley Hogy lehet 20fps-sel kiadni valamit? Hogy akarták ezt kihozni anno PS3-ra??? meglepett smiley Ott mennyi lett volna, 5?

Csalódtam.

válasz erre

gokuvsvegita

7 éve, 10 hónapja és 23 napja

Bíztam a gamechannelben, és nem csalódtam. mosolygó smiley Belefutottam már pár tesztbe és sokan nagyon kifényezték a játékot, de itt nem ez történt. Megkaptuk mi rossz és mi jó, és így az összkép nálam összeállt. Nem kell sietnem a vétellel. mosolygó smiley Nem tudom majd javítsák-e a képfrissítést a sima ps4-en, de ha ez várható majd a többi játéknál is, akkor a sony kissé meg b...ot minket ezzel a ps4 proval. Érdemes lesz majd ps4 pro-t venni, mert a játékok ott lesznek jók. Bár még pron is épphogy hozza a kötelező képfrissítést a játék. szomorú smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
The Last Guardian
17.599 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja