The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition teszt

2016. november 12.
74.5501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Általában nem szoktam bajban lenni, ha bevezetőt kell írnom egy új játékhoz, de most, bevallom, egy kicsit megakadtam. Ennek oka jelen tesztünk alanya, a Skyrim Special Edition, ami eredetileg majdnem napra pontosan 5 évvel ezelőtt jelent meg. Most őszintén: mi a bánatot tudok még leírni egy olyan játékról, amit kis túlzással még a kutyánk is végigjátszott, Fus-Ro-Dah üvöltözéssel kergeti el a postást, valamint nagymamánk ad tippeket a questekhez?
Advertisement


Ahogy más, nagyobb cím sem kerülhette el, úgy az Elder Scrolls ötödik epizódja is megkapta a jól megérdemelt újrahasznosítást, természetesen az ilyenkor megszokott dolgokkal, azaz 2016-os szintre húzták a grafikát, mely FullHD felbontással (esetleg 4K-ban PS Pro-n), valamint 60 FPS-es képfrissítéssel próbál lenyűgözni minket.

Jár hozzá még természetesen az összes megjelent, kisebb-nagyobb kiegészítő, azaz a Dawnguard, a Dragonborn, a Herthfire, valamint megoldották, hogy konzolon is elérhetőek legyenek a különféle modok.

Kicsit unfair a küzdelem

Kicsit unfair a küzdelem


Persze ez így leírva nagyon jól hangzik, hiszen egy olyan címről beszélünk, ami zsákszámra kapta az elismeréseket, tegyük hozzá gyorsan, teljes joggal. Kevés olyan játék van, ami ilyen komoly minőséget üt meg, mint jelen tesztünk alanya. Természetesen én is próbáltam anno Ps3-on a stuffot, de bevallom őszintén, rajtam kifogott és pontosan az egyik legnagyobb erőssége, a totális szabadsága miatt.

Pont emiatt kedvelem a zsánerből jobban a Witcher 3-at, mivel ugyan ott is arra megyünk, amerre kedvünk tartja, de bizonyos keretek azért vannak, annyira nem lehet elveszni benne mint Skyrim világában. De elég is ebből, nézzük, milyen extrát nyújt nekünk a felturbózott változat, amit PS4-en teszteltünk.

Kicsit vakarom a fejem, mert nem szerettem volna rögtön a negatív szekcióval kezdeni, de kétség kívül egyetlen komolyabb hibája van az anyagnak konzolon, így túl is esnék ezen gyorsan. Ha megnézitek a mellékelt képeket, akkor szerintem már rá is jöttetek, miről beszélek. Hiába a durván nagy felbontás, a külcsín finoman fogalmazva is érdekes lett. Már az eredeti sem tartozott a szebb programok közé (ismét hozzáteszem, a konzolos változatról van szó) és sajnos ez a mostani sem fog lenyűgözni senkit.

Amin nagyon látszik a fejlődés az az, amikor mondjuk messzi tájakat bámulunk, esetleg csak álldogálunk egy patak partján, vagy szemléljük a távoli környezetet. Ebben az esetben simán tátott szájjal bámulunk, mert valóban impozánsan fest.

Ha nem állna ki egy lándzsa a hátamból, egész szép hely lenne

Ha nem állna ki egy lándzsa a hátamból, egész szép hely lenne


Amikor viszont bemegyünk egy faluba, esetleg a többi szereplővel kell interakcióba lépnünk, netalántán közelebbről vizsgálunk meg valamit, akkor bizony felvonjuk a szemöldökünket. Nincs rá jobb kifejezés, egyszerűen nem üti meg azt a nívót, amit a fejlesztők próbálnak belénk sulykolni.

Főleg a karakterek festenek borzalmasan: öklömnyi pixelekből állnak, ráadásul olyan darabos a mozgásuk, mintha most épültek volna fel valamilyen mozgásszervi betegségből. Ez a kettősség amúgy állandóan jelen lesz: először elámulunk mondjuk egy sárkányon, hogy mennyire gyönyörűen kidolgozott, aztán elkezd tüzet okádni, mi pedig lefordulunk kanapénkról ennek láttán, mert ilyet kis túlzással már a Ps2-es szerepjátékok is tudtak.

Technikai oldalról többé-kevésbé rendben vagyunk szerencsére, egészen stabilan fut minden. Nincsenek nagyobb beakadások a durvább tömegjelenetek esetében sem, noha néhányszor azért megdöccen a motor, de ez sosem befolyásolja a játékmenetet. A külcsíntől eltekintve viszont minden pontosan olyan zseniális, mint volt. A sztori érdekes, jól kidolgozott, abszolút motivál minket a teljes megismerésre és feltérképezésre.

A legtöbb harc viszonylag rövid ideig tart, de elképesztően brutálisak, főleg ha külső nézetből szemléljük a dolgokat. Ami viszont továbbra is elképesztő, sőt, inkább felfoghatatlan, az persze a tartalom. Már az eredeti kiadásba is szó nélkül bele lehetett ölni 100+ órát úgy, hogy az ember észre sem vette, de így egy komplett csomag esetében ez szó nélkül elérheti a 200-at is, ami egészen embertelen adat.

Na, akkó most térdelj, haver

Na, akkó most térdelj, haver


Ráadásul ezt ne vontatott formában képzeljétek el, mivel lehetetlenül gazdag a kontinens múltja, amit garantáltan nem egyhamar derítünk fel. Persze ez magával vonzza az angol nyelv ismeretét, mert ennek hiányában nem tudunk elmerülni nagyon a részletekben. Magáról a térképről még nem is szóltam, pedig az is megér egy misét. Kazamaták, hegyek, völgyek, dombok, falvak, városok, várak meg ki tudja még mi várja, hogy teljesen felfedezzük őket, feltárjuk titkaikat.

Mindezt megkoronázza az elképesztően gyönyörű zenei szekció. Sokszor leírjuk, hogy mennyire jól sikerül egy-egy játéknak az ambient része, de ebben az esetben tényleg mindenek fölött áll. Amikor kell, megnyugtat, lágy dallamok simogatják fülünket. Másik szituációban felpörget, összeszorított fogakkal küzdünk az életünkért. Olyan nagyzenekari darabokat képzeljetek el, ami szó nélkül megállná a helyét a való életben is, mondjuk mint egy blockbuster színdarabhoz komponált valami.

És hogy kiknek is ajánlanám a Skyrim Special Editiont? Na, látjátok, ez jó kérdés. A PC-vel rendelkezők szerintem kiesnek, mert nekik már a külcsín is alapból gyönyörű volt, ráadásul egy hasonló kiadás előző generáción már napvilágot látott. Így maradnak azok, akik esetleg még nem próbálták a stuffot, vagy valami hasonló kiadásra vártak, esetleg mostanában vettek újgenerációs konzolt.

Na, ennek a rétegnek viszont kötelező, mert egy semmilyen formában sem hétköznapi alkotásról beszélünk. Még talán azoknak is érdemes tenniük vele egy próbát, akiknek annyira nem zsánerük ez a szerepjátékos fantasy műfaj, de szívesen vesznek el jól kidolgozott virtuális világokban.

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
  • Stílus: RPG
  • Megjelenés: 2016. október 28.
  • Ár: 4.799 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Csodálatos zene
  • Elképesztő tartalom
  • Még mindig az utóbbi idők legösszetettebb RPG-je
  • Nagyon, de nagyon kopottas grafika, főleg konzolon
  • Hang
    10
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    9
8.3
17 hozzászólás

totyak

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

Marduk írta:
Egynél többet azért nem tudok adni. kacsintó smiley Amúgy igen, párra én is adtam, de nem mindegyikre, de ti dacból meg visszaadtátok. röhögő smiley Szóval ne nevettesd már ki magad ismét. Amúgy azt is tudom, hogy szintén dacból adtok likeot magatoknak.

Amúgy meg ennyire sért, hogy pár ember használta a dislike funkciót rajtatok, hogy ekkora ügyet csináltok belőle? röhögő smiley

De igazatok van. Én vagyok az intoleráns. Végső soron tényleg én nem értem azt, amikor olyanokat irkáltok cikkekhez, hogy "Engem így sem érdekel" vagy "Ez még így is borzalmas" stb.. Ezek a mondatok annyira bonyolultak, és én annyira buta vagyok, hogy nem tudom felfogni. szomorú smiley

Amúgy leírtam, hogy PC-n, hangsúly a PC-n, lehet modok segítségével szép grafikát összehozni, de aztán kell okoskodni, hogy mi köze a hírhez. Hát úgy van köze a hírhez, hogy ez a verzió PC-n is megjelent, mindenki megkapta, akinek megvan a Skyrim Legendary edition. Ja, és még egy kis megcáfolás: a Skyrim játékosbázisa PC-n jóval magasabb, mint konzolon valaha lesz, statisztikáknak utána lehet nézni. Az, hogy valaki inkább konzolra költött, mint egy jó gépre, és így nem tud elérni PC exkluzív dolgokat (modok), már nem a szörnyű "PC elitisták" hibája.

Én sosem vártam el, hogy egyet értsetek velem, nem tudom, hogy ezt a téveszmét honnan veszitek, viszont ahogy néztem elég szépen kitárgyaltátok azt, hogy "én hülye vagyok, mert nem értek veletek egyet". Kicsit furcsa ez, nem? Na, mindegy is, én nem kívánom folytatni ezt az ostoba vitát, hasonló volumenű emberekkel.
Valójában tudnál egynél többet is, ha nagyon akarnál és rászánnád az időt, de ez most lényegtelen. Abban viszont tévedsz, hogy dacból visszaadtam, az itteni negatívjaid egyike sem származik tőlem. És igen, olyan is előfordul, pl. ennél a tesztnél is, hogy a gonoszságból kapott dislike-ot törlöm egy like-kal. Nem tehetek róla, hogy a rendszer megengedi. Eleve nem is jön be nekem ez az értékelési rendszer, ezt jól látod. Az esetek 90%-ban olyasmire kapok negatívat, amikor szimplán elmondom valmiről a véleményem. Sőt, olyan is volt, hogy nem is negatív volt a vélemény. Mikor egy hsz-re 11 negatívot kapok, az már kicsit furcsa. Volt ilyen.

Ez a hír nem csak PC-ről szól, hanem úgy általában a Special Edition-ról, ami egy hivatalosan kiadott, megszépített játék. Ezért nem értem, hogy miért erőlteted a pc mod témát. Ha ez első eset lett volna, nem is szólok, de eddig akárhány ilyen hír volt, bedobtad ezt a témát. A statisztikáiddal meg nincs mit cáfolni, nem írtam, hogy hol játszanak kevesebben, vagy többen. 2 platformot írtam az 1 ellen.

Apróságból indult az egész, semmi sértőt nem írtam és ahogy nézem Ryu sem, de te felfújtad, a szívedre vetted és aztán belőled tört ki a szärcunami. Hülyézel, meg ***** anyázol. Mire fel?

válasz erre

rDAVE

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

RyutheStaR írta:
Azért vagy hülye, mert mindig mindent félreértesz. Magunknak sosem adunk lájkot vagy dislike-ot, esetleg másnak, ha épp arra valót ír.
Engem nem zavar ha minuszolsz és biztos vagyok benne, hogy Totyakot sem, DE mikor olyan dolgokra kap az ember dislikeot amikor pl leírja a véleményét vagy bármi mást, ami egyébként önmagában nem érné meg. Szóval innen jött az, hogy esetleg értelmezési gondokkal küzd az illető, jelen esetben te, de ezzel nem mondok újat szerintem. röhögő smiley De tudjuk, mindenki hülye és neked van igazad kicsigod.

Egyébként elnézést, ha kicsit erősre sikerült, most ilyen reakció jött az írásod olvasván.
Bocsánat a teszt alatti offért, de ezt muszáj:


válasz erre

RyutheStaR

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

Marduk írta:
Egynél többet azért nem tudok adni. kacsintó smiley Amúgy igen, párra én is adtam, de nem mindegyikre, de ti dacból meg visszaadtátok. röhögő smiley Szóval ne nevettesd már ki magad ismét. Amúgy azt is tudom, hogy szintén dacból adtok likeot magatoknak.

Amúgy meg ennyire sért, hogy pár ember használta a dislike funkciót rajtatok, hogy ekkora ügyet csináltok belőle? röhögő smiley

De igazatok van. Én vagyok az intoleráns. Végső soron tényleg én nem értem azt, amikor olyanokat irkáltok cikkekhez, hogy "Engem így sem érdekel" vagy "Ez még így is borzalmas" stb.. Ezek a mondatok annyira bonyolultak, és én annyira buta vagyok, hogy nem tudom felfogni. szomorú smiley

Amúgy leírtam, hogy PC-n, hangsúly a PC-n, lehet modok segítségével szép grafikát összehozni, de aztán kell okoskodni, hogy mi köze a hírhez. Hát úgy van köze a hírhez, hogy ez a verzió PC-n is megjelent, mindenki megkapta, akinek megvan a Skyrim Legendary edition. Ja, és még egy kis megcáfolás: a Skyrim játékosbázisa PC-n jóval magasabb, mint konzolon valaha lesz, statisztikáknak utána lehet nézni. Az, hogy valaki inkább konzolra költött, mint egy jó gépre, és így nem tud elérni PC exkluzív dolgokat (modok), már nem a szörnyű "PC elitisták" hibája.

Én sosem vártam el, hogy egyet értsetek velem, nem tudom, hogy ezt a téveszmét honnan veszitek, viszont ahogy néztem elég szépen kitárgyaltátok azt, hogy "én hülye vagyok, mert nem értek veletek egyet". Kicsit furcsa ez, nem? Na, mindegy is, én nem kívánom folytatni ezt az ostoba vitát, hasonló volumenű emberekkel.
Azért vagy hülye, mert mindig mindent félreértesz. Magunknak sosem adunk lájkot vagy dislike-ot, esetleg másnak, ha épp arra valót ír.
Engem nem zavar ha minuszolsz és biztos vagyok benne, hogy Totyakot sem, DE mikor olyan dolgokra kap az ember dislikeot amikor pl leírja a véleményét vagy bármi mást, ami egyébként önmagában nem érné meg. Szóval innen jött az, hogy esetleg értelmezési gondokkal küzd az illető, jelen esetben te, de ezzel nem mondok újat szerintem. röhögő smiley De tudjuk, mindenki hülye és neked van igazad kicsigod.

Egyébként elnézést, ha kicsit erősre sikerült, most ilyen reakció jött az írásod olvasván.

válasz erre

Marduk

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

RyutheStaR írta:
De, elég valószínű, az előzőre is kaptad(tuk). röhögő smiley Amúgy attól, mert te ilyen vagy, még más másmilyen...különbözőek vagyunk szerencsére. röhögő smiley Egyébként én sem igazán szoktam használni, csak nagyon ritkán, ami már tényleg sérti a szemem. A pozitívat viszont rendszeresen, ha olyat olvasok, ami megérdemli. mosolygó smiley
Egynél többet azért nem tudok adni. kacsintó smiley Amúgy igen, párra én is adtam, de nem mindegyikre, de ti dacból meg visszaadtátok. röhögő smiley Szóval ne nevettesd már ki magad ismét. Amúgy azt is tudom, hogy szintén dacból adtok likeot magatoknak.

Amúgy meg ennyire sért, hogy pár ember használta a dislike funkciót rajtatok, hogy ekkora ügyet csináltok belőle? röhögő smiley

De igazatok van. Én vagyok az intoleráns. Végső soron tényleg én nem értem azt, amikor olyanokat irkáltok cikkekhez, hogy "Engem így sem érdekel" vagy "Ez még így is borzalmas" stb.. Ezek a mondatok annyira bonyolultak, és én annyira buta vagyok, hogy nem tudom felfogni. szomorú smiley

Amúgy leírtam, hogy PC-n, hangsúly a PC-n, lehet modok segítségével szép grafikát összehozni, de aztán kell okoskodni, hogy mi köze a hírhez. Hát úgy van köze a hírhez, hogy ez a verzió PC-n is megjelent, mindenki megkapta, akinek megvan a Skyrim Legendary edition. Ja, és még egy kis megcáfolás: a Skyrim játékosbázisa PC-n jóval magasabb, mint konzolon valaha lesz, statisztikáknak utána lehet nézni. Az, hogy valaki inkább konzolra költött, mint egy jó gépre, és így nem tud elérni PC exkluzív dolgokat (modok), már nem a szörnyű "PC elitisták" hibája.

Én sosem vártam el, hogy egyet értsetek velem, nem tudom, hogy ezt a téveszmét honnan veszitek, viszont ahogy néztem elég szépen kitárgyaltátok azt, hogy "én hülye vagyok, mert nem értek veletek egyet". Kicsit furcsa ez, nem? Na, mindegy is, én nem kívánom folytatni ezt az ostoba vitát, hasonló volumenű emberekkel.

válasz erre

RyutheStaR

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

totyak írta:
Nem hiszem, hogy ő adná. Én sem szoktam szinte soha, senkinek.
De, elég valószínű, az előzőre is kaptad(tuk). röhögő smiley Amúgy attól, mert te ilyen vagy, még más másmilyen...különbözőek vagyunk szerencsére. röhögő smiley Egyébként én sem igazán szoktam használni, csak nagyon ritkán, ami már tényleg sérti a szemem. A pozitívat viszont rendszeresen, ha olyat olvasok, ami megérdemli. mosolygó smiley

válasz erre

totyak

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

RyutheStaR írta:
Na, legalább kiderült Totyak, hogy kitől kapod mindig a mínuszt. röhögő smiley

Egyébként szerintem Totyak kommentjeivel nincs semmi gond, talán nem egészen érthetőek számodra legtöbbször. Ne értsd félre, nem beszólni kívánok, csak így gondolom. mosolygó smiley
Nem hiszem, hogy ő adná. Én sem szoktam szinte soha, senkinek.

válasz erre

totyak

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

Marduk írta:
Hogy mi köze a hírhez? Csak annyi, hogy a Remaster PC-n is elérhető.

Viszont ha már itt tartunk, a Te kommentjeid jó része sem szokott kapcsolódni a hírhez, mégsem szóllak le sose, sőt senki sem. Még akkor sem, ha a negatív z@rs' target='_blank' rel='nofollow'>sz@rságaidat lököd.
Jajj, most kapd ám fel a vizet, mert valaki véletlenül nem ért egyet veled! Ez egy hivatalos kiadás, ami három platformra elérhető. Hiába hozod fel minden ehhez kapcsolódó hírnél, hogy moddal sokkal szebbet ki lehet hozni belőle, ha egyszer a két konzolos tábor nem tudja azokat elérni. Illetve valószínűnek tartom, hogy pc-sek közül is sokan nem használnak modokat, én sem használok sohasem. De nyilván az 1/3 pc-s tábor fontosabb szerinted a hír szempontjából, mint a 2/3 konzolos, logikus.

Biztos van olyan kommentem, ami nem kapcsolódik a hírhez, de hogy a kommentjeim jó része, azt erősen kétlem. Legközelebb, ha nem tetszenek a negatív szärságaim, írjál, megbeszéljük!

válasz erre

RyutheStaR

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

Marduk írta:
Hogy mi köze a hírhez? Csak annyi, hogy a Remaster PC-n is elérhető.

Viszont ha már itt tartunk, a Te kommentjeid jó része sem szokott kapcsolódni a hírhez, mégsem szóllak le sose, sőt senki sem. Még akkor sem, ha a negatív z@rs' target='_blank' rel='nofollow'>sz@rságaidat lököd.
Na, legalább kiderült Totyak, hogy kitől kapod mindig a mínuszt. röhögő smiley

Egyébként szerintem Totyak kommentjeivel nincs semmi gond, talán nem egészen érthetőek számodra legtöbbször. Ne értsd félre, nem beszólni kívánok, csak így gondolom. mosolygó smiley

válasz erre

VaPe

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

Kicsit többet vártam volna, nem értem miért nem csinálták meg jobban a grafikát... szomorú smiley

válasz erre

Marduk

7 éve, 11 hónapja és 23 napja

totyak írta:
Az írás eleji 2016-os grafika kicsit erős. Láthatóan szebb lett a játék, de még így sem szép.

Marduk, hagyd már ezt a mod témát, mi köze annak a hírhez? Ez egy hivatalos kiadás, amit bárki megkaphat, a modokat meg a pc-sek élvezhetik csak.
Hogy mi köze a hírhez? Csak annyi, hogy a Remaster PC-n is elérhető.

Viszont ha már itt tartunk, a Te kommentjeid jó része sem szokott kapcsolódni a hírhez, mégsem szóllak le sose, sőt senki sem. Még akkor sem, ha a negatív z@rs' target='_blank' rel='nofollow'>sz@rságaidat lököd.

válasz erre

Gólem

7 éve, 11 hónapja és 23 napja

Korrekt és őszinte teszt. Nem számítottam jobbra, így nem ér csalódás. Viszont szerintem kár volt kiadni újra, ilyen minimális változtatással. Persze tudom, kellett a nextgenre, de akkor arra a szintre kellett volna húzni...

válasz erre

RyutheStaR

7 éve, 11 hónapja és 23 napja

totyak írta:
Az írás eleji 2016-os grafika kicsit erős. Láthatóan szebb lett a játék, de még így sem szép.

Marduk, hagyd már ezt a mod témát, mi köze annak a hírhez? Ez egy hivatalos kiadás, amit bárki megkaphat, a modokat meg a pc-sek élvezhetik csak.
Pár van konzolhoz is, de a korlátozott hardver miatt sosem lesz olyan szép, mint pc-n. Kivéve, ha teljes Remastert csináltak volna...

válasz erre
12a(z) 2 -ből
The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition
4.799 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja