Super Mario Galaxy 2 teszt

2010. július 13.
76.2641
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Yoyo profilja, adatai
Yoyo
A játékok világában nehéz olyan karaktert találni, akiről szinte minden embernek hasonló véleménye van. Bár nem az egyetlen, de Mario az egyike ezeknek a figuráknak: az olasz vízvezeték-szerelő immáron több mint húsz éve gondoskodik arról, hogy remekül szórakozzunk. A Nintendo az elmúlt évek során rendszeresen előhozakodott egy-egy újabb résszel, s közös bennük, hogy valamennyi remekül sikerült. Amikor a játékok áttértek a háromdimenziós ábrázolásra, Mario akkor is képes volt úgy megújulni, hogy kövesse a technológia fejlődését, de ugyanolyan szórakoztató maradjon, mint kétdimenziós elődjei. Az eddigi legjobb rész a Super Mario Galaxy volt, amely a könnyed irányítás mellett pazar látványvilággal és megannyi remek megoldással büszkélkedhetett, így nehezen lehetett elképzelni, hogy születik nála jobb alkotás. A folytatás azonban minden tekintetben felülmúlja a nagy elődöt.
 

/>
Super Mario Galaxy 2 teszt - 2. kép

Aki egy kicsit is szereti az ugrálós játékokat, és rendelkezik egy Wii-vel, az már most szaladhat a boltba, mert a Super Mario Galaxy 2-nél keresve se találhat jobbat. Amennyiben kissé félve ülünk le a játék elé, mert nem játszottunk az előző résszel, s a háromdimenziós irányítás idegennek tűnne, akkor nyugodjuk meg: a készítők a kontrollt olyan tökéletesre fejlesztették, hogy másodpercek alatt megtanulható. Az intuitív irányításnak köszönhetően szinte akadálymentesen haladhatunk végig a pályákon. Az egyetlen dolog, ami borsot törhet az orrunk alá, az a pályadesign, amely kellő kihívást nyújt, de sohasem frusztrál, és szinte minden egyes új helyszínen tapsolunk örömünkben, annyira változatosra sikerültek a különféle szintek. Az előző részhez hasonlóan ezúttal is rengetegszer futkározunk apró planétákon, de emellett hagyományosabb pályákkal is találkozhatunk.


Super Mario Galaxy 2 teszt - 3. kép

A hagyományos pályákat akár szó szerint is érthetjük, hiszen a játékban gyakran visszatérünk a kétdimenziós játékmenethez. Bár ezek a szintek közel se olyan nehezek, mint a tavaly megjelent New Super Mario Bros. pályái, még így is kellően meg tudják izzasztani az embert. Különösen igaz ez olyan esetekre, amikor feje tetejére áll a világ; a készítők mindent elkövetnek azért, hogy egy pillanatra se lankadjon a figyelmünk, ezért gyakran kifejezetten nyakatekert helyszíneken kell átjutnunk. Szerencsére ezek a szintek is könnyedén megcsinálhatóak, de a fejjel lefelé ugrálást egy ideig szokni kell, mire sikerül kiviteleznünk a megfelelő ugrásokat. A kétdimenziós pályák tökéletes ütemben törik meg a háromdimenziós szinteket, így tovább fokozva a változatosságot, amire amúgy se lehet panaszunk.

Super Mario Galaxy 2 teszt - 4. kép

Az előző részhez hasonlóan itt is megannyi főellenséggel találkozhatunk, akiknek legyőzéséhez nem csupán a reflexeinkre, hanem szürkeállományunkra is szükségünk lesz. A gyakran több képernyő nagyságú lények csak első látásra tűnnek legyőzhetetlennek, ám némi logikával hamar túljuthatunk rajtuk. Egy-két bossharc kifejezetten könnyűre sikeredett, ennek ellenére nem érezzük úgy, hogy nem kellett megküzdenünk a továbbjutásért. A háromdimenziós pályákon ráadásul mindegyik ilyen csata lenyűgöző részletességgel van kidolgozva, és egyszer se érezzük azt, hogy ismétlődő dolgokat kell újra és újra megcsinálnunk a továbbjutásért.


Super Mario Galaxy 2 teszt - 5. kép

Mario ezúttal is kapott néhány új képességet, melyek gyakran nélkülözhetetlenek a továbbjutáshoz. Az egyik ilyen a felhőruha, amelynek a segítségével három felhőt helyezhetünk el magunk előtt, így újabb platformokat hozunk létre. Az elérhetetlennek tűnő helyek a felhőruhával pillanatok alatt elérhetővé válnak, s néhány rejtett csillagot is csak ezzel a kiegészítővel érhetünk el. A következő speciális tulajdonsággal kőgolyóvá változhatunk, s hatalmas sebességgel csapódhatunk bele ellenfeleinkbe, vagy éppen a pályaelemekbe. A harmadik újdonság egy fúrósapka, amivel a puhább talajokon áshatjuk át magunkat.

Super Mario Galaxy 2 teszt - 6. kép

Nem feltétlenül újdonság, de mégis újszerűen hat Yoshi, a zöld dinoszaurusz szerepeltetése, ami további változatosságot ad a játékhoz. Yoshira felpattanva szinte elpusztíthatatlannak érezhetjük magunkat, a Wii-mote segítségével könnyedén pusztíthatjuk el ellenfeleinket a kis zöld lénnyel. Bár kedvenc dínónkat csak speciális pályákon irányíthatjuk, ezek egytől-egyig remekül kivitelezett szintek, s szinte minden egyes pályán másképpen fogjuk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Néha csak felzabáljuk vele ellenfeleinket, máskor meg felfúvódunk vele, hogy ilyen módon repüljünk át nagyobb pályaszakaszokat.

Super Mario Galaxy 2 teszt - 7. kép

Talán éppen az ilyen megoldásokban van a Super Mario Galaxy legnagyobb bája. Ha az embernek van egy minimális humorérzéke, akkor gyakran a térdét csapkodja, és sírva-röhögve irányítja a meglehetősen furcsa mozgáskultúrával megáldott karaktereket. Szinte minden pályán akad egy olyan geg, amiből kiderül, hogy a fejlesztők se voltak híján a humorérzéknek. Olykor elgondolkodtató, hogy vajon milyen lelkivilággal vannak megáldva a készítők, mert bizonyos helyszíneken csak nehezen hisszük el, amit látunk. Gigantikus húsevőnövények, focilabda méretű bolygók, csiricsáré színek; szinte minden egyes pályán úgy érezzük, hogy egy teljesen más játékkal játszunk, mint öt perccel ezelőtt.

Super Mario Galaxy 2 teszt - 8. kép

A Super Mario Galaxy 2 elődjéhez hasonló játékmenete csupán a látszat, mert a készítőknek sikerült minden szempontból továbbfejleszteni a játékot. Minden egyes helyszínen egy újabb játékelem jelenik meg, így sohase érezzük monotonnak a játékot. A térrel úgy játszanak a fejlesztők, ahogy eddig még soha: az egyik pillanatban még tetőként funkcionáló pályaelem pillanatok alatt a lábunk alá kerül, s ezeket az elemeket úgy variálják meg ismét, hogy egy idő után már abban se vagyunk biztosak, hogy merre van a fel és a le. A játék ráadásul a casual és a hardcore réteget is kielégíti, így mindenki számára ideális kihívást nyújt. Ha csak Bowser elkapása lebeg célként a szemünk előtt, akkor 6-7 óra elegendő a végigjátszáshoz. Ha azonban minden pályát látni szeretnénk és minden rejtett csillagot össze akarunk szedni, akkor akár hetekre is leköthet minket Mario legújabb kalandja.

Super Mario Galaxy 2 teszt - 9. kép

A kooperatív játékmód ezúttal is jelen van, bár a New Super Mario Bros.-al szemben a második játékos nem egy konkrét karaktert irányít, hanem az alap játékosnak segít be azzal, hogy gyűjtögeti az elérhetetlen helyeken levő extra tárgyakat. Bár ez elsőre nem hangzik túl érdekfeszítőnek, a valóságban remek szórakozás, és a partnerünk is úgy fogja érezni, hogy kivette a részét a játékból. A közös játék élménye így még talán jobb is, mintha osztott képernyőn kellene játszanunk egy másik figurával.

Super Mario Galaxy 2 teszt - 10. kép

A hab a tortán a Super Mario Galaxy 2 ábrázolásmódja, zenei és hangvilága. Bár a játék az előző rész grafikus motorját használja, ez nem von le semmit abból a tényből, hogy a Nintendo Wii egyik leggyönyörűbb játékával van dolgunk. Nehéz elhinni, hogy nem nagyfelbontású a játék: minden apró részlet tökéletesen ki van dolgozva, a pályaelemek mozognak, a színek pompázatosak, a karakterek és ellenfelek pedig annyira bájosra sikeredtek, hogy nem lehet őket nem szeretni. A pályák kellően változatosak, ami nem csupán a felépítésükre, hanem a látványvilágukra is vonatkozik. Egyik pillanatban még az űrben repkedünk, a következőben havas tájon csúszkálunk fel-s alá, majd hatalmas zöldellő réteken próbálunk továbbjutni. A vizuális tökély mellé remek zene is társul, a kórussal megtámogatott hagyományos Mario muzsikák tökéletes atmoszférát eredményeznek, az ellenfelek és Mario hangja pedig minden tekintetben a régebbi epizódokat idézi fel.

Super Mario Galaxy 2 teszt - 11. kép

Míg a tavaly megjelent New Super Mario Bros. a régebbi Mario játékoknak állított emléket hagyományosnak mondható játékmenetével, addig a Super Mario Galaxy 2 innovatív ötleteivel, szemkápráztató grafikájával a jelenkor platformjátékait söpri félre egy elegáns mozdulattal. A Nintendo mindent megtesz azért, hogy a játékvilág leghíresebb karakterének neve sokáig fennmaradjon, és amit most alkottak, arra nehéz megfelelő szavakat találni. A Super Mario Galaxy 2 egy lenyűgöző folytatás, amit kicsiknek, nagyoknak egyaránt látni kell.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Super Mario Galaxy 2 teszt / Tesztplatform: XBOX360

kihagyhatatlan!
 • Stílus: Platform
 • Megjelenés: 2010. május 23.
 • Ár: 11.900 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • remek pályadesign
 • változatos játékmenet
 • lenyűgöző körítés
 • jelenleg nincs jobb
 • néha a kamerakezelés
 • Hang
  9
 • Grafika
  10
 • Játszhatóság
  10
 • Hangulat
  10
9.8
41 hozzászólás

Vendég

10 éve, 7 hónapja és 18 napja

Hiányzik már egy új Mario. Imádom.

válasz erre

Lac

11 éve, 3 hónapja és 21 napja

Vendég írta:
egy kérdésem lehet ti honnand szedtétek le a new super mario 2-öt? mert én nemtom honnan lehet leszzedni vagy akinek megvan és beloados pls rakja fel és leszedem onnan
Ezen az oldalon ilyennel nem foglalkozunk. Ha tényleg szeretnél játszani vele, vedd meg eredetiben!

válasz erre

Vendég

11 éve, 3 hónapja és 21 napja

bea0304 írta:
A Super Mario nagyon jó játék, akár ez a hír.
szerintemis az de neemtom leszedni megtudnátok mondani hogy honnan szedtétek le?

válasz erre

Vendég

11 éve, 3 hónapja és 21 napja

egy kérdésem lehet ti honnand szedtétek le a new super mario 2-öt? mert én nemtom honnan lehet leszzedni vagy akinek megvan és beloados pls rakja fel és leszedem onnan

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

[Tiltott felhasználó!]

GAR

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

Yoyo írta:
hát ha nem jön válasz, akkor igen amúgy ajánlom mindenkinek a limbo-t, a trial alapján veszett jónak tűnik.
Nemrég próbáltam, leírhatatlan hangulata van.

válasz erre

Yoyo

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

hát ha nem jön válasz, akkor igen amúgy ajánlom mindenkinek a limbo-t, a trial alapján veszett jónak tűnik.

válasz erre

GAR

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

Yoyo írta:
graf/anim 10 - mutass egy olyan platform játékot wii-n, ami csak megközelíti ennek a játéknak a kinézetét (ami ugyan gyerekesnek tűnik, ennek ellenére igen részletgazdag, szinte már HD minőség, ami azért nem semmi), és akkor eskü átírom a pontozást. Ismétlem: Wii-s, platform játék.

hang-zene 10: mutass bármilyen játékot wii-n, aminek ennyire stílusos, összetett, hangulatos zenéi vannak,és ennyire illeszkedik a játékmenethez (néha egész kórusénekkel megspékelve).

Amúgy csak mellékesen kérdezném meg, nem háborúból, de aki ennyire ellene van marionak, az milyen platformjátékokkal játszott mostanában? Elég egy-két címet mondani..
Az utolsó kérdésed nyilván költői volt.

válasz erre

Yoyo

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

Shadow írta:
hát mitis tudnék ehez mondani azthiszem semmit sem
mert én egyszerüen elhánynám magam ha egy iennel kéne játszanom egyszerüen egyszerüen nemis tudok mit hozzászolni hogy kapha ien jo értékelést
mármint csak 1-2 vel van bajom
grafika/animáci 10???
hang/zene 10???
hát no comment
graf/anim 10 - mutass egy olyan platform játékot wii-n, ami csak megközelíti ennek a játéknak a kinézetét (ami ugyan gyerekesnek tűnik, ennek ellenére igen részletgazdag, szinte már HD minőség, ami azért nem semmi), és akkor eskü átírom a pontozást. Ismétlem: Wii-s, platform játék.

hang-zene 10: mutass bármilyen játékot wii-n, aminek ennyire stílusos, összetett, hangulatos zenéi vannak,és ennyire illeszkedik a játékmenethez (néha egész kórusénekkel megspékelve).

Amúgy csak mellékesen kérdezném meg, nem háborúból, de aki ennyire ellene van marionak, az milyen platformjátékokkal játszott mostanában? Elég egy-két címet mondani..

válasz erre

GAR

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

Shade írta:
Ő pont nemaz hogyha képes volt játszani azokkal a játékokkal amikkel játszott.
A hozzászólása alapján pedig éppen annak tűnik. Ki nem állhatom az ilyet.

válasz erre

Shade

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

GAR írta:
Ne legyél már grafika b*zi...
Ő pont nemaz hogyha képes volt játszani azokkal a játékokkal amikkel játszott.

válasz erre

GAR

11 éve, 4 hónapja és 19 napja

Shadow írta:
hát mitis tudnék ehez mondani azthiszem semmit sem
mert én egyszerüen elhánynám magam ha egy iennel kéne játszanom egyszerüen egyszerüen nemis tudok mit hozzászolni hogy kapha ien jo értékelést
mármint csak 1-2 vel van bajom
grafika/animáci 10???
hang/zene 10???
hát no comment
Ne legyél már grafika b*zi...

válasz erre
1234a(z) 4 -ből
Super Mario Galaxy 2
11.900 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja